May 6May 6 2 hours ago, Lo Zingaro said:Jadranska obala Pulje jeste generalno sranje. Ali su na jonskoj odlicne ko voli karibske pescane plaze. Meni su se svidele a bio sam u avgustu.Uf meni su se Faraglioni di Sant'Andrea mnogo dopali, među najlepšim mestima na kojima sam plivala celom Jadranu. Ali ja mrzim pesak, volim stene i nisam tip koji sedi na plaži.Bio je septembar, tokom kovida, nije bilo mnogo ljudi, cenim da bi bila skroz druga priča tokom normalne sezone.
May 6May 6 6 minutes ago, Frank Pembleton said:Kad je najbolje otići u Napulj a da se izbegne turistička navala? Možda tražim suviše....Bitno je izbegavati praznike. Mart, April, maj, September, oktobar i November su idealni sto se tice klime.
May 6May 6 6 minutes ago, dunja said:Uf meni su se Faraglioni di Sant'Andrea mnogo dopali, među najlepšim mestima na kojima sam plivala celom Jadranu. Ali ja mrzim pesak, volim stene i nisam tip koji sedi na plaži.Bio je septembar, tokom kovida, nije bilo mnogo ljudi, cenim da bi bila skroz druga priča tokom normalne sezone.Ma zaboravi to u julu i avgustu. Jednostavno previse ljudi. Nisam ni ja ljubitelj lezanja na plazi, ali jonska obala je prepuna fantasticnih prozirnih tirkiznih pescanih plaza idealnih da se isplivas bez izlezavanja i obilazis obliznja sela i gradice.
May 6May 6 3 hours ago, Lo Zingaro said:Jadranska obala Pulje jeste generalno sranje. Ali su na jonskoj odlicne ko voli karibske pescane plaze. Meni su se svidele a bio sam u avgustu.meni je ovo bas sexy. koja mesta preporucujes, od katancara juzno, pretpostavljam?
May 7May 7 7 hours ago, Frank Pembleton said:Ti si to kolima obilazio?nisam, funkcionisalo je javnim prevozom za divno čudo. Smeštaj u Polinjanu, Alberobelo i Matera org bus tura iz Barija (3h u Alberobelo, 4h u Materi. odlična organizacija, sasvim dovoljno vremena, mada bi bilo lepo prespavati u Materi), Leće vozom, Monopoli takodje. Voz tačan, uredan (doduše juče su imali štrajk koji smo izbegli za 1 dan)
May 7May 7 1 hour ago, Lo Zingaro said:Pa ti idi onda u Dubai, tamo je sve pod konac. Esencija Napulja je njegova dusa i istorija a ne sredjenost.Bez ljutnje.Ne ljutim se, nisam ocekivala da vidim stvari pod konac, da jesam otisla bih u Dubai.Ne znam kada si bio zadnji put u Napulju, duh koji se sad moze osetiti tamo nije ni malo prijatan.Ja sam mislila da su turisti ti koji prave haos, a zapravo su domaci.Imali smo apartman u naselju Portici, tacnije u ulici Leonardo da Vinči gde je stvarno bilo sve lepo i kulturno.Prodavnice, barovi, poslasticarnice, sve ok. Prvo vece se vracamo iz grada ispred nas ide grupa momaka od nekih petnaestak godina, svako malo se neki od njih zaustavi i s oprostenjem ispisa po necemu, klupi, zidu, drvetu gde god mu se cefne. Sve vreme se deru ko neslani. Nailaze na gomilu kesa sa smecem koju su izneli stanari jer su taj dan prolazili smecari, sutiraju ih i razbacuju sadrzaj po ulici 😟Cutke smo presli na drugu stranu moleci boga da nam nesto ne zamere i nakace se na grbacu.Vidjali smo kasnije i po vozovima i metrou slicne grupe, covek ne moze da se ne zapita kakva buducnost nas ceka sa takvom omladinom.Setih se posle jedne zenice iz Sri Lanke ciji sin je isao sa nasim u osnovnu. Kevin, jedno tiho i fino dete. U petom razredu se zbog posla presele u Napulj i vrate nakon godinu dana jer dete vise nije moglo da izdrzi vrsnjacko nasilje 🙁Ponovio je i godinu jer tamo nije naucio skoro nista.Jos jedna strasna scena iz voza, zena s tri devojcice stoji blizu nas, najmladja, 4-5 gidina vrslja po vagonu i seda cas tamo cas vamo, voz prikoci i ona padne, udari glavom o pod, place, prilazi starija sestra da je podigne i vice na nju, ova je udari pesnicom u nos, a onda starija uzvraca sutom u dupe okrece se ostavlja je na podu i odlazi.Duh Napulja?Fa paura! Edited May 7May 7 by Serena
