Patty Lee Posted March 26, 2021 Posted March 26, 2021 (edited) Kačio je vememah pre desetak strana taj niz. Meni je jezivo koliko bolesnika, i muških i ženskih, se toj devojci nakači na Twitteru svaki put kad nešto napiše na temu svojih iskustava sa silovanjem/seksualnim uznemiravanjem i sl. Talog društva at its finest. Edited March 26, 2021 by Patty Lee
Popular Post mirjam Posted March 26, 2021 Popular Post Posted March 26, 2021 (edited) Ja pokusavam da razumem taj stav o prezumpciji nevinosti i 'nije kriv dok ...' ali mislim da neki forumasi ovde ne razumeju koliko je to predatorstvo rasprostranjeno i kako je bukvalno svaka zena bar jednom imala neki bliski susret sa tom vrstom. NIje svaka silovana, hvala bogu, ali ... U mom najblizem okruzenju: - drugarica A. na zimovanju na Jahorini, nas 5 devojaka, 17-18 godina, obucene za skijanje, u poseti njenoj tetki koja je radila u lepom novom hotelu. A u tetkinoj sobi, tetka odlazi na posao i njen kolega koji tu radi i koji se slucajno zatekao i koji A. prvi put u zivotu vidi, skace na nju, obara je na krevet i krece da je skida. Ona se brani i odbrani nekako i dolazi kod nas dva sprata nize i place i trese se i kaze 'u jednom trenutku sam pomislila - pa nek me siluje, ne mogu vise ...' Tetki nije ispricala, mi smo se vratile u nas hotel i nikom nista. - drugarica K. u liftu u zgradi u kojoj je davala casove, ona i manijak sami, on odjednom prilazi i pocinje da je davi. K. je 1,85 sportski tip, uspeva da se odbrani i pobegne. - drugarica An. i privatni profesor matematike, imala keca na kraju prvog srednje. Redovno ju je dirao po grudima, disao za vrat, ispipavao je, njoj je bilo uzasno neprijatno, kevi do dan danas nije rekla. Keva jos i preporucila profesora drugarici N. Ona nakon prvog casa rekla njenoj kevi, tu se prica zavrsila. Moja rodjaka sa nepunih 15 godina izabrana za ulogu u partizanskom filmu, davne 197x.god. Snimalo se van Beograda, roditelji se smenjivali na dve nedelje da budu sa njom sve vreme ... Prvi i jedini put kad je ostala sama, kuca joj na vrata u hotelskoj sobi usred noci neki lik sa snimanja koji je balavio na nju mesecima, nije jedini doduse, ubedjuje je da ga pusti, nesto je doneo da joj pokaze itd. Nije ga pustila. Ja sam prvi put u Grckoj sa roditeljima, 14 godina, prvi put u kupacem imam obline i neprijatno mi je. Neki tip godina mojih roditelja se prilepio i kao druzi se sa caletom ali samo na plazi. Kad ja udjem u vodu na duseku, odmah krece za mnom i kao 'gura dusek' i krece da me pipa onako bas intimno, ja se spustam sa duseka i odlazim ... Roditeljima nikad nisam rekla, tipa sam izbegavala, rec mu nikad nisam rekla. Posle sam ga vidjala u nasem kraju, tu je radio, javljao mi se. U kozmetickom salonu na Vracaru, vlasnik jedan deda, logorejican i napadan, pred kraj radnog vremena pusta preostale radnice da odu ranije i ostajemo samo on i ja i krece prvo da mi lize ruku, pa me onda poljubi. Sve onako sa maskom na licu, ja ustajem, umivam se i pitam koliko sam duzna za tretman. On me pita - ' jel se plasis mene ili sebe?' a mogao je deda da mi bude. Mislim da ovo nikad nikom nisam ispricala. Sad kad razmislim, drugarica An. mi ga je preporucila, vreme je da porazgovaram sa njom. Eto, moje iskustvo je da devojke ne pricaju i ne prijavljuju. Kad neka prijavi ja joj verujem, kad procitam neciju ispovest ja verujem jer mi sve zvuci vrlo poznato. Edited March 26, 2021 by mirjam 25 8 3
Taihoskopija Posted March 27, 2021 Posted March 27, 2021 2 hours ago, Forest said: Vrlo moguće da bi moje rešenje bilo slično, i bilo bi mi jasno da ću nakon toga da odležim. Ovakve reakcije su, iako potpuno ljudske i prirodne (i meni samoj u ovim situacijama prvo pada na pamet prelaženje grtalicom preko lobanje), jedan od razloga zbog kog veliki broj žena odlučuje da ćuti kada se dogodi napad. Računaš da ti je lakše da trpiš sama, nego da nosiš kilo banana i napolitanke ocu/bratu/prijatelju/mužu u Zabelu/KCS/na Orlovaču i proširiš horor koji živiš i internalizuješ još krivice od koje se raspadaš i bez toga. 3
cedo Posted March 27, 2021 Posted March 27, 2021 59 minutes ago, Taihoskopija said: Ovakve reakcije su, iako potpuno ljudske i prirodne (i meni samoj u ovim situacijama prvo pada na pamet prelaženje grtalicom preko lobanje), jedan od razloga zbog kog veliki broj žena odlučuje da ćuti kada se dogodi napad. Računaš da ti je lakše da trpiš sama, nego da nosiš kilo banana i napolitanke ocu/bratu/prijatelju/mužu u Zabelu/KCS/na Orlovaču i proširiš horor koji živiš i internalizuješ još krivice od koje se raspadaš i bez toga. ne verujem da taj broj moze da se meri sa brojem onih koje zbog palanacko patrijahalnog maco mentaliteta se odlucuju da cute strahujuci da ce biti razapete. zbog toga se verovatno u svojoj glavi hiljadu puta pitaju da i same nisu doprinele onome sto im se desilo. kada se na to doda korumpirano sudstvo dobijes ovaj vilajet. bez mnogo licnih zrtava stvarnih zrtava koje ce istupati i prijavljivati tesko cemo doci do situacije da mozemo gospodski da pricamo o prezumpciji nevinosti.
