harper lee Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 4 minutes ago, James Marshall said: Apropo ovog "ko se uzbuđuje kad dolazi Dinamo" - čitamo se prekosutra. Dimitrije je u pravu ali to je tesko objasniti "mladjim" ljudima, proslo je mnogo vremena od utakmica protiv Dinama. Sada je to vise utakmica izmedju srpskog i hrvatskog kluba nego nekakav derbi. Prekosutra se necemo posebno citati vec za osam dana. Bilo bi lepo da se ponovi scenario sa Kairatom pa da odemo rekreativno na revans ali nema bas svaki evropski klub golmana koji primi skoro sve sto ide u okvir gola, stoga sumnjam da je to realno.
James Marshall Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Pričati samo o fudbalskom aspektu susreta CZ-Dinamo 2021. je kao pričati o uzgoju žitarica po tehnologijama iz osamdesetih, gdje se previđa ova klimatska katastrofa, nego eto pravimo se da je sve do jaja i čisto i da se ništa nije desilo u prethodnih 30 godina.
James Marshall Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 1 minute ago, harper said: Dimitrije je u pravu ali to je tesko objasniti "mladjim" ljudima, proslo je mnogo vremena od utakmica protiv Dinama. Sada je to vise utakmica izmedju srpskog i hrvatskog kluba nego nekakav derbi. Prekosutra se necemo posebno citati vec za osam dana. Bilo bi lepo da se ponovi scenario sa Kairatom pa da odemo rekreativno na revans ali nema bas svaki evropski klub golmana koji primi skoro sve sto ide u okvir gola, stoga sumnjam da je to realno. To je divan pristup u laboratoriji, u stvarnosti će sjever biti pun klinaca koji se nisu ni bili rodili kad je Ratko Mladić žario i palio, ali im ne smeta da o njemu (između ostalog) guslaju svako malo, da se ne vraćam na njihove čuvene transparente na kojim "imaju mišljenje" o temama o kojima pojma nemaju. Kao što rekoh, mi smo imali najkontrolisaniju moguću situaciju protiv Milana, sve "prijatelji kluba", znalo se ko je ušao na stadion u glavu i sad ne možemo da nahvatamo "balijo" majmuna. A pritom, rekao sam to sto puta, taj što je to viknuo vjerovatno u životu nije sreo "baliju". Šta možemo očekivati za 20 dana, bog te pita. 2
harper lee Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 1 minute ago, Hamlet Strašni said: Evo recimo sezona 78/79. Na Marakani, protiv Dinama 25.000, protiv Veleža 5.000, protiv OFKe 7.000 84/85, Dinamo 25.000, Velež 8.000, OFKa - druga liga istok Nije baš da je bilo isto. Sećam se da su me prvo samog puštali na manje utakmice. Dozvolu da idem sam na veliku četvorku sam dobio kasnije nekoliko godina. I uvek su te utakmice bile nešto posebno… Koliko se utakmica proti Dinama secas kad su vec bile toliko posebne? Ovako na prvu loptu, ako izuzmemo ono sovinisticko divljanje koje je uslo u politicku istoriju Jugoslavije, ja se licno secam jednog finala ili polufinala Kupa na dve utakmice (4:2, 2:2) i jedne od nasih poslednjih utakmica kad smo im dali bodove a oni pustili Panceva da metne dva komada i srusi Santracev rekord. Dinamo vise pamtim po njihovim igracima koji su dolazili da igraju za nas a bilo ih je neuporedivo vise od igraca Partizana ili Hajduka, sto takodje nesto govori o tom famoznom "rivalstvu". Ivkovic, Bracun, Juric, Janjanin, Prosinecki, svi su oni ostavili nekog traga u Zvezdi.
