Hamlet Strašni Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 3 minutes ago, Dimitrije said: Hamlete Strasni, OFK je bio veoma ozbiljan klub u SFRJ. Najbolje finale kupa SFRJ su upravo odigrali OFK i Dinamo na stadionu JNA 1966. Rezultat je bio 6-2 za OFKu. To je bila revija fudbala. Na jednoj strani Paja Samardzic, Joska Skoblar, Santrac, Blagoje Krivokuca, Gugleta, a na drugoj Stef Lamza, Zambata, Cvek, Gracanin, Skoric. Odlicni fudbaleri koji su igrali utakmicu va banque. Preko 30000 ljudi je doslo da gleda utakmicu a mi smo svi navijali za OFKu. Zvezda i Partizan su bili najpopularniji klubovi u SFRJ, ali OFKa je svim Beogradjanima bila u srcu (bez obzira da li navijali za Zvezdu ili Partizan) jer je jedini klub koji je nosio ime Beograda. Mi smo, rekao bih, različite generacije. Govorio sam o mojoj generaciji. Za nas rodjene sedamdesetih, ofka je bila jojo klub izmedju prve i druge lige. Ponavljam, govorim o subjektivnom doživljaju. Ne sporim znacaj i veličinu ofke istorijski gledano. Ali i Notingem forest je bio dva puta prvak evrope osamdesetih a sada je mediokritetski klub za one koji sad počinju da gledaju fudbal. 1
Dimitrije Posted August 2, 2021 Author Posted August 2, 2021 5 minutes ago, harper said: A zanimljivo je i to da je Zvezda upravo sa Dinamom imala najujednaceniji skor. Hajduk nas je drao kao volove u kupusu, mi Partizan a Partizan Hajduka. Go figure. Hajduk je uvek bio lokalni (dalmatinski) klub. Nikada jugoslovenski. Partizan je bio jugoslovenski klub. Hajduk je uvek igrao divljacki fudbal protiv beogradskih klubova, i pre rata i posle rata, sa izrazitim naconalistickim nabojem. Njegovi navijaci su u Beogradu psovali majku srbijansku ako njihov tim pocne da gubi. U Splitu to psovanje je prerastalo u koridu i tucu. Uvek su imali po nekog kostolomca u timu kao npr. Luka Kaliterna (pre rata), Zvonko Bego, Drzaen Muzinic i Ivan Buljan. Ova poslednja dvojca su bili dobri fudbaleri ali kada se igralo sa beogradskim klubovima, narocito sa Zvezdom, bili su kao pusteni s lanca. Secam se da je na jednoj utakmici Srba Stamenkovic probacio loptu kroz noge i Muzinicu i Buljanu i nakon toga leteo kroz vazduh jer su ga ova dvojca pokosili po nogama. Bilo mi je drago kada im OFKa i Partizan uzimaju meru jer Zvezda to nije ni umla ni smela. 1
Redoran Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Mene je recimo neke 88-me drugarov ćale vodio da gledamo ligašku utakmicu OFK-Partizan. Ja i drugar osnovci, on cigan a ja grobar, a njegov ćale zadrti OFK-ovac. Da mi je neko rekao da na onaj raspali Omladinski stadion može da se ugura onoliko ljudi, ne bih mu verovao. To igla nije mogla da se baci, kao na onim engleskim derbijima iz 50-ih. 1
samo_opusteno Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Mi smo, rekao bih, različite generacije. Govorio sam o mojoj generaciji. Za nas rodjene sedamdesetih, ofka je bila jojo klub izmedju prve i druge lige. Ponavljam, govorim o subjektivnom doživljaju. Ne sporim znacaj i veličinu ofke istorijski gledano. Ali i Notingem forest je bio dva puta prvak evrope osamdesetih a sada je mediokritetski klub za one koji sad počinju da gledaju fudbal. Pa ne govoris samo o objektivnom utisku, izneo si i podatke koji te potvrdjuju. Ne znam motive Dimitrija i harpera da nas ubedjuju da nije bilo rivaliteta izmedju bilo koja 2 clana velike cetvorke, Zvezda i Dinamo su se borili za titule u poslednjim godinama ex yu, Maksimir se nije slucajno desio protiv njih itd. Ispadose nebitan rival.Da izvucemo Zelju pa bi se pricalo o rivalstvu iz ex yu a kamoli ovo. To ne znaci da su bili najveci rival ali ni Arsenal Mancesteru nije najveci rival pa ne znaci da je obicna utakmica.
