Wednesday at 17:163 days Noćas/jutros na blokadi sreo bivšeg kolegu. Lik je počeo karijeru kao QA i to je radio cca 10 godina, pa se prešaltao u Dev pre cca 5 godina.Reče mi da je izgubio posao pre nekih godinu i po i da je godinu dana bio bez posla. Kaže, bile su neke QA prilike, ali je hteo da ostane u Devu.Malo sam se prestravio, jer je ovo najduži period koji sam čuo do sada. Mislim, ne znam koji su mu kvaliteti kao DEVa, radili smo zajedno kad je bio QA i tu je bio dobar, ali dobrim delom ručno testiranje uz ne puno automatike (neki monkey testovi i neki UI framework).
Thursday at 09:402 days Što se tiče zapošljavanja sada 9 - 12 meseci između novog i starog posla nije ništa neobično u ovom periodu krize. Ima ljudi koji su i duže od godinu dana. Ono što nervira dosta ljudi jeste rečenica koja se ponavlja iznova i iznova u različitim oblicima a svodi se na "nema krize za dobrog radnika".Jedna od kvaka jeste što mnogi koji to govore, gledaju da promene posao dok su još na trenutnom poslu a pre nego li ih sačeka otkaz, odnosno layoff. Naravno treba biti proaktivan i ako se namiriše nevreme skloniti se na vreme, ali isto tako ne treba se praviti da kriza ne postoji samo zato što je neko uspeo da se snađe.
Thursday at 10:022 days 18 hours ago, garcia said:daj bože d'ugase tu deponiju.To ne moze da se ugasi, moze samo da se prelije negde drugde.
Thursday at 10:042 days 21 minutes ago, Oniks said:Što se tiče zapošljavanja sada 9 - 12 meseci između novog i starog posla nije ništa neobično u ovom periodu krize. Ima ljudi koji su i duže od godinu dana. Ono što nervira dosta ljudi jeste rečenica koja se ponavlja iznova i iznova u različitim oblicima a svodi se na "nema krize za dobrog radnika".Jedna od kvaka jeste što mnogi koji to govore, gledaju da promene posao dok su još na trenutnom poslu a pre nego li ih sačeka otkaz, odnosno layoff. Naravno treba biti proaktivan i ako se namiriše nevreme skloniti se na vreme, ali isto tako ne treba se praviti da kriza ne postoji samo zato što je neko uspeo da se snađe.U prosloj krizi, ja imigrant nasla posao posle godinu dana od prve prijave (mada su mi nenadano produzili i osnovni ugovor tako da sam formalno nezaposlena bila citava dva meseca i to zato sto sam sama trazila kasnije da pocnem) a moje koleginice nativni stanovnici posle 2 3 i rekordne skoro 4 godine, sve se iste godine 2014te zaposlile.Odjednom smo 2014te postale dobri radnici ili kako god, tj prosla je kriza i pocela da se stvarno otvaraju radna mesta.
Yesterday at 12:371 day moj plan B je da sa gitarom u nekom prolazu prosim uz obradu pesama Boroa Čorboa.
Yesterday at 13:381 day Bogami, sa druge strane bare vec dosta dugo vremena talas prilicno obeshrabrujucih vestiMi smo mali, niche web-dev tim ali sa dosta pristojnim rezultatima i kredibilitetom koji smo polagano ali sigurno sticali od tamo 2017,18. Nismo veliki, ni poznati, ali imamo(li smo) vrlo pristojnu bazu klijenata i dobar retention rate- Strah od recesije, promena navika 'potrosaca' (biznisi i kompanije se okrecu inhouse resenjima, cak i oni kojima to nije bilo ni na pameti do pre par godina)- Manjim biznisima i solopreneursima postaje preskupo da sourcuju web-dev- Maltene izjednacavanje costa sa prihodom (developer/qa/lead+eventualno marketing/seo cost je sad gotovo nemoguce poterati na neku cenu, drugim recima, postaje preskupo)- AI (i mi smo poceli da radimo na proizvodu koji je u neku vrstu AI alat)Dosta kompanija i agencija slicnih nama a sa kojima imamo neke interne komunikacije, sve su mahom USA i CAN based, prijavljuju bas steep dive u broju i kvalitetu novih lead-ova, a ne potpisanih ugovora. Edited yesterday at 13:381 day by lord_s
8 hours ago8 hr 23 hours ago, lord_s said:Bogami, sa druge strane bare vec dosta dugo vremena talas prilicno obeshrabrujucih vestiMi smo mali, niche web-dev tim ali sa dosta pristojnim rezultatima i kredibilitetom koji smo polagano ali sigurno sticali od tamo 2017,18. Nismo veliki, ni poznati, ali imamo(li smo) vrlo pristojnu bazu klijenata i dobar retention rate- Strah od recesije, promena navika 'potrosaca' (biznisi i kompanije se okrecu inhouse resenjima, cak i oni kojima to nije bilo ni na pameti do pre par godina)- Manjim biznisima i solopreneursima postaje preskupo da sourcuju web-dev- Maltene izjednacavanje costa sa prihodom (developer/qa/lead+eventualno marketing/seo cost je sad gotovo nemoguce poterati na neku cenu, drugim recima, postaje preskupo)- AI (i mi smo poceli da radimo na proizvodu koji je u neku vrstu AI alat)Dosta kompanija i agencija slicnih nama a sa kojima imamo neke interne komunikacije, sve su mahom USA i CAN based, prijavljuju bas steep dive u broju i kvalitetu novih lead-ova, a ne potpisanih ugovora.kako se rvete sa Indusima I Oakistancima kao konkurencijom? ZIvot je tamo znatno jeftiniji.
7 hours ago7 hr Pre neki dan sam pričao sa klijentom iz gejming industrije koji radi sa Microsoftom, Activisionom, EA itd. Kaže užasna godina, projekcija je da će imati oko 50% manje prihoda ove godine u odnosu na prošlu. Niko ne obnavlja ugovore i ne pokreće nove projekte.
7 hours ago7 hr 23 minutes ago, eumeswil said:Gejming industriju treba ugasiti u obliku kakvom sad postoji.Moze malo opsirnije?
6 hours ago6 hr @Choda Može naravno. Ali imaj u vidu da ja na to gledam elitistički kako neki umeju da okarakterišu, iz ugla igre kao najbolje moguće igre i gejm dizajna bez kompromisa, a ne kao proizvoda/robe koji treba što bolje zavaljati i prodati. Najbolje ideje i koncepti se guše kapitalističkom trkom za profitom, gomila najboljih developera je odavno ugašena ili su raštrkani svuda, novi nemaju pojma ili recikliraju decenijama stare ideje ili im se ne da prostora od strane investitora koji opet jure sigurne investicije i profit. Debilni koncepti koji su zavladali kao što sto su grinding, open world bez smisla, mikrotransakcije i monetizacija svega, day 1 patchevi i krpljenje igre godinama. Veliki, neshvatljivi fejlovi koji imaju ogroman uticaj kao što su UE5 od nekada proverenih ljudi. Idiotske hardverske kompanije koje guraju priču na svoju vodenicu a na štetu oblasti u celini. I naravno, kao šlag na tortu, najveća eksploatacija zaposlenih od svih drugih u softverskoj sferi.