Uskebasi Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 4 minutes ago, Moonwalker said: Pa to ima u Skandinaviji. Samo tada su u obavezi da zive blizu tj u istom mestu, i blizu skole u koju deca idu, ne moze jedno da se odseli i da dalje ima 50%. I onda deca imaju svoj prostor na oba mesta. Ako ne zive u istom mestu onde onaj kod koga dete defakto zivi ima veci procenat. S tim sto su deca prihvacena i od buducih partnera. Ajde ti to izvedi u Srbiji kad ne znaju kao ljudi ni se razidju. Mozda bi znali da se razidju kada bi imali neke sankcije i penale za sranja koja prave pri razlazu. Kod nas su karte podeljene unapred i manje više se zna ko ce da najebe. Postoji i kod nas institut zajednickog starateljstva, ali sudovi to izbegavaju. U ovoj vrsti sporova sud moze da po sluzbenoj duznosti odlučuje i nije vezan zahtevima stranaka, pa može da "nametne" zajednicko vršenje, ali i ovde fali kadar koji sme da preuzme odgovornost za takvu odluku
Venom Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago U mom neposrednom okruženju su uglavnom takvi slučajevi, klinci su jedne nedelje ovamo jedne nedelje onamo. Ne vidim neki problem, i iako ne znam ljude baš toliko dobro privatno (preko škole itsl), deluje mi da to funkcioniše jer su ljudi koliko toliko normalni. Iz prošlosti znam i drugačije primere, ali tu se radilo o drugačijem svođenju računa, a manje o natezanju oko para. 1
Moonwalker Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 20 minutes ago, Uskebasi said: institut zajednickog starateljstva Sta to prakticno znaci u srpskom sistemu? Gde deca zive? Ko im sprema da jedu, ko ih vodi lekaru? Ko ide na bolovanje kad su bolesni? Edited 7 hours ago by Moonwalker 1
Uskebasi Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Jedino sto su roditelji duzni da formalno urede je pitanje prebivalista deteta. Sve ostalo ide po dogovoru, kao sa su u braku. I kad su u braku nije unapred predvidjeno ko im sprema da jedu, ko ih vodi kod lekara, ko kupuje garderobu...
Ayatollah Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 3 hours ago, Hamlet Strašni said: A u 90 posto slučajeva natežu se oko visine izdržavanja. Doduše oni gde to nije tako su najbolesniji. Ja sam bio baš srećan kada mi je otkazano punomoćje u jednom takvom predmetu. Ja porodične predmete radim samo bliskim poznanicima i prijateljima, a i to ću da prestanem. Ta oblast prava je obično gubljenje vremena - previše emocija, premalo para, sud i CSR rade šta hoće bez ikakve kontrole, ishodi postupaka su unapred poznati u 95% slučajeva, klijenti te zovu da ti se jadaju na bivše partnere i kao rame za plakanje, cimaju tu u kasne sate i rano ujutro, pričaju ti pikanterije iz spavaće sobe i/ili gnusne priče koje pas sa maslom ne bi progutao. Mogu samo sporazumni razvodi sa svim unapred dogovorenim parametrima, konfliktni razvodi više ni slučajno. Završiću ovo što sam počeo, i više nemam nameru da uzimam nove. 1
Moonwalker Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) Ti da su mogli da se dogovore ne bi uzimali vas da im pomognete da se razvedu. 27 minutes ago, Uskebasi said: I kad su u braku nije unapred predvidjeno ko im sprema da jedu, ko ih vodi kod lekara, ko kupuje garderobu... Kako nije? Ajmo malo da se pravimo Tose. Pa sva nasa diskusija je pocela od toga da je onaj pretio samoubistvom jer je snajka htela solo u grad za NG . A kafane i kladionice pune, ne znam je li neka javila da ce da se samoubije. Meni je u pocetku bilo smesno (ono, a da plate da ih neko pricuva, pa izadju zajedno), posle citam odgovore, pa vise i nije. A kad se postavi konkretno pitanje, odgovori u stilu politicara. Ta mogucnost o kojoj si pisao je za normalne i dobrostojece ljude koji se normalno razilaze i dogovaraju, a vas angazuju da provucete papire kroz sistem po zakonu. A ne da sud natera one koji nisu sposobni da se dogovore, da se kao dogovore. Edited 7 hours ago by Moonwalker 1
