Jump to content
IGNORED

Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje žena - opšta tema

ragasto

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, Frile said:

verovatno ih samo nakljukaju lekovima i puste).

Ne, ostaje se od par nedelja do mesec dana. 

@Mel Institut za mentalno zdravlje aka Palmotićeva.

• Hvala 1
Posted
1 hour ago, Shan Jan said:

tretira kao bolest.

Odnosno kao da nemaš kontrolu sam nad sobom, a često je pokušaj suicidapokušaj povratka kontrole nad sopstvenim životom (i smrću). Pa zatim završi iza rešetak opet bez kontrole. 

Većina ljudi koja izvrši samoubistvo nije bolesna. 

To nije bolest. Bez ikakve osude.

Posted
8 minutes ago, Svemir Zeka said:

Odnosno kao da nemaš kontrolu sam nad sobom, a često je pokušaj suicidapokušaj povratka kontrole nad sopstvenim životom (i smrću). Pa zatim završi iza rešetak opet bez kontrole. 

Većina ljudi koja izvrši samoubistvo nije bolesna. 

To nije bolest. Bez ikakve osude.

Ima i toga svakako. I tu treba pomoci, samo mozda drugacije. A ima i jako puno ovog o cemu sam ja pricao, kao posledica depresije. To jeste bolest i tako treba i da se tretira.

Da li si sigurna u to da vecina ljudi koji izvrse samoubistvo su to uradili jer realno nije bilo bolje alternative?

Posted
1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Проблем са мерама је њихова злоупотреба - један од партнера пријави полицији да је други рекао да ће га/је убити (а није речено). Полиција изрекне меру превентивно.

После се та мера користи у поступку за вршење родитељског права као адут или се прети њеном употребом да би се ова страна којој је изречена мера принудила на уступке. 

Генерално, приликом примењивања мера, резонује се - боље да изрекнем меру и када не треба него да буде неко зло. Ово има смисла али баш испадне неправедно када је случај из првог пасуса у питању.

Та превентива без доказане кривице - притвор, привремено одузимање имовине и ове мере је увек проблематична, али сам ја ипак на становишту да не постоји ефикаснији начин да се овакв случајеви третирају, јер је пре мера једина мера била притвор, а то је још горе.

I to sam imao. Drugara mog prijavi bivša žena za pretnje koje on nije izrekao. Sud odredi meru a mi predložimo da se izvadi listing telefonskih poziva i poruka kao i da se pogledaju društvene mreže jer su tu blokirani. Čak im je i puštao telefonski razgovor koji je snimio gde ona urla na njega i preti da će mu zagorčlati život što zvuči jako odvratno i sam sam slušao. U policiji su ga napali da nema pravo da snima a on mučenik koji ima 195cm i preko 100 kila kaže ali ljudi kako onda ja da dokažem da joj nisam pretio. Naravno da su odbili moje predloge i da su odredili meru. Tada sam mu rekao ako je slučajno vidi na ulici da odmah pređe ulicu i beži u suprotnom pravcu.

Što ti kažeš mnogo su velike zloupotrebe tog prava.

• +1 1
  • Hvala 1
  • Tužno 1
Posted (edited)

Pa njje to mehanizam samoubistva, nego lična percepcija osobe, trpljenje, poziv u pomoć i razni drugi uzroci koji dovode to pokušaja ili izvršenja.

A za depresiju i sad i oduvek a i ubuduće: nisu sve depresije bolest. Izuzetni me nervira takav pristup iz više razloga: oduzimanje odgovornosti, takozvana sekundarna dobit, poistovećivanje s organskim gde mu mesto nije (iako ima organski korelat a i to ne uvek)...i tako dalje

@Shan Jan

Edited by Svemir Zeka
Posted

i kako se postupa ako se utvrdi da je došlo do lažne prijave za pretnje nasiljem, i zloupotrebe?

Posted
8 minutes ago, Svemir Zeka said:

Pa njje to mehanizam samoubistva, nego lična percepcija osobe, trpljenje, poziv u pomoć i razni drugi uzroci koji dovode to pokušaja ili izvršenja.

A za depresiju i sad i oduvek a i ubuduće: nisu sve depresije bolest. Izuzetni me nervira takav pristup iz više razloga: oduzimanje odgovornosti, takozvana sekundarna dobit, poistovećivanje s organskim gde mu mesto nije (iako ima organski korelat a i to ne uvek)...i tako dalje

@Shan Jan

Kakvo depresija nije bolest? To je bukvalno definicija.

Tu sekundardnu dobit si pomesala sa onima koji place zarad paznje, ruzno ti je da to spocitavas ljudima koji zaista pate od depresije, vecina njih to rade u svoja 4 zida dok ljudi nemaju pojma sta im se desava. I oduzimanje odgovornosti.. o cemu ti kenjas, znam puno ljudi koji se bore sa tim svaki dan, pokusavaju sve ceo zivot i ne odustaju uprkos muci kroz koju prolaze. 

Posted
15 hours ago, Svemir Zeka said:

Jbt opet pričate na osnovu dve rečenice o nekim random ljudima. Aj još i da ukapiran one što poznaju komšinicu, pa čuli rekla kazala, vode se abrovi, ali svoje slučajeve stvarno nemojte iznositi. 

14 hours ago, Svemir Zeka said:

Za kad su mere po tebi? Ovako, kad bi ti dao?

Hoćete moje konkretne slučajeve? :)

Everybody shut up 

So I can talk

Posted
22 minutes ago, Filozof manijak said:

i kako se postupa ako se utvrdi da je došlo do lažne prijave za pretnje nasiljem, i zloupotrebe?

