January 25Jan 25 Nisam videla da je ovo neko negde okačio, kažu u komentarima da nema nigde u medijima...
March 21Mar 21 Mislim da možemo ovde.5 minutes ago, Moonwalker said:TE su tzv. bazni izvori elektricne energije oni i rade sa flat krivom kad dodju do operativne tacke. Paljenje ide po uzlaznoj eksponencionalnoj krivi, a gasenje po opadajucoj, jer hladjenje ogromnih agregata. Tu krivu prati i kostanje procesa startovanja/gasenja u parama (usi otpadaju).Zato se one ne koriste za «pali - gasi» rezim, nego ravno (base load) kao NE takodje. Gasne TE su startnije.Ako je nesto bilo van pogona ili u remontu, verovatno je vracano na mrezu.Nemojte olako pisati. Pitajte na odgovarajucim katedrama.Sad stvarno prekidam.Na šta tačno misliš kada napišeš "nemojte olako pisati"?Naravno da znam da su TE bazni izvori električne energije, to sam i napisao.Napisao sam samo, na komentar da je dodat mazut za ovo (slažem se sa pretpostavkom) ponovno pokretanje u TENT, da ako je dodato nešto, to nešto najverovatnije nije mazut, već rezidual.I napisao sam da TENT nije problem, da ovaj crni dim nije nešto što izlazi iz TENT tokom cele godine. Već da su toplane i zvanična grejna sezona problem.Što se tiče korišćenja reziduala u toplanama, to je nešto što su Makedonci dokazali kao izvor nenormalnog zagađenja u svojoj zemlji. Sve sa tragom uvoza tog zabranjenog goriva (firma iz Bosne), lažnim carinskim deklaracijama i visokom korupcijom. Naravno da taj dokaz nećemo videti u Srbiji dok je ove vlasti.
March 21Mar 21 Toplane nisam ni komentarisala. Tacan tehnoloski proces u njima ne znam. Tek mi stanje nije poznato.Ovo drugo poznajem i ne vazi samo za TENT vec i bilo koju TE na ugalj. Lignit je ugalj sa najnizom kalorijskom vrednosti.Mislila sam da se na mrezama cesto pojavljuju stvari koje se nekad dramatizuju pre provere i realnog sagledavanja da li je u pitanju nesto vanredno ili ne. To je sve.
March 21Mar 21 Just now, Moonwalker said:Toplane nisam ni komentarisala. Tacan tehnoloski proces u njima ne znam. Tek mi stanje nije poznato.Ovo drugo poznajem i ne vazi samo za TENT vec i bilo koju TE na ugalj. Lignit je ugalj sa najnizom kalorijskom vrednosti.Mislila sam da se na mrezama cesto pojavljuju stvari koje se nekad dramatizuju pre provere i realnog sagledavanja da li je u pitanju nesto vanredno ili ne.To je sve.Sa svim što si napisala u vezi TENT se slažem. Pre nego što si napisala da se olako piše na ovu temu napisao sam da TENT uopšte nije ključan izvor zagađenja u Srbiji, napisao sam da je to bazni izvor energije i da je preko leta vazduh u Srbiji u zelenom dok TENT radi punim kapacitetom, kao i zimi.Takođe sam napisao da se slažem pretpostavkom da je ovo verovatno bila vanredna pojava pokretanja u jednom danu.Jedini komentar koji sam imao na vest je da ovaj crni dim, koji ovako zlokobno izgleda u ovom (vanrednom) događaju u TENT, najverovatnije nije mazut već rezidual. I da, na osnovu istrage koja je sprovedena u susednoj Makedoniji, isti taj rezidual prilično verovatno uzrok potpune višegodišnje korelacije paljenja toplana u Srbiji (a koje rade na gasovita i tečna goriva) tj. datuma i sata početka zvanične grejne sezone i nenormalnog zagađenja koje se u narednim satima pojavi i traje do kraja grejne sezone. Edited March 21Mar 21 by Forest
March 21Mar 21 9 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:mali dodatak, vazduh u srbiji/beogradu je i leti neretko u narandžastom/crvenomEvo, merna stanica u centru Beograda, podaci po mesecima 2024:Grejna sezona vs. van grejne sezone.Van grejne sezone Beograd ima manje više normalan potpis zagađenja evropskih gradova. Evo, npr. Pariz Edited March 21Mar 21 by Forest
March 21Mar 21 37 minutes ago, Forest said:Pre nego što si napisala da se olako piše na ovu temu napisao sam da TENT uopšte nije ključan izvor zagađenja u Srbiji, napisao sam da je to bazni izvor energije i da je preko leta vazduh u Srbiji u zelenom dok TENT radi punim kapacitetom, kao i zimi.Ovde tvrde suprotno:Kako već godinama pokazuju nezavisna naučna istraživanja iz Srbije i inostranstva, primarni izvor čestica PM 2,5 u Srbiji su termoelektrane na ugalj, a posebno velike termoelektrane kao što su TENT A i B.Nedavno smo objavili istraživanje koje je pokazalo da su periodi ekstremnog zagađenja vazduha, koji su karakteristični za Srbiju krajem jeseni i tokom zime, posledica kombinovanog uticaja zagađenja vazduha i prilika u najnižim slojevima atmosefere usled kojih to zagađenje ostaje pri zemlji.Ukratko, poklapaju se periodi većeg zagađenja (usled grejne sezone) i atmosferskih prilika koje su česte u to doba godine, što nam pospešuje pogrešnu ideju da su domaćinstva do te mere dominantni uzročnik zagađenja.
March 21Mar 21 13 minutes ago, kozha_klima said:Ovde tvrde suprotno:Znam da to tvrde. Od aprila do septembra TENT isto tako radi pod punim kapacitetom kao i zimi. Pogledaj razliku zagađenja u zimskom i letnjem periodu. Tj. u sezoni grejanja i van sezone grejanja.Sa grejnom sezonom počinje i završava se ekstremno zagađenje koje se može videti u merenjima.TENT jeste (bazni i veliki) izvor PM2.5 čestica tokom cele godine. TENT nije izvor ovog trovanja koje imamo u grejnoj sezoni.
March 21Mar 21 prilicno sam siguran da je zimi mnogo rasprostranjenije koristenje automobila, i vaznije, ljudi koji nemaju centralno grejanje loze. a loze svastapricam laicki (ali i ono sto sam procitao) u vezi bitolja. a tu je najveca TE u makedoniji. leto i zima su nebo i zemlja sto se tice zagadjenja Edited March 21Mar 21 by cedo
March 22Mar 22 Pored lozista, najveci uticaj imaju vremenski uslovi, zimi zagadjenje cesce ostaje pri zemlji, ne ide gore zbog vlage, pritiska, temperature.Obicno kada pocnu ti uslovi, pocne i grejna sezona, pa se onda zagadjenje pripisuje samo grejanju, a ne i vremenskim uslovima.Kad bi teorijski leti uzeli svi da loze, zagadjenje bi bilo mnogo manje, jer bi sve otislo gore u atmosferu.U Parizu vaze slicni vremenski uslovi, ali tamo nema izvora zagadjenja, pa nema sta ni da ostane pri zemlji.
March 22Mar 22 On 21. 3. 2025. at 16:25, cedo said:prilicno sam siguran da je zimi mnogo rasprostranjenije koristenje automobila,Ja mislim da nema neke razlike. Možda u Novom Sadu i još 3 grada gde se voze bajsevi, ali u ostalim mestima nema razloga da ljudi leti voze manje