L.H.O.O.Q. Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 kusovac je ko neki lik iz serijala o ripliju patrise hajsmit. do grla umesan u dilovanje slika i falsifikate. vodilo se vise istraga protiv njega, kolege vestacile i sve tako ali nista. jos se time bavio predobri karleusa. no ko sto rekoh nikako da mu se stavi soli na rep.i da: to su zapravo male pare. zato nemojte da se smejete kada neki budalasti umetnici predloze da se smanji budzet za policiju, vojsku ili neki od veljinih koridora. Link to comment
Leia Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 stiglo mi na mejl - Saopštenje za javnost Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Kolegijuma i Stručnog veća Muzeja savremene umetnosti BeogradBeograd, 13.11.2012Povodom tekstova u dnevnim novinama Blic od 11. novembra i Politika od 12. novembra u kojim se licitira imenima kandidata za izbor direktora Muzeja savremene umetnosti Upravni i Nadzorni odbor, Kolegijum i Stručno veće MSUB ukazuju da se sadržajem pomenutih tekstova narušava ugled Muzeja i iskazuje osnovno nerazumevanje i nepoštovanje procedure pri izboru direktora. Ističemo da je po važećem Zakonu o kulturi neophodno raspisati javni i transparentan konkurs za direktora Muzeja i da ovaj izbor treba obaviti i na osnovu Statuta Muzeja savremene umetnosti u kome su propisani uslovi koje direktor ove institucije treba da ispunjava. I Zakon i Statut Muzeja su po ovom pitanju jasni, i neophodno je sačuvati stručni integritet ove funkcije i naše institucije. Link to comment
kobni zelaya Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 i da: to su zapravo male pare. zato nemojte da se smejete kada neki budalasti umetnici predloze da se smanji budzet za policiju, vojsku ili neki od veljinih koridora.Sve je to super, podržavam, samo gde su ti "budalasti umetnici" bili do sada? Da ne ispadne ipak samo međupartijska borba?Pošto sam i sam žrtva ovakvog odnosa države prema kulturi, moram u jedan mali off - kada je, pre par meseci u KC gradu održana tribina o kulturi, gde su ljudi sa nezavisne pozorišne scene imali priliku da razgovaraju sa nekoliko predstavnika političkih stranaka o veoma lošem položaju nezavisne scene, od N. Prokića (tada ldp), koji je (bar nekada bio) dramski pisac, dobili smo odgovor da su stvari jednostavno loše, da se nema para ni zašta, kako se u pozorištu ništa u skorije vreme neće promeniti, nema prosto para i da se ne nadamo ničemu. Jedino mi nije jasno šta dotični onda radi na FDU, nek napusti fakultet i nek se odrekne ozbiljne profesorske plate (za koju i ne radi baš previše, kako sam obavešten) - za tu njegovu profesorsku platu se može napraviti koja predstava godišnje.Mislim, stvar je u tome što imaš dovoljno "nebudalastih" umetnika koji smrde pri strankama i koji će biti kukavičije jaje svake akcije. Mislim da situacija nije više ni za prosto traženje - paraliza, terorizam, takve akcije su za ovu državu. Treba im praviti instalacije u sedištima stranaka, polivati im najpopularnije političare uljanim bojama, sedeti im bukvalno na kičmi dok se nešto ne promeni, blamirati ih javno i lično, tako da crvene, po mogućstvu pred kamerama. Prošlo je vreme traženja.Pri tom mislim na sve stranke, ne pravim tu razliku, odnos prema kulturi im je kompletno odvratan od ldpa do srsa Link to comment
Caligula Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 stiglo mi na mejl -Uh, bice kao u onom OUR-u kada je dosao neki valjda tip iz SNS pa poterao ljude iz kancelarija da ciste dvoriste. Nekome metla, nekome grabulja.To je to shvatanje vlasti, osvetnicko. Tuga. Link to comment
Turnbull Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 I ajde odgovori na IL-ino pitanje o Glavi bika, baš me zanima šta ćeš da smisliš. Link to comment
Caligula Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 ponovio ranije u nekoliko navrata, zgodna i duhovita dosetka koju bih rado drzao u vidnom polju. Ako me pitas da li mislim da je to neka vrhunska umetnost, nije. Najveca vrednost joj je kao fetisha - Pikaso postavio jos jedan beocug u istoriji umetnosti, bas kao Dishan 1917.Eksperiment, ni manje ni vise. S tim sto je kvalifikovaniji da bude umetnicko delo nego Dishanov pisoar (i to sam ranije pisao zasto - zbog, makar i minimalne, artikulacije odnosno sklapanja guvernara i sedla u jednu odredjenu celinu koja izgledom manipulise/podseca na glavu bika) Link to comment