Nikako. Tesko je dokazati to delo.

Ja trenutno imam jedan postupak koji sam bukvalno na mišiće izvukao, gde je tek posle prigovora na odluku o odbacivanju prijave Više tužilaštvo naložilo da se pokrene postupak. Nepotrebno je reći da tužilac nije zainteresovan za vodjenje postupka, ne predlaže dokaze, ne pita ništa svedoke... i eto odrađuje postupak jer mu je tako naloženo 

• Hvala 1
Posted
4 hours ago, Frile said:

S obzirom na to koliko je muškaraca izvršilo samoubistvo a neposredno pre toga ubilo dete i/ili partnerku, pretnje muškaraca samoubistvom se sa debelim razlogom tretiraju kao rizično ponašanje i shodno tome treba određivati mere zabrane prilaska.
Izloženost žrtve (potencijalnom) nasilniku je takva da tu nema mesta ni vremena da se utrvrđuje da li je prijava opravdana ili je izmišljena.

Nego bato lepo skloni se, to je sigurnije, a ako te je ženska lažno prijavila razvedi se i zdravo doviđenja, ionako nema šta da tražiš ako je dotle doguralo.

A u pičku materinu sa filozofijama.

(p.s. Pretpostavljam da se podjednako ozbiljno tretiraju slične pretnje ako dolaze od žene. Ta situacija takođe postoji, ali je valjda ređa.)

Ovo zvuči prilično razumno.

Dok ne dođemo do toga da je čoveku koji preti samoubistvom dato dvoje dece da se stara o njima :gospode:. Ne znam u kom kontekstu je to dobro rešenje.

I ovo za razvod, ako je došlo dotle da se neko lažno prijavljuje. To je okrivljivanje žrtve isto kao kad bi neko krivio ženu što nije otišla jer je neko redovno lema. Ljudi umeju da trpe razne stvari, život nije baš tako jednostavan, ali niko nije kriv što je ostao iako je "donegde doguralo".

• +1 1
Posted
3 hours ago, Moonwalker said:

Zamisli da si vezan za nekog ko ti ne odgovara (ne mora da ti bude partner, moze clan porodice, prijatelj) i ko ti preti da ce da se ubije ako se udaljis. To je bre da se sledis.

Ovaj slučaj sam imao ja davno, kao i neki ljudi koje znam. Po meni, pretnja samoubistvom je uglavnom odlika narcisoidnih poremećaja, koji kroz glumljenje žrtve traže pažnju, brigu, šta god. Često je samoubistvo ultimativni potez narcisa kojim biva žrtva i nabija nekome krivicu.

Ili recimo sestra moje bivše žene, koja je stalno imala neke misteriozne bolesti (iako je bila zdrava), ali je to bio njen način da dobije pažnju i sažaljenje koji su joj potrebni. Mene nije podnosila jer sam brzo prozreo šta radi.

• +1 4
Posted (edited)
12 minutes ago, Nikodije said:

Ovaj slučaj sam imao ja davno, kao i neki ljudi koje znam. Po meni, pretnja samoubistvom je uglavnom odlika narcisoidnih poremećaja, koji kroz glumljenje žrtve traže pažnju, brigu, šta god. Često je samoubistvo ultimativni potez narcisa kojim biva žrtva i nabija nekome krivicu.

Ili recimo sestra moje bivše žene, koja je stalno imala neke misteriozne bolesti (iako je bila zdrava), ali je to bio njen način da dobije pažnju i sažaljenje koji su joj potrebni. Mene nije podnosila jer sam brzo prozreo šta radi.

I ja sam blizu tog stava. Pomognes da dobiju profesionalnu pomoc sto pre, ako je ne zele pa ne moze biti da si ti kriv. Covek ne moze da preuzme na sebe odgovornost za patologiju kojoj nije kumovao. Mislim moze ako hoce, ali ako ne zeli pa ima svako pravo na to.

Edited by Moonwalker
  • +1 2
Posted
9 minutes ago, Nikodije said:

Zanimljivo da si to povezao sa narcizmom, imam u porodici osobu koja ima te neke crte narcizma a takodje i kad je neko veoma bolestan u porodici zakazao (konacno) kod lekara, ona je otisla na njegov termin da se zali na neke fantomske bolove u abdomenu na koje se pre nego sto je se ubacila u tudji pregled se pozalila tacno jednom. Znaci ladno je povezano...:gospode:

Posted (edited)
11 minutes ago, Moonwalker said:

I ja sam blizu tog stava. Pomognes da dobiju profesionalnu pomoc sto pre, ako je ne zele pa ne moze biti da si ti kriv. Covek ne moze da preuzme na sebe odgovornost za patologiju kojoj nije kumovao. Mislim moze ako hoce, ali ako ne zeli pa ima svako pravo na to.

Često se patologije u braku i vezi uklapaju, pa imaš te neke bolesne odnose progonilac - žrtva, mama - sin, ljude koji ne umeju da funkcionišu van tih podela, u zdravom odnosu. Dakako, to polazi iz bolesnih odnosa unutar primarne porodice u kojoj su odrasli. Ako narcisova patologija nije zadovoljena onda on preti ubistvom, samoubistvom... ovi što ubijaju decu, žene i sebe po brakovima su ekstremni narcisi, siguran sam u to, najčešće su ih mame takvima napravile. Problem je što oni ne vide da su u problemu i da to treba da leče.

Edited by Nikodije