14 hours ago14 hr On 18. 7. 2025. at 12:05, nenad said:ovo sam zaboravio, nije neophodno ici u ekstrem, tj kupanje iskljucivo ladnom vodom i ledom. dovoljno je da zaledis kilo/dva leda i to ujutro izmesas sa vodom, i u to zagnjuris lice. to sve zajedno traje 3 minuta, a efekat je vrlo slican ovom haju od posta ili skidanja sa secera kratkorocno, ali osecas efekat sustinski ceo dan.e sad, nije lako, jer ces u prvih nekoliko dana imati brejnfrizove, ali i nakon sto ti brejnfrizovi nestanu i dalje ce sve vreme da boli. :) s druge strane to je par puta po 30 sekundi, to bi svaki odrastao covek morao biti u stanju da istrpi. dodatno olaksava sto znas da ces posle imati haj.Zaintrigirala me sad ova ice bath priča, to ne da nikada nisam razmatrala nego mi ideja izaziva tako veliki otpor da pomišljam da je baš zato to prava stvar za probati Često mi je hladno i uvek radije biram visoke temperature, mnogo sam više sauna nego ice tip. Ali probaću ovu light varijantu sa licem.A ovi modeli povremenog posta 16-8, 18-6, 20-4 su mnogo manje efikasni od potpunog posta ali bolje je imati bar neku svesnu rutinu i disciplinu nego nijednu.
13 hours ago13 hr 2 minutes ago, Starman said:Zaintrigirala me sad ova ice bath priča, to ne da nikada nisam razmatrala nego mi ideja izaziva tako veliki otpor da pomišljam da je baš zato to prava stvar za probati Često mi je hladno i uvek radije biram visoke temperature, mnogo sam više sauna nego ice tip.Ali probaću ovu light varijantu sa licem.A ovi modeli povremenog posta 16-8, 18-6, 20-4 su mnogo manje efikasni od potpunog posta ali bolje je imati bar neku svesnu rutinu i disciplinu nego nijednu.sigurno su mnogo manje efikasni. ja sam poceo da jedem jednim dnevno samo zato sto je to bio jedini nacin da ne predjem (opet) 100 kila. ok, nije jedini, ali je meni bio najlaksi.svakako ni jedna od tih stvari (post, disanje, led, 10k + koraka dnevno...) nije carobni stapic koji ce resiti sve probleme, ali jeste alat koji ce ti pomoci sa svim ostalim teskim stvarima koje su potrebne da se telo* koje je godinama zanemarivano (sto je slucaj kod vecine ljudi) dovede u red.edit*i um Edited 13 hours ago13 hr by nenad
13 hours ago13 hr 23 minutes ago, Starman said:Zaintrigirala me sad ova ice bath priča, to ne da nikada nisam razmatrala nego mi ideja izaziva tako veliki otpor da pomišljam da je baš zato to prava stvar za probati Često mi je hladno i uvek radije biram visoke temperature, mnogo sam više sauna nego ice tip.Ali probaću ovu light varijantu sa licem.Najlakše ti je da kreneš sa tuširanjem, samo na kraju prebaciš na hladnu vodu Ali mora postepeno, naročito ako nisi navikla. Prvo noge (krećeš od stopala), pa ruke, pa ostalo.
13 hours ago13 hr 30 minutes ago, nenad said:svakako ni jedna od tih stvari (post, disanje, led, 10k + koraka dnevno...) nije carobni stapic koji ce resiti sve probleme, ali jeste alat koji ce ti pomoci sa svim ostalim teskim stvarima koje su potrebne da se telo* koje je godinama zanemarivano (sto je slucaj kod vecine ljudi) dovede u red.edit*i umNema čarobnog štapića naravno, mada mene uvek fascinira kako je telo zahvalno (bar za sad) i kako dobro reaguje na promene rutine i zdravije navike, jedan vrlo fleksibilan i otporan sistem.
13 hours ago13 hr 54 minutes ago, Sandradjer said:Delimicno sam pratila temu, nisam bas u toku o cemu se pise.Kad sam pila taj L- Carnitine bila sam mnogo mrsava, to istopi sve Hvala. Tema je oživela pre par dana. Nisam ga razmatrala kao neku dijetalnu prečicu već pre kao suplement jer jako dugo ne jedem meso, ali dobro je znati za takva iskustva. Kapiram da je ok kao suplement, to je nešto što u normalnim okolnostina telo samo proizvodi.
12 hours ago12 hr 33 minutes ago, Starman said:Nema čarobnog štapića naravno, mada mene uvek fascinira kako je telo zahvalno (bar za sad) i kako dobro reaguje na promene rutine i zdravije navike, jedan vrlo fleksibilan i otporan sistem.ljudski organizam je jako davno prrestao znacajno da se prilagodjava spoljnim uslovima fizicki i poceo da se prilagodjava mentalno. rezultat toga je da smo mi svi 99.9% isti, sto takodje znaci da su nasi oeganizmi jako slicni onima od pre 10000 ili vise godina. hocu da kazem da su fizicke granice i mogucnosti ljudskog organizma neuporedivo vise nego sto mozemo da pojmimo.
5 hours ago5 hr 8 hours ago, nenad said:svakako ni jedna od tih stvari (post, disanje, led, 10k + koraka dnevno...) nije carobni stapic koji ce resiti sve probleme, ali jeste alat koji ce ti pomoci sa svim ostalim teskim stvarima koje su potrebne da se telo* koje je godinama zanemarivano (sto je slucaj kod vecine ljudi) dovede u red.edit*i umNadam se da ste svi (ili bar vecina) mladji od mene (56) i da cete ovo iznad shvatiti na vreme. Do prosle godine sam bio ubedjen da sam "otporan na metke", zahvaljujuci vrlo visokom nivou kondicije koji sam odrzavao 10+ godina, tezinu sam imao pod kontrolom, imao veliki energetski nivo i nikad nisam bio bolestan.Onda sam otkrio kalcifikaciju srcanih arterija (coronary arteries), ok mozda sam stetu nacinio do svoje 45. godine, mozda ima i genetike u tome, ali me je to nateralo da malo vise saznam o tome. Dobra stvar je sto mi je to razvilo strast prema nutricionizmu i zdravom zivotu. Ukapirao sam da, kako bi to ovde rekli, "you can't outrun/outsprint the bad diet" (u mome slucaju je to bio bicikl, jer sam mislio da mogu da jedem sta hocu ako dovoljno na drugoj strani sagorevam kalorije).Da ne gnjavim, moje trenutno shvatanje zdravog zivota ide ovako (od najznacajnijeg ka manje znacajnom):1 - zdrava ishrana2 - kvalitetno spavanje i oporavak organizma i smanjenje stresa u zivotu (koliko ko moze)3 - aktivnost (fitnes)4 - fasting, ice baths, sauna i svi ostali pozitivni "stressors"5 - suplementi Mislim da dobro pokrivam 1 i 3, ali 2 i 4 skoro nikako. 5, vrlo umereno, pokusavam sve kroz hranu prvo (uzimam D3 i K2 zbog moje situacije)