Jump to content
IGNORED

DERT I KARASEVDAH

Pera Zeka

Recommended Posts

Posted

Na žalost, van te generacije su ostale jedna Sofka Nikolić i Mara Đorđević, svaka iz svojih razloga. Ako se od Marinih snimaka i možemo nadati da jednom budu digitalizovani i spašeni, za Sofkine je verovatno kasno.

mara_djordjevic-pesme_sa_kosova_i_metohi

PGP RTS, 2000

OSOBENOSTI PEVANJA MARE ĐORĐEVIĆ

Mara Đorđević je, u suštini, samouka pevačica. Sve ono najvažnije, što je odlikuje kao nenadmašnu interpretatorku, ona nosi u sebi od rođenja. "Pa valjda je to meni dala priroda. Ljubav prema pesmi i ništa više..."

Pevanje je u izvesnoj meri usavršila na Radio Beogradu i to, pre svega, zahvaljujući Carevcu. Ali i on je vršio samo mala doterivanja.

Karakteristične ukrase, po kojima se prepoznaju kosovske pesme, Mara naravno nije učila, niti se to može naučiti. "Ja te ukrase nisam učila. Sve je to iz duše." Takođe, nije učila ni tehniku disanja, ni artikulaciju, ni impostaciju glasa, ni držanje tela i ruku, ni mnogo još štošta što mnogi uče.

Zahvaljujući muzikalnosti i neobično pouzdanoj memoriji učila je pesme i usavršavala interpretaciju brzo i lako. Njoj je naprosto bilo dovoljno da samo jednom čuje pesmu ili neki njen deo i da to zapamti do detalja.

Pevanje Mare Đorđević odlikuje i veoma čista intonacija. Njen kliktav i ujedno topao sopran uvek je zvučao zdravo i čujno.

— Ja i sada pevam iz istog tonaliteta iz kog sam i onda pevala. Glas nisam posebno čuvala. Doduše, nisam ni pušila ni pila. Nisam se ni prehlađivala često. Sa glasom sam zaista imala sreće.

Mnogima će privući pažnju podatak da u Marinom repertoaru ima relativno dosta pesama u durskom tonalitetu. Naime, kosovski melos se smatra setnim melosom, a prema raširenom shvatanju seta se iskazuje molom. Međutim, zaboravlja se da se kod kosovskih a naročito kod makedonskih pesama (koje su njima u mnogo čemu slične), veoma često takvo raspoloženje iskazuje upravo durom. Treba imati u vidu da na doživljaj pesme, osim tonaliteta, utiču i melodija, ritam, tempo (naročito — rubato), harmonske promene, način interpretacije, boja, visina i jačina glasa, dinamika, tekst pesme, instrumenti koji prate, ambijent i atmosfera u kojoj se peva i dr.

Mara je takvog temperamenta da uvek peva raširenih ruku. "Ja ne mogu da pevam skrštenih ruku. Ne. Ja moram da ih raširim. To je kod mene nesvesno."

A trema?

— To je baš dobro pitanje za mene. Ja otkad znam za sebe pevam bez treme. Sećam se, kao sada, to je bio moj prvi koncert, u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, prilazi meni moja draga koleginica Anđelija Milić i pita me: "Jao Maro, kaže, da li imaš tremu?..." A ja joj kažem da nikad nemam tremu.

Za pevače koji nemaju tremu priča se da pevaju bez osećaja. Ja ne bih rekla za sebe da pevam bez osećaja. Ali zaista nikad nemam tremu.

http://www.riznicasrpska.net/muzika/index.php?topic=180.0

Posted

Imala je veliku sreću da snima sa Carevcem koji je celu generaciju pozlatio, umela je da iskoristi blizinu njegovog genija. Čovek je bio Fil Spektor srpske pesme, uz njega su stasavale  i Anđelija Milić i Danica Obrenić.

Na žalost, van te generacije su ostale jedna Sofka Nikolić i Mara Đorđević, svaka iz svojih razloga. Ako se od Marinih snimaka i možemo nadati da jednom budu digitalizovani i spašeni, za Sofkine je verovatno kasno.

https://www.youtube.com/watch?v=okw1d9MELOM

Sofka Nikolić je, kažu, bila legenda kakav se status ne može dočarati danas. Gledao sam neke njene intervjue, jedno vrijeme sam živio na 100 metara od kuće gdje je ona živjela kao mala, sarađivao sa jednim njenim potomkom, imali smo čak i ideju da napravimo jedan dokumentarac o njoj, nažalost, to je propalo. Žena koja je imala karakterističan stil, nema šanse da se pomiješa sa nekim drugim.

Anđelija Milić mi je jedna od omiljenih pjevačica, takođe izuzetno čisto, svedeno pjevanje, bez ikakvih viškova, a opet jedna blaža, tamnija boja od Ksenije, topla i prijatna na svoj način. Kačio sam nekad davno na ovaj topic par njenih izvođenja, po mom skromnom mišljenju njeno izvođenje Sagradiću šajku je najbolje koje je neko na ovim prostorima snimio. 

• 2 weeks later...
Posted

Kata, majka je budi da sprema darove

slučajno poslato sa TT

Posted

Kata, majka je budi da sprema darove

slučajno poslato sa TT

Na yt ima verzija i sa Fatom od Silvane i sa Katom od domacih pevacica.

slučajno poslato sa TT

Posted

Pesme se deformisu i evoluiraju, svako ih peva kako mu odgovara po senzibilitetu, nacionalnom opredeljenju ili kako mu se cini da je cuo...vise ljudi u  pesmi "S one strane Lipovice" peva cobanica Rada, nego cobanica Nada, kako je originalan tekst.

Kao sto se u 90% covera Olivera Mandica peva ...dodjavola sve, dodjavola sav bol...a tekst ustvari ide...dodjavola sve, dodjavola sa mnom...

Posted
Nadine Saab, poor man's Seka

Medley oriental night

Posted

Ko se udaje u zapevala sojka tica, Kata ili Fata ?

Ili se u pesmi zapjevala sojka ptiva udaje Fata, a u zapevala sojka ptica Kata ?

ontopik ... iz Studija 6

https://www.youtube.com/watch?v=V1w46ptUWNU

https://www.youtube.com/watch?v=H12JqjMgmUk

nekako mi je divanhana sve mlitavija kako vreme prolazi. vise sam voleo kad je vanja muhovic pevao, a i sa lejlom je bilo bolje u prvoj fazi. cini mi se da sad imaju neko novu pevacicu.
Posted (edited)

Ko se udaje u zapevala sojka tica, Kata ili Fata ?

Ili se u pesmi zapjevala sojka ptiva udaje Fata, a u zapevala sojka ptica Kata ?

Obzirom da je pesma iz Prizrena, biće da je Kata. Inače se Bosanci lože na kosovski lirski opus pa se shodno lokalnim prilikama menjaju imena glavnih aktera u pesmama.

edit: i ja da dodam, kad smo već kod Prizrena i omiljenog mi 7/8 ritma

https://www.youtube.com/watch?v=gwqZxRyRoeI

Edited by Tribun_Populi