Jump to content
IGNORED

eticki kodeks


אַף אֶחָד

Recommended Posts

Po naucnim institutima i drugim firmama uslo je u modu da se donose eticki kodeksi. Citam jedan takav dokument i pokusavam da shvatim sta bi to trebalo da bude, sta su tu zamke i sta oni uopste hoce da postignu. Dakle, dokument ima 20 punih strana, gusto kucanih. Od toga, ono sto je eticki kodeks, bar kako ga ja shvatam, zauzima ciglo 2 strane. Ostatak je mismes svega i svacega:

 

- nekakve nebulozne i neodredjene tacake o respektovanju ljudskih prava (ko definise ljudska prava? ko utvrdjuje da zemlja X ne postuje ljudska prava? i sta znaci ne saradjivati sa zemljom koja ih ne postuje?)

 

- mnogo praznih floskula tipa "Integritet kao vodeci kriterijum ponasanja, znaci lojalnost, cast, postenje, dobru volju, objektivnost pri donosenju odluka i konzistentnost sa principima i vrednostima ovog Kodeksa" (inace se na mnogo mesta insistira na "lojalnosti" koja se pritom nigde ne definise).

 

- mnogo trivija koje se podrazumevaju pod primenom zakona (tipa "nema piraterije", "nema korupcije" i sl).

 

- gluposti tipa "garantujemo potpunu slobodu u istrazivanju i misljenju, ali svako mora da bude respektuje ogranicenja te slobode usled konkretnih okolnosti (a onda kao konkretne okolnosti navodi "supervizija, navodjenja, naredbe i tako dalje")

 

- i, izmedju raznih naklapanja, neke odrednice koje se opet pozivaju na "lojalnost" u smislu da "radnik" mora svuda i uvek da brani ugled institucije, da mora da sledi interna dokumenta i pravila (bez preciziranja ko takva dokumenta i pravila donosi, ko ih sprovodi, ko je nadlezan za resavanje sporova i slicno).

 

Naravno da je mrtvo slovo na papiru, ali ostavlja  pomalo gorak utisak hajdzekovanja zakona, odnosno nametanja odredjenih normi koje nisu propisane ni ugovorom o radu, ni kolektivnog ugovora, ni zakona o radu, itd.

 

Ima li neko iskustva s takvim dokumentima koje firma namece mimo potpisanog ugovora ili zakona? Kakva im je pravna valjanost? Ima li veze da li potpises ili ne potpises dokument?

 

Diskusija tog pitanja u slucaju Spanije je ovde:

 

https://www.lawandtrends.com/noticias/laboral/puede-el-empresario-sancionar-a-un-trabajador-por-incumplimiento-del-codigo-etico-de-la-empresa-1.html

 

Imali smo pre neku godinu, u vreme finansijske krize u Spaniji i svakakvih blesavih mera stednje koje su propisivane, situaciju da se neko nasalio napravivsi letak gde poredi instituciju sa low-budget avionskom kompanijom. Uprava sprovela istragu koja je izasla iz svih razumnih okvira da utvrdi ko je autor nakon cega je isti suspendovan i to po prethodnoj blazoj verziji ovog kodeksa. Posle su se sudili neko vreme, al su se coveku toliko usrali u zivot da se na kraju odselio i digo ruke.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...