Wednesday at 11:064 days 12 minutes ago, Mel said:Podseti me jednom kad sam napravila neki kvar na kompu, pa dodje ITjevac, inace meni gotivan duhovit likcudan naravno za sve pare, i kaze sav onako ozbiljan Korisnici prave svakakve gluposti ali ja ovako nesto nikad nisam video, ja krenem da se smejem kao salimo se, on me pogleda onako prezrivo i kao stvarno nikad ovo nisam imao, mislim da moram celo kuciste da zamenim.Zbog tog prezrivog vajba sam zapamtila, kakav provejava ovom stranom Hm, imao sam jedan takav slucaj kad je koleginica pokusala da stavi kafu na ono ANS/JNC kuciste sa ruckom i prorezima ispod iste pa kafa zavrsila na maticnoj ploci...Do duse, imam i koleginicu koja je "opeglala" kosu u laserskom stampacu tako da mogu reci da sam za 30 i kusur godina video svasta i opet mi se desi da me ponekad iznenade.
Wednesday at 11:094 days 1 minute ago, kronostime said:Hm, imao sam jedan takav slucaj kad je koleginica pokusala da stavi kafu na ono ANS/JNC kuciste sa ruckom i prorezima ispod iste pa kafa zavrsila na maticnoj ploci...Do duse, imam i koleginicu koja je "opeglala" kosu u laserskom stampacu tako da mogu reci da sam za 30 i kusur godina video svasta i opet mi se desi da me ponekad iznenade.Ok, ali eto, sa takvim likovima je mene onaj uporedio. Pa stvarno nema smisla.
Wednesday at 11:144 days 1 minute ago, Mel said:Ok, ali eto, sa takvim likovima je mene onaj uporedio. Pa stvarno nema smisla.Zavisi ko mu je bio referenta tacka u ocenjivanju, a to je vrlo podlozno promeni u zavisnosti od toga sa cim se sve sreces dok radis sa korisnicima.Jos kad menjas stare verzije programa novim - e, tu tek bude veselja.#pravdazaITpodrsku
Wednesday at 13:354 days On 8. 7. 2025. at 10:38, Shan Jan said:Ne pita se ni za jednu poziciju. HR sluzi kao produzena ruka menadzmenta, opremljena pravilima i zakonima. Tu je da zastiti firmu a u slobodno vreme im daju i da se igraju onog sto stvarno misle da im je posao.Ne pita se jer nema znanja da bi i mogao da se pita. Čak i da se formalno ne pita, mogao bi da sugeriše menadžmentu šta i kako da razume logiku. HR koji nema formalno obrazovanje iz nečeg što ima dodirne veze sa svojim poslom je bacanje novca od strane firme i u nekim slučajevima znak zapošljavanja preko veze. Nažalost, mnogi doguraju do HRBP a ne poznaju osnove biznis logike.Društvo Psihologa recimo godinama ima problem sa ljudima koji izigravaju psihologe, pa daju ljudima testove i to onda bude neki uslov za selekciju, a veze nemaju sa psihologijom već skinu testove sa interneta. Edited Wednesday at 13:394 days by Oniks
Wednesday at 15:194 days A ovaj što downvotuje post živi u nekom svom bablu gde po njemu je se super, danas apotekarka sutra HR-ovka može da bude. Sve super, sjajno.
Wednesday at 15:404 days 3 minutes ago, salerokada said:Onikse, reci šta su te HR-ovci ojadili. Da olakšaš sebi dušu.Nema šta mene da je neko ojadio. Kao nekom kome su ljudski resursi posao to tvrim odgovorno i mogu da stanem iza toga da većina nema veze sa životom. Na ATS sisteme primera radi se baca novac a većina ne zna ni da napravi automatske odbijence po isteku datuma oglasa, kamoli neke naprednije delove recimo za payroll ili slično u HRIS da koristi.Pisao sam već na ovoj temi ranije o tome. Suština je što HR ne vredi ič menadžmentu ako će samo da klima glavu na odluke, umesto da deluje da se maksimalno izvuče za firmu ako je odluka loša da to objasni zbog čega je loša odluka. Ti ćeš klimati glavom ako nemaš nikakvo formalno obrazovanje da te potkrepi, čak iako je binta činjenica koja može da kompaniji uštedi novac.Rodni disbalans da ne pominjemo. Edited Wednesday at 15:434 days by Oniks
Wednesday at 19:363 days Svaki put pišeš o HR-u, zato te i pitam.Što tebe toliko pogađa što HR po IT firmama praktično ničemu ne služi? Ako je menadžmentu ok, zašto tebe pogađa?Verujem da je većini ljudi ovde jasno da HR ničemu ne služi, ali i da većini HR ništa ne znači, pa neka ih, da makar neko prima platu.I još rodni disbalans. Kad smo kod toga valjda je veći problem rodni disbalans među tehničkim osobljem gde jedva da ima nešto žena. A ono što ima 50% su testerke.