Hamlet Strašni Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Čekajte ljudi, ja od 82 pratim fudbal i Zvezdu. 1. važne evropske utakmice 2. derbi 3. dinamo/ hajduk / finale kupa 4. manje važna evropa i dobri timovi te sezone (Velez, Želja, Sarajevo…) 5. Sve ostale utakmice Možda vama starijima je bilo drugačije, mojoj generaciji 75 i okolne godine je bilo ovako. Nikada Dinamo i Želja nisu bili isto osim u sezoni kada se želja bori za prvo mesto… 3
James Marshall Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Mož' bit' samo Željo, kao što je i Zvezda Zvezda, ne može biti Zvijezda 2
harper lee Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 1 minute ago, James Marshall said: To je divan pristup u laboratoriji, u stvarnosti će sjever biti pun klinaca koji se nisu ni bili rodili kad je Ratko Mladić žario i palio, ali im ne smeta da o njemu (između ostalog) guslaju svako malo, da se ne vraćam na njihove čuvene transparente na kojim "imaju mišljenje" o temama o kojima pojma nemaju. Kao što rekoh, mi smo imali najkontrolisaniju moguću situaciju protiv Milana, sve "prijatelji kluba", znalo se ko je ušao na stadion u glavu i sad ne možemo da nahvatamo "balijo" majmuna. A pritom, rekao sam to sto puta, taj što je to viknuo vjerovatno u životu nije sreo "baliju". Šta možemo očekivati za 20 dana, bog te pita. Ne vidim gde se ne slazemo. Kao sto sam napisao, ovde se vise radi o sudaru najveceg srpskog i najveceg hrvatskog kluba a ne o nekom ne znam kakvom rivalstvu nasledjenom iz bivse drzave. Ja bih voleo da je upravo suprotno ali nije, na zalost. 1
Hamlet Strašni Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 4 minutes ago, harper said: Koliko se utakmica proti Dinama secas kad su vec bile toliko posebne? Ovako na prvu loptu, ako izuzmemo ono sovinisticko divljanje koje je uslo u politicku istoriju Jugoslavije, ja se licno secam jednog finala ili polufinala Kupa na dve utakmice (4:2, 2:2) i jedne od nasih poslednjih utakmica kad smo im dali bodove a oni pustili Panceva da metne dva komada i srusi Santracev rekord. Dinamo vise pamtim po njihovim igracima koji su dolazili da igraju za nas a bilo ih je neuporedivo vise od igraca Partizana ili Hajduka, sto takodje nesto govori o tom famoznom "rivalstvu". Ivkovic, Bracun, Juric, Janjanin, Prosinecki, svi su oni ostavili nekog traga u Zvezdi. Sećam se da je na prvoj na kojoj sam išao sam na Marakani bila tolika gužva da sam se nabo na ogradu izmedju severa i zapada. Sećam se 88/89 sa njima a sa Vošom se i ne sećam te godine na Marakani a bio sam. Pa 5:2 što smo ih dobili. Pa 89 u zimu poraz na penale na ledenoj Marakani. Protiv želje se sećam samo 84 jer sam prvi put bio sam sa drugom na severu a šele je predriblao ceo tim i dao im gol na južnu stranu… Edit: Finale kupa 82 i da ne spominjem.
James Marshall Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 2 minutes ago, harper said: Ne vidim gde se ne slazemo. Kao sto sam napisao, ovde se vise radi o sudaru najveceg srpskog i najveceg hrvatskog kluba a ne o nekom ne znam kakvom rivalstvu nasledjenom iz bivse drzave. Ja bih voleo da je upravo suprotno ali nije, na zalost. Prekosutra sam potencirao zbog cirkusa koji nam slijedi ovih dana na dvije strane, čuveno avgustovsko rajcanje. Da se bogdom ove kvalifikacije igraju u nekakvom januaru.
