Uskebasi Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 7 minutes ago, Mel said: Kod lekara se bez zakazivanja ide samo u nekoj urgentnoj situaciji. Znaci ovde imamo - sta su detetovi simptmi? Kako ih dozivljava majka a kako otac? kod kod lekara i za kad se pravi termin za pregled? Ko placa ako treba da se plati? Da li se prati savet lekara as given ili iskustvo ako je drugacije? Nije vodjenje deteta kod lekara to da se sedne u auto i vozi. A šta od toga se gubi ako roditelji zajednički vrše roditeljsko pravo? Ne moze da se zakaze pregled? Simptomi su drugačiji?
Mel Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 3 minutes ago, spettacollo said: Ali otkud to da su muškarci nesposobni da odrede kod kog lekara se ide ako se dete žali da ga boli uvo a kod kog ako ga boli noga? Mislim da sad već počinjete da preterujete. ako su ranije ucestvivali u odlucivanju kod kog lekara dete ide, i na osnovu kojih simptoma, onda ce biti sposobni. jedan primer za ilustraciju, zagorela mi je serpa sinoc, nalila sam vodu i ostavila da prenoci pa da ujutru to lakse ocistim. Cale je naisao i puf serpu na sporet da ugreje da se lakse skine. Da ugreje zagorenu serpu da se lakse skine. Mislim sve se svodi na to dal neko ima iskustvo i rezon ili ne. Neki muskarci ucestvuju oko dece ionako i svakako da im u slucaju razvoda treba dati taj 50%. al ovi neupuceni do 40te a sto misle da je sve to lako - nope.
Mel Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 5 minutes ago, Uskebasi said: A šta od toga se gubi ako roditelji zajednički vrše roditeljsko pravo? Ne moze da se zakaze pregled? Simptomi su drugačiji? Ja sam konkretno gubila to sto sam morala da krijem vakcinaciju deteta. Jer je neko mnogo pametan smislio da se u eri epidemija boginja i pertusisa treba jos malo odloziti vakcinacija, tako mu rekao neki specijalista koji je pitanje dal se slozio stvarno sa tim ili kako god. Sad ako dete ima kijavicu i smrkljav nos par puta godisnje, onda ta medicinska tema svakako nije bigi. Ali cesto i ne bude bas tako.
Uskebasi Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 5 minutes ago, Mel said: Ja sam konkretno gubila to sto sam morala da krijem vakcinaciju deteta. Jer je neko mnogo pametan smislio da se u eri epidemija boginja i pertusisa treba jos malo odloziti vakcinacija, tako mu rekao neki specijalista koji je pitanje dal se slozio stvarno sa tim ili kako god. Sad ako dete ima kijavicu i smrkljav nos par puta godisnje, onda ta medicinska tema svakako nije bigi. Ali cesto i ne bude bas tako. O vakcinaciji deteta koja nije obavezna odlucuju zajednički i sporazumno roditelji koji vrši samostalno roditeljsko pravo i drugi roditelj. Kao i za sva ostala pitanja koja se odnose na zdravlje deteta. Dakle, po ovom pitanju nema razlike da li je samostalno ili zajedničko, jer je u oba slučaja neophodna saglasnost oba roditelja
Mel Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 1 minute ago, Uskebasi said: O vakcinaciji deteta koja nije obavezna odlucuju zajednički i sporazumno roditelji koji vrši samostalno roditeljsko pravo i drugi roditelj. Kao i za sva ostala pitanja koja se odnose na zdravlje deteta. Dakle, po ovom pitanju nema razlike da li je samostalno ili zajedničko, jer je u oba slučaja neophodna saglasnost oba roditelja Prelepo. Pa to je onda pod kako Srbija to regulise, jer ti je ovo oko medicinskih odluka jedna od prvih stvari koje se tamo negde daleko preciziraju. U tom slucaju imamo recimo pasose - kad samostalno vrsis roditeljsko pravo, alegedly mozes da vadis pasos bez da te onaj drugi zajebava. Ja sam imala doduse obrnutu situaciju - da nije pravljen problem oko vadjenja pasosa ali jeste oko vodjenja deteta u inostranstvo tj na more.
