Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, radisa said:

Zavisi od poslodavca...

Za korporaciju ne bi ginuo ni za kakve pare, za malu firmu, gde se svi znamo, idem sa vlasnikom na skijanje, letovanje, kurce/palce, sa kolegama se družim i van radnog vremena, bogami, ću da ginem, ako vidim da i gazda i kolege ginu, pogotovo ako je plata adekvatna...

Vrlo tacno. Ne znam sta su ovde napali Noskicha, ako radi u korporaciji (a mislim da radi) to bukvalno jedino ima smisla da gledas svoj najgolji interes. Mi smo se zezali da su sve korporacije u sustini komunisticka drustva, napreduje se po partijskoj liniji, po nekog usere da ga bas primete ako je dobar al to je retkost, 90% se provlaci, 10% rade ko konji i tako ih i tretiraju a ovi na vrhu zive bogovski dok ne dodje los kvartal i onda... najebu najnizi. Jbt ovaj projekat koji je dosao do CTO-a u firmi od 20 000 ljudi je doveo do toga da su ljudi masovno krenuli da upiru jedni u druge prstom, trazi se zrtveni jarac, sve najgore izaslo iz ljudi...

Male firme su druga prica, kad imas par desetina ljudi tacno se zna ko koliko radi i koliko vredi. Tu se napreduje svetlosnom brzinom ako vredis (i firma je kolko tolko normalna naravno) i tu se bas isplati zaleci. Takodje tu si i zasticeniji ako naidje tesko vreme jer su svi vrlo svesni koliko ce te tesko zameniti istim kadrom. U ovoj firmi gde sam lik iz mog tima je umro, svi smo kao kmecali taj dan. Sutra se sve nastavilo ko da ga nikad nije bilo.

• +1 3
  • Hvala 2
Posted

Noskich je, kako je sam napisao, kontraktor. Znam da pre nije bio, nisam siguran. Ali to je baš ono cinično i razmaženo.

Moja poruka je, dan kada se probudiš nezadovoljan što ideš na posao, traži neki drugi. 

• -1 1
Posted
16 minutes ago, Shan Jan said:

Male firme su druga prica, kad imas par desetina ljudi tacno se zna ko koliko radi i koliko vredi. Tu se napreduje svetlosnom brzinom ako vredis (i firma je kolko tolko normalna naravno) i tu se bas isplati zaleci. Takodje tu si i zasticeniji ako naidje tesko vreme jer su svi vrlo svesni koliko ce te tesko zameniti istim kadrom. U ovoj firmi gde sam lik iz mog tima je umro, svi smo kao kmecali taj dan. Sutra se sve nastavilo ko da ga nikad nije bilo.

I ovo može da ne bude tako, ja sam radio par meseci kod psihopate u maloj firmi... Mobing kao dobar dan...

• +1 7
Posted
1 hour ago, radisa said:

I ovo može da ne bude tako, ja sam radio par meseci kod psihopate u maloj firmi... Mobing kao dobar dan...

bilo ok neko vreme, ali vlasnik/direktor firme upade u krizu predsmrtnih godina i krene da se iživljava

problem je bio što su ugovori predviđali duži otkazni rok

u nastupu ludila, promeni nam ugovore uz reči my way or the highway - skrati otkazni rok na 30 dana

potpišemo svi uz pretnje da će da nam da otkaz ako to ne uradimo

sutradan dam otkaz

tužio me, kaže da sam ga prevario

doduše, nije stiglo do suđenja

• Tužno 1
Posted (edited)
6 hours ago, dragance said:

Noskich je, kako je sam napisao, kontraktor. Znam da pre nije bio, nisam siguran. Ali to je baš ono cinično i razmaženo.

Moja poruka je, dan kada se probudiš nezadovoljan što ideš na posao, traži neki drugi. 

Kontraktor po potrebi. Sve zavisi kad završim posao šta mi se nudi. Ako je dobra ponuda ne gledam da li sam kontraktor ili zaposleni. Tako da sam bio naizmenično i kontraktor i zaposleni, nema tu suštinske razlike.