harper lee Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 1 minute ago, Hamlet Strašni said: Čekajte ljudi, ja od 82 pratim fudbal i Zvezdu. 1. važne evropske utakmice 2. derbi 3. dinamo/ hajduk / finale kupa 4. manje važna evropa i dobri timovi te sezone (Velez, Želja, Sarajevo…) 5. Sve ostale utakmice Možda vama starijima je bilo drugačije, mojoj generaciji 75 i okolne godine je bilo ovako. Nikada Dinamo i Želja nisu bili isto osim u sezoni kada se želja bori za prvo mesto… Uz svo duzno postovanje Hamlete, sa sedam godina tesko da si znao sta pratis i kakav je znacaj pojedinih utakmica. Secam se i ja kad je Zvezda izbacila Real na penale i kad je Olja Petrovic skinuo odlucujuci penal Santiljani ali sam tek mnogo godina kasnije skontao sta je ta utamica znacila i koliko je Real veliki klub. Ta secanja iz detinjstva su romantika koje smo postali svesni mnogo kasnije.
Hamlet Strašni Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 4 minutes ago, harper said: Uz svo duzno postovanje Hamlete, sa sedam godina tesko da si znao sta pratis i kakav je znacaj pojedinih utakmica. Secam se i ja kad je Zvezda izbacila Real na penale i kad je Olja Petrovic skinuo odlucujuci penal Santiljani ali sam tek mnogo godina kasnije skontao sta je ta utamica znacila i koliko je Real veliki klub. Ta secanja iz detinjstva su romantika koje smo postali svesni mnogo kasnije. Govorim o subjektivnom osecaju moje generacije. Uvek smo više pričali i lozili se na utakmice protiv Dinama i Hajduka, nego protiv drugih. Partizan naravno ne računam i Evropu. Realno, Hajduk je bio za pola koplja iznad Dinama. Bio je jedan lik u generaciji, škola na autokomandi bukvalno izmedju Marakane i JNA koji je i navijao za Hajduk. edit: nisam znao detalje, ali sam plakao kad smo izgubili od Anderlehta 82, radovao se pobedi 4:1 po kiši na JNA tog proleća (nisam bio na utakmici ali živim preko puta). Sećam se da smo pobedili Osijek 4:1 i to mi je bilo onako. A finale kupa na Marakani 82 je moja prva utakmica na kojoj sam bio. Prvu sam gledao kod najboljeg druga ono 2:2 na Maksimiru i opet je bila tenzija jer je Dinamo u pitanju, dobro se sećam toga. Kao i mrtve Marakane na utakmici sa opet osijekom kada je Ljukovčan odbranio penal…
harper lee Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 3 minutes ago, Hamlet Strašni said: Sećam se da je na prvoj na kojoj sam išao sam na Marakani bila tolika gužva da sam se nabo na ogradu izmedju severa i zapada. Sećam se 88/89 sa njima a sa Vošom se i ne sećam te godine na Marakani a bio sam. Pa 5:2 što smo ih dobili. Pa 89 u zimu poraz na penale na ledenoj Marakani. Protiv želje se sećam samo 84 jer sam prvi put bio sam sa drugom na severu a šele je predriblao ceo tim i dao im gol na južnu stranu… Edit: Finale kupa 82 i da ne spominjem. Secam se i ja kako nas je raskantavao Buza, Guza Ivkovic i tradicionalno Sloboda iz Tuzle (mada su oni vise bili nemezis Partizanu) pa to ne znaci da su nam Celik, Buducnost i ta Sloboda bili veliki rivali. Jeste Dinamo bio veci klub od vecine i clan Velike Cetvorke ali jednostavno to rivalstvo nije bilo ni blizu rivalstva koje je Zvezda imala s Partizanom i Hajdukom. Ja ne mogu da sudim o tome kako je ko od nas dozivljavao odredjene utakmice ali secam se odlicno vremena kad su ta rivalstva dostigla takmicarski vrhunac i tvrdim da je rivalstvo sa Dinamom bilo ubedljivo najslabije kad su u pitanju klubovi Velike Cetvorke. NIceg tu nije bilo posebnog zbog cega bi se sa tog aspekta govorilo o ovom dvomecu, Dinamo smo svi prosto dozivljavali kao onaj drugi hrvatski klub. Zvezda je sa Hajdukom imala ubedljivo najveca klanja a o rivalstvu sa Partizanom, kao klubom iz istog grada, da i ne govorim. Dinamo je nekako uvek bio peti tocak u tim Zvezdinim rivalstvima.
Hamlet Strašni Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 Just now, harper said: Secam se i ja kako nas je raskantavao Buza, Guza Ivkovic i tradicionalno Sloboda iz Tuzle (mada su oni vise bili nemezis Partizanu) pa to ne znaci da su nam Celik, Buducnost i ta Sloboda bili veliki rivali. Jeste Dinamo bio veci klub od vecine i clan Velike Cetvorke ali jednostavno to rivalstvo nije bilo ni blizu rivalstva koje je Zvezda imala s Partizanom i Hajdukom. Ja ne mogu da sudim o tome kako je ko od nas dozivljavao odredjene utakmice ali secam se odlicno vremena kad su ta rivalstva dostigla takmicarski vrhunac i tvrdim da je rivalstvo sa Dinamom bilo ubedljivo najslabije kad su u pitanju klubovi Velike Cetvorke. NIceg tu nije bilo posebnog zbog cega bi se sa tog aspekta govorilo o ovom dvomecu, Dinamo smo svi prosto dozivljavali kao onaj drugi hrvatski klub. Zvezda je sa Hajdukom imala ubedljivo najveca klanja a o rivalstvu sa Partizanom, kao klubom iz istog grada, da i ne govorim. Dinamo je nekako uvek bio peti tocak u tim Zvezdinim rivalstvima. Pa ok, to se slažem. Ali veća je frka bila kad izgubiš od Dinama nego od Želje. I siguran sam da je bilo i nacionalne tenzije uvek, bar sam je ja registrovao. Pri tome, meni je pričano - Zvezda srpski, Dinamo hrvatski, Partizan i Hajduk jugoslovenski. Zato je Dinamo veći rival nego Hajduk. Opet to sam samo ja tj. moje mikrookruženje priznajem da je to subjektivno.
harper lee Posted August 2, 2021 Posted August 2, 2021 A zanimljivo je i to da je Zvezda upravo sa Dinamom imala najujednaceniji skor. Hajduk nas je drao kao volove u kupusu, mi Partizan a Partizan Hajduka. Go figure.
Dimitrije Posted August 2, 2021 Author Posted August 2, 2021 20 minutes ago, Hamlet Strašni said: Evo recimo sezona 78/79. Na Marakani, protiv Dinama 25.000, protiv Veleža 5.000, protiv OFKe 7.000 84/85, Dinamo 25.000, Velež 8.000, OFKa - druga liga istok Nije baš da je bilo isto. Sećam se da su me prvo samog puštali na manje utakmice. Dozvolu da idem sam na veliku četvorku sam dobio kasnije nekoliko godina. I uvek su te utakmice bile nešto posebno… Hamlete Strasni, OFK je bio veoma ozbiljan klub u SFRJ. Najbolje finale kupa SFRJ su upravo odigrali OFK i Dinamo na stadionu JNA 1966. Rezultat je bio 6-2 za OFKu. To je bila revija fudbala. Na jednoj strani Paja Samardzic, Joska Skoblar, Santrac, Blagoje Krivokuca, Gugleta, a na drugoj Stef Lamza, Zambata, Cvek, Gracanin, Skoric. Odlicni fudbaleri koji su igrali utakmicu va banque. Preko 30000 ljudi je doslo da gleda utakmicu a mi smo svi navijali za OFKu. Zvezda i Partizan su bili najpopularniji klubovi u SFRJ, ali OFKa je svim Beogradjanima bila u srcu (bez obzira da li navijali za Zvezdu ili Partizan) jer je jedini klub koji je nosio ime Beograda.
Recommended Posts