Indy Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 (edited) Laze Syme.Pa sta da ti kazem, i ti si se namerio na velikog junaka. Tj. nije da se ovde slazem s tobom (da bih se slozio, prvo bi moralo da mi bude jasno sta mislis, a nije), ali iz iskustva [sa drugih tema] znam da od nekih ljudi na ovoj temi ne mozes nikada, ali nikada, ispasti pametniji.Ali, ako tebe ne mrzi... meni ne smeta. Edited November 13, 2012 by Indy Link to comment
Caligula Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 (edited) ... znam da od nekih ljudi na ovoj temi ne mozes nikada, ali nikada, ispasti pametniji.Ali, ako tebe ne mrzi... meni ne smeta. kako god, sve dok je moja profesija kljucni argument ja sam miran :D Edited November 13, 2012 by CowBoy Link to comment
Leia Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 ispasti pametniji.cause that's what all this is all about Uh, bice kao u onom OUR-u kada je dosao neki valjda tip iz SNS pa poterao ljude iz kancelarija da ciste dvoriste. Nekome metla, nekome grabulja.pa nek zarade platu kao sav posten svet! to je ta pontijakovska logikane verujem da ce biti neke otimacine oko upravljanja u muzeju (jer sta od toga ima posten covek), al ne treba se zacuditi ako se deo prostora pretvori u ekskluzivni restoran za vip klijente na ovoj atraktivnoj lokaciji, sve u duhu vremena i u skladu sa svetskim trendovima Link to comment
Indy Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 cause that's what all this is all about Naravno da nije (kao sto je Damja slikovito demonstrirao). Link to comment
Leia Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Naravno da nije (kao sto je Damja slikovito demonstrirao).i zatvorio diskusiju jednom za svagda, ili bolje da ne prizivam second coming Link to comment
Caligula Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 (edited) i zatvorio diskusiju jednom za svagda, ili bolje da ne prizivam second coming Ovde je svojim uradkom ne bi zatvorio, naprotiv - DarkAtraktor bi ga svakako okacio na art abortus, gde i pripada.Nije mail art ali svakako ima 1viralni kapacitet Edited November 14, 2012 by CowBoy Link to comment
hefestus Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 (edited) 'Ajd da malo mrdnemo od classica; Picassa & Duchampa da vidimo kako vam izgleda danasnja kasna(+) konceptualno relaciona estetika. Sta je to? Vrlo kratko: cilj umetnickog dela nije da stvara utopiski privid realnosti vec da bude model, nacin zivota IRL.Recimo Darren Bader i njegova majska izlozba na MoMA ps1.Jedna od soba: Chicken Burrito. i Beef Burrito u pozadini pocetni taktovi Dylanove “Like a Rolling Stone” u endless loopu.Druga soba, tri mace koje su tu da bi ih neko usvio + josi da se skupi koja kinta za pomoc ...Treca soba; devojka koja pravi salatu i sluzi posetiocima. Publika je "comunity" aktivni ucesnik. Jede salatu, mazi macu. Tu je takodje i iguana u trecoj sobi ready 4 illegal adoption. Verovatno ce neko™ da primeti da eto svako od nas moze da bude deo arta, ako ne i deo art objecta itself.Bilo je tu i slika (klasika) :) Sapun.(?)Evo i preface za izlozbu:"Over the past decade, the relationships between culture and those who produce and consume it has changed radically. Art has not been excepted from these shifts. As art has become more commodified, subject to re-performance, pressed into new contexts by curators, and recycled by other artists, conventional notions of objecthood, authorship and ownership have been evolving. Darren Bader (American, b. 1978) works with these expanding boundaries of art’s use and circulation. Often using culture he appropriates from a range of media—film, music, text, digital images and work made by other visual artists—Bader treats such material as “readymades” that he presents democratically within the framework of his exhibitions alongside found objects like fruits, furniture, and sometimes live animals. Working with a lyrical absurdity in the space between sculpture, writing and curating, the artist humorously complicates the hierarchies that underscore the economies of cultural production and reception."http://momaps1.org/e...itions/view/349Takodje intresantan interview u zadnjem MOUSSu.Mozda je red da se malo mrdne sa "sta je sve art" (posle 90+ strana) na to sta sve cini "kvatetan art". Art je comodity i kao svaki comodity ima svoju klasu, value, rang ...Jel ovo Darrenovo good art?Ja ovo nisam video u MoMi, nisam bio davno u NY, mrzim da me izuvaju na aerodromu. Video sam neke njegove radove po EU. Slicna koncepcija je trenutno u W139 u A'dam "Anarcademia" takodje sa aktivnom publikom (comunity). Sluze lose vino btw. Edited November 15, 2012 by hefestus Link to comment
