dragance Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 Ma kakav Partizan - nikakav strah od njih, iako je to derbi. Hajduk nam je uvek najgori protivnik bio i samo sa njima i imamo negativan rezultat ukupno (i sa Iskrom iz Bugojna!). 2
harper lee Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 10 hours ago, Hamlet Strašni said: Definitivno govorimo o različitim epohama. Ja imam skoro 50 godina, a samo jedan od ovih fudbalera Dinama je igrao za njih u trenutku kada sam se ja rodio. Medju navijačima i nama koji smo osamdesetih išli na utakmice definitivno je rivalitet prema Dinamu bio jači nego prema bilo kome drugom osim Partizana i Hajduka. Bez obzira na kvalitet tima i fudbala. Mi iz Beograda smo to doživljavali i kroz Bg - ZG rivalitet. Navijačima Zvezde iz Dalmacije npr. je Hajduk bio lokalni rival, a Purgere su svi mrzeli… Meni se cini da ste vi generacija koja je tinejdzerske godine docekala u vreme kad su nacionalisticke tenzije vec uveliko bile pocele i da kod vas ta dimenzija srpskih i hrvatskih klubova ima jacu ulogu. Dimitrije i ja govorimo striktno o fudbalskom rivalitetu u takozvano zlatno doba SFRJ. Naravno da su klubovi Velike Cetvorke bili posebni u odnosu na druge ali nisu bili isti. Zvezda je bila ubedljivo najveci, najpopularniji i najuspesniji jugoslovenski klub, evropski sampion, rekorder u broju titula i osvojenih kupova, klub koji je godinama figurirao na UEFA listama kao jedan od 10-15 najvecih klubova u Evropi. Hajduk je bio drugi po znacaju, imao je specifican identitet koji se prodavao raznoraznim urbanim mitovima iako je u sustini bio klub dalmatinskih bogatasa i svemocnog Tita Kirigina, jednog od najvecih klupskih menadzera u istoriji SFRJ fudbala. Partizan je u tom periodu bio treci klub po znacaju. Crno-beli su izgubili primat kako se drzava liberalizovala i uticaj vojske smanjivao, tako da je sveden na odgovarajucu meru, na Zvezdinog gradskog rivala i "onaj drugi klub iz Beograda". Dinamo je nekako uvek bio meh, neka hrvatska drljavina cija ideja je bila da ako Srbi imaju dva velika kluba onda to treba da imaju i Hrvati. Kao i Partizan, oni svoje najvece uspehe pamte iz ranog doba zajednicke drzave kada je fudbal jos uvek bio poluamaterska stvar. Dakle, tacno je da je neki rivalitet izmedju Zvezde i Dinama postojao ali ta prica o tome kako se taj duel cekao 30 godina da se izmere istorijski najveci klubovi regiona je besmislica i, po mom misljenju, posledica naglog uspona Dinama od osnivanja nezavisne Hrvatske i zatiranja Hajduka kao konkurencije. Sa stanovista konkurencije iz tog perioda nekih dvadesetak godina pre raspada SFRJ svaki derbi sa Partizanom je za Zvezdu veca utakmica od utakmice protiv Dinama. Naravno, ta utakmica danas ima sasvim drugaciju konotaciju, ne zvog Zvezde koja je bila i ostala najveci klub u Srbiji, vec zbog statusa Dinama kao novopecenog "vlasnika" hrvatskog fudbala. U ovom trenutku Dinamo i Zvezda jesu najveci klubovi u regionu ali sa stanovista istorijskog rivaliteta za Zvezdu su utakmice sa Partizanom i Hajdukom veci dogadjaj. Na zalost, zbog svega onoga sto se izdesavalo to ce biti vise srpsko-hrvatska utakmica nego utakmica dva nekada velika jugoslovenska kluba ali to je neka sasvim druga prica. 2 1
Ivo Petović Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 11 hours ago, Dimitrije said: Hajduk je uvek bio lokalni (dalmatinski) klub. Nikada jugoslovenski. Partizan je bio jugoslovenski klub. Hajduk je uvek igrao divljacki fudbal protiv beogradskih klubova, i pre rata i posle rata, sa izrazitim naconalistickim nabojem. Njegovi navijaci su u Beogradu psovali majku srbijansku ako njihov tim pocne da gubi. U Splitu to psovanje je prerastalo u koridu i tucu. Uvek su imali po nekog kostolomca u timu kao npr. Luka Kaliterna (pre rata), Zvonko Bego, Drzaen Muzinic i Ivan Buljan. Ova poslednja dvojca su bili dobri fudbaleri ali kada se igralo sa beogradskim klubovima, narocito sa Zvezdom, bili su kao pusteni s lanca. Secam se da je na jednoj utakmici Srba Stamenkovic probacio loptu kroz noge i Muzinicu i Buljanu i nakon toga leteo kroz vazduh jer su ga ova dvojca pokosili po nogama. Bilo mi je drago kada im OFKa i Partizan uzimaju meru jer Zvezda to nije ni umla ni smela. Hajduk jeste bio jugoslovenski klub, daleko je premašivao Dalmaciju. Hajduk je imao izuteno brojne navijače u Beogradu, delom zbog toga što je dosta Dalmoša živelo ovde, ali delom i zbog toga što su se Beograđani prilično ložili na Hajduk, naročito nakon Velog Mista koje je bilo ultra popularno. Hajduk je uvek na Mari imao dosta lokalnih navijača. 2
Ivo Petović Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 Apropo Dinama, meni uvek najneomiljeniji klub u Jugi, čak i više od Partizana. No, Hamlet je u pravu, za našu generaciju, neuporediv sa ostalim klubovima van velike četvorke, u smislu značaja..tj mnogo bitniji. 1
Ivo Petović Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 btw, ovo što kaže Hamlet - potpuno ista situacija je bila i kod mene, ćale nije hteo da me vodi na utakmice velike četvorke iz bezbedonosnih razloga - on je kao student bio na Partizan-Dinamo 60-ih, gde je bilo neko sranje, pa sam zato redovno gledao Slobodu, Čelik i Prištinu, ali Partizan, Hajduk i Dinamo nikad 2 1
Amos Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 16 hours ago, renne said: eh, ne možemo više pevati Mi imamo Mekdonalds Zar to nije išlo 'mi imamo Sv. Savu, a vi Sv. Duju'? 1
Dimitrije Posted August 3, 2021 Author Posted August 3, 2021 U vezi Dinama, njima su posle rata pre svega Partizan a nesto manje Hajduk i Zvezda preotimali talente koji su poticali iz Zagreba (Bobek, Zlatko Cajkovski, Zebec, Vukas, Glazer, Sostaric, Bruno Belin,...) i to prvenstveno politickim direktivama. Nesto kasnije, Dinamovci su poceli da prelaze u Zvezdu (Stojanovic, Janjanin, Prosinecki, Cvetkovic,...) kada su se u upravu Dinama uvukli Srbi. Da su gorepomenuti fudbaleri ostali u Zagrebu i igrali za Dinamo, od velike cetvorke ne bi bilo nista jer bi Dinamo bio dominantan klub, sve dok neki "jerezovac" ne bi napravio od Zvezde ili Partizana predratnu BSKu.