Uskebasi Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 26 minutes ago, Mel said: Prelepo. Pa to je onda pod kako Srbija to regulise, jer ti je ovo oko medicinskih odluka jedna od prvih stvari koje se tamo negde daleko preciziraju. U tom slucaju imamo recimo pasose - kad samostalno vrsis roditeljsko pravo, alegedly mozes da vadis pasos bez da te onaj drugi zajebava. Ja sam imala doduse obrnutu situaciju - da nije pravljen problem oko vadjenja pasosa ali jeste oko vodjenja deteta u inostranstvo tj na more. Ovo sa pasosima je bas ovako kako si navela. Možeš da uzmeš sam, ali može da bude problem na granici. Mada zakon je jasan, ako možes sam da uzmes pasos, onda ti ne treba saglasnos za prelazak granice. Ali da li je to dobro regulisano? Zasto roditelj koji ne vrši neposredno roditeljsko pravo nema pravo da ode na more sa detetom? Kad imas zajednicko vrsenje roditeljskog prava onda su roditelji motivisani, ili bar primorani da saradjuju. Kad jedan može da ode na more bez saglasnosti, a drugi ne može onda često dolazi do problema.
Mel Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 1 minute ago, Uskebasi said: Ovo sa pasosima je bas ovako kako si navela. Možeš da uzmeš sam, ali može da bude problem na granici. Mada zakon je jasan, ako možes sam da uzmes pasos, onda ti ne treba saglasnos za prelazak granice. Ali da li je to dobro regulisano? Zasto roditelj koji ne vrši neposredno roditeljsko pravo nema pravo da ode na more sa detetom? Kad imas zajednicko vrsenje roditeljskog prava onda su roditelji motivisani, ili bar primorani da saradjuju. Kad jedan može da ode na more bez saglasnosti, a drugi ne može onda često dolazi do problema. Ja samo kazem dve stvari: >bezbednost deteta se ne gleda preterano kod tih davanja, ni kod ovog modela gde je otac uglavnom angazovan svaki drugi vikend ni kod ovoga sto vidim za USA sa 50% modelom >posle razvoda treba da mora da se funkcionise, ako je jedan od roditelja problematican za dogovor sud bi trebalo da da prava raznih odluka drugom roditelju da moze normalno da funkcionise. >mesta za poboljsanje ima i oko pasosa i oko bilo cega drugog. I zakonski, ali jedan od problema je ovde i ekonomski - bukvalno ne mozes od roditelja da ocekujes taj 50/50 sem kome se potrefi da mogu da budu locirani blizu. Pa mislimni tad to nemora da znaci da ce to stanje moci da se odrzava. Spoiler Evo jos jedna prica oko zajednickog starateljstva da ga tako nazovem gde se svako pita - nema seljenja bez dozvole oca. Zena pitala oca za dozvolu, imala je neke porukice mislim sacuvane zlu ne trebalo.Otac sacekao da ova da otkaz, otkaze stan i da dete krene u novu skolu i podneo prijavu za kidnapovanje. Sem ludog stresa, bilo je i neko oduzimanje pa vracanje deteta majci, a prica ima srecan kraj jer je prethodna firma volela tu zenu i opet je zaposlila. Sve je leglo na svoje mesto kad je nakon dva meseca spavanja u kolima nasla i stan da renat ponovo (to joj trajalo duze od nalazenja posla srecom). A za oca je kao Ok jer paz sad- iako je napisao zeni da moze da se seli - on zadrzava pravo da se predomisli (ovaj momenat bas nisam najbolje shvatila). Ako je to normalno i dobro regulisano...
