Spooky Posted February 11 Posted February 11 31 minutes ago, Venom said: Inače kad smo kod prosumera: Balcony solar is taking off Tekst počinje sa Španijom, ali sve su popularniji u Nemačkoj. Kao što piše u tekstu, dobili su simpatičan naziv Balkonkraftwerk, odnosno balkonska elektrana. Specifično je što nisu potrebne nikakve dozvole, ali je ograničeno na 800w. Princip je jednostavan, staviš panele na balkon, povežeš kablove i uključiš u normalnu utičnicu. U praksi se ne isplati da budeš prosumer jer je finansijska vrednost struje koja bi se ubacila u mrežu zanemarljiva, pogotovo kad se uzme u obzir papirologija koja je onda neophodna. Ali ako potrošiš tu struju umesto da je povučeš iz mreže, ušteda je na duži rok velika. Ima paketa sa dva panela sad i ispod 300e, mada idu i preko toga, ne znam koja je razlika u kvalitetu. Otplati se za par godina i nakon toga pravi samo plus, pogotovo što cena struje uvek raste. Klasični sistemi koji se stavljaju na krov koštaju oko 1500e i preko za KW, što je dobar pokazatelj koliko je solarni panel jeftin postao - bukvalno najveći deo troškova su ljudski troškovi (neko mora da odradi papirologiju, doveze sve do tebe, penje se na krov itd). Čekaj, a šta ako proizvode tih 800W a ti ne trošiš toliko? Stara mehanička brojila bi vrtela unazad, što je super. Nova elektronska neće, a prosumeri imaju specijalna brojila koja posebno broje izlaz i ulaz.
Venom Posted February 11 Posted February 11 (edited) 24 minutes ago, Spooky said: Čekaj, a šta ako proizvode tih 800W a ti ne trošiš toliko? Stara mehanička brojila bi vrtela unazad, što je super. Nova elektronska neće, a prosumeri imaju specijalna brojila koja posebno broje izlaz i ulaz. Koliko znam sva nova brojila imaju tu mogućnost. Meni su u bašti stavili novo brojilo i imam u suštini dva brojila (digitalna). Nisu me pitali da li hoću niti sam imao izbor, niti me išta posebno košta. Tako da mogućnost imaš, samo se ne isplati jer se radi o red veličine 50 evra. Ali ako hoćeš možeš. Ako nećeš, pokloniš struju društvu. Bitno je samo da ti se isplati, a isplati ti se. To je super da se vrti unazad, ali nije dozvoljeno. Cena kwh ne uključuje samo cenu struje, ako umanjiš broj potrošenih kwh smanjuješ troškove koje si napravio za korišćenje mreže, smanjuješ plaćeni porez na kupljenu struju što se logično ne sviđa državnoj upravi. Edited February 11 by Venom
le petit nicolas Posted February 11 Posted February 11 1 hour ago, Spooky said: Čekaj, a šta ako proizvode tih 800W a ti ne trošiš toliko? Stara mehanička brojila bi vrtela unazad, što je super. Nova elektronska neće, a prosumeri imaju specijalna brojila koja posebno broje izlaz i ulaz. da li sam dobro razumela. sistem plug in solara radi tako sto utikac umesto u "zvanicnu" uticnicu, ubodes u solarovu? onda ti se za tako potroseno ni ne vrti u brojilu? poz
gone fishing Posted February 11 Posted February 11 pa da ali šta je 800 W, bojleri imaju grejače od 1,5-- 2 kW, usisivači vuku više od 1 kW itd, to je bukvalno za male potrošače, tipa televizori i kompjuteri, mogao bi i frižider njegov motor troši oko 150 W ali je rizično povezati ga i ostaviti ga na solar, šta ako se naoblači dok niste kući + ušteda je mizerna pošto on ionako troši oko 30 kW mesečno, ako je ispravan - najveći potrošači u kući, bojleri i šporeti na struju ne mogu da rade na taj solarni prdavac - bez 3 kW nema ništa, a to je 5000 jevreja kako kaže venom, pa računaj kada će ti se to isplatiti
