Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
29 minutes ago, Shan Jan said:

Zar ne teba scram master da makar malo razume developerski zivot a product owner proizvod? Kako se to translira u finansije?

Meni realnije deluje Business analyst

Ne slazem se, tech business analyst mora bolje poznavati i proizvod i developerski proces od scrum mastera i product owner-a, tome negde i sluzi (da pretoci biznis zahteve u tehnicke zahteve i pronadje tech gaps usput). 
Cak i product owner rola u it firmi, zahteva znanja iz UI/UX na razlicitim platformama, kao i makar malo tehnickog znanja da bi ispravno definisao zahteve i storije.

Naravno, da se nauciti

• +1 2
Posted
1 hour ago, brusli said:

Scram master / product owner.

Sinhronizujes timove i projekte.

Zezas ?  20 godina iskustva na mgt pozicijama da bi bio scrum master ? 

i kako je to uopste slicno sa product owner pozicijom, koju bi verovatno i mogao da radi ako je product vezan za nesto sto ova osoba zna iz zivota ...

sto se tice original og pitanja, @vookela sta gledas od it sektora ? Sigurno ima puno konsultantskog / business analyst posla koje bi mogao da radis ...  

Posted

Gledam nesto dugotrajnije i perspektivnije od bankarstva/osiguranja, prodaje... neki pozadinski poslovi, team menadzment, ali posto nemam IT znanja moram da se prilagodjavam...

S druge strane, zelim da ucim - brat mi je scrum master II, ne znam koliko bi mi trebalo vremena da usvojim neka osnovna znanja na osnovu kojih bih mogao da konkurisem za odredjene poslove.

Posted
7 hours ago, Shan Jan said:

Zapravo pravo pitanje je da li je ova kriza izazvana koronom ili necim drugim sto se krije u prikrajku?

Mislim da je korona samo ubrzala neizbežan proces nivelisanja sistema vrednosti istoka i zapada. To važi za sve pa i it 

Posted
29 minutes ago, Desmond Bojčinski said:

Jedino mi pada na pamet crkva kao organizacija 

Treba mi dugo vremena dok ne postanem pop i dobijem parohiju, mislim da je brze da u IT potrazim srecu 😉

Mislio sam na duze zadrzavanje u doticnoj industriji, ne na trajanje iste kroz istoriju...

Posted

-1

Za 4 godine bogoslovije i godinu kandilanja za džabe si dobar parohijicu. U it si u najbolju ruku medior, ako i toliko. 

Ima tu finesa realno mada na kraju dana kad se sabere cenim da je mnogo teže posle 10 godina it da se kupi novi q7, nego recimo iz neke fruškogorske postojebine (istina bogate crkvenom šumom)

Posted (edited)

Nema toliko parohija, koliko ima popova, mala bara puno krokodila.

@vookela, za scrum mastera / product ownera, rekao bih da moze brzo da se ovlada time, nije to nuklearna fizika.

Da bi poceo, verovatno je lakse prvo da budes scrum master, pa da onda predjes za product ownera.

Ali bolje ce to znati neko ko je vec radio na tim pozicijama, ovo je kako IT tehnikalac vidi te role.

Mozes i business analyst da budes, treba da poznajes biznis procese, ako je firma u fintechu, onda ti nije strano.

Mada sad je nezgodno vreme za pocetnike u IT-u, da si se javio pre 2 godine, kvota da nadjes posao bila bi 1,01.

Edited by brusli
  • +1 1
Posted

Bez ljutnje, ali poslednja stvar koja fali domacem IT-ju je jos jedan scrum master. :covid19:

• Hvala 3
Posted
On 3. 11. 2023. at 21:35, bags said:

Cariad (IT firma VW grupe) otpustio danas 2000 ljudi.

Snowflake, Dropbox, N26, Oracle, Booking i Siemens otpustaju masovno ljude u EU i mahom otvaraju identicne pozicije u Indiji.

Sad vidim i da  Block/Square kao poslednji bastion ovih velikih sa pristojinim platama i solidnim WLB otpusta 10%.

2024 ce biti bas pakao za IT u Evropi.

Prepare Get Ready GIF by STARZ

Cariad je malo specifična priča - zamišljen kao entitet koji treba da razvija SW, a posebno onaj za ECU i ADAS/AD sisteme, jer su u prošlosti imali problem za vendorima istog (VP grupe zadužen za SW je tada leteo zbog groznog kvaliteta istog). I to za celu VW grupu, posebno sa fokusom na premium brendove, kao Audi, Porsche itd. 

Od početka, solidno zamisljena priča, nije fercerala dobro, prema komentarima upućenih - standardna priča tipa ego, nejasna struktura projekata, zahtevi, budžeti itd. Tako da se još na vrlo skorom početku, pričalo da je Cariad propali projekat, i da će to teško ići. Ja imam poslednji update od pre godinu dana, ne znam da li se nešto promenili, ali po ovim otkazima reklo bi se da ne.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
On 4. 11. 2023. at 13:27, bags said:

- Cini mi se da je IT najvise pogodjen a druge grane puno manje ili nikako

Mislim da ovo nije tačno.

Posted
On 4. 11. 2023. at 15:53, Mel said:

U bioteh/farma sektoru od 2009te kad je kriza stigla u EU do 2013te niko nije mogao da se zaposli kod mene. Dosta kolega su odbranili teze od 2011-2013te i sedeli kod kuce po par godina. 2014te je pochelo zaposhljavanje u nashem sektoru, na mishice dodushe. Posle je bilo nekih lagodnijih godina...

o kojoj geografiji pricas? EU ili USA?

Posted
8 hours ago, Miki_belavista said:

o kojoj geografiji pricas? EU ili USA?

EU

Posted

PM i Scrum Masteri isto moraju da razumeju tehnologiju da bi radili taj posao, zato što i ne razumeju takvo je stanje u ITu i zašto ljudi ne vole PMove/scrum mastere. 

Potpuno je pogrešno savetovati nekoga ko nikad nije radio taj posao da može lako da pređe na njega.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Drug koji je vrlo visoko pozicioniran u jednoj od najvećih EOR firmi kaže da nikada nisu imali više velikih klijenata i on ne vidi nikakav trend da se iseljava posao za Indiju.