Yesterday at 09:331 day 5 minutes ago, nenad said:vidim, jako dobro si razumeo kada sam napisao da nema potrebe ici u ekstrem, bravo.Objasni mi prednost zaledjivanja vode u odnosu na kupanje u planinskom potoku negde u prirodi?Cisto new age bullshit.Idi negde u prirodu i zivi par dana u skladu sa njom - bolje od zaledjivanja vode izjutra i mesanje sa hladnom vodom zarad kupanja.
Yesterday at 09:371 day ^Beneficial effects of intermittent fasting: a narrative reviewhttps://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9946909/
Yesterday at 09:431 day 7 minutes ago, kronostime said:Objasni mi prednost zaledjivanja vode u odnosu na kupanje u planinskom potoku negde u prirodi?Cisto new age bullshit.Idi negde u prirodu i zivi par dana u skladu sa njom - bolje od zaledjivanja vode izjutra i mesanje sa hladnom vodom zarad kupanja.mozda ti imas planinski potok u dnevnoj sobi, ja nemam. sa time bih komunikaciju sa tobom zavrsio, posto si ili funkcionalno ekstremno nepismen, ili si samo bezobrazan, sto je za mene no go. Edited yesterday at 09:431 day by nenad
Yesterday at 10:021 day 14 minutes ago, nenad said:mozda ti imas planinski potok u dnevnoj sobi, ja nemam. sa time bih komunikaciju sa tobom zavrsio, posto si ili funkcionalno ekstremno nepismen, ili si samo bezobrazan, sto je za mene no go.Ne, bre, ne preporucujem ti da ucestvujes u Naked and afraid - samo da probas zivot u skladu sa prirodom umesto zilotskog poata uzalud.Boravak u prirodi je jedno - ovo izgladnjivanje je fancy kao i ugradjivanje pacjih usta kod devojaka.
Yesterday at 10:041 day Author Just now, kronostime said:Ne, bre, ne preporucujem ti da ucestvujes u Naked and afraid - samo da probas zivot u skladu sa prirodom umesto zilotskog poata uzalud.Boravak u prirodi je jedno - ovo izgladnjivanje je fancy kao i ugradjivanje pacjih usta kod devojaka.Eto, preporucio si, bas ti hvala. Ako nemas vise konstruktivnih prijedloga, de malo pusti da diskusija ide vezana za temu.
Yesterday at 10:071 day 51 minutes ago, nenad said:ovo sam zaboravio, nije neophodno ici u ekstrem, tj kupanje iskljucivo ladnom vodom i ledom. dovoljno je da zaledis kilo/dva leda i to ujutro izmesas sa vodom, i u to zagnjuris lice. to sve zajedno traje 3 minuta, a efekat je vrlo slican ovom haju od posta ili skidanja sa secera kratkorocno, ali osecas efekat sustinski ceo dan.e sad, nije lako, jer ces u prvih nekoliko dana imati brejnfrizove, ali i nakon sto ti brejnfrizovi nestanu i dalje ce sve vreme da boli. :) s druge strane to je par puta po 30 sekundi, to bi svaki odrastao covek morao biti u stanju da istrpi. dodatno olaksava sto znas da ces posle imati haj.. Zavisi od mesta na globusu sta je extrem... Znam mnoge koji se kupaju u ledenoj vodi, sigurno ne zbog mrsavljenja, to je prakticno deo kulture... Kako rece kolega, severnih medveda.. Licno jednom nedeljno,nekad i cesce, idem iz ekstremnog povecenja temperature do ekstremnog snizenja, i tako u krug... Doduse , prvi put kad sam izasao iz Ruske Saune na -17 i polio se ledenom vodom , druzio sam se upalom pluca dva meseca... Ali taj osecaj je nenadjebiv... Svi ruski spa centri imaju "ledeni" bazen pored saune, to je normalno .. Iz plus 80-100, skaces u 5 stepeni ... Milion iglica bode citavo telo, a svaka celija vristi kao da se ponovo rodila.. .
