Verterdegete Posted Sunday at 17:41 Posted Sunday at 17:41 11 minutes ago, Svemir Zeka said: Bdsm je svojevoljni i namerni pristanak da se sebe staviš pod kontrolu drugog. Potpunu ili delimičnu kontrolu. Šta to donosi kome, zavisi od individue. Kontrola je obrazložena, voljna i dogovorena. To čak nije ni dominacija, kako je male Perice ovog sveta shvataju. Ali sta znaci kontrola? Ako kontrola podrazumeva primenu moci nad drugom osobom, onda je to samo drugi naziv za dominaciju (as in bDsm), i ona po definiciji nije voljna. Ako je pak voljna, to onda nije dominacija/kontrola, vec sto kaze eleniko performans iz spavace sobe. Quote
Svemir Zeka Posted Sunday at 17:53 Posted Sunday at 17:53 4 minutes ago, Verterdegete said: Ali sta znaci kontrola? Ako kontrola podrazumeva primenu moci nad drugom osobom, onda je to samo drugi naziv za dominaciju (as in bDsm), i ona po definiciji nije voljna. Ako je pak voljna, to onda nije dominacija/kontrola, vec sto kaze eleniko performans iz spavace sobe. Zato što ti uzimaš poimanje dominacije u drugim sferama, i prenosiš ga na situaciju kreveta. Apsolutno se ne mora biti dominantan ili submisivan van seksa, i može da se uspostavi takav odnos, a da ne bude samo performans. Kontrola sama po sebi u tom kontekstu se razlikuje od uobičajene dinamike kontrole nad drugom osobom. To uključuje i poimanje sebe kao bića određenog pola i poimanja sebe u odnosu s drugim, i mnogo je šire i kompleksnije od vezivanja i udaranja po dupetu. Bilo je i na forumu par puta dosta finih objašnjenja. Uglavnom, tačka gledišta "nasilje ili performans" je pojednostavljena slika koju većina ima, ti si filozof, pa očekujem da tu vrstu tubivstsvovanja razumeš Quote
nenad Posted Sunday at 17:54 Posted Sunday at 17:54 11 minutes ago, Verterdegete said: Ali sta znaci kontrola? Ako kontrola podrazumeva primenu moci nad drugom osobom, onda je to samo drugi naziv za dominaciju (as in bDsm), i ona po definiciji nije voljna. Ako je pak voljna, to onda nije dominacija/kontrola, vec sto kaze eleniko performans iz spavace sobe. bdsm veoma retko postoji van sexualnog odnosa, ako uopste. nemoj se ljutis, ali poprilicno ocigledno pricas o necemu o cemu ne znas nista. 2 1 Quote
Verterdegete Posted Sunday at 18:08 Posted Sunday at 18:08 (edited) 16 minutes ago, Svemir Zeka said: Zato što ti uzimaš poimanje dominacije u drugim sferama, i prenosiš ga na situaciju kreveta. Apsolutno se ne mora biti dominantan ili submisivan van seksa, i može da se uspostavi takav odnos, a da ne bude samo performans. Kontrola sama po sebi u tom kontekstu se razlikuje od uobičajene dinamike kontrole nad drugom osobom. To uključuje i poimanje sebe kao bića određenog pola i poimanja sebe u odnosu s drugim, i mnogo je šire i kompleksnije od vezivanja i udaranja po dupetu. Bilo je i na forumu par puta dosta finih objašnjenja. Uglavnom, tačka gledišta "nasilje ili performans" je pojednostavljena slika koju većina ima, ti si filozof, pa očekujem da tu vrstu tubivstsvovanja razumeš Pojednostavljeno dok ne krenemo da se bavimo time kome je taj performans namenjen, i zasto. I zasto bas takav. A ovo iznad su mistifikacije. One sluze da prikriju, zamute vodu, a ne da objasne. Edited Sunday at 18:09 by Verterdegete Quote
djili Posted Sunday at 18:11 Posted Sunday at 18:11 8 hours ago, Svemir Zeka said: Čemu služi ta kritika, osim da se osećamo bolji od nje? Ne razumijem, ako mislis da se osjecam bolje od "nje" - nasilnikove zene? Ne, osudjujem iskljucivo njega, u ovom primjeru Grinvuda. Ne znam kako bas da se izrazim, to vidim kao dvoje ljudi sa problemima. Nasilnik nece/ne moze da se kontrolose, ztrva nasilja ne umije da se sacuva. Dva razlicita problema, iako ta dva problema cesto dolaze u paketu, drugi nimalo ne opravdava prvi. Quote
nenad Posted Sunday at 18:13 Posted Sunday at 18:13 2 minutes ago, Verterdegete said: Pojednostavljeno dok ne krenemo da se bavimo time kome je taj performans namenjen, i zasto. A ovo iznad su mistifikacije. One sluze da prikriju, zamute vodu, a ne da objasne. taj "performans" je namenjen osobama koje u njemu voljno i dogovorno ucestvuju, zato sto u tome uzivaju, i nikom drugom. sta bi uopste drugo moglo da bude odgovor na ovo pitanje? Quote
