Shan Jan Posted October 17, 2023 Posted October 17, 2023 Krenulo pravljenje planova za povisice per country u mojoj firmi. Posto je i ove godine firma u kurcu bice kao i prosle godine povisica znacajno manja nego inflacija (prica se o tome da se nasi bore za 5%) tako da ce nam realna plata padati dve godine za redom, cak kad se uporedi i sa ovom namestenom inflacijom. Sef mi je obecao da ce se boriti da mi da promotion. Ako sa tim moja povisica ne prebaci nasu inflaciju (koja ce verovatno biti oko 10%), nakon sto sam izgoreo ko licna ove godine, mogu da se gone u pm, idem ja 1 1
bags Posted October 17, 2023 Posted October 17, 2023 Ne zelim mraciti ali racunaj da su plate generalno manje nego prosle godine. Prosla su vremena gde se promenom posla dobija fin upgrade. :( Znaci apliciraj obavezno na visu poziciju!
Shan Jan Posted October 17, 2023 Posted October 17, 2023 Da znam za to... dobra stvar je sto je malo trziste za ljude mog profila pa kad se pojavi pozicija i oni su spremniji da pregovaraju. Mislim i sam VMware me u zadnjih godinu dana cimao dva puta za dve razlicite pozicije. No da ne bude zabune vecina tih dobro placenih pozicija je imala nesto sto mi se ne svidja (previse putovanja, previse ne-inzenjerskog posla ili previse direktnog rada sa korisnicima). Al ako je druga opcija da ti plata realno pada a pritisak i posao raste onda se situacija menja... Sigurno ne bih isao ako ne bih dobio bar 15-20% vise a dok sam sad (doduse odlicno placen) senior inzenjer, mogu lako da preuzmem i team lead i arhitect poziciju jer sam se i jednim i drugim puno bavio dok sam bio konsultant. No, ajde da damo priliku prljavim kapitalistima iz moje firme... povisice dolaze u martu sledece godine, tad cu odluciti definitivno dal da lagano trazim nesto bolje.
Willow Posted October 27, 2023 Posted October 27, 2023 Da ne prođe neopaženo jbg. Kimberli Trip, najveća carica SQL Servera a i ovako, odlučila da završi karijeru i da se posveti drugim interesovanjima: https://www.sqlskills.com/blogs/kimberly/thanks-for-the-amazing-questions-events-and-especially-the-memories/ 1
bags Posted October 28, 2023 Posted October 28, 2023 Mozda je ona kraljica ali car SQL servera je Brent Ozar. Ontopic: Stanje u IT je u EU je nikad gore a nikad nije ni bilo bas sjajno. Sve vise projekta se pomera za kasnije, vrse se tiha otpustanja, hiring freeze je skoro svuda, plate manje 10k, outsorcing je totalno presao na indiju (i to sto jeftinije).Ne gleda se kako zaraditi nego samo kako ustedeti pa se tako odbijaju treninzi a i opsti trend je da se obim licenci smanjuje na koji god je moguce nacin. Posebno je tesko juniorima, gde skoro da nema pozicija. Znam da deluje pesimisticno ali 2024 preti da bude bas zajebana za IT.
Shan Jan Posted October 28, 2023 Posted October 28, 2023 @bags jel mozes da prezivis na sadasnjem poslu dok ne dodju bolji dani? Znam da si se zalio na atmosferu...
bags Posted October 28, 2023 Posted October 28, 2023 @Shan Jan Moracu nekako. Mada je situacija grozna sa menadzmentom. Mislim spremaju se da sve moje projekte prebace na druge. Cak i na eksterne. Tezak cirkus ali nemam zivce da idem u full scale eskalaciju. Imam do pocetka 2026 ugovor i to je to. Odsedecu skupljati certifikate i postove ovde. Ne mogu se setiti sad ali mislim da je bilo u NBA ljudi sto su tako odradilo dve sezone ugovora.
salerokada Posted October 28, 2023 Posted October 28, 2023 Kakva je situacija u Holandiji? Ne znam tačno odakle mi, ali vučem neki utisak da tamo ima dobrog IT posla.
