bags Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 9 minutes ago, brusli said: Daleko je ovo od 2002. Nesto se ne mogu setiti sta je bilo te godine.
Shan Jan Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 Dotcom bubble? 2010.-2011. je isto bilo gadno vreme u Srbiji, tad je u punoj snazi dosla 2008. kriza kod nas. Secam se da mesecima niko, ni u jednoj profesiji, nije mogao da nadje posao. 1
bags Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 Mislim da je opet 99-02 bilo puno manje ljudi ma trzistu. Kriza 2008 se nije osetila u EU, barem u IT sektoru. Mozda UK da je bila nesto jace pogodjena. Ja pratim intezivno situaciju u EU od 2007 i ovo za sada je by the far najveca frka.
Venom Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 (edited) I meni tako deluje. U suštini, to je i plan zar ne? Sniženje inflacije kroz visoke kamatne stope i "usporavanje" ekonomije. Nešto mi deluje da su previše sigurni da će se to i desiti tako rutinski. Mislim da mnogo gori lomovi predstoje. Edited November 4, 2023 by Venom
Shan Jan Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 Zapravo pravo pitanje je da li je ova kriza izazvana koronom ili necim drugim sto se krije u prikrajku? Ako je prvo, sredice se vremeno. USA je valjda nastampala 40% dodatnog novca tokom korone ne bi li izbegli krah ekonomije. To sada dolazi na naplatu kad se svet ponovo pokrenuo.
bags Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 Ne znam ima dosta cudnih stvari: - Otpustaju se ljudi iako firme imaju rekordne zarade ( cak i kada se uzme po zaposlenom) - Cini mi se da je IT najvise pogodjen a druge grane puno manje ili nikako - Odjednom je prebacen fokus na max. produktivnost ( i ne verujem da ej to samo zbog onih par TikTok videa) - Velika otpustanja uvek idu sinhronizovano izmedju velikih igraca Dosta ljudi krivi AI ali po mom skromnom misljenju to ce biti problem tek za par godina.
jms_uk Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 20 minutes ago, bags said: - Cini mi se da je IT najvise pogodjen a druge grane puno manje ili nikako Arhitekturi nije bas dobro (bar ovde).
Shan Jan Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 Ne verujem da ovo ima veze sa AI, jos on nije spreman da preuzme posao, pitanje je da li ce ikada i biti. Meni deluje da su se firme stisle zbog vere u to da ce kriza jos da potraje.
garmonbozia Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 Nema ovo veze sa AI. Dolazi na naplatu to što su firme mnogo zapošljavale i što si investitori bacali novac na gluposti kao što su NFT i crypto, a sada kada se svet pokrenuo, što kaže @Shan Jan i kad su Ameri štampali dodatne pare to dolazi na naplatu i više ne postoji "besplatan" novac. Znam par firmi koje niti su uzimale novac od investitora niti rapidno zapošljavale tokom covida i nisu optustili nikoga, tako da ima dosta do toga ko je upao u trend zapošljavanja, pa onda i u trend otpuštanja. Mi i dalje imamo problem da nađemo kvalitetne IT stručnjake, nekada ume da traje par meseci dok ne popunimo poziciju, a nekad nađemo odmah, nema pravila... Možda je najveća frka sada zato što je babl najviše porastao, pa se sad izduvava kao da je izbušen. Verujem da će se stvar nivelisati. AI će (i već jeste) napravio nova radna mesta, a možda smanjio neka redudantna koja nisu toliko vezana za IT. 4
brusli Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 4 hours ago, bags said: Nesto se ne mogu setiti sta je bilo te godine. DotCom krah stigao u Srbiju, ono malo firmi sto je tada radilo otpustilo dosta ljudi, nema novih zaposljavanja itd. Sada je pocetna pozicija izuzetno visoko, pa i ovaj pad nije nesto katastrofalno, mada ako se nastavi bice povuci potegni. 2008 nisam osetio nikakvu veliku krizu u IT, tada je kriza bila u bankarskom sektoru i realnoj privredi. 2002 > 2023 > 2008, za sada. 1
Mel Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 U bioteh/farma sektoru od 2009te kad je kriza stigla u EU do 2013te niko nije mogao da se zaposli kod mene. Dosta kolega su odbranili teze od 2011-2013te i sedeli kod kuce po par godina. 2014te je pochelo zaposhljavanje u nashem sektoru, na mishice dodushe. Posle je bilo nekih lagodnijih godina... 1 1
stajebrebilo Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 Moze li neko sa 20+ iskustva u finansijskom sektoru na pozicijama nizeg/srednjeg menadzmenta zaposliti u nekoj IT firmi? Koje bi to pozicije bile i koji bi opis posla tu bio?
brusli Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 7 minutes ago, vookela said: Moze li neko sa 20+ iskustva u finansijskom sektoru na pozicijama nizeg/srednjeg menadzmenta zaposliti u nekoj IT firmi? Koje bi to pozicije bile i koji bi opis posla tu bio? Scram master / product owner. Sinhronizujes timove i projekte.
Shan Jan Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 Zar ne teba scram master da makar malo razume developerski zivot a product owner proizvod? Kako se to translira u finansije? Meni realnije deluje Business analyst 2
brusli Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 I business analyst mora da razume proizvod, cak i vise od product ownera. Sve se to da relativno brzo nauciti, za nekoga ko ima 20 godina iskustva u menadzmentu u finansijama.
Recommended Posts