fandorin Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Moram da se ubacim i podržim Hamleta. I meni su utakmice sa Dinamom bile u rangu sa Hajdukom, derbi je uvek bio iznad. Možda stvarno ima veze sa godinom rođenja. Pomenuto finale kupa iz 82. je najbolja domaća utakmica ikad odigrana. Ćirin Dinamo je bio šampion te sezone, nisu imali slabo mesto. A bilo je i gomila drugih koje se pamte, 5:2, pa jedina pobeda u Maksimiru u prvenstvu kad je Musemija zavario sa 20 metara u rašlje, 2 Mrkelina gola po snegu, poraz u kupu od 4:0 i 2 gola Cupana, dvomeč iz finala kupa u poslednjoj Milkovoj sezoni, Halilović dao i tamo i ovde. Posle je došla generacija Bobana i Šukera, to su bile ozbiljne utakmice, Hajduk je već počeo da tone. Dinamo je bio i ostao veliki klub, nepristojno je potcenjivati ih. Ako prođemo Šerif, praktično bi mogli da igramo rasterećeno. Jasno da će se tenzija dizati oko kluba, ali mislim da Stanković to može da reši. Uostalom, u prvih 11 jedino valjda Dioni nema barem 20 evro utakmica u nogama, to je iskustvo koje se ne može ignorisati. I nama i njima su glavna snaga golmani i ofanzivni deo tima, ko je jači teško je reći, možda Dinamo, ali su u pitanju finese. Očekujem mečeve kao protiv Kopenhagena.
villiem Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Ne vidim kako duel Zvezde i Dinama ne bio spektakl, em se Dinamo nametnuo kao ozbiljniji klub od Hajduka zadnjih godina em smo svi zeljni velikih utakmica. Moguce da sve to bude mnogo jace na nasoj strani. Koliko sam malo propratio, oni kada su konacno usli u CL neke godine, uopste nisu imali pune stadione i ovako sa strane, mnogo vise strasti je u Splitu a ovi su ispali sa 5:1 u gostima neki dan. Mali info za stare utakmice imam od preprodaje tih ulaznica, Hajduk je ubedljivo vazniji ako gledamo dalju proslost, sada je ipak ovo 1 derbi. Imaju neki stadion sto ga prave dvadeset godina, kao da ga ukopavaju, nigde tribina u prenosu mada su povecali kapacitet. Njima ce biti frka da dodju ovde jer se nas stadion ne menja i to su gledali kada su bili mali
James Marshall Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 3 minutes ago, Plajvi said: realna priča ma šta realna, najrealnija
Dimitrije Posted August 2, 2021 Author Posted August 2, 2021 Utakmice sa Dinamom su bile dobre, kao sto su bile sa Velezom, OFK-om, Vojvodinom ili Sarajevom jer su ti klubovi imali dobre fudbalere i igrali dobar fudbal. Ali nisu imale draz Derbija, ni priblizno. Na Karaburmi se nabije 25000-30000 ljudi kada gostuje Zvezda; odigra se dobra utakmica, Zvezda pobedi/izgubi i do Vukovog spomenika vec zaboravis utakmicu. U to vreme se utakmice protiv hrvatskih klubova nisu dozivljavale kao srpsko-hrvatski rat. Ja sam posle Zvezde i OFKe najvise simpatisao Dinamo. Imali su fudbalere po mom ukusu (Rudi Belin, Stef Lamza, Zeljko Perusic, Marijan Cercek i Marijan Novak) i igrali dobar fudbal. Nisam voleo Hajduk, Celik, Zeljeznicar jer su igrali divljacki protiv Zvezde. 1
harper lee Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 12 minutes ago, samo_opusteno said: Pa ne govoris samo o objektivnom utisku, izneo si i podatke koji te potvrdjuju. Ne znam motive Dimitrija i harpera da nas ubedjuju da nije bilo rivaliteta izmedju bilo koja 2 clana velike cetvorke, Zvezda i Dinamo su se borili za titule u poslednjim godinama ex yu, Maksimir se nije slucajno desio protiv njih itd. Ispadose nebitan rival. Da izvucemo Zelju pa bi se pricalo o rivalstvu iz ex yu a kamoli ovo. To ne znaci da su bili najveci rival ali ni Arsenal Mancesteru nije najveci rival pa ne znaci da je obicna utakmica. Motiv nam je da vas ubedimo u nesto sto nije istina jer smo zli i pokvareni pa imamo nameru da vas zajebemo. Sto pitas? Jebo te, ponekad stvarno kao da se dopisujem s decom.