Spooky Posted February 11 Posted February 11 (edited) 1 hour ago, le petit nicolas said: da li sam dobro razumela. sistem plug in solara radi tako sto utikac umesto u "zvanicnu" uticnicu, ubodes u solarovu? onda ti se za tako potroseno ni ne vrti u brojilu? poz A onda ne razumem kakvo je to "Drzavno" ogranicenje na 800W. Ti mozes imati koliko hoces W i KW ako drzis izolovano od mreze. A i clanak kaze Quote “The beauty of the solar balconies is they are flexible, cheap and plug straight into the domestic network via a converter, so you don’t have to pay for the installation,” says Santiago Vernetta, CEO of Tornasol Energy, one of Spain’s main suppliers. Posebno ukljucivanje sa posebnom mrezom - a da pri tom moras da brines da treba da bude manje od trenutne proizvodnje (koja moze biti i manja od 800W) bi bilo toliko besmisleno i niko ne bi koristio ni blizu optimalnog... Tako da ovo prikljucivanje na kucnu mrezu je jedino sto ima smisla. Do 800W moze bukvalno na uticnicu (s tim da bi tok bio obrnut), za vece wataze vec bi se moralo malo komplikovanije prikljucivati. Edited February 11 by Spooky
Venom Posted February 11 Posted February 11 1 hour ago, le petit nicolas said: da li sam dobro razumela. sistem plug in solara radi tako sto utikac umesto u "zvanicnu" uticnicu, ubodes u solarovu? onda ti se za tako potroseno ni ne vrti u brojilu? poz Ne. Ova balkon varijanta funkcioniše tako što solarni panel ima utikač* koji uključiš u normalnu utičnicu. Kad onda uključiš neki uređaj kod kuće onda će koristiti tu struju i neće vući iz mreže i platićeš manje na računu. Kad ima višak tvoje struje onda to ide u mrežu, kad imaš manjak onda povučeš iz mreže koliko ti treba odnosno koliko ti uređaji koriste. Veći sistemi koji idu na krov principijelno funkcionišu isto, samo moraš da dobiješ dozvolu, mora da ih priključi profesionalna firma itd. I samim tim skaču troškovi. * Zapravo solarni paneli proizvode direktnu, a ne naizmeničnu struju koju imamo u kućama, tako da struja iz panela prvo ide u dc-ac invertor pa onda odatle naizmenična struja u kućnu mrežu. U tom smislu je nemoguće da solarni panel ima utičnicu, ali ima ih sa USB portom, pa možeš da puniš mobilni telefon recimo. 1
Spooky Posted February 11 Posted February 11 6 minutes ago, Venom said: Ne. Ova balkon varijanta funkcioniše tako što solarni panel ima utikač* koji uključiš u normalnu utičnicu. Kad onda uključiš neki uređaj kod kuće onda će koristiti tu struju i neće vući iz mreže i platićeš manje na računu. Kad ima višak tvoje struje onda to ide u mrežu, kad imaš manjak onda povučeš iz mreže koliko ti treba odnosno koliko ti uređaji koriste. Veći sistemi koji idu na krov principijelno funkcionišu isto, samo moraš da dobiješ dozvolu, mora da ih priključi profesionalna firma itd. I samim tim skaču troškovi. * Zapravo solarni paneli proizvode direktnu, a ne naizmeničnu struju koju imamo u kućama, tako da struja iz panela prvo ide u dc-ac invertor pa onda odatle naizmenična struja u kućnu mrežu. U tom smislu je nemoguće da solarni panel ima utičnicu, ali ima ih sa USB portom, pa možeš da puniš mobilni telefon recimo. U clanku se spominje "cheap and plug straight into the domestic network via a converter" tako da moze da se uveze na kucnu mrezu. Naravno - converter mora da macuje i voltazu i fazu da bi napravio konekciju, sto je nekada bio golemi problem, ali je aktivna elektronika resila ovaj problem.
Venom Posted February 11 Posted February 11 49 minutes ago, gone fishing said: pa da ali šta je 800 W, bojleri imaju grejače od 1,5-- 2 kW, usisivači vuku više od 1 kW itd, to je bukvalno za male potrošače, tipa televizori i kompjuteri, mogao bi i frižider njegov motor troši oko 150 W ali je rizično povezati ga i ostaviti ga na solar, šta ako se naoblači dok niste kući + ušteda je mizerna pošto on ionako troši oko 30 kW mesečno, ako je ispravan - najveći potrošači u kući, bojleri i šporeti na struju ne mogu da rade na taj solarni prdavac - bez 3 kW nema ništa, a to je 5000 jevreja kako kaže venom, pa računaj kada će ti se to isplatiti Struja iz ove balkonske elektrane košta dok sistem radi (narednih 25 godina ako ne i više), 3-5 centi po kwh. Struja koju danas plaćaš je skuplja od toga, makar u zapadnim zemljama. U mom slučaju bi bila deset puta skuplja. Znači ako uspeš da potrošiš oko 300kwh sa balkona, uštediš godišnje oko 90 evra (zavisi od odnosa cene u zemlji i koliko si platio panele). Sistem se dakle otplati za ispod pet godina. Cilj svega toga nije da se skineš kompletno sa mreže nego da koristiš dobre strane oba sveta.
Venom Posted February 11 Posted February 11 1 minute ago, Spooky said: U clanku se spominje "cheap and plug straight into the domestic network via a converter" tako da moze da se uveze na kucnu mrezu. Naravno - converter mora da macuje i voltazu i fazu da bi napravio konekciju, sto je nekada bio golemi problem, ali je aktivna elektronika resila ovaj problem. Pa to sam i napisao?
Spooky Posted February 11 Posted February 11 Izvini, sa zvezdicom je delovalo kao da se ispravljas i kazes da solarni paneli mogu puniti samo telefone... Anway, nebitno, ali moje originalno pitanje ostaje (sta sa brojilima) jer sa brojilima koje vecina ljudi ima - elektronska, ali ne prosumerska, ukoliko je potrosnja domacinstva manja od 800W, ta struja je bacena....
Venom Posted February 11 Posted February 11 Zašto je to bitno? U plusu si kako god okreneš. Ta mini instalacija na balkonu može da proizvede oko 800kwh godišnje. Ako ne potrošiš sam oko 500kwh možeš da dobiješ 8 centi po kwh, odnosno 40 evra godišnje. Kao što rekoh, ja imam novo obično brojilo koje ima u suštini dva broja, jedno za korišćenje, drugo za proizvodnju struje. To je standardno digitalno brojilo. Ako hoćeš da se zezaš s tim za te pare, pritom sigurno ima i neka taksa, znači besmislena ideja. Suština je u tome da koristiš struju sam, u tome je poenta. I da ih priključiš bez ikakvih birokratskih komplikacija, dozvola, izvođača radova. Odeš u prodavnicu, ili poručio online raspakuješ, okačiš na balkon i uključiš u struju. I štediš pare narednih par decenija. 1
duda Posted February 12 Posted February 12 22 hours ago, Shan Jan said: To se i meni desilo. Da ti skratim muke - ne mozes pobediti. Samo da javim. Stiglo mi pismo da mi je prigovor opravdan i da će mi korigovati obračun za decembar i januar 4 1 2
cedo Posted February 12 Posted February 12 (edited) 9 minutes ago, duda said: Samo da javim. Stiglo mi pismo da mi je prigovor opravdan i da će mi korigovati obračun za decembar i januar ovih dana svi fini u srbiji (eno i zagorka se oglasila) i sve moze samo, nemojte da vas zavara ta finoca Edited February 12 by cedo 2 3
spettacollo Posted February 13 Posted February 13 22 hours ago, duda said: Samo da javim. Stiglo mi pismo da mi je prigovor opravdan i da će mi korigovati obračun za decembar i januar Kod mene na selu je uobičajeno da ne očitaju struju, ne smeju da uđu ako ja nisam tu zbog pasa (najobičniji mešanci ali ozbiljno shvataju svoja zaduženja). Kada konačano očitaju posle dva ili 3 meseca stignu novi računi sa potrošnjom podeljenom na period u kome nije bila očitana. ali kapiram da je u gradu ovakav scenario poprilično redak, pa je zbog toga potrebno i podnositi žalbe. 1
Recommended Posts