Yesterday at 10:201 day 14 minutes ago, Seabass said:Eto, preporucio si, bas ti hvala. Ako nemas vise konstruktivnih prijedloga, de malo pusti da diskusija ide vezana za temu.Ono, i veverice i puzevi poste u tvojoj basti pa nisi toliko blagonaklon ka njima.Pivo za Nenada - neces ga prevariti! Edited yesterday at 10:231 day by kronostime
Yesterday at 10:401 day Author 1 hour ago, nenad said:ovo sam zaboravio, nije neophodno ici u ekstrem, tj kupanje iskljucivo ladnom vodom i ledom. dovoljno je da zaledis kilo/dva leda i to ujutro izmesas sa vodom, i u to zagnjuris lice. to sve zajedno traje 3 minuta, a efekat je vrlo slican ovom haju od posta ili skidanja sa secera kratkorocno, ali osecas efekat sustinski ceo dan.e sad, nije lako, jer ces u prvih nekoliko dana imati brejnfrizove, ali i nakon sto ti brejnfrizovi nestanu i dalje ce sve vreme da boli. :) s druge strane to je par puta po 30 sekundi, to bi svaki odrastao covek morao biti u stanju da istrpi. dodatno olaksava sto znas da ces posle imati haj.Ovo je izvodljivo i ne djeluje narocito ekstremno. To je u pricipu umivanje hladnijomom vodom od normalne. Lice je svakako manje osjetljivo nego neki drugi dijelovi tijela i voljan sam probati ali me zanima koji su benefiti toga, osim sto dobijes high? Nesto osim nekih kozmetickih, tipa zategne se koza na licu, etc?Ja ozbiljno razmisljam da kupim par mjeseci dozu ozempika da mi pomogne da skinem 6-7kg i da krenem opet sa trcanjem, da ne smaram srce ovako pretezak. Ono, nisam ja obese, nabacio sam 10 kila preko neke normale, istrcim ponekad 5 ili 10km ali sam se ulijenio i neredovan sam. Za mene je plant-based diet, 16-8 i redovno trcanje od 5-10km dnevno radilo super. Za godinu dana sam sa 100 spao na 77kg. Cak sam i maraton istrcao nakon godinu dana takvog rezima, a onda kad se desila pandemija to sve polako batalio. I sad sam negdje na 93-94kg. Edited yesterday at 10:411 day by Seabass
Yesterday at 10:411 day 1 hour ago, Pixisis said:Kako se to radi? Povećanjem udela mišićnog tkiva je jedino što mi pada na pamet.Postoje i namirnice čije varenje podstiče permanentnu metaboličku aktivnost. Sve u svemu, klasičan longevity setup, fizička aktivnost, što manje kortizola, ali da, izgradnja mišićne mase je esencija.Od dnevnih rutina i meni je ice bath apsolutno neprevaziđen. Zimi sam pravio pauzu jer mi je tuš nepodnošljiv za razliku od potapanja. Svako jutro taze česmovača i nekada dodam leda (punim plastične flaše, zamrzavam i onda ih nekad isečem, a nekad samo ubacim desetak minuta pre ulaska). Nemam uzisak da mi led pravi neku razliku. Sad ostajem i preko 20 minuta, posle ni tuš ne osećam. U vreme ovih vrućina side benefit je da ti nije vruće bar 3 sata. Kupio sam ono bure za potapanje tako više ne pravim pauzu.
Yesterday at 10:441 day 1 minute ago, Seabass said:Ovo je izvodljivo i ne djeluje narocito ekstremno. To je u pricipu umivanje hladnijomom vodom od normalne. Lice je svakako manje osjetljivo nego neki drugi dijelovi tijela i voljan sam probati ali me zanima koji su benefiti toga, osim sto dobijes high? Nesto osim nekih kozmetickih, tipa zategne se koza na licu, etc?Ja ozbiljno razmisljam da kupim par mjeseci dozu ozempika da mi pomogne da skinem 6-7kg i da krenem opet sa trcanjem, da smaram srce ovako pretezak. Ono, nisam ja obese, nabacio sam 10 kila preko neke normale, istrcim ponekad 5 ili 10km ali sam se ulijenio i neredovan sam. Za mene je plant-based diet, 16-8 i redovno trcanje od 5-10km dnevno radilo super. Za godinu dana sam sa 100 spao na 77kg. Cak sam i maraton istrcao nakon godinu dana takvog rezima, a onda kad se desila pandemija to sve polako batalio. I sad sam negdje na 93-94kg.Jel ozempic daju bez recepta!? Kao i svaki lek, on ima i neželjene posledice, nisam znao da dele bez da je frka sa šećerom.Nešto mi u glavi da smo to pominjali.Ica bath je primarno terapija protiv stresa. Tu se izluči silni kortizol i onda tokom dana se luči značajno manje. Ovo sa licem verovatno donekle može da simulira efekte, ali verujem da su motivi pre svega kozmetički. Edited yesterday at 10:451 day by kralj