Redoran Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 30 minutes ago, Hamlet Strašni said: Govorim o subjektivnom osecaju moje generacije. Uvek smo više pričali i lozili se na utakmice protiv Dinama i Hajduka, nego protiv drugih. Partizan naravno ne računam i Evropu. Realno, Hajduk je bio za pola koplja iznad Dinama. Koliko mene sećanje služi, Dinamo i Hajduk su u drugoj polovini 80ih zapali u rezultatsku krizu u smislu da su poslednju titulu u SFRJ uzeli u sezoni 81/82 a u Evropi ih je nakantavao ko je stigao, sa izuzetkem jedne solidne sezone koju je Hajduk okončaio onim čuvenem bacanjem suzavca i klanjem petla protiv Totenhema. Dakle, punu deceniju su i jedni i drugi bili totalne bulje. Na listu prvaka SFRJ su za to vreme uspeli da se upišu Sarajevo, Vardar i Vojvodina, a ovi su par puta završili kao vicešampioni i to je to. Čak je i Velež bio više seksi od njih jer je jedno 5-6 sezona uzastopno završio na drugom ili trećem mestu. Nisu ni neke igrače izbacivali pa da padaš u nesvest. Najveća Zvezda dinama u to vreme bio je, ono, Marko Mlinarić. Hajduk je, ajde, imao Sliškovića i Asanovića. Bokšića i Šukera ne računam, oni su ipak bili omladinci u tim poslednjim godinama SFRJ. E, sad, pošto gotovo da nije bilo rezultarskog nadmetanja između srpskog i hrvatskog dvojca, a šovinizam je uveliko bujao, ja se sećam da su i Dinamo i Hajduk kod mene u školi bili pominjani prvenstveno u kontekstu BBB i Torcide a ne nekog fudbalskog rivaliteta. I mogu da potpišem da utakmice protiv njih nisu generisale ama ni 10% hajpa i ludila koje je generisao beogradski derbi. Grobarima je derbi bio važniji i od evropskih utakmica, kod cigana je najveće loženje ipak bilo protiv Reala, Milana i Bajerna. Dinamo i Hajduk su se posmatrali u fazonu da li će se desiti neki pičvajz na tribinama ili po železničkim stanicama, i tako je na kraju i bilo. 1
Dimitrije Posted August 2, 2021 Author Posted August 2, 2021 Ne potcenjujem Dinamo. Naprotiv, samo zelim da kazem da se veliko rivalstvo ne vraca na velika vrata jer takvo nije ni postojalo. Ono sto ce, bojim se, da obelezi ovu utakmicu ako do nje dodje, bice nacionalisticki ispadi navijaca, kazne i zabrane. A od toga mi je muka. 1
Hamlet Strašni Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Hajduk je osamdesetih i devedesetih osvojio tri kupa - dva protiv Zvezde direktno i igrao polufinale kupa UEFA. I još nekoliko dobrih evro sezona. Dinamo je imao jedno prvenstvo i jedan kup, plus je 89/90 bio jesenji prvak… Nije bas da su bili neuspešni…
Redoran Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Kako god, ja mislim da loženje koje će nastati pred eventualni okršaj Zvezde i Dinama nema nikakve veze sa nekakvim starim rivalitetom iz SFRJ već prvenstveno sa tim "Srbija vs Hrvatska" narativom. Ono malo ljudi što bude posmatralo sportski aspekt, posmatraće ga kroz prizmu aktuelne veličine Dinama (Mamićevi transferi, česta učešća u LŠ itd.) a ne kroz prizmu nekih spektakularnih utakmica iz SFRJ jer ih naprosto nije bilo. I naravno gledaćemo jedno 3453 priloga o tome kako je raspad SFRJ počeo Bobanovim maj gerijem na Maksimiru. 1
Hamlet Strašni Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Definitivno govorimo o različitim epohama. Ja imam skoro 50 godina, a samo jedan od ovih fudbalera Dinama je igrao za njih u trenutku kada sam se ja rodio. Medju navijačima i nama koji smo osamdesetih išli na utakmice definitivno je rivalitet prema Dinamu bio jači nego prema bilo kome drugom osim Partizana i Hajduka. Bez obzira na kvalitet tima i fudbala. Mi iz Beograda smo to doživljavali i kroz Bg - ZG rivalitet. Navijačima Zvezde iz Dalmacije npr. je Hajduk bio lokalni rival, a Purgere su svi mrzeli…
Recommended Posts