Jump to content
IGNORED

Italija

Indy

Recommended Posts

E da, GROM ima fenomenalan sladoled i ima ih svuda po Italiji. Tu bih preporučio ukuse Crema come una volta, i slatko-slani Caremello al sale.

Inače najbrže i najkomotnije je stići onim brzim vozom (Freccia rossa-najbrži, Freccia argento ili Freccia bianca). 

Naložio sam se da isprobam tu Crvenu strelu pa vidim na netu da imaju najmanje četiri klase, od obične ekonomske do neke napucane biznis klase. Pošto su razlike u ceni solidne, samo da proverim da li ima neke suštinske razlike u usluzi? Mogu li sa sirotinjskom ekonomskom da dobijem normalno sedište ili mi je bolje da uzmem neku višu klasu?

Naložio sam se da isprobam tu Crvenu strelu pa vidim na netu da imaju najmanje četiri klase, od obične ekonomske do neke napucane biznis klase. Pošto su razlike u ceni solidne, samo da proverim da li ima neke suštinske razlike u usluzi? Mogu li sa sirotinjskom ekonomskom da dobijem normalno sedište ili mi je bolje da uzmem neku višu klasu?

Sedišta su svuda normalna, u svim klasama. Sa jedne strane imaš dupla, sa druge singl sedišta, većina okrenuta jedna prema drugim, a izmedju onaj stočić na sklapanje, pored stola, utičnica za struju. Sedišta su u "strelama"(osim u beloj koja više lični na obični voz) ona kao u avionu, ali vrlo udobna. Razlika je što u crvenoj streli u prvoj klasi imaš i kožne fotelje, i one vip kupee i što u prvoj klasi imaš posluženje kafa, sok, krekeri i novine koje su uračunate u cenu karte, dok u drugoj klasi to nemaš.

Ove četiri klase su u stvari samo četiri kategorije karata( flexi-gde možeš da menjaš datume, ta ekstra klasa, a imaš i onu supereconomica-nažalost se odmah proda i economica-gde ne možeš da menjaš datume i vremena i no refund je). Klase u vozu ima samo dve. Možeš na netu da biraš mesto prilikom rezervacije.

Regionalni vozovi su nešto drugačija priča. Na severu su uglavnom novi, čisti i udobni, na jugu je situacija malo do mnogo drugačija, tj. lošija. 

U svakom slučaju, vozne karte nisu nešto skandalozno skupe, vozovi brzo šibaju a naročito ove Freccie, i za mnoge destinacije su i najbolji vid prevoza.

E da, na svakoj stanici, naročito onim većim, imaš automatske blagajne za kupovinu karata pa kupuj tamo, i kad god možeš izbegni šaltere, jer to je noćna mora.

Za "Crvenu i Srebrnu Strelu" postoje posebni štandovi gde prodaju karte i tretiraju klijente, i tamo je ok, i nema gužve.

Re edit: u vezi karata: ako kupiš kartu na automatskoj blagajni ili na šalteru, dobićeš one duguljaste papirne karte, i moraš da ih "otkucaš" pre ulaska u voz. Na ulasku na peron i samom peronu ima puno onih žutih mašina koje poništavaju karte na stubićima. Ako kupuješ na netu, ili odštampaš kartu koju si dobio mailom ili ako daš mobilni pošalju ti SMS sa rezervacijom, pa kontroloru u vozu pokažeš sa telefona samo onaj PNR kod koji on proveri u svom PDA. One papirne i dalje starinski buše. :lolol:

Edited by Tresko

Znači da se ne cimam preko neta sa kupovinom, može i na stanici na sam dan putovanja?

Da, može i na stanici na dan putovanja. Jedino što može da se desi da na nekim linijama gde putuje enormno mnogo ljudi(uključujući i Rim-Napulj) bude rasprodat voz. Ali, kako ih ima dnevno po 5-6 trebalo bi da možeš uvek u neki da uletiš.

što se tiče sladoleda, za firencu bi znao, a u rimu znam samo onaj najpoznatiji u svet pored bertiljona u parizu - san crispino, koji se pojavljuje i u eat, pray love

što se tiče pizze. meni je ovaj pizza nazi sa tankim testom bio vrhunski i po klopi i po opštem ugođaju.

ako odeš na google reveiws videćeš da svi pizde od osoblja koje je najnevaspitanije, u skladu sa gazdom, ali je meni to bio deo doživljaja. pa sad ako ti ne smeta...

plus lik koji pravi pice na šanku u sred restorana ima glas kao brando u kumu

---

i bila je negde neka baba koja je imala restoran na gajbi sa par stolova i kuvala je za neku siću, ali preterano. svađala se kada joj ne pojedeš sve. sada ne mogu da izguglam gde je to.

daj taj sladoled iz firence. i hranu, ako pamtis nesto...

za stejk u firenci ideš kod maria. dođi sam u nenormalno vreme  za večeru-ručak da dobiješ mesto, inače nema rezervacija

ogroman firentinski tracininalni stejk. pločice kao u kupatilu, old skul totalni

http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187895-d1088282-Reviews-Trattoria_Mario-Florence_Tuscany.html

jbg, za sladolede ću morati sledeće nedelje, jer moram da konsulutujem google street view. ovako znam samo gde se nalaze

za stejk u firenci ideš kod maria. dođi sam u nenormalno vreme  za večeru-ručak da dobiješ mesto, inače nema rezervacija

ogroman firentinski tracininalni stejk. pločice kao u kupatilu, old skul totalni

http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187895-d1088282-Reviews-Trattoria_Mario-Florence_Tuscany.html

jbg, za sladolede ću morati sledeće nedelje, jer moram da konsulutujem google street view. ovako znam samo gde se nalaze

mario izgleda kul, pokusacu da overim. za taj sladoled, pokusaj da mi objasnis kako da nadjem, posto mi je sledece nedelje kasno, palim sutra popodne.