Boza_zvani_Pub Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 Ajmo korak po korak. Zna se ko je serif na Marakani!
Dimitrije Posted August 3, 2021 Author Posted August 3, 2021 1 hour ago, Ivo Petović said: Hajduk jeste bio jugoslovenski klub, daleko je premašivao Dalmaciju. Hajduk je imao izuteno brojne navijače u Beogradu, delom zbog toga što je dosta Dalmoša živelo ovde, ali delom i zbog toga što su se Beograđani prilično ložili na Hajduk, naročito nakon Velog Mista koje je bilo ultra popularno. Hajduk je uvek na Mari imao dosta lokalnih navijača. Beogradski Dalmosi su podrzavali Hajduk jer im je to bila indentifikacija sa Dalmacijom. Nije tu bilo nista od Jugoslovenstva (iako su nosili transparente "Tko ne voli 'Ajduka iz Splita, Taj ne voli Partiju i Tita") sto se pokazalo odmah kada se Jugoslavija pocela da raspada (a ja bih rekao i pre toga). Hajdukovci su postali zadrti Hrvati, a oni u Beogradu koji su bili Srbi iz Dalmacije su se brze-bolje su presaltovali na Zvezdu ili Partizan.
dragance Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 Samo što dolazak Prosinečkog u Zvezdu nema nikakve veze “sa Srbima u upravi” Dinama.
Milosh76 Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 btw, ovo što kaže Hamlet - potpuno ista situacija je bila i kod mene, ćale nije hteo da me vodi na utakmice velike četvorke iz bezbedonosnih razloga - on je kao student bio na Partizan-Dinamo 60-ih, gde je bilo neko sranje, pa sam zato redovno gledao Slobodu, Čelik i Prištinu, ali Partizan, Hajduk i Dinamo nikad [emoji3]Identicna stvar. S tim sto sam uzivo gledao finale Kupa Zvezda - Hajduk, a Dinamo mislim nikad uzivo. Ove "manje" koliko hoces puta.Jedno vreme sam isao na OFK i kad gostuje Partizan I pogotovo Zvezda. Moji starokaraburci, ujaci komsije posle I cale, su bili redovni na OFK 20-30 godina.Divna fudbalska vremena. A cale mi je prica bukvalno isto sto i harper I Dimitrije, Zvezda, Hajduk, pa Partizan I Dinamo. Rivalstvo sa Hajdukom je bilo mnogo jace.Danas su Dinamo I Zvezda "nacionalni" klubovi I zato ide lozenje Srbi-Hrvati, a ne fudbal kao takav.Inace, ne mislim da ce nam biti lako veceras, naprotiv, morace da se oznoje vise nego protiv Kairata.
renne Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 40 minutes ago, Mos said: Zar to nije išlo 'mi imamo Sv. Savu, a vi Sv. Duju'? to je bilo pre mcdonaldsa
Cane Vukic Prebranac Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 Ма српско-хрватско ложење би ишло и да се састајемо са Хајдуком. Хајдук је нама био већи ривал некада јер је био бољи и конкурентнији, поготово 70их су се Звезда и Хајдук тукли за титуле. Сада је ипак Динамо далеко успјешнији и организованији клуб, рекао бих и већи од Хајдука. Зато то и јесте занимљивије и право одмјеравање снага јер је и Звезда јака задњих пар година. 1
Bright Billy Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 (edited) koliko se ja secam, u drugoj polovini 80ih, hajduk je igrao tvrd i gadan fudbal pa smo protiv njih teze dolazili do rezultata. zbog toga njih verovatno pamtim kao ozbiljnijeg rivala u sportskom smislu. sa druge strane rivalstvo sa dinamom se vise ogledalo u bg-zg patkometriji pa je meni kao klincu bilo daleko zanimljivije. kapiram da ce tako da bude i sad... Edited August 3, 2021 by Bright Billy
Hamlet Strašni Posted August 3, 2021 Posted August 3, 2021 49 minutes ago, renne said: to je bilo pre mcdonaldsa To je bilo samo sa Hajdukom valjda. Sv. Duje je zaštitnik Splita.
Recommended Posts