copkillah Posted January 15 Posted January 15 8 hours ago, Weenie Pooh said: Ne znam kako si uspeo, ali promašio si u svakoj rečenici koju si napisao. Na ovu temu očigledno ne možemo nikad da se složimo, jer je sve što si mi odgovarao bilo zasnovano na pogrešnoj pretpostavci. Držaćemo se voljenog kluba.
Weenie Pooh Posted January 15 Posted January 15 1 hour ago, copkillah said: Ne znam kako si uspeo, ali promašio si u svakoj rečenici koju si napisao. Na ovu temu očigledno ne možemo nikad da se složimo, jer je sve što si mi odgovarao bilo zasnovano na pogrešnoj pretpostavci. Držaćemo se voljenog kluba. Ništa bolje nego kad se (u nedostatku argumentata) dostojanstveno povučeš iz rasprave, samo da bi me par dana kasnije opet vukao za rukav ("čeka se Vinijeva reakcija"). Ali nije meni teško, objasniću ponovo sve isto kad bude zatrebalo, ne brini. YNWA! 1
Weenie Pooh Posted January 15 Posted January 15 Oglasio se Gej Men, kaže ništa nije bilo, a i ono što jeste bilo je bilo sa njihovim pristankom, znači lažu kurve, izvinjava se ako je bio emotivno unavailable, spreman je da sluša, uči, raste, razvija se, bla bla. 1
Midžeta Posted January 15 Posted January 15 33 minutes ago, Weenie Pooh said: izvinjava se ako je bio emotivno unavailable, jbt
Weenie Pooh Posted January 15 Posted January 15 10 minutes ago, Midžeta said: jbt "I could have and should have done so much better. I was emotionally unavailable while being sexually available, self-focused and not as thoughtful as I could or should have been."
Weenie Pooh Posted January 18 Posted January 18 Na temu consenta i opsesije istim: Žena je 100% u pravu. Potrebna bi bilo da se sudi o stvarima objektivno (ovo je Dobro/Loše), ne samo subjektivno (ovo je dobro/loše iz njene perspektive jer je rekla da/ne). Nažalost, danas za većinu nas ne postoje objektivni parametri koji bi nam omogućili da donesemo takav sud, pa ostaje samo da se oslanjamo na lične slobode. Ako je izbor bio slobodan, on je sjajan i ne sme se kritikovati. Ako je bio neslobodan, onda se radi o nasilju i mora se osuditi. Ljudi nekad osećaju da je nešto Loše, ali nemaju se na šta osloniti da ga takvim proglase nezavisno od consenta. Ako je jedino zlo lišavanje nekoga slobode, otimanje nečijeg agency, onda će se svaka optužba predstavljati kao silovanje, svaki zločin kao nasilje nad nemoćnom osobom vrednom sažaljenja.
djili Posted January 19 Posted January 19 Pa sad, par strana unazad. Ako je nasilnikova zena odlucila da ostane u braku sa njim i rodi mu dijete, to je sjajno i ne smije se kritikovati? A okolina osjeca da je nesto lose...