Unutar plutokratije koncept zaposlenja je suštinski - nema razlike u odjevanju, jedna omca oko vrata ili druga, detalji su u pitanju. 

Kad se budem probudio i radnici budu demokratski direktno samoupravljali svojim udruženjima, onda ću i da zapnem. Do tada sabotaža.

Edited by noskich
Posted
4 hours ago, Braća Strugacki said:

tužio me, kaže da sam ga prevario

doduše, nije stiglo do suđenja

Ja sam bio pokrenuo dva "sudska" procesa i nagodio se (nije to baš sud ali da ne objašnjavam, neka vrsta ombudsmana). Treći put sam se nagodio bez procesa. A standardno kada sam bio zaposleni sam iskoristio sva bolovanja i plaćene treninge pre nego što sam bio otišao. Cedi suvu drenovinu, bolje ja da cedim nego da cede mene.

Posted
4 hours ago, noskich said:

Ja sam bio pokrenuo dva "sudska" procesa i nagodio se (nije to baš sud ali da ne objašnjavam, neka vrsta ombudsmana). Treći put sam se nagodio bez procesa. A standardno kada sam bio zaposleni sam iskoristio sva bolovanja i plaćene treninge pre nego što sam bio otišao. Cedi suvu drenovinu, bolje ja da cedim nego da cede mene.

Ne mogu da ne podrzim a ni da podrzim, negde sam izmedju po stavovima.

U prvoj korporaciji sam se ubijala od posla, bukvalno ubijala.

Nauchila sam puno i sve je to lepo, ali toliku energiju ostaviti i toliko prekovremenog moze samo mladi idiot :D

Sad sam na part time poziciji, i tachno toliko i odradim. Nekim mesecima se odvalim od posla, nekima je 4 hrs dnevno, kad se uprosechi izadje onoliko koliko imam dodeljenih sati plus minus. Ali fora je da je posao toliko stresan i atmosfera u principu nezdrava, mene to malo opterecuje. Mislim kad bi moglo bez stresa bio bi posao for my life, treba da si online 8 radnih sati a da odradish /upishesh 4-5.

• +1 1
  • 1 month later...
Posted

Vec neko vreme vidim trend da se kace malo licnije price zaposlenih ili hobiji i slicno na konpanijske linkedin profile.
Da li realno ikog zabole dupe sta voli/radi neka random osoba iz npr Jobertija ( to sam upravo odgledao bas da vidim o cemu se radi i shvatam donekle kontradikciju, ali ovi mi je prvi i verovatno poslednji put) i neke neformalne slike te osobe .

da li se mladi loze na to ? Da li bih se ja kao mlad lozio na to ? 

Posted

Danas cuo da je HDL Design House kupljen od strane Capgemini-ja te da oni planiraju da otvore kancelariju u Beogradu.

• Hvala 1
Posted

Ne znam ko su HDL ali Cap je na osnovu mog iskustva klasični "body shop", užas.

Posted

HDL koliko znam testira chipove ili tako nekako 

Posted
11 hours ago, Lezilebovich said:

HDL koliko znam testira chipove ili tako nekako 

HDL radi u ASIC industriji- verifikacija i nesto dizajna, ovim  Capegemini prosiruje portfolio

• +1 1
Posted
On 12. 10. 2023. at 14:41, Lezilebovich said:

Vec neko vreme vidim trend da se kace malo licnije price zaposlenih ili hobiji i slicno na konpanijske linkedin profile.

Pretpostavljam da je poenta u vidljivosti kompanije tj. čista jeftina reklama
Čak i da ne klikćeš neko će lajkovati ako je u videu neko koga zna, pa će se post pojaviti tebi koji si povezan sa tim ko je lajkovao i onda ti stalno imaš tu kompaniju pred očima.

U ostalim vestima kolega iz firme javlja da je njegova bivša firma Inovatec Systems otpustila 20 ljudi. Znači, stanje na tržištu i dalje loše.