Ayatollah Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago (edited) 8 hours ago, Svemir Zeka said: А ко каже да то треба? По протоколима центра за соцрад, ту нема никаквиг треба. Зна се за шта се дешава лишавање родитељског права. Извињавам се на упадици, овде сам само да супервизирам шта пишете о процедурама. За остатак било чијих пристрасности ми пуца курац. I šta to piše u protokolima CSR za lišavanje roditeljskog prava? Obzirom da Porodični zakon daje veoma široke mogućnosti za lišavanje roditeljskog prava podložne raznim tumačenjima (npr. navikavanje deteta na odavanje rđavim sklonostima, zloupotreba prava na drugi način, izbegavanje održavanja ličnih odnosa, grubo zanemarivanje na drugi način, nesavesno vršenje roditeljskog prava za delimično lišenje) i sledstveno širokoj diskreciji u odlučivanju, te uopšte nije ograničen na slučajeve seksualnog ili nasilja uopšte. Evo, zanima me šta se po protokolima smatra npr. navikavanjem deteta na odavanje rđavim sklonostima. Edited 14 hours ago by Ayatollah
Tihajeza Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 7 hours ago, Ayatollah said: Evo, zanima me šta se po protokolima smatra npr. navikavanjem deteta na odavanje rđavim sklonostima. Možda otac K.K. može da ti da neku ideju. 1
Ayatollah Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 hours ago, Tihajeza said: Možda otac K.K. može da ti da neku ideju. Zanimaju me protokoli koji precizno definišu šta se pod ovim smatra u redovnim okolnostima, a ne ideje. Obzirom da je izneta tvrdnja kako postoje vrlo precizne procedure koje tačno definišu kada se ide u lišavanje roditeljskog prava i da se to tačno zna. Evo, primera radi, zanima me da li roditelju koji zajedno sa detetom vikendom igra onlajn igre po 8-10 sati može biti oduzeto roditeljsko pravo zbog navikavanje deteta na odavanje rđavim sklonostima. Btw, kad smo već kod K.K., zanima me i da li je CSR na osnovu svojih preciznih procedura pokrenuo postupke za lišavanje roditeljskog prava njegovih roditelja, i ako nije, zbog čega nije. 1
Mel Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 2 hours ago, Tihajeza said: Možda otac K.K. može da ti da neku ideju. Pa nije poenta da neko pocini delo i onda da se potezu tako nedefinisani momenti porodicnog zakona. Nego jel oduzimaju roditeljsko pravo roditeljima koji vuku vrlo maloletne sinove po lovu recimo?
Sammael Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 17 hours ago, spettacollo said: Ali otkud to da su muškarci nesposobni da odrede kod kog lekara se ide ako se dete žali da ga boli uvo a kod kog ako ga boli noga? Mislim da sad već počinjete da preterujete. Sad? Iskreno, čitajući ovu temu, preporuka svim ženama treba da bude da zauvek žive u celibatu i razviju mogućnost razmnožavanja partenogenezom. 1
Mel Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 5 minutes ago, Sammael said: Sad? Iskreno, čitajući ovu temu, preporuka svim ženama treba da bude da zauvek žive u celibatu i razviju mogućnost razmnožavanja partenogenezom. Pa zasto? Vecina zena ima sasvim prihvatljive partnere, mi pricamo o velikoj manjini od ~30% koja nema. Sto bi zbog toga zene sa dobrim ili cak odlicnim muzevima isle u celibat.
Sammael Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 29 minutes ago, Mel said: Pa zasto? Vecina zena ima sasvim prihvatljive partnere, mi pricamo o velikoj manjini od ~30% koja nema. Sto bi zbog toga zene sa dobrim ili cak odlicnim muzevima isle u celibat. Statistički gledano, rizik od 30% da nešto pođe po zlu je preveliki da bi se neko izlagao tome.
Mel Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 4 minutes ago, Sammael said: Statistički gledano, rizik od 30% da nešto pođe po zlu je preveliki da bi se neko izlagao tome. Pa nije to datost, sad mozes da menadzujes kroz edukaciju o red flagsima itd. To nista nije bilo kad sam ja bila mlada. Sad se mnoge stvari bolje razumeju a i sira populacija ima prilike da se edukuje (i jako mrzim ono jao sad svi priaju o narcisizmu itd a to bi trebalo da je samo za edukovane psihologe i psihijatre; po tom rezonu nije trebalo narodu objasnjavati ni da ne kaslju drugom u facu i da peru ruke da bi preventirali zarazne bolesti, jer nisu oni ni mikrobiolozi ni epidemiolozi...).
Recommended Posts