Forest Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 (edited) Da... vidi se iz podataka proizvodnje da je nešto ozbiljno, delovalo je kao da su ispali blokovi. Znači tim tempom bi mesečno išlo 100 miliona evra na uvoz, ako je dnevno 3.2 miliona evra. Edited December 25, 2024 by Forest
zmanic Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Pola nacionalističkog stadiona po grejnoj sezoni!?! Pa šta nam ro rade majku im izdajničku. 1
James Marshall Posted December 25, 2024 Author Posted December 25, 2024 Bio je i neki kolaps u sjeveroistočnoj Bosni, tamo gdje je TE Ugljevik, moguće je da nisu ni preko njih mogli da kompenzuju pa su morali da kupuju negdje vani.
vememah Posted January 15 Posted January 15 Izgleda da su se u EPS-u malo doveli u red. Proizvodnja je skoro 6 GW iako nema vetra. https://ems.energyflux.rs/dashboard
KnightLore Posted February 2 Posted February 2 Sve će uništiti, za to su velemajstori. Nema tu ni S od struke. Sve najuriti napolje 1
Boksi Posted February 11 Posted February 11 Meni ovakve info često promaknu pa stavljam ovde: „Elektroprivreda Srbije“ obaveštava kupce da će se počev od računa za januar 2025. godine svakog meseca menjati poziv na broj. Promena se odnosi na kupce iz svih regionalnih područja, dodaju oni, osim za domaćinstva sa područja Beograda koja će promenu poziva na broj dobiti u narednom periodu, o čemu će biti obavešteni.
duda Posted February 11 Posted February 11 Živim u BG. Širi centar. Nikad se nije desilo da ne očitaju brojilo dok su ljudi dolazili i očitavali na licu mesta. Pre cca pola godine stavili brojila koja se očitavaju daljinski. Prošli mesec stigne račun na nula potrošnje. Uredno zovem i očitam potrošnju , kažu no problem, uradiće novi račun. Ne urade. Stigne račun za sledeći mesec, naravno viši nego što treba jer su potrošnju od dva meseca računali za jedan mesec. Ponovo zovem, kažu uradiće novi račun, ali vi ipak platite. Kažem da mi ne pada na pamet da platim. I tako, sad čekam.
SNARC Posted February 11 Posted February 11 Ako je "prozjumer" potrosac onda vise kuca po Srbiji gaji skank nego sto mozemo da pretpostavimo... Skank + domacini koji nisu svesni da im se komsija nakacio na zice i usisava bitkoine.
Venom Posted February 11 Posted February 11 Prozjumer je engleski prosumer, skovano od reči producer i consumer. To su ljudi koji su prikačeni na električnu mrežu i koriste struju iz mreže (consumer), ali u isto vreme proizvode struju koju ubacuju u mrežu (producer). U praksi to su ljudi koji imaju solarne panele na kući, čisto sumnjam da neko ima mini vetrenjaču, hidroelektranu ili nuklearni reaktor. 2
Venom Posted February 11 Posted February 11 Inače kad smo kod prosumera: Balcony solar is taking off Tekst počinje sa Španijom, ali sve su popularniji u Nemačkoj. Kao što piše u tekstu, dobili su simpatičan naziv Balkonkraftwerk, odnosno balkonska elektrana. Specifično je što nisu potrebne nikakve dozvole, ali je ograničeno na 800w. Princip je jednostavan, staviš panele na balkon, povežeš kablove i uključiš u normalnu utičnicu. U praksi se ne isplati da budeš prosumer jer je finansijska vrednost struje koja bi se ubacila u mrežu zanemarljiva, pogotovo kad se uzme u obzir papirologija koja je onda neophodna. Ali ako potrošiš tu struju umesto da je povučeš iz mreže, ušteda je na duži rok velika. Ima paketa sa dva panela sad i ispod 300e, mada idu i preko toga, ne znam koja je razlika u kvalitetu. Otplati se za par godina i nakon toga pravi samo plus, pogotovo što cena struje uvek raste. Klasični sistemi koji se stavljaju na krov koštaju oko 1500e i preko za KW, što je dobar pokazatelj koliko je solarni panel jeftin postao - bukvalno najveći deo troškova su ljudski troškovi (neko mora da odradi papirologiju, doveze sve do tebe, penje se na krov itd). 2 1
Shan Jan Posted February 11 Posted February 11 1 hour ago, duda said: Živim u BG. Širi centar. Nikad se nije desilo da ne očitaju brojilo dok su ljudi dolazili i očitavali na licu mesta. Pre cca pola godine stavili brojila koja se očitavaju daljinski. Prošli mesec stigne račun na nula potrošnje. Uredno zovem i očitam potrošnju , kažu no problem, uradiće novi račun. Ne urade. Stigne račun za sledeći mesec, naravno viši nego što treba jer su potrošnju od dva meseca računali za jedan mesec. Ponovo zovem, kažu uradiće novi račun, ali vi ipak platite. Kažem da mi ne pada na pamet da platim. I tako, sad čekam. To se i meni desilo. Da ti skratim muke - ne mozes pobediti. 1
duda Posted February 11 Posted February 11 5 minutes ago, Shan Jan said: To se i meni desilo. Da ti skratim muke - ne mozes pobediti. Hvala. Tako sam i mislila, na žalost.
Recommended Posts