Wednesday at 20:113 days 23 minutes ago, salerokada said:Svaki put pišeš o HR-u, zato te i pitam.Što tebe toliko pogađa što HR po IT firmama praktično ničemu ne služi? Ako je menadžmentu ok, zašto tebe pogađa?Verujem da je većini ljudi ovde jasno da HR ničemu ne služi, ali i da većini HR ništa ne znači, pa neka ih, da makar neko prima platu.I još rodni disbalans. Kad smo kod toga valjda je veći problem rodni disbalans među tehničkim osobljem gde jedva da ima nešto žena. A ono što ima 50% su testerke.To je problem. Samo se priča o promociji u developmentu i razvoju o jednakosti a to ostane mrtvo slovo na papiru. Najviše onda završe u administraciji ili QA kao što kažeš što je tužno. Smeta mi to što se svako bez relevantnog obrazovanja stavlja u HR. Problem posle postaje kada takvi krenu da napreduju i steknu neko iskustvo. Misliš da će se okružiti ljudima koji imaju obrazovanje? Kako da ne. Njima fino ako zaposle nekog ko manje zna, menadžerima isto ako HR ćuti i svi srećni i zadovoljni. I onda se čudimo kada čujemo da zaposleni ne podnose HR.Naravno da će da smeta svakom jer uništavaju prvo procese, drugo u samom HR postaje teže da pređeš i zaposliš se negde jer će svako gledati da ga što manje neko ugrožava, a posao se obavlja traljavo.Dodatno, naš Zakon o rodnoj ravnopravnosti recimo predviđa da em mora da se radi promocija em da se popunjavaju dodatni izveštaji koji tačno daju uvid u promociju ravnopravnosti, transparentnosti zarada po pozicijama i silčno. Biće zanimljivo kada se zakon ponovo vrati u primenu pošto je odlukom US privremeno obustavljen.Ne treba zaboraviti i da je u EU takođe usvojena Direktiva 2023/970 o transparentnosti zarada koja kreće da se primenjuje od sledeće godine. Po direktivi plata se mora zanti u oglasu ili pre početka prvog intervjua. Ostaje da vidimo kada će ovi naši to transponovati u domaću regulativu i kako će se primenjivati, jer verujem da će posebno biti zanimljivo na domaće poslovanje.Ako neko ničemu ne služi ne treba ni da ima posao uopšte. S jedne strane možemo da kudimo ljude koji dolaze na državne poslove a ništa ne znaju ili jedva nešto rade, a ovamo u privatnom sektoru nam ne smeta. Edited Wednesday at 20:173 days by Oniks
Wednesday at 20:213 days 4 hours ago, Oniks said:A ovaj što downvotuje post živi u nekom svom bablu gde po njemu je se super, danas apotekarka sutra HR-ovka može da bude. Sve super, sjajno.Pa kako ne bi, stalno ista priča.Kivan si na njih.I preuveličavaš im ulogu.I opet ta neka priča kako ne može neobrazovan kadar da administruje testove i kako je to nešto bitno, što mi je nerealan stav.Kao da veruješ da postoji neki psihološki testovi koji će kada ih primeni taj neki tvoj obrazovani HR savršeno odrediti koga da zaposlimo za sledećeg devopsa, a koga za Dev interna i testere, kao i njihov budući performans.Ne postoje takvi testovi. Kvazinaučno je misliti da možeš tako ukalupiti ljude i predvideti performans.Testovi su samo grubi filter, posebno ti psihološki. Promenio 5 poslova u struci (a bio u procesu još 10ak puta - uključujući i FB i Amazon) i nikad nisam radio test.Jesam radio i intervjue - i kratke sa HRom (što je obično samo sanity check I kratka provera referenci) i duže tehničke i sa budućim menadžerom neke opšte, kao i live codinge. I pitali su ljude koji su prethodno radili sa mnom za mišljenje. I sve je ovo mnogo bolje od testova, ali ni to nije garancija - samo pomoć u izboru. Kad počneš da radiš, to je tek pravo testiranje.Psihološke testove npr. koristi vojska jer nema vremena da u 30ak sekundi na regrutaciii po kandidatu dodeljuje rod na