Hermetico Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 On 8.1.2022. at 22:46, Frile said: nije u pitanju ženska psihologija, nego generalno psihologija žrtve Da, muškarci nasuprot ženama vrlo rado, često i promptno prijavljuju silovanja 1
Frile Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 4 hours ago, Hermetico said: Da, muškarci nasuprot ženama vrlo rado, često i promptno prijavljuju silovanja Ma daj bre, šta pokušavaš sa ovim? Nije mi bilo na kraj pametim da izjednačavam bilo šta. Nisam potuljeni Mihailo Alić. Napisao sam jedino zbog slučajno upotrebljenog izraza "ženska psihologija" - zato što ne postoji ženska ili muška psihologija. Sve je to generalno psihologija žrtve, osnovni principi i procesi su isti, bez obzira na pol. A u konkretnim situacijama, postoje brojne specifičnosti zbog kojih je teško i komplikovano ono kroz šta prolazi žena žrtva silovanja, što ne samo da dovodi do toga da često ne prijavi silovanje, nego još gore teško se oslobađa tog balasta koji ne dozvoljava da se nastavi sa normalnim životom. A još strašnije od toga je ono kroz šta prolazi (i često nikad ne osvešćava) dete koje je bilo žrtva nekog maltretmana. Ovo je osetljiva tema i molim stručnije od mene da mi oproste ako sam nešto lupio. Ja sam ovo naučio pod stare dane kao član psihoterapeutske grupe, i ništa više od toga. Sigurno ima puno toga što nisam dobro skapirao, i još više toga što nisam uopšte skapirao. 2
Popular Post Hermetico Posted February 17, 2022 Popular Post Posted February 17, 2022 (edited) 33 minutes ago, Frile said: Ma daj bre, šta pokušavaš sa ovim? Nije mi bilo na kraj pametim da izjednačavam bilo šta. Nisam potuljeni Mihailo Alić. Napisao sam jedino zbog slučajno upotrebljenog izraza "ženska psihologija" - zato što ne postoji ženska ili muška psihologija. Sve je to generalno psihologija žrtve, osnovni principi i procesi su isti, bez obzira na pol. A u konkretnim situacijama, postoje brojne specifičnosti zbog kojih je teško i komplikovano ono kroz šta prolazi žena žrtva silovanja, što ne samo da dovodi do toga da često ne prijavi silovanje, nego još gore teško se oslobađa tog balasta koji ne dozvoljava da se nastavi sa normalnim životom. A još strašnije od toga je ono kroz šta prolazi (i često nikad ne osvešćava) dete koje je bilo žrtva nekog maltretmana. Ovo je osetljiva tema i molim stručnije od mene da mi oproste ako sam nešto lupio. Ja sam ovo naučio pod stare dane kao član psihoterapeutske grupe, i ništa više od toga. Sigurno ima puno toga što nisam dobro skapirao, i još više toga što nisam uopšte skapirao. Čekaj, zar nisi ti rekao da nije ženska psihologija nego psihologija žrtve? I bio si sasvim u pravu, nisam se uopšte osvrtao na tvoje reči kamoli da nešto pokušavam. Ako je bilo nejasno izvinjavam se, to jeste moja mana. Nisam mislio ništa loše ni o onom ko je rekao da nije stručnjak za žensku psihologiju, niti sam hteo njega da ocrnim (kao što npr nisi ni ti, samo si konstatovao da je u pitanju psihologija žrtve). Lepo je što si osetljiiv po ovom pitanju i dirljivo, da svi budu upola takvi i biće sve okej. In other news: Pošto ja živim s žrtvom ful uličnog silovanja 4 i po godine, da prijavim stanje. Užasno sam ponosan na svoju ženu. Nikad to nije bila primarna tema ali sad smo malo počeli i da zaboravljamo da je tema uopšte. Ona ne može da spava ako ja ne spavam, čim se probudim probudi se ona. Ako idem u WC pita gde idem, da li ću da se vratim. Onda se povaljamo od smeha u 3 ujutru u 30 kvadrata: Gde bih išao i kuda bih otišao? Oću li da piškim ili kakim, ako treba tačan info ću pružim (u 30 kvadrata svako inače zna šta rade drugi u veceu). Malo smo se digli u smislu komfora, idemo na joge terapije radionice pisanja i sve je opuštenije. Žena mi je lepa svaki dan, srećna svaki dan, ne sećam se više kad je bio neki tužan dan, 'prazna sam' dan, 'sama sam' dan. Imam utisak da je sve to maraton, pri čemu je okej i da nekad padneš, pa i da se malo onesvestiš ako ideš napred posle. Nije nama život posvećen tome ali evo sad u ime teme ako ga posmatram iz tog ugla ovo je moja slika. Easy does it. Edited February 17, 2022 by Hermetico 10 10
aram Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 Ovaj wub gore je pre svega za ženu, a onda i za tebe 1
Svemir Zeka Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 38 minutes ago, Frile said: Ma daj bre, šta pokušavaš sa ovim? Nije mi bilo na kraj pametim da izjednačavam bilo šta. Nisam potuljeni Mihailo Alić. Napisao sam jedino zbog slučajno upotrebljenog izraza "ženska psihologija" - zato što ne postoji ženska ili muška psihologija. Sve je to generalno psihologija žrtve, osnovni principi i procesi su isti, bez obzira na pol. A u konkretnim situacijama, postoje brojne specifičnosti zbog kojih je teško i komplikovano ono kroz šta prolazi žena žrtva silovanja, što ne samo da dovodi do toga da često ne prijavi silovanje, nego još gore teško se oslobađa tog balasta koji ne dozvoljava da se nastavi sa normalnim životom. A još strašnije od toga je ono kroz šta prolazi (i često nikad ne osvešćava) dete koje je bilo žrtva nekog maltretmana. Ovo je osetljiva tema i molim stručnije od mene da mi oproste ako sam nešto lupio. Ja sam ovo naučio pod stare dane kao član psihoterapeutske grupe, i ništa više od toga. Sigurno ima puno toga što nisam dobro skapirao, i još više toga što nisam uopšte skapirao. Istina je i jedno i drugo: ono o čemu se pisalo jeste vezano za žene a jeste i za žrtve; s druge strane, traume nasilja dece nevezano od pola su opet neka posebna stvar. Ako se govori u odraslom dobu, seksualno nasilje, žrtve i traume se vezuju za žene, osim u izuzetnim slučajevima, za muškarce (na primer zatvor). 5
Recommended Posts