Shan Jan Posted January 19 Posted January 19 21 hours ago, Weenie Pooh said: Nažalost, danas za većinu nas ne postoje objektivni parametri koji bi nam omogućili da donesemo takav sud, pa ostaje samo da se oslanjamo na lične slobode. Postoje, zovu se zakoni. Samo je vecina glasna manjina u nekom trenutku odlucila da su oni zastarela kategorija
Svemir Zeka Posted January 19 Posted January 19 6 hours ago, djili said: Pa sad, par strana unazad. Ako je nasilnikova zena odlucila da ostane u braku sa njim i rodi mu dijete, to je sjajno i ne smije se kritikovati? A okolina osjeca da je nesto lose... Čemu služi ta kritika, osim da se osećamo bolji od nje? 2
Weenie Pooh Posted January 19 Posted January 19 7 hours ago, djili said: Pa sad, par strana unazad. Ako je nasilnikova zena odlucila da ostane u braku sa njim i rodi mu dijete, to je sjajno i ne smije se kritikovati? A okolina osjeca da je nesto lose... Upravo to, takvi su nakaradni standardi. Ne postoji drugi kriterijum za određivanje krivice van interesa oštećenog, ali ipak postoji nemušta potreba šire javnosti da se odredi prema slučaju i osudi ga javno, da istera nekakvu pravdu... samo nema na osnovu čega. 1 hour ago, Shan Jan said: Postoje, zovu se zakoni. Samo je vecina glasna manjina u nekom trenutku odlucila da su oni zastarela kategorija Pa zakon je rekao svoje, slegao ramenima i nikom ništa. Kad Copi viče "on je nasilnik", ja mu kažem da nije jer je zakon odredio da nije. Ali on ima neki osećaj za filing da ipak jeste, da to tako ne može i ne bi smelo... samo što može i sme. Da živimo u drugačijem društvu, da se sadomazohistički odnosi osuđuju a priori, bez ispitivanja da li je žrtva™ bila voljna ili ne, na osnovu npr. nekih verskih standarda, drugačije bi se gledalo na slučaj. Bili bi osuđeni i Greenwood i njegova baby mama (i Gaiman i Palmer i njihova bejbisiterka) ne zato što su uskratili nekom slobodu već zato što rade nešto haram. Ali ne živimo. To ima svoje dobre i loše strane.
Shan Jan Posted January 19 Posted January 19 Ne razumem clanak, malo je konfuzan. U to vreme joj se svidjalo to sto rade ali kasnije je shvatila da je to samo produzetak traume pa to nije u tedu? Ili je problem po tebi sto su uopste radili takve stvari?
Weenie Pooh Posted January 19 Posted January 19 48 minutes ago, Shan Jan said: Ne razumem clanak, malo je konfuzan. U to vreme joj se svidjalo to sto rade ali kasnije je shvatila da je to samo produzetak traume pa to nije u tedu? Ili je problem po tebi sto su uopste radili takve stvari? Misliš na članak koji sam gore okačio? Autorka se tu obračunava sa sex positivity kulturom koja efektivno zabranjuje osudu svakog ponašanja koje nije silovanje. (Ako imaš njen consent, OK je tražiti od partnerke da ti liže izmet sa penisa, jer šta ima veze, pusti ljude da se zabavljaju!) To načelno jeste svet u kom živimo, consent jeste jedini parametar koji se uzima u razmatranje. Ne priznajemo eksterne autoritete, ni medicinski koji bi možda rekao da to nije zdravo, ni verski koji bi možda rekao da nije bogougodno, ni roditeljski koji bi možda rekao još ste vi mali za takve stvari... ništa od toga nije relevantno, gleda se samo da li druga strana u tom odnosu kaže da/ne. Problem sa tim je što se tako stvara ogroman pritisak na drugu stranu da kaže "da" iako možda misli "ne". Ne treba idealizovati slobodu ljudskih izbora, ne donosimo svi odluke potpuno slobodni, na osnovu nekih internih preferenci. Neki odlučuju kao fanovi nečijih knjiga/muzike, neki kao beskućnici bez igde ikoga kojima bi dobro došao krov nad glavom, neki kao trudne žene kojima se sviđa da žive od muževljevih miliona... Svaki od tih izbora ima određenu cenu koja će možda tek kasnije doći na naplatu. Tada krenemo da ih retroaktivno dovodimo u pitanje i predomišljamo se. Naravno, nije idealno ni da ti institucije određuju šta je OK a šta ne. (Primera radi, Englezi su sodomiju dekriminalizovali tek 1967.) Ali ja sam u principu pre za institucionalno odlučivanje nego za ovo individualizovano... a ponajmanje za vaninstitucionalne neformalne regulative koje se manifestuju kroz tzv cancel culture fenomen.
Recommended Posts