Yesterday at 10:531 day Author 2 minutes ago, kralj said:Jel ozempic daju bez recepta!? Kao i svaki lek, on ima i neželjene posledice, nisam znao da dele bez da je frka sa šećerom.Nešto mi u glavi da smo to pominjali.Ica bath je primarno terapija protiv stresa. Tu se izluči silni kortizol i onda tokom dana se luči značajno manje. Ovo sa licem verovatno donekle može da simulira efekte, ali verujem da su motivi pre svega kozmetički.Nije ozempic nego Mounjaro. Treba popuniti formular i doktor pregleda i ako nema prepreka, moze se kupiti bez recepta. Ja bih isao prvo kod doktora, svakako trebam uskoro vaditi nalaze jer imam stentove pa cu se usput raspitati. Doza za dva mjeseca (jednom sedmicno po 2.5mg) kosta oko £300. Ako radi nije skupo.Edit: bas gledam NHS site, mogao bih dobiti preko recepta, znaci za dz jer je moguce da ispunjavam neke od uslova. Ne znam samo jesam li dovoljno debeo za to. Edited yesterday at 11:011 day by Seabass
Yesterday at 10:571 day 1 hour ago, Pixisis said:Koja bi bila fiziološka ili hemijska osnova tog napada blagostanja od gladovanja? Duduk sam za to, a svima ovde to kao da je jasno 😃Ima puno radova na tu temu, u telu se dešavaju razni metabolički procesi koji pozitivno utiču i na psihu. Ali na taj osećaj blaženosti i euforije sigurno jedan od najvažnijih uticaja ima pojačano lučenje "hormona sreće", koje je dokazano u vezi sa gladovanjem (potvrđeno kroz istraživanja).
Yesterday at 11:041 day 55 minutes ago, barba said:.Ali taj osecaj je nenadjebiv...Svi ruski spa centri imaju "ledeni" bazen pored saune, to je normalno .. Iz plus 80-100, skaces u 5 stepeni ...Milion iglica bode citavo telo, a svaka celija vristi kao da se ponovo rodila..Sigurna sam da je osećaj mnogo dobar ali meni ovo zvuči kao prevelik stres za scre. Možda grešim.
Yesterday at 11:191 day I ja bih bukvalno rađe gladovala 40 dana nego se potopila u ledenu vodu i na 40 (mikro)sekundi 😃Takođe, ne bih ni kao žensko podvrgavala telo nekim ekstremnijim eksperimentima bez obzira na studije koje pokazuju sve benefite, osim ukoliko nisu rađene baš na ženskom uzorku. Imamo procese u telu koji nisu isti, te stoga ni efekat ne može biti preslikan 1:1.
Yesterday at 11:221 day 1 minute ago, Starman said:Sigurna sam da je osećaj mnogo dobar ali meni ovo zvuči kao prevelik stres za scre. Možda grešim..Znas kako, leti kad ulazim u hladnije more , ili jezero , ne mogu sebe da nateram )))...Stvar je u tome sto se to posle saune ne oseca kao klasican osecaj leda... Ti si vec zagrejan ekstremno... A u ledenoj se zadrzavas, mozda do desetak sekundi a najcese je to samo potapanje i izlazak. Osecaj je fenomenalan , kako @kralj napisa zbog lucenja hormona , i ne samo kortizola... Ide ogroman pljesak adrenalina, i za njim dofamina koji daje taj osecaj euforije..Kasnije, mir, spokoj..Odlicna vezba za ceo kardio vaskularni sistem... Sirenje i skupljanje sudova, vraca njihovu elasticnost, nesto kao teretana za krvne sudove. Najsitniji kapilari dobijaju "hranu", sto izaziva i kozmeticki efekt, sto jasno primecujem na svojoj supruzi, koja tako zivi od detinstva...Na kraju , jeste stres za ljude koji nisu sasvim zdravi.. I njima se to ne preporucuje.A svi koji bi to probali trebali bi privikavati telo na stres, makar menjanjem vrelog i ledenog tusa , prvo do kolena, potom do struka... I dalje..Bolji spa centri imaju lanac decijih bazena negde do iznad kolena, vrelo , hladno , i ti prolazis iz jednog u drugi.Kako god , sve u principu samo po sebi je manje vise beskorisno...Fitnes, ishrana, spavanje , spa, sve to u nekoj meri mora da bude nacin zivota, inace je gubljenje vremena ako za nekoliko meseci sve to bacis.Zato trazim meru , da ne robujem trendovima, da mi to nije moranje... Vec neobavezujuci nacin zivota... Edited yesterday at 11:251 day by barba