Jump to content
IGNORED

Da li postoji krivična odgovornost za neprimjerene izjave nosioca javnih funkcija?


Flion

Recommended Posts

Nisam pravnik po struci, ali nedavno se poveo jedan razgovor koji me je zainteresovao u pravnom smislu.

Naime, prije nekoliko dana razgovarao sam sa prijateljem i dotaknemo se jednog političkog incidenda koji se desio u Banja Luci. Poslanik u Narodnoj Skupštini RS iz reda SNSD-a, Momčilo Antonić, je na svojoj Fejsbuk stranici napisao sljedeće: "Hvala braći hercegovcima na pojačanoj podršci SNSD-u, a što se tiče ovih govana iz Šamca, Broda, Modriče i ostalih poplavljenih mjesta, čiji su gradovi obnovljeni za mjesec dana, isplaćene kartice pomoći, njima želim dosta kiše i mekanih nasipa", što se može vidjeti ovde.

Osim toga što je izjava skandalozna čak i ako bi je izgovorio običan građanin, pitam se da li se neko ko je nosilac javne funkcije može pozvati na krivičnu (ili neku drugu) odgovornost za neprimjerene izjave? U svakoj civilizovanoj zemlji nakon ovakve izjave ne bi se zadržao ni 24h na poziciji, kod nas, naravno, ništa se desilo nije - izbrisao izjavu koju je, kao, rekao u afektu. E sada, meni je jasno da je naše pravosuđe korumpirano i potpuno pod uticajem politike, te s obzirom da je gore navedeni član stranke koja (većinski) čini vlast bilo kakva tužba bi sasvim sigurno bila odbačena kao neosnovana. Međutim, interesuje me da li na osnovu takve izjave barem postoji mogućnost da se pokrene neki sudski postupak ili krivični zakon ne prepoznaje nikakav problem u ovoj izjavi i ne postoji osnova pokretanja tužbe? Govor mržnje? Javno poticanje na mržnju protiv određene grupe lica?

 

S obzirom da nismo pravnici poveli smo diskusiju u kojoj kolega kaže da nema osnove za tužbu, a ja mislim da ima, ali ne znam po kojem osnovu.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...