Shan Jan Posted October 28, 2023 Posted October 28, 2023 (edited) @bags ma samo bez nerviranja, iskoristi slobodno vreme za stvari koje su ti bitne za tvoj napredak. Imas dosta vremena da spremis izlaznu strategiju ako su odlucili da te liferuju. Do tad ce se i trziste srediti. P.S: VMware me cima sad za neku trecu poziciju, izgleda to vise stvarno niko ne radi Edited October 28, 2023 by Shan Jan 2
bags Posted October 28, 2023 Posted October 28, 2023 45 minutes ago, salerokada said: Kakva je situacija u Holandiji? Ne znam tačno odakle mi, ali vučem neki utisak da tamo ima dobrog IT posla. Bio je bas dobrih pozicija i firmi ali izgleda da su sad menjali onaj 30% ruling. Nalazenje stana je pakao. Pogotovo ako si sa porodicom. @Shan Jan Meni se oni cine stabilni. Mislim ko je na njima bazirao iole kompleksniju infrastrukturu nema sanse da ce u narednom periodu bezati na nesto drugo. Mi koristimo double hop u onom VDI i radi bas odlicno. Lag je apsolutno minimalan. 1
Shan Jan Posted October 28, 2023 Posted October 28, 2023 Cini mi se da su u poslednje vreme malo usporili sa razvojem ali su i dalje ispred konkurencije i po kvalitetu i po stabilnosti. Secam se npr da je Microsoftov Hyper-V svojevremeno proveravao da li je host za virtualke available na osnovu network heartbeat-a sto je znalo bas da napravi haos kad god je mreza imala problem. VMware je koristio datastore heartbeat prema storidzu, sto je mnogo stabilnija i bitnija metrika. I puno drugih detalja... Mi koristimo Citrix za VDI a od VMware-a vCenter, ESXi hostove, vSphere Replication, SRM i Operations Manager. Pre nekoliko godina je NSX (VMware-ova virtualizacija mreza) bio next big thing, ne znam da li je to bio samo hajp ili se primilo medju korisnicima. Firma gde radim je koketirala da se prebaci kompletno na RedHat KVM jer je jeftinija varijanta ali koliko sada cujem izgleda ce i to i Nutanix da zamene VMware-om na moju radost
Willow Posted October 30, 2023 Posted October 30, 2023 (edited) On 28. 10. 2023. at 21:03, bags said: Mozda je ona kraljica ali car SQL servera je Brent Ozar. +1. Carina . Baš daje veliki doprinos SQL Server zajednici. I njegov "Office Hours" jutjub podkast je urnebesan. Edited October 30, 2023 by Willow
bags Posted November 3, 2023 Posted November 3, 2023 Cariad (IT firma VW grupe) otpustio danas 2000 ljudi. Snowflake, Dropbox, N26, Oracle, Booking i Siemens otpustaju masovno ljude u EU i mahom otvaraju identicne pozicije u Indiji. Sad vidim i da Block/Square kao poslednji bastion ovih velikih sa pristojinim platama i solidnim WLB otpusta 10%. 2024 ce biti bas pakao za IT u Evropi.
Shan Jan Posted November 3, 2023 Posted November 3, 2023 Kod nas najavili otvaranje jos 300 pozicija sledece godine (doduse ne zna se da li iz sektora administracije ili ITa). Gde ces veci dokaz da Srbija nije Evropa 1 1
brusli Posted November 4, 2023 Posted November 4, 2023 U Srbiji jeste kriza ali nije katastrofa, vecina onih koji su dobili otkaze brzo su nasli drugu firmu. Doduse verovatno za manju ili istu platu, sto je do pre godinu dana bilo nezamislivo. Daleko je ovo od 2002.
Recommended Posts