druge načine, pa ajde nešto semi random. I koriste velike korporacije da od 1000-10000 prijavljenih kandidata suze izbor na 20ak. Ali one koriste i AI skenere resume lettera - I to godinama - i kad je AI bio užas.To koriste samo jer nemaju vremena za kompletan proces sa svim ljudima - pa ili će izabrati 20 ljudi random, ili će koristiti nešto što je makar za mrvice bolje.I koriste univerziteti (mada prestižni zapadni su odavno uveli i intervjue) i javne službe gde je princip nepristrasnosti bitan, što je teško postići kada je jedini feeeback subjektivni utisak sa intervjua.Selekcija kandidata je komplikovan i nedeterministički proces. I HR je u tom procesu samo mali šraf (ali koristan). Edited Wednesday at 20:263 days by Spooky
Wednesday at 20:363 days Ne da ne može, već je recimo psihološke testove Zakonom o psihološkoj delatnosti zabranjeno da daje lice koje nije psiholog i za to sledi novčana kazna. U novom zakonu (videti Nacrt zakona o psihološkoj delatnosti član 21) tačno se određuje ko može da koristi instrumente. Takođe regulisano je i Pravilnikom o standardima i procedurama upotrebe psiholoških mernih instrumenata.Opet, nisam psiholog, ali činjenica je da ljudi ne mogu da uzmu da preuzmu neki random test i zatim da ga tumače ako ima veze sa psihologijom a da nemaju psihološko obrazovanje. Zamisli da ti automehaničar gleda snimak pluća. Drugo svi ti testovi moraju da prilagođeni našem podneblju i za to postoji razlog. Bolje bi mogao neko da objasni ko se bavi psihologijom.I opet HR nije samo selekcija kandidata već obuhvata mnogo širi skup poslova.
Wednesday at 20:463 days Dva puta u životu kad sam morao da radim te testove za intervjue HR su mi se izvinjavali što im je to praksa. Jednom je bilo za veliki lanac kladionica (drug me nagovorio da odem) a drugi put za veliku farmaceutsku kuću.Kapiram da mogu da identifikuju neke problematične ličnosti ali su pitanja toliko smešno providna da u IT branši mislim da ljudi prosto imaju dovoljno visok IQ da lažiraju odgovore. Kod nas ima psihopata i sociopata na visokim pozicijama koliko hoćeš, a za C nivo je to maltene i preduslov.
Wednesday at 21:073 days Popular Post 14 minutes ago, Sammael said:Kod nas ima psihopata i sociopata na visokim pozicijama koliko hoćeš, a za C nivo je to maltene i preduslov.Pre 20-ak godina, moja žena završila faks, i nikako da se nađe nekog advokata da radi kao prpravnik i prijavi se na biro, da ima bar zdravstveno... I u tom inetregnumu od od par meseci pozovu je sa biroa i kažu da neka firma zapošljava i da ode tamo na testiranje. E sad, ova moja je htela da radi u advokaturi, jebalo joj se za neku firmu, i popuni odvartno test ličnosti... Ono, da li ste za timski rad, kakve odnose bi gajli sa kolegama i tako neka klasično glupa pitanja popunila onako kako niko normalan od 24 godine ne bi (timski rad je bullshit, ko jebe kolege, gledam samo sebe i svoj naperedak)...Posle nedelju dana zovu je da bude šef nekog odeljenja, jer im baš tako neko koga bole kurac za kolege treba...Jedva im je objasnila da je izašla na test zbog biroa i da ga je tako popunila očekujući da joj neće ponuditi posao...
Wednesday at 21:403 days 1 hour ago, Oniks said:Ako neko ničemu ne služi ne treba ni da ima posao uopšte. S jedne strane možemo da kudimo ljude koji dolaze na državne poslove a ništa ne znaju ili jedva nešto rade, a ovamo u privatnom sektoru nam ne smeta.U državnom sektoru nam smeta jer se troši naš novac. Za privatni me baš briga što gazda troši svoje pare na nešto što mu ne treba. Bolje da ih troši tako nego na fensi auto, skupu odeću ili jahtu.