Ayatollah Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 4 hours ago, Snow said: Мушкарци много лажу, а када дође до односа са бившом, то је посебно изражено. Ја ето не знам ни једног који је рекао, ја имам двоје деце, не плаћам алиментацију, последњи пут сам их видео пре 5 година, само им честитам рођендан. Са друге стране огроман број је оних којима бивше не дају да виђају децу, сплеткаре и окрећу децу против њих. Знам за један случај где је отац узео дете додељено мајци, она није смела да тражи дете, кришом га је виђала. То је било додуше пре 15 година. Такође знам неколико очева који после развода одржавају контакт неколико месеци, и после забораве на децу. Мајкама је било криво што деца остају без очева, пошто никад није било насиља у њиховим односима. Један узима дете редовно зато што мора, води га стално код својих родитеља, проведе са њим пар сати за време ручка и оде у провод, јер викенд. Родитељи му имућни и мора да их слуша. Те зле жене сплеткарошице постоје само у оном филму са Беном Афлеком, можда ви правници и психијатри имате више примера због природе посла, али то је отприлике један Коста на 500 000 основаца. Неодговорне жене које дају сваком ко пита и остављају децу због кафане и путовања на крају заврше са озбиљном дијагнозом, и нормалне су док редовно узимају терапију Ja iz svoje prakse znam za barem tri slučaja gde su žene uradile baš sve kako bi bivšim muževima što više otežale i onemogućile viđanje dece - selile se stvarno ili fiktivno u druge gradove, boravile na nepoznatim adresama, menjale brojeve telefona, podnosile tužbe za smanjenje viđanja dece i tražile psihijatrijsko veštačenje bivšeg partnera, itd., iako su u sva tri slučaja bivši muževi bili relativno normalni i nenasilni likovi, uz to i investirani u svoju decu (dobro, dvojica od trojice su bili investirani). Jedna od te tri je dete ostavila mami i tati u selo, a ona je otišla u grad da živi sa "dečkom" i dolazi da viđa dete dva puta nedeljno, a ti tu ne možeš ništa da uradiš, jer su joj u lokalnom CSR sve poznanici iz lokalne sredine koji uredno izveštavaju sud kako je sve u najboljem redu. Tako da je ovo gore samo obična generalizacija koje veze sa mozgom nema. Ima i groznih majki, ima i groznih očeva, ima i situacija gde su oboje grozni, a i onih gde su oboje super. Jedina konstanta je da sistem žestoko protežira majke u dobijanju dece, ali ovo nije srpski specijalitet, već je manje-više isto u celoj Evropi. 6
Fakundo Sava Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 5 hours ago, Klara said: I ja imam direktno iskustvo sa 3 osobe sa narcisoidnim poremećajem ličnosti Jel oni imaju to napismeno sa sve pečatom ili je to tvoje subjektivno mišljenje ?
Uskebasi Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 minutes ago, Fakundo Sava said: Jel oni imaju to napismeno sa sve pečatom ili je to tvoje subjektivno mišljenje ? Jel menja nešto ako je napismeno? Ponasanja koja su karakteristična za narcističke llicnosti postoje i prave štetu bez obzira da li su sa pečatom ili nisu. Takve ličnosti su verovatno najopasnije po partnera i po decu i od njih po pravilu nema bežanja.
Klara Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 38 minutes ago, Fakundo Sava said: Jel oni imaju to napismeno sa sve pečatom ili je to tvoje subjektivno mišljenje ? Da, imaju potvrđenu dijagnozu. Nikad ne bih lepila ljudima dijagnoze zbog subjektivnog mišljenja, to mi je van pameti i neodgovorno. Ne bih dalje o toj temi. 1
Shan Jan Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Kod nas valjda ima deljeno roditeljstvo ali samo ukoliko se obe stranke sloze u toku razvoda. Steta sto ne moze da se napravi neki predbracni ugovor gde bi se ljudi slozili oko toga pre nego i udju u brak.
Recommended Posts