Svemir Zeka Posted Sunday at 18:23 Posted Sunday at 18:23 14 minutes ago, Verterdegete said: Pojednostavljeno dok ne krenemo da se bavimo time kome je taj performans namenjen, i zasto. I zasto bas takav. A ovo iznad su mistifikacije. One sluze da prikriju, zamute vodu, a ne da objasne. A kome je namenjen i zašto, po tvom mišljenju Quote
Svemir Zeka Posted Sunday at 18:24 Posted Sunday at 18:24 11 minutes ago, djili said: Nasilnik nece/ne moze da se kontrolose, ztrva nasilja ne umije da se sacuva. Dva razlicita problema, iako ta dva problema cesto dolaze u paketu, drugi nimalo ne opravdava prvi. Jasno, samo si upotrebila reč "kritikovati", ja bih umesto toga rekla "razumeti zašto" Quote
Verterdegete Posted Sunday at 18:42 Posted Sunday at 18:42 5 minutes ago, Svemir Zeka said: A kome je namenjen i zašto, po tvom mišljenju 13 minutes ago, Verterdegete said: The big other? A zasto ne znam. Nemam licnog iskustva sa tim, niti sam ikad osetio neku potrebu, pa da mogu da kontempliram nad tom potrebom. Ali sa dominacijom i sadomazohizmom itekako imam iskustva, i dovoljno sam razmisljao o tome, i citao, da mogu da procenim da BDSM kultura, onako kako sebe opisuje, ne funkcionise tako. Pri cemu mi je jasan i Gajmen, i njegova bejbisiterka. Kao sto rekoh, Gajmen je iz toga izvukao zapravo autenticno zadovoljenje svojih impulsa. Pozicija bejbisiterke, odnosno njen pristanak i kasnije poricanje istog, mi je takodje razumljivo. Jedino sto mi je i dalje enigma je BDSM, iz perspektive tebe i nenada. Covek sam, i nista ljudsko mi nije strano, osim toga. Quote
Svemir Zeka Posted Sunday at 18:55 Posted Sunday at 18:55 11 minutes ago, Verterdegete said: dominacijom i sadomazohizmom Kakvim? Ja sam ti, čini mi se, objasnila koliko sam mogla bolje na šta mislim, ali takođe mislim da se i ne mora razumeti. Quote
djili Posted Sunday at 19:06 Posted Sunday at 19:06 41 minutes ago, Svemir Zeka said: Jasno, samo si upotrebila reč "kritikovati", ja bih umesto toga rekla "razumeti zašto" To se odnosilo na vinijev stav prema grinvudovom problemu. 1 Quote
nenad Posted Sunday at 19:10 Posted Sunday at 19:10 25 minutes ago, Verterdegete said: A zasto ne znam. Nemam licnog iskustva sa tim, niti sam ikad osetio neku potrebu, pa da mogu da kontempliram nad tom potrebom. Ali sa dominacijom i sadomazohizmom itekako imam iskustva, i dovoljno sam razmisljao o tome, i citao, da mogu da procenim da BDSM kultura, onako kako sebe opisuje, ne funkcionise tako. Pri cemu mi je jasan i Gajmen, i njegova bejbisiterka. Kao sto rekoh, Gajmen je iz toga izvukao zapravo autenticno zadovoljenje svojih impulsa. Pozicija bejbisiterke, odnosno njen pristanak i kasnije poricanje istog, mi je takodje razumljivo. Jedino sto mi je i dalje enigma je BDSM, iz perspektive tebe i nenada. Covek sam, i nista ljudsko mi nije strano, osim toga. zasto je tebi tesko da prihvatis da postoje ljudi koji su sexsulano submissive, tj uzivaju u tome da ih neko tokom seksulanog cina ponizava, vezuje, samara...? 2 Quote
Filozof manijak Posted Sunday at 19:21 Posted Sunday at 19:21 1 hour ago, Verterdegete said: Ali sta znaci kontrola? Ako kontrola podrazumeva primenu moci nad drugom osobom, onda je to samo drugi naziv za dominaciju (as in bDsm), i ona po definiciji nije voljna. Ako je pak voljna, to onda nije dominacija/kontrola, vec sto kaze eleniko performans iz spavace sobe. Ovaj deo ne razumem baš najbolje. Kako to dominacija (kontrola, osećaj moći) nije voljna ako druga osoba baš želi da se nađe u submisivnom položaju, da izgubi kontrolu, da neko drugi odlučuje umesto nje? Verovali ili ne, ima i takvih osoba Quote
Verterdegete Posted Sunday at 19:41 Posted Sunday at 19:41 (edited) Da se razumemo, ne negiram da u coveku moze da postoji impuls za mazohizmim, submisivnoscu itd. To je notorna stvar. Ono sto hocu da kazem je da BDSM iskustvo, onako kako se popularno predstavlja, nije autenticno. Ne moze submisivnost i saglasnost. Ne moze gubitak kontrole, i mogucnost da u svakom trenutku kazes ne. Niti se moze biti jedno u krevetu, a svugde drugde drugaciji. Mislim, ovo su za mene neka opsta mesta. Edited Sunday at 19:41 by Verterdegete 2 1 Quote
Recommended Posts