January 19Jan 19 @Weenie Pooh da slazem se da neke stvari treba zabraniti, bezobzira na consent. Nego sam se vise osvrnuo na ovo pristajanje na odredjeni BDSM odnos i onda naknadno shvatanje kako to nije bilo zdravo. To povlaci i druge stvari, van BDSMa. Jbg, ne mozes da budes odrasla osoba i zbog kasnijeg kajanja optuzujes druge za ono sto si sam trazio. Sad ja ne znam detalje, mozda je ovo neki teski manipulator i ko zna sta je tu bilo. Ali BDSM je potpuno drugi par cipela, tu se i dogovara sve unapred a sam BDSM nije zivot vec beg od zivota, odmor od istog. Tu mozes nekog i da bijes po dupetu i da ga volis pa i postujes. Mislim da kapiras. Meni na prvu loptu deluju dva moguca scenarija: Lik je manipulator koji je nasao zrtvu koja lako pristaje na sve i ja joj onda zelim zaista da dokaze to ako je ikako moguce. Normalan BDSM odnos gde se ona gadi sada toga sto je radila. Jbg, niko ti nije kriv. Ovde je moguce i da je radila neka terapija jer ekstreman BDSM je cesto posledica trauma te lecenje istih moze da smanji potrebu za istim. U tom slucaju mi je drago da je na pravom putu. No, za puno ljudi, bas zato, dok terapija ne odradi posao (ako ikada odradi), BDSM ostaje jedini nacin da imaju sex.
January 19Jan 19 1 hour ago, Shan Jan said: @Weenie Pooh da slazem se da neke stvari treba zabraniti, bezobzira na consent. Nego sam se vise osvrnuo na ovo pristajanje na odredjeni BDSM odnos i onda naknadno shvatanje kako to nije bilo zdravo. To povlaci i druge stvari, van BDSMa. Jbg, ne mozes da budes odrasla osoba i zbog kasnijeg kajanja optuzujes druge za ono sto si sam trazio. Znam, jebiga, ali treba imati razumevanja i za činjenicu da ljudi koji pristaju pod pritiskom ne umeju da formulišu svoj problem sa tim. Njima smeta pritisak koji osećaju ali ne znaju kako da se bune protiv njega, pa rade ono što jedino mogu - retroaktivno povlače svoj pristanak. Evo npr ova što svoju prostituciju hoće da predstavi kao silovanje: Sad, ti možeš da kažeš vid' retarda, kako silovanje ako si pristajala i pare uzimala, taknuto maknuto... zakon suštinski kaže isto to. Problem je što ona želi da kaže da je prostitucija fundamentalno štetna pojava koju treba zabraniti i suzbijati... ali ne ume da se izrazi, nije joj dato da o tome priča, nema na koji autoritet da se pozove kako bi takav sud donela. Kad bi to rekla, napljuvali bi je svi oni koji prostituciju doživljavaju kao empowerment. Jedina opcija koju ima je da vrti consent narativ: u stvari nisam htela, silovanjeee! Na to će joj aplaudirati i podržavati je gorepomenuti.
January 19Jan 19 @Weenie Pooh pa da, taknuto maknuto. Odrasla si osoba, pristao si, jbg zivi sad sa posledicama ako ti se bas nije svidelo (a sve je legalno). Ne vidim kako zakon to moze da resi, previse je klizav teren. Jedino mozemo da podrzimo zdraviju sredinu - bolje staranje o deci, psiholosku podrsku, mogucnost normalnog zivota sa normalnim poslom, smanjenje losih uticaja... Ja na primer kad god cujem da je neku zenu neko maltretirao (dal u braku, na poslu, gde god) prvo sto pomislim je - gde joj je otac, brat, ujak, pa i zenski clanovi familije, da je zastite? Znam da se zrtve upravo biraju iz tih sjebanih porodica ali to bar moze drzava da prepozna nekako i da neku podrsku tim ljudima, prevashodno preko nekih drugih ljudi koji ce biti njihovi pratioci i zastitnici. Problem star ko i svet, ne mislim da ima lakog resenja. Jedino kad uznapredujemo kao vrsta pa postanemo telepate i svako bude bio u stanju da cita svakome misli
January 19Jan 19 Ne postoji normalan BDSM odnos, u kome obe strane daju slobodan pristanak. Odnosno, ako to shvatis ozbiljno, a ne kao neki performativni, egzibicionisticki cin namenjen skupljanju socijalnih poena. Ono, sedis na kafi sa koleginicama, i kao kezueli procvrkuces da ti i tvoj decko povremeno praktikujete BDSM. A koleginice te gledaju, onako pomalo zavidno, pa kao kezueli procvrkucu da bi i one to mogle da probaju. Mislim, to je malogradjansko jedenje govana. Fenomen oko koga se BDSM, u nekom doslovnom znacenju, okrece je moc. Moc je po definiciji sposobnost da drugoga nateramo da cini i ne cini protiv svoje volje. Saglasnosti u odnosima moci po definiciji nema. U tom smislu je odnos Gaimana i njegove bebisiterke zapravo autenticno BDSM. To tako izgleda.
January 19Jan 19 zavisi, mnogo toga što izgleda kao (rituali, kostimi) nije dominacija, BDSM nije nužno dominacija iako se tako zove... prosto, performativni teatar.
January 19Jan 19 3 minutes ago, Verterdegete said: Mislim, zao mi je ali, ne postoji saglasnost u dominaciji. ovo prosto nije tacno. mislim, sigurno postoje i slucajevi o kojima ti pricas, ali daleko je od toga da su svi bdsm odnosi takvi.
January 19Jan 19 4 minutes ago, Eleniko said: zavisi, mnogo toga što izgleda kao (rituali, kostimi) nije dominacija, BDSM nije nužno dominacija iako se tako zove... prosto, performativni teatar. Pa to i kazem. Ono sto mi zovemo BDSM nije bdsm. Pravi odnosi dominacije i sadomazohizma su "beyond the pleasure principle". Nema mehanizma napetosti i olaksanja.
January 19Jan 19 1 hour ago, Verterdegete said: Mislim, zao mi je ali, ne postoji saglasnost u dominaciji. Isuse.
January 19Jan 19 1 hour ago, Verterdegete said: Pa to i kazem. Ono sto mi zovemo BDSM nije bdsm. Pravi odnosi dominacije i sadomazohizma su "beyond the pleasure principle". Nema mehanizma napetosti i olaksanja. Ono o čemu ti pričaš nije BDSM nego dobrovoljni (?) robovlasnički odnos.
January 19Jan 19 22 minutes ago, Filozof manijak said: Ono o čemu ti pričaš nije BDSM nego dobrovoljni (?) robovlasnički odnos. To je contradictio in adjecto. Ili nije dobrovoljan ili nije robovlasnički.
January 19Jan 19 zato sam i stavio upitnik, jer nisam baš najsigurniji kako bih nazvao takvu vezu između dvoje ljudi koje naveo Veter...
January 19Jan 19 2 hours ago, Eleniko said: zavisi, mnogo toga što izgleda kao (rituali, kostimi) nije dominacija, BDSM nije nužno dominacija iako se tako zove... prosto, performativni teatar. Bdsm je svojevoljni i namerni pristanak da se sebe staviš pod kontrolu drugog. Potpunu ili delimičnu kontrolu. Šta to donosi kome, zavisi od individue. Kontrola je obrazložena, voljna i dogovorena. To čak nije ni dominacija, kako je male Perice ovog sveta shvataju.