Jump to content
IGNORED

Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena - opšta tema

ragasto

Recommended Posts

Posted

Ovo za narcizam i slične karakteristike sam zaključio da to nisu termini kojima laici treba mnogo da se gađaju. Mislim da nisam u životu sreo osobu kojoj ne može da se nađe element narcizma, pa i oni kojima je samopouzdanje u beskonačnom minusu se doživljaju često kao neshvaćeni geniji (takvih u IT-u ima solidan broj). Tako da, to je verovatno donekle normalno stanje, pitanje je samo mere, a nisam siguran da je laik u stanju to da proceni.

• +1 8
Posted
7 minutes ago, Venom said:

Ovo za narcizam i slične karakteristike sam zaključio da to nisu termini kojima laici treba mnogo da se gađaju. Mislim da nisam u životu sreo osobu kojoj ne može da se nađe element narcizma, pa i oni kojima je samopouzdanje u beskonačnom minusu se doživljaju često kao neshvaćeni geniji (takvih u IT-u ima solidan broj). Tako da, to je verovatno donekle normalno stanje, pitanje je samo mere, a nisam siguran da je laik u stanju to da proceni.

Pa samo to toliko.

Posted
52 minutes ago, Venom said:

- laici stalno pričaju o nečemu o čemu nemaju pojma

- kada bi se svako držao samo onoga što zna, svima bi nam bilo bolje

13103422_1118637748186603_1173164823322059216_n.jpg.9f51ec24af6b272be26e4d4a192db6a7.jpg

Posted (edited)
1 hour ago, Nikodije said:

Po meni, pretnja samoubistvom je uglavnom odlika narcisoidnih poremećaja, koji kroz glumljenje žrtve traže pažnju, brigu, šta god. Često je samoubistvo ultimativni potez narcisa kojim biva žrtva i nabija nekome krivicu.

https://repozitorij.mef.unizg.hr/islandora/object/mef%3A4262/datastream/PDF/view :

Otac moderne suicidologije Edward S. Shneidman je u svojoj knjizi „Definition of suicide“ definirao suicid kao svjestan samouništavajući čin koji proizlazi iz brojnih slabosti koje osoba ni na koji drugi način ne može riješiti (28).

Osim njega, svoju definiciju suicida je ponudio i neurolog Erwin Stengel koja glasi: „Suicid je ljudski čin samouništenja, namjerno oduzimanje vlastita života.“ (2).

Navedene definicije su vrlo jednostavne i jasne, no kliničarima u svakodnevnom radu nisu od prevelike pomoći s obzirom da je suicid samo krajnji dio spektra tzv. suicidalnog ponašanja.

O' Carroll i suradnici su napravili jednu od najcitiranijih klasifikacija suicidalnog ponašanja (29) koja razlikuje:

1. Samoubojstvo (suicid) – dokazana samouzrokovana smrt
2. Pokušaj samoubojstva – samoozljeđujuće ponašanje s izostalim fatalnim ishodom, ali uz dokazanu namjeru oduzimanja vlastitog života
3. Prekinuti pokušaj samoubojstva – pokušaj samoubojstva koji je prekinut prije uzrokovanja tjelesne ozljede
4. Promišljanja o samoubojstvu (suicidalne ideacije) – razmišljanja o prouzročavanju vlastite smrti
5. Suicidalna namjera – očekivanje i želja da svojevoljni čin dovede do vlastite smrti

6. Smrtnost samoubojičkog ponašanja – objektivna opasnost po život povezana s metodom izbora prekida vlastitog života
7. Namjerno samoozljeđivanje – namjerno nanošenje ozljeda samome sebi, bez namjere oduzimanja vlastitog života.

Osim navedene klasifikacije, postoji i ona prof. Jakovljevića iz 1986. godine koja proširuje spektar suicidalnog ponašanja uvođenjem pojmova: neizravno samodestruktivno ponašanje (sklonost nesrećama) koje pojedinac ne doživljava kao suicidalno, ali je uvjetovano podsvjesnom željom za okončanjem vlastita života, „parasuicidalna pauza“ koja predstavlja čin sličan samoubojstvu kojeg osoba učini s ciljem „privremene“ smrti tj. prekida teške realnosti, prijetnja suicidom kojom osoba upoznaje okolinu sa svojim suicidalnim namjerama te parasuicidalni gest koji nema za cilj prekid vlastitog života već je apelativnog karaktera (30).
Također, ističe da osobe pribjegavaju suicidalnom ponašanju s određenim ciljevima i motivima od kojih navodi: poziv u pomoć, samokažnjavanje uslijed osjećaja krivnje, bijeg iz nepodnošljive situacije, ucjenjivanje okoline i sl. (2).
Bez obzira na gore spomenute klasifikacije, u suicidologiji još uvijek ne postoji definitivni konsenzus u pogledu terminologije suicidalnog ponašanja.

4. POVEZANOST NARCIZMA I SUICIDALNOSTI

Iako se rizik pokušaja i počinjenja suicida najčešće veže uz mentalne poremećaje, pretežito poremećaje raspoloženja i ovisnosti, u 5-19 % osoba koje su počinile suicid nije bila dijagnosticirana takva patologija (35).
Istraživanja su pokazala da 5-10 % osoba s poremećajem ličnosti počini suicid te da su poremećaji ličnosti rizični faktor počinjenja suicida, ali i kronične suicidalnosti s ponavljanim pokušajima (5). Kako je već spomenuto, najveći rizik suicidalnosti se veže uz GPL (granični poremećaj ličnosti), između 3 i 9 % (33), a slijedi ga NPL (narc. porem. lič.) s rizikom od 5 % (34).
Više je studija utvrdilo povezanost NPL-a i suicidalnog ponašanja.
Stone je 1989. godine proveo istraživanje među 550 psihijatrijskih bolesnika u kojem je zabilježio približno tri puta veći rizik od suicida među osobama s NPL-om ili narcističnim crtama ličnosti u usporedbi s ostatkom uzorka (36). Heisel i suradnici su u svom istraživanju rizika suicida među starijim pacijentima koji su bolovali od depresije utvrdili da su oni s NPL-om ili narcističim crtama bili pod većim rizikom počinjenja suicida od ostatka uzorka (37).
Iako stari, pacijenti s NPL-om su zadržali visoka očekivanja prema sebi koja zbog fizičkih, ali i kognitivnih ograničenja nisu više mogli ispunjavati što je u njima izazvalo razočarenje i bol (38). Na suicid su gledali kao na način bijega od te boli tj. nesavršenog sebe koji ju je uzrokovao (39).

Prema istraživanjima, povodi suicidima kod NPL-a su najčešće obiteljski, financijski i zdravstveni problemi kao što su gubljenje posla, ovrhe, svađe s bračnim partnerom ili teška ozljeda i bolest. Kod ASPL-a su najčešći povod suicidima problemi sa zakonom i posljedično služenje zatvorskih kazni, dok se kod GPL-a nisu zabilježili specifični povodi (40). Nadalje, za razliku od GPL-a, otvoreno iskazivanje suicidalnih namjera u obliku parasuicidalnog ponašanja i 16 suicidalnih prijetnji nije tipično za NPL.
Bolesnici s NPL-om svoju suicidalnost ne koriste u svrhu manipuliranja okolinom ili privlačenja pažnje, već kao unutarnji regulator njihova krhkog samopouzdanja i negativnih emocija poput srama, inferiornosti i bijesa (5).
Zbog toga, suicidi narcističnih bolesnika su vrlo često iznenadni bez prethodnih naznaka suicidalnog ponašanja (41). Iako je impulzivnost zajednička osobina poremećaja ličnosti grupe B, pokušaji suicida narcističnih bolesnika su manje impulzivni, promišljeniji i letalniji u usporedbi s pokušajima bolesnika s GPLom (40).

Edited by Klara
  • Hvala 1
Posted
1 hour ago, Nikodije said:

Često se patologije u braku i vezi uklapaju, pa imaš te neke bolesne odnose progonilac - žrtva, mama - sin, ljude koji ne umeju da funkcionišu van tih podela, u zdravom odnosu. Dakako, to polazi iz bolesnih odnosa unutar primarne porodice u kojoj su odrasli. Ako narcisova patologija nije zadovoljena onda on preti ubistvom, samoubistvom... ovi što ubijaju decu, žene i sebe po brakovima su ekstremni narcisi, siguran sam u to, najčešće su ih mame takvima napravile. Problem je što oni ne vide da su u problemu i da to treba da leče.

Malo se ponavljaš, sećam se da si ovo i ranije pisao, da ne napišem okretao istu priču...ali molim te da se ovako olako ne razbacuješ nekim tvrdnjama iz sfere psihologije. : D

Odakle ti ta samouverenost i uverenost u ispravnost onog što pišeš, nekako zvuči i isključivo. Čak i psiholozi nešto analiziraju uz više skromnosti i preispitivanja, navođenja više faktora.

Posted
5 minutes ago, Klara said:

Malo se ponavljaš, sećam se da si ovo i ranije pisao, da ne napišem okretao istu priču...ali molim te da se ovako olako ne razbacuješ nekim tvrdnjama iz sfere psihologije. : D

Odakle ti ta samouverenost i uverenost u ispravnost onog što pišeš, nekako zvuči i isključivo. Čak i psiholozi nešto analiziraju uz više skromnosti i preispitivanja, navođenja više faktora.

Ah, tako ja pišem na sve teme. Manjak znanja nadoknađujem arogancijom.

• Wub 1
Posted

Samo kažem da treba pažljivije sa osetljivim temama.

Posted
2 minutes ago, Klara said:

Samo kažem da treba pažljivije sa osetljivim temama.

I za mene su osetljive jer sam imao u kući narcisoidno poremećenog, pa mi je mnogo vremena trebalo da proniknem u sve to i delimično razumem tehnike kojima se služio i definiciju njegove persone. Kao i da razumem sebe i da se uhvatim u koštac sa nekim stvarima. 

Posted

Ne bih da dalje offujem temu... I ja imam direktno iskustvo sa 3 osobe sa narcisoidnim poremećajem ličnosti, ali nisam sama pronikla u sve to (direktno sam se obratila za pomoć stručnim osobama i razgovarala, čitala, slušala) niti se i dan-danas usuđujem da sa puno sigurnosti tvrdim nešto ili generalizujem.

Izvini ako je nešto moje izgledalo neumesno, nisam imala nameru da umanjim značaj tvog iskustva.

Posted
4 minutes ago, Klara said:

Ne bih da dalje offujem temu... I ja imam direktno iskustvo sa 3 osobe sa narcisoidnim poremećajem ličnosti, ali nisam sama pronikla u sve to (direktno sam se obratila za pomoć stručnim osobama i razgovarala, čitala, slušala) niti se i dan-danas usuđujem da sa puno sigurnosti tvrdim nešto ili generalizujem.

Izvini ako je nešto moje izgledalo neumesno, nisam imala nameru da umanjim značaj tvog iskustva.

Ma jok, ne izinjavaj se, udri slobodno. Jesam laik što bi rekao kolega gore, ali malo obavešteniji laik, recimo, sa nekim iskustvom sa raznim ljudima + razgovori sa stručnim ljudima, dabome.

Posted
15 hours ago, Delija67 said:

Pa i preuzimaju rizik, pa kad se nesto desi niko ne odgovara. Moj drug se ubio kad mu je bivsa zena uz pomoc institucija napravila pakao od zivota i nije mu dozvoljavala da vidja decu, prijavljivala ga za razne budalastine koje nemaju veze s mozgom, pa mu tako bez suda zabranjivali pristup svojoj deci. Nikom nije palo na pamet da njemu pomogne i da ispita da li je problem na drugoj strani.

Meni je ovo monstruozno, umesto da vodi računa o interesu dece, ona ih je pretvorila u svojevrsnu monetu za potkusurivanje.

Šta da kažem, nažalost ovakve pojave postaju sve učestalije, a život sve svirepiji, sigurno ni jadan čovek kad se zaljubio nije ni sanjao da će ovako sve da se završi.

• +1 1
Posted

Moj dobar prijatelj je trenutno u sličnom problemu. Utešno je to što nije iz Srbije pa institucije rade kako treba i ne dozvoljavaju majci da tek tako napravi pakao i njemu i detetu, iako ona to svesrdno pokušava i samo donekle uspeva. Dete, iako nije malo, već ima neke posledice i potpuno je nepotrebno izloženo nekim stvarima, do kojih je došlo, jer država mora da ispoštuje određene procedure (iako im je svima tamo jasno da je nepotrebno).

Posted
1 minute ago, Jeremija said:

Meni je ovo monstruozno, umesto da vodi računa o interesu dece, ona ih je pretvorila u svojevrsnu monetu za potkusurivanje.

Šta da kažem, nažalost ovakve pojave postaju sve učestalije, a život sve svirepiji, sigurno ni jadan čovek kad se zaljubio nije ni sanjao da će ovako sve da se završi.

Da li postaju ucestalije? Ja znam pun kofer takvih prica gde su zene prosle kroz tako neke cipave price.

Posted

Мушкарци много лажу, а када дође до односа са бившом, то је посебно изражено.

Ја ето не знам ни једног који је рекао, ја имам двоје деце, не плаћам алиментацију, последњи пут сам их видео пре 5 година, само им честитам рођендан.

Са друге стране огроман број је оних којима бивше не дају да виђају децу, сплеткаре и окрећу децу против њих.

Знам за један случај где је отац узео дете додељено мајци, она није смела да тражи дете, кришом га је виђала. То је било додуше пре 15 година.

Такође знам неколико очева који после развода одржавају контакт неколико месеци, и после забораве на децу. Мајкама је било криво што деца остају без очева, пошто никад није било насиља у њиховим односима.

Један узима дете редовно зато што мора, води га стално код својих родитеља, проведе са њим пар сати за време ручка и оде у провод, јер викенд. Родитељи му имућни и мора да их слуша.

Те зле жене сплеткарошице постоје само у оном филму са Беном Афлеком, можда ви правници и психијатри имате више примера због природе посла, али то је отприлике  један Коста на 500 000 основаца.

Неодговорне жене које дају сваком ко пита и остављају децу због кафане и путовања на крају заврше са озбиљном дијагнозом, и нормалне су док редовно узимају терапију

• +1 2
  • Wub 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
4 minutes ago, Snow said:

Мушкарци много лажу, а када дође до односа са бившом, то је посебно изражено.

Tako je, a i ljudi cesto kupuju te price, evo recimo ja. Par puta sam tako dosla kuci sa nekom srcedrapateljnom pricom da bi se moji ismejali i objasnili mi kako ustvari stvari stoje (jer je vrlo ocigledno).

Tako je jedan mucenik imao zenu koja mu na ta vidjanja daje decu poluobucenu i ne znam sta sve ne, pa on sve mora jednom da kupi jaknu drugi put cipele detetu. Dao joj je stan jer je dobar, eto ta njegova dobrota, a iz zbog dece. Sta sve tu nisam kupila od te price. A realnost je bila vrlo suprotna od svega toga na kraju se ispostavilo.