Mel Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 21 minutes ago, Shan Jan said: Imam i ja par primera tih zombi muskaraca i njima apsolutno niko iz drustva nece da pomogne, dapace, sami su krivi sto su pickice. Muskarci stradaju od samoubistva tri puta vise nego zene u Srbiji al to ne brine zene sa ovog topika ni najmanje. Da je suprotna statistika vristale bi na sve strane. Zene cesce pokusavaju, ali su manje efikasne. Navodno ima veze sa izabranim metodama (zene se truju pa prezive). Sem u Kini, tamo vise zena strada, navodno jer su jaki otrovi dostupniji nego po Evropi. Ja sam inace znala za jedan primer tako jedne koja se trovala, nije ni to bila neka sreca, plasticni jednjak i mucenje decenijama i sebe i svojih.
Moonwalker Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago (edited) U mom okruzenju znam za pet, ubili su se zbog kockarskih i kladionicarskih dugova mafiji. Pokusano da im se pomogne, porodica, firma (psiholog, socijalni radnik), strucna pomoc (psihijatri). Nije vredelo. U gradu ima kladionica i kