Jump to content
IGNORED

Kolaps elektroenergetskog sistema?

James Marshall

Recommended Posts

Posted (edited)

Da... vidi se iz podataka proizvodnje da je nešto ozbiljno, delovalo je kao da su ispali blokovi.

Znači tim tempom bi mesečno išlo 100 miliona evra na uvoz, ako je dnevno 3.2 miliona evra.

Edited by Forest
Posted

Pola nacionalističkog stadiona po grejnoj sezoni!?!

Pa šta nam ro rade majku im izdajničku.

• Haha 1
Posted

Bio je i neki kolaps u sjeveroistočnoj Bosni, tamo gdje je TE Ugljevik, moguće je da nisu ni preko njih mogli da kompenzuju pa su morali da kupuju negdje vani. 

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Sve će uništiti, za to su velemajstori.

Nema tu ni S od struke. Sve najuriti napolje

• +1 1
Posted

Živim u BG. Širi centar. Nikad se nije desilo da ne očitaju brojilo dok su ljudi dolazili i očitavali na licu mesta.

Pre cca pola godine stavili brojila koja se očitavaju daljinski.

Prošli mesec stigne račun na nula potrošnje. Uredno zovem i očitam potrošnju  , kažu no problem, uradiće novi račun. Ne urade. Stigne račun za sledeći mesec, naravno viši nego što treba jer su potrošnju od dva meseca računali za jedan mesec. Ponovo zovem, kažu uradiće novi račun, ali vi ipak platite. Kažem da mi ne pada na pamet da platim.

I tako, sad čekam.

Posted
On 5. 2. 2025. at 0:15, vememah said:

wtf "prozjumer"?

• +1 1
Posted

Ako je "prozjumer" potrosac onda vise kuca po Srbiji gaji skank nego sto mozemo da pretpostavimo...

Skank + domacini koji nisu svesni da im se komsija nakacio na zice i usisava bitkoine.

Posted

Prozjumer je engleski prosumer, skovano od reči producer i consumer. To su ljudi koji su prikačeni na električnu mrežu i koriste struju iz mreže (consumer), ali u isto vreme proizvode struju koju ubacuju u mrežu (producer). U praksi to su ljudi koji imaju solarne panele na kući, čisto sumnjam da neko ima mini vetrenjaču, hidroelektranu ili nuklearni reaktor.

• +1 2
Posted

Inače kad smo kod prosumera:

Balcony solar is taking off

Tekst počinje sa Španijom, ali sve su popularniji u Nemačkoj. Kao što piše u tekstu, dobili su simpatičan naziv Balkonkraftwerk, odnosno balkonska elektrana.

Specifično je što nisu potrebne nikakve dozvole, ali je ograničeno na 800w. Princip je jednostavan, staviš panele na balkon, povežeš kablove i uključiš u normalnu utičnicu. U praksi se ne isplati da budeš prosumer jer je finansijska vrednost struje koja bi se ubacila u mrežu zanemarljiva, pogotovo kad se uzme u obzir papirologija koja je onda neophodna. Ali ako potrošiš tu struju umesto da je povučeš iz mreže, ušteda je na duži rok velika. 

Ima paketa sa dva panela sad i ispod 300e, mada idu i preko toga, ne znam koja je razlika u kvalitetu. Otplati se za par godina i nakon toga pravi samo plus, pogotovo što cena struje uvek raste.

Klasični sistemi koji se stavljaju na krov koštaju oko 1500e i preko za KW, što je dobar pokazatelj koliko je  solarni panel jeftin postao - bukvalno najveći deo troškova su ljudski troškovi (neko mora da odradi papirologiju, doveze sve do tebe, penje se na krov itd).

• +1 2
  • Wub 1
Posted
1 hour ago, duda said:

Živim u BG. Širi centar. Nikad se nije desilo da ne očitaju brojilo dok su ljudi dolazili i očitavali na licu mesta.

Pre cca pola godine stavili brojila koja se očitavaju daljinski.

Prošli mesec stigne račun na nula potrošnje. Uredno zovem i očitam potrošnju  , kažu no problem, uradiće novi račun. Ne urade. Stigne račun za sledeći mesec, naravno viši nego što treba jer su potrošnju od dva meseca računali za jedan mesec. Ponovo zovem, kažu uradiće novi račun, ali vi ipak platite. Kažem da mi ne pada na pamet da platim.

I tako, sad čekam.

To se i meni desilo. Da ti skratim muke - ne mozes pobediti. 

• Hvala 1
Posted
5 minutes ago, Shan Jan said:

To se i meni desilo. Da ti skratim muke - ne mozes pobediti. 

Hvala.

Tako sam i mislila, na žalost.