Taihoskopija Posted March 27, 2021 Posted March 27, 2021 5 minutes ago, cedo said: ne verujem da taj broj moze da se meri sa brojem onih koje zbog palanacko patrijahalnog maco mentaliteta se odlucuju da cute strahujuci da ce biti razapete. zbog toga se verovatno u svojoj glavi hiljadu puta pitaju da i same nisu doprinele onome sto im se desilo. kada se na to doda korumpirano sudstvo dobijes ovaj vilajet. bez mnogo licnih zrtava stvarnih zrtava koje ce istupati i prijavljivati tesko cemo doci do situacije da mozemo gospodski da pricamo o prezumpciji nevinosti. Uvezano je sve, svakako, klupko milijardu komplikovanih fenomena, ali je i ovo što sam navela jedan od čestih razloga za odluke da se ćuti u tim prvim momentima.
cedo Posted March 27, 2021 Posted March 27, 2021 3 minutes ago, Taihoskopija said: Uvezano je sve, svakako, klupko milijardu komplikovanih fenomena, ali je i ovo što sam navela jedan od čestih razloga za odluke da se ćuti u tim prvim momentima. ne mogu da spekuliram, a i glupo mi je, zasto zrtve ne prijavljuju u prvim momentima (ma koliki taj timeframe bio, pretpostavljam da je to odmah nakon izvrsenog zlocina) ali tesko mi je da poverujem da im je prvo na pameti briga za oca i brata i sta bi oni mogli uraditi silovatelju. nekako mi je blize primisli, kao sto rekoh, da se boje stigmatizacije okoline, pa i njenih bliznjih (posebno ako se radi o slucajevima kada je pocinilac netko poznat)
Taihoskopija Posted March 27, 2021 Posted March 27, 2021 12 minutes ago, cedo said: ne mogu da spekuliram, a i glupo mi je, zasto zrtve ne prijavljuju u prvim momentima (ma koliki taj timeframe bio, pretpostavljam da je to odmah nakon izvrsenog zlocina) ali tesko mi je da poverujem da im je prvo na pameti briga za oca i brata i sta bi oni mogli uraditi silovatelju. nekako mi je blize primisli, kao sto rekoh, da se boje stigmatizacije okoline, pa i njenih bliznjih (posebno ako se radi o slucajevima kada je pocinilac netko poznat) Ja ne spekulišem, iznosim pouzdane podatke, pošto sam relativno korektno upućena u problematiku, imam i više ličnog iskustva od tebe, pretpostavljam, a ti polako počinješ da mensplejnuješ (ne mislim da imaš loše namere i svakako si u pravu što se ostatka tiče, ali, ono, nemoj mi objašnjavati kako se oseća silovana žena, jbg). 6
cedo Posted March 27, 2021 Posted March 27, 2021 5 minutes ago, Taihoskopija said: Ja ne spekulišem, iznosim pouzdane podatke, pošto sam relativno korektno upućena u problematiku, imam i više ličnog iskustva od tebe, pretpostavljam, a ti polako počinješ da mensplejnuješ (ne mislim da imaš loše namere i svakako si u pravu što se ostatka tiče, ali, ono, nemoj mi objašnjavati kako se oseća silovana žena, jbg). slazem se ... zato i napisah da mi je glupo imas neki link za takve statistike ? 1
Popular Post ljuttko Posted March 27, 2021 Popular Post Posted March 27, 2021 28 minutes ago, cedo said: ne mogu da spekuliram, a i glupo mi je, zasto zrtve ne prijavljuju u prvim momentima (ma koliki taj timeframe bio, pretpostavljam da je to odmah nakon izvrsenog zlocina) ali tesko mi je da poverujem da im je prvo na pameti briga za oca i brata i sta bi oni mogli uraditi silovatelju. nekako mi je blize primisli, kao sto rekoh, da se boje stigmatizacije okoline, pa i njenih bliznjih (posebno ako se radi o slucajevima kada je pocinilac netko poznat) Mislim da ti je Taihoskopija manje više odgovorila ali evo jednog slučaja i mogućnosti da se poneko preispita kako bi možda reagovao. I kako i zašto žene prijave odmah ili ne prijave nikad jer i ne znaju kako i kome , ne planiraš to pa ne znaš šta bi uradio a kad se desi , to o čemu se razmišlja je toliko jedan strašan i nenormalan koloplet osećanja da ko makar jednom nije iskusio išta slično ne može ni pretpostaviti. Moja vrlo bliska rodbina je u pitanju. Ona je položila jedan od poslednjih ispita za magistraturu i otišla kod profesora na VMA u kabinet po neki potpis za rad. U zakazano vreme. Ona je mlada , udata i ima dvoje male dece. Profesor je ugledan i više od 25 godina stariji. I u kabinetu je profesor navalio na nju, bukvalno tim rečima navalai kako je ušla. Meni nije ispričala detalje kako i koliko je to trajalo ni kako je pobegla iz kabineta, dan je bio, radno vreme i pojma nema kako se dovezla kući, rekla mi je da ne ože dva puta da ponovi tu priči . U tom stepenu izbezumljenosti je bila da nije mogla da govori . Muž je zatekao u tom stanju u kući i iščupao detalje priče ali pod zakletvom da neće otići u bolnicu sam nego da će zajedno otići da ga prijave. Posle mi je rekla, da je samo o tome mislila, kako on odlazi i kako mu pada mrak na oči , radi napasaniku ko zna šta i završava u zatvoru a ona i deca ostaju sami bez zaštite i poniženi dodatno. No je on ipak otišao sam ne prijavljujući joj. Otišao je sutradan smiren recimo ( detalno mi je opisao šta se dešavalo) potražio profesora u kabinetu zvanično i rečeno mu je da je trenutno kolegijum , soba ta i ta a da ga tu pričeka. Nije pričekao, ušao je na kolegijum i na vratima pitao ko je profesor , kada su ostali pogledali u njega sa vrata je rekao , ja sam muž žene koju si juče u kabinetu probao da siluješ i došao sam sad ja da ti jebem sve po spisku. Tim rečima . Nije ušao u tu prostoriju već nastavio da ga ruži rečima sa otvorenih vrata da se sve orilo za koje sam kaže da uopšte nije nije znao ni da ih zna. Uz poziv da profesor izadje napolje i da se tu obračunaju ko ljudi. Svi ali svi ostali lekari su ćutali bez ijedne reči, profesor je krenuo da se krije i da traži da se pozove obezbedjenje. On nije ušao u prostoriju, nije matorog jarca ni udario ni izvukao , kad je obezbedjenje stiglo rekao je da nema nameru da ga bije tu pred svima niti da robija i ostavi decu bez oca zbog šljama ali je došao da mu javno pred svima kaže da sad zna ko je i da će ga možda nekad negde neko i sresti u mraku, uz ostali niz uveda. a onda je pitao ko je nadredjeni i gde može da preda zvaničnu tužbu protiv gmaza. Za 5 minuta nadredjeni načelnik neki visoki na VMA mu je doneo papire i pozvan je da preda zvaničnu prijavu što je i uradio u njegovom kabinetu. Svestan da od prijave neće biti ništa. kao što nije ni bilo. No su kasnije čuli da su sve kolege lakari koji su tada ćutke odslušali taj njegov repertoar uvreda i javnog ponižavanja znali da profesor godinama napastvuje i seksualno ucenjuje medecinske sestre i mlade lekarke i da žene uplašene za posao ćute i trpe. Posredno im je oboma stiglo nekoliko reči zahvalnosti i nade da ga je ovo, prvi put javno poniženje i pretnja možda zaustavilo. Da su se žene žalile izokola ali danijedna ni pre a ni posle tog slučaj nije podnela zvaničnu prijavu. Razmišljajući o prijavi i javnom istupanju Danijelinom mislim da nekako da i ona dobro zna da iako je sve predato i sudu od suda neće dobti presudu ni satisfakciju . Da li je imala kome tada da se obrati, da li je smela, šta iko od nas zna ili može da pretpostavi... ostalo je na kraju možda jedino ovo , da gmaza javno ponizi , ona je već bila ponižena bila na svaki način, i sad je dodatno, ali je makar došao trenutak da više ne ćuti. A koliko ih ćuti zauvek.. mnogo ljudi, baš mnogo. Pa neka Lečić prolazi poligrafe i saslušanja i neka snima video poruke i šalje one ogavne poljupce , što se mene tiče, zauvek će biti samo to ubuduće , ološ , poslednji ološ koji postoji. Sud je da sudi, moje je pravo da ga prezirem i na sreću neću biti jedina 26 5
Taihoskopija Posted March 27, 2021 Posted March 27, 2021 45 minutes ago, cedo said: slazem se ... zato i napisah da mi je glupo imas neki link za takve statistike ? Pojavljuje se često kao jedan od zaključaka i zaključaka sa terapija, ima ga često i u onim priručnicima "kako pomoći žrtvama sek. nasilja", kapiram ima i ovde: http://www.womenngo.org.rs/sajt/sajt/izdanja/autonomni_zenski_centar/silovanje_prirucnik_za_zene/za zenu.htm https://www.libela.org/sa-stavom/3467-kako-pomoci-zrtvi-seksualnog-nasilja/ Zato se uglavnom podvlači da treba ćutati i slušati, biti strpljiv i suptilno upućivati na stručnjake/timove stručnjaka. Može i da "potvrdi" osećaj žrtve da je izgubila samostalnost i kontrolu nad telom, dušom, ličnošću i razvojem događaja i pojača osećaj straha, krivice i osećaj da je nesposobna da odlučuje. Ako iskopam konkretan članak sa statistikama (ako postoje precizni podaci), kačim. Svakako se javlja često i može biti jedna nit u spletu razloga, veliki deo ostatka si i ti naveo. A svakako i nije najčudnija stvar u postojanju da je prva i instinktivna reakcija muškaraca na tako nešto često agresija, a da nastavak lanca agresije, neizvesnosti, još manjka kontrole, još krvi i moguće ugrožavanje ljudi koji voli, žrtvi nije baš prioritet na listi želja u tim momentima. Komplikovan fenomen, prepun finesa. Ja ovih dana ponovo razmišljam o ocu devojke koja je svedočila protiv Mike Aleksića, advokatu, i činjenici da je morao da izađe, a nije nepripremljen i zna šta je svedočenje, ali je izrazito bolno i komplikovano i aktivira gomilu užasa i svesnog i nesvesnog, posebno u dinamici otac-ćerka, recimo, e uključi tu još strah od pretnji da će čovek koga voliš odrobijati napadača i pojačaj užas kognitivnih disonanci, straha, previranja i kidanja. + reakcije institucija i šire zajednice koje si naveo 3 2
Svemir Zeka Posted January 8, 2022 Posted January 8, 2022 Aj, sunce mu žareno @cedo On 27.3.2021. at 23:15, cedo said: zbog palanacko patrijahalnog maco mentaliteta se odlucuju da cute Kako si od svega uspeo baš ovo da staviš u pravi plan? Prva i osnovna prateća reakcija kod žene je: 1. samopreispitivanje (čime je "doprinela/izazvala") 2. zašto se nije odbranila. Ovo drugo je čak i izvesnije, a to će je pitati i razni znatiželjnici kasnije. Plus osećanje sramote, ako je neko iz blizine osećanje tereta da će pučiniti da se pokvare odnosi s tim nekim....nepoverenje okoline, smaranje od strane osoba koje treba da budu podrška....pa je tek na kraju svih krajeva retraumatizacija prilikom prijava institucijama (koja je svakako sama po sebi katastrofa, ali i do nje ima čitav niz razloga). 1
cedo Posted January 8, 2022 Posted January 8, 2022 10 minutes ago, Svemir Zeka said: Aj, sunce mu žareno @cedo Kako si od svega uspeo baš ovo da staviš u pravi plan? Prva i osnovna prateća reakcija kod žene je: 1. samopreispitivanje (čime je "doprinela/izazvala") 2. zašto se nije odbranila. Ovo drugo je čak i izvesnije, a to će je pitati i razni znatiželjnici kasnije. Plus osećanje sramote, ako je neko iz blizine osećanje tereta da će pučiniti da se pokvare odnosi s tim nekim....nepoverenje okoline, smaranje od strane osoba koje treba da budu podrška....pa je tek na kraju svih krajeva retraumatizacija prilikom prijava institucijama (koja je svakako sama po sebi katastrofa, ali i do nje ima čitav niz razloga). prihvatam kritiku nisam ti ja neki strucnjak u maltretiranju zena, a ni zenske psihologije 1
Frile Posted January 8, 2022 Posted January 8, 2022 1 hour ago, cedo said: nisam ti ja neki strucnjak u maltretiranju zena, a ni zenske psihologije nije u pitanju ženska psihologija, nego generalno psihologija žrtve 7
Recommended Posts