May 7May 7 57 minutes ago, Serena said:Ne ljutim se, nisam ocekivala da vidim stvari pod konac, da jesam otisla bih u Dubai.Ne znam kada si bio zadnji put u Napulju, duh koji se sad moze osetiti tamo nije ni malo prijatan.Ja sam mislila da su turisti ti koji prave haos, a zapravo su domaci.Imali smo apartman u naselju Portici, tacnije u ulici Leonardo da Vinči gde je stvarno bilo sve lepo i kulturno.Prodavnice, barovi, poslasticarnice, sve ok. Prvo vece se vracamo iz grada ispred nas ide grupa momaka od nekih petnaestak godina, svako malo se neki od njih zaustavi i s oprostenjem ispisa po necemu, klupi, zidu, drvetu gde god mu se cefne. Sve vreme se deru ko neslani. Nailaze na gomilu kesa sa smecem koju su izneli stanari jer su taj dan prolazili smecari, sutiraju ih i razbacuju sadrzaj po ulici 😟Cutke smo presli na drugu stranu moleci boga da nam nesto ne zamere i nakace se na grbacu.Vidjali smo kasnije i po vozovima i metrou slicne grupe, covek ne moze da se ne zapita kakva buducnost nas ceka sa takvom omladinom.Setih se posle jedne zenice iz Sri Lanke ciji sin je isao sa nasim u osnovnu. Kevin, jedno tiho i fino dete. U petom razredu se zbog posla presele u Napulj i vrate nakon godinu dana jer dete vise nije moglo da izdrzi vrsnjacko nasilje 🙁Ponovio je i godinu jer tamo nije naucio skoro nista.Jos jedna strasna scena iz voza, zena s tri devojcice stoji blizu nas, najmladja, 4-5 gidina vrslja po vagonu i seda cas tamo cas vamo, voz prikoci i ona padne, udari glavom o pod, place, prilazi starija sestra da je podigne i vice na nju, ova je udari pesnicom u nos, a onda starija uzvraca sutom u dupe okrece se ostavlja je na podu i odlazi.Duh Napulja?Fa paura!Bio sam prosle godine, mada samo poslom. Turisticki pre kovida. Brojke govore da je Napulj italijanski grad koji je u poslednje 3 godine doziveo najveci turisticki preporod i veliku invaziju turista koji odlaze s pozitivnim utiskom i dodatno sire hajp za buduce posetioce. Cak su i nekada zloglasni Quartieri Spagnoli postali skroz otvoreni za turiste bez obzira sto nisu promenili svoje stanovnike. Poenta tvog utiska je cinjenica da su periferije Napulja najopasnija i najneprijatnija mesta u Italiji. Zbog toga je preporucljivo izbegavati ih pogotovo kao nocni smestaj. A Portici bez obzira sto ima lepu istoriju i pojednostavljuje posetu Pompeima u ovom trenutku spada u tzv. crvenu zonu, sto si mogla s 2 klika na netu da proveris pre bukinga. Da ste odseli u gradu drugacije biste doziveli i grad i ljude. Plus ste imali peh sa svim tim mini creepy epizodama koje si opisala. Jbg i u Milanu ako odaberes pogresnu periferiju za spavanje velika verovatnoca je da dozivis slicne pa i gore stvari. Kad bih morao da biram gde cesce da provedem neki slobodan dan, uvek bi centar Napulja stavio ispred centra Milana.
May 7May 7 2 hours ago, Lo Zingaro said:Kad bih morao da biram gde cesce da provedem neki slobodan dan, uvek bi centar Napulja stavio ispred centra Milana.Ja ne bih potrosila vise ni sat vremena ni na jedan od njih. Oba su prepuna nesveta.Sto se tice Portici to sto kazes naprosto nije tacno, mi smo bili u delu Bellavista i sve je bilo kulturno i mirno. Ovi momci su bili ko zna od kud. Kao da ne mogu doci i u Vomero i bilo gde i napraviti sranje.Danas sam bila kod mog dragog Umberta (masera) kazem da smo bili u Napulju, a njegov komentar je bio u fazonu: Eh Napulj...prelep grad samo da nije Napolitanaca Edited May 7May 7 by Serena
May 8May 8 On 6. 5. 2025. at 13:02, Serena said:A ovo kako se zove Lovac iz Scavi di Ercolano.Hercules mingensTako se zove :) Pijani Herakle, dosta popularan motiv. Drzi buzdovan I preko ramena kozu lava. Ovo je losa kopija bastenske skulpture iz Herkulanuma, Ali ima ih vise, googlaj naziv.
May 8May 8 15 hours ago, Serena said:Amalfi, neuobicajen ugao…..:) Tu odmah ispod direktno na plazi ima simpatican bar, ako si jos tu.Inace Roggi- jevih skulptura ima svuda po jugu trenutno, nisam shvatila da li je nesto privremeno ili sta je u potanju. Ako produzis do Matere ima ih isto par…
May 8May 8 3 hours ago, Hubris said:Hercules mingensTako se zove :) Pijani Herakle, dosta popularan motiv. Drzi buzdovan I preko ramena kozu lava.Ovo je losa kopija bastenske skulpture iz Herkulanuma, Ali ima ih vise, googlaj naziv.Upravo u Herkulanumu, u dvoristu Casa dei Cervi je nastala ova moja fotografija.Roggi-jeve skulprure se izgleda sele sa mesta na mesto. Jedna slicna je bila postavljena u centru moga grada, sever Italije, pre par godina. Evo je 😍
May 13May 13 On 6. 5. 2025. at 22:39, Frank Pembleton said:Ti si to kolima obilazio?Ja sam 2020, kraj februara i par dana marta, isao iz Budimpeste avionom do Barija, pa iznajmio kola. Pulja je super oblast.On 6. 5. 2025. at 22:42, Frank Pembleton said:Kad je najbolje otići u Napulj a da se izbegne turistička navala? Možda tražim suviše....Ja bio kraj januara i prvih par dana februara ove godine... turista skoro da nema, frke i panije nema uopste, cene smestaja nize nego inace, vreme prohladno bez padavina. Skoro pa idealno.Nisam dobacio do Amalfi obale, nego samo do Sorenta, koji je bukvalno bio prazan, radio je jedan restoran, nista specijalno.