Caligula Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Jel ovo Darrenovo good art?Hefe, imas jako dobar topik na ovom PDF-u gde zaljubljenici u umetnost komentarisu i razmenjuju linkove na ove jako kvalitetne postavke macica, sapuna i buritoa.Ljudi koji tamo ucestvuju davno su batalili borbu sa samim sobom u smislu obaranja ove neverovatne tautologije. Tako da - neka ovo ipak ostane mesto koje je izvorno nastalo na pitanju "sta je umetnost" jer racunam da ce ovo pitanje biti aktuelno i za petsto godina, bez obzira na trendi lobotomiranje. Link to comment
kim_philby Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Ovo bih mogao da potpišem. Mislim, čitam ovaj topic dugo i on mi je, manje - više, potvrdio ono što sam i do sada mislio - a to je da neki sistem, vrednosti i kriterijumi zaista ne postoje, da je svako umetničko delo ad hoc, svet za sebe koji može da vam se svidi ili ne svidi, da ga osetite ili ne osetite.Jedino što ne mogu da shvatim onda - čemu establišment? Čemu muzeji, kustosi, istoričari umetnosti, znalci, kritičari? Šta, kao nije dovoljan onaj park ispred msu - nek se otvori samo za umetnike, pa nek izaže ko god hoće, od ovih što crtaju portrete za 500 dinara do Marine. Ko zna šta je dobro znaće da se snađe - ko ne zna, dolaziće da gleda kako mu je dete nacrtalo kuću i baštu, pa tu usput možda i vidi nešto interesantno što će mu promeniti život i otvoriti nova interesovanja za umetnost. Barem će se proširiti krug konzumenata umetnosti.Ne šalim se, pa sa muzikom i filmom, u određenoj meri, na primer, se dešava isto. Zato i muzička industrija vodi borbu protiv interneta, koji je, u stvari, samo virtuelna verzija ovog parkića iz prethodnog pasusa. Istina je da ona polako postaje neptrebna, jer je internet omogućio direktnu komunikaciju između umetnika i konzumenta. Who cares šta je dobro a šta je loše - i onako je sve individualno. Pa, ako išta ne gubi svrhu putem interneta, to su ti video radovi, kojih ima najviše. Zbog čega je potrebno da se oni pokazuju na izložbi, da se plaća struja, čuvari, kustosi, selektori, honorari ovom onom, kada se može izaći pred publiku skroz besplatno.MSU je zatvoren već koliko - deceniju? I Narodni muzej pre njega još duže - da li se realno u ovoj groznoj državi neko potresao? Ne govorim o političarima i ostalima koje boli kurac za umetnost, nego o establišmentu - ko je izašao da štrajkuje zbog toga, ko je vodio neku ozbiljniju kampanju zbog toga? To pokazuje da je sam koncept establišmenta kao karike između umetnika i konzumenta realno propao. Sve bi trebalo da bude mnogo više divlje i spontanije, baš kao te Malarmeove kockice.seth siegelaub je imao projekat xerox book - knjiga kao izlozba - jos neke 1968. godine. odnosno pitanje da li je izlozba kao modalitet pokazivanje umetnosti neophodan je vec postavljano.i ja sam tu negde na ideji da mozda i nije. medjutim umetnicki radovi su i objekti. odnosno koncept je nesto sto se vezuje za objekat. neki put je 'stvarno prisustvo' objekta neophodno bas kao i mogucnost formiranja odredjenog fizickog narativa.sto se tice neselektiranosti izlozbi i takvih je projekata bilo. na kraju krajeva i cuveni pisoar je bio prijavljen bas za jednu takvu izlozbu. prijavi, plati i klati. samo nisu primili pisoar :Dtakodje, moguce je da postoji i zajednicka namera izlagaca i kustosa. poput postavke pozorisne predstave u kojoj svi zajedno rade na realizaciji. odnosno, nema potrebe da uvek postoji jasna hijerarhija.white noise gde svako kaci sta hoce isto tako moze biti iskorak nazad ka konceptu wunderkammere - kabinetu kuriozuma. nekada odsustvo pravila zapravo garantuje dominaciju onoga ko je najaci i ko ima najvise sredstava i davi umetnost.kada smo vec pomenuli malarmea: kada je on pisao svoju knjigu i bacanje kockica njegova namera nije bila da ukloni pravila (umetnost) vec da pokusai da 'otkrije' novu vezu (formalnu) izmedju pesnickog izraza i sveta. drugim recima umetnik otkriva, moze se reci, ponovo tu simbolicku vezu u novom vremenu. Link to comment
Recommended Posts