Jump to content
IGNORED

DERT I KARASEVDAH

Pera Zeka

Recommended Posts

Posted (edited)

Joj obje ove od Grbavog ubijaju, ali ova druga ubija pa sahranjuje direktno 

Ima ona neka radio stanica koju uhvatim često kad idem na sjever, čuje se ponajbolje iza NS na autoputu prema Subotici, stalno mijenjaju imena, (ljubitelj Alan Forda u meni bi rekao "da zavaraju vjerovnike") nekad su se zvali King Radio, kod njih su se mogli čuti ovakvi biseri... Ciganija, ona najbolja, a dosta puta su išli i živi snimci sa događaja (krštenja, svadbe)

Naravno, tu je i Rom Radio obrenovački, 102,4 bijaše li... Ako imate još kakvu prijavu, bacite slobodno.

Edited by James Marshall
Posted

A evo ti jedna poslastica...Dragana i orkestar Boze Marjanovica-proba.

Pazi nacin kako se Dragana krece, u jednom momentu samo kukovima, u drugom samo ramenima...razdvojena leva i desna hemisfera u mozgu, a sve u ritmu spore dvojke. Obavezna mikrofonija, i ono moje na sta dozivljavam egzaltaciju svake mikropore na kozi..pola tona u falsu, pola takta kasnjenja...nesto sto ni studenti zavrsne godine sa Berklija ne bi uspeli da odsviraju za diplomski ispit, a bogami ni oni sa dzez akademije u Gracu!

Ovo je konstantna igranka, nema, tenzija ne popušta ni u jednom momentu, pjevačica mora da ispoštuje orkestar, a s druge strane ni oni ne mogu da voze na autopilotu, moraju stalno da budu tu, da odreaguju na njene provokacije u vidu pola takta  :D

Ne uči se ovo nigdje, ovo je kafana u najboljem izdanju, ja sam imao primaša koji je vodio orkestar i znao me u dušu, znao koliko daha imam, a i ja njega, na kraju se nismo morali ni pogledavati u takvim momentima improvizacije

Posted

Ovo je konstantna igranka, nema, tenzija ne popušta ni u jednom momentu, pjevačica mora da ispoštuje orkestar, a s druge strane ni oni ne mogu da voze na autopilotu, moraju stalno da budu tu, da odreaguju na njene provokacije u vidu pola takta  :D

Ne uči se ovo nigdje, ovo je kafana u najboljem izdanju, ja sam imao primaša koji je vodio orkestar i znao me u dušu, znao koliko daha imam, a i ja njega, na kraju se nismo morali ni pogledavati u takvim momentima improvizacije

Ne seri da si pevao svadbe? Kralju!!!  :ziga:

Posted

Pa svadbi sam se, da budem iskren i najmanje napjevao, tamburaši nisu baš poznati u ovim krajevima da drže cijelu svadbu, zna se kakav orkestar iznosi većinu svadbe u Srbalja  :ss1:  Mi smo uglavnom bili dodatak, da začinimo (otpočnemo) svadbu, a više su se svirala neka krštenja, ispraćaji u penziju, vojna unapređenja (najgore tezge), rođenja, okupljanja, uglavnom, par blokova i vozi dalje. Bilo je i mjesta gdje smo imali kafanske svirke, a bogami smo se znali i našpanovati pa se i na kakvom festivalu pojaviti, to je meni bio najveći ćejf.

Posted (edited)

Jebem ti klješta, radiš i zaradjuješ, a pritom i uživaš... Besim vozi i pijeva

i dva najbolja citata koji se gotovo mogu podvesti pod definiciju sevdaha koju su mnogi nadrifilozofi i metafizicari probali da iznadju;

1.Kako je zena zajebala covjeka

2.

• "Čovek je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže.

Ova pjesma i ovaj film su kec i desetka, perfektno idu jedno uz drugo.

Čuje se, u vrhunskoj dert izvedbi, u onoj sceni kad Nihad prvi put odlazi u bife Lokomotiva. Tamo ga već raspasani i pijani dočekuju oni željezničari, kolege njegovg oca. "Đe me nađe" momenat za Nihada.  Muzaferijina priča sa početka filma, o jabukama, ženetini i Ademu, se kasnije stvarno dešava Latifu (Saši Petroviću). Kad propije jabuke i ne kupi otoman pa prijeti ženi da će ona, čim se on istrijezni, vidjet svog boga.  I još kaže kako njega žensko neće više ni na šta navratit.

Ranko Božić je prije petnaestak godina pričao kako je skoro kompletan scenario odslušao u vozu, putujući u školu od Dubokog Potoka do Tuzle.

Ima li negdje da se iskopa ova pjesma sa početka Skupljača perja? Mnogo mi se dopada ali je nigdje osim u filmu ne nađoh.

http://youtu.be/ZrpztXWLmXU

Edited by fikret selimbašić
Posted (edited)

Ima li negdje da se iskopa ova pjesma sa početka Skupljača perja? Mnogo mi se dopada ali je nigdje osim u filmu ne nađoh.

http://youtu.be/ZrpztXWLmXU

Najbolja verzija (mada ni Gordana Runjajić i Živka Đurić ne zaostaju), ali ovo je otpjevano i odsvirano sa toliko kafanskog derta da vjerovatno nećemo više nikad čuti nešto ovako

ustvari, ima jedna verzija isto dobra kao i ova, čuje se na početku filma "Skupljači perja".

vidi spojler  :D

Nažalost, pretražih cijeli internet i ne nađoh ovu tamburašku verziju za koju pitaš, mnogo je dobra, ma najbolja (kao i sam film). Vjerovatno je to Janika i njegova ekipa, ne znam da li je to ikad i objavljeno mimo ovog zapisa u filmu. Trebalo bi baš prekopati arhivu Radio Novog Sada ili tako nekog.

Edited by James Marshall
Posted

Eto, još ljetos je pominjana :)

Šteta što je nema. Ostaje mi onda da nastavim po starom, pustim film na dvd, podesim ton na max pa je po nekoliko puta ponavljam.

• 2 weeks later...
Posted

Od mnogih verzija, uz zatvaranje kafane, gasenje fenjera i hiruski precizno vadjenje zguzvanih banki kroz f otvore violine, verzija sa Cunetovim glasom mi najbolje lezi...

Posted

Inace, kao sto se i portugalski fado bilateralno peva kako o neuzvracenim ljubavima, tako i o ceznji za domom portugalskih moreplovaca koji su godinama bili na moru, slicno je i sa sevdahom. Teme su uglavnom neuzvracena ljubav ili ceznja za domovinom, jer sevdah obicno simbiotski uspeva u predelima gde rastu pecalbari i ini migranti, prognanici svojevoljni i nevoljni...

Cela jedna podvrsta nastala je u drugom velikom talasu ekonomskih migracija posle II sv.rata. Kuci su se ostavljali  krupna zena, sitna deca, staramajka, kladenac, bunar, taraba, rodno selo uobliceno u mitsku metafizicku masu zvanu gruda, oraj, stado i raja u bircuzu. E za svim tim se tamo u tudjini zali.

Pesme sa mitskim bicem staramajkom pogadjaju najvise. Te pesme sam nekad zvao pesme za 1000 silinga (ekvivalent 140 zapadnonjemackih maraka) jer gastos u kafani  na pomen ognjista i zgurene matere odma izbacuje 1000 austrijskih silinga jos na prve taktove i uvodni forspil u kom se prepoznao.

Ovo je jedna od tih koju volim, a Mirsada iliti Mirjana je peva kao da joj zivot otog zavisi.

https://www.youtube.com/watch?v=xMt-pKSSvO0

Posted

I jos jedna o staramajci, autora legende kolubarskog sliva koji je i pisuci autenticnu folk erotsku poeziju, jednu prelepu Andjeliju povezao sa poljima zita, livadama na Rudniku i sazrelom tamjanikom...

Posted

A staru majku maestralno je opevao i covek koji ce do kraja zivota ceznuti za klikerom od stakla ne nasavsi utjehu...da je tada imao google earth odmah bi znao da je ona izmedju Bara i Ulcinja.

Posted

Od mnogih verzija, uz zatvaranje kafane, gasenje fenjera i hiruski precizno vadjenje zguzvanih banki kroz f otvore violine, verzija sa Cunetovim glasom mi najbolje lezi...

Alal vera, Pero.

Ovo je ples na vrhu igle. Kakav zvuk...ćemane i Cune, nema dalje. Voleo bih da znam ko je sve svirao na snimku i iz koje je godine. Da Srbi imaju mozga, zapisivali bi sve te detalje za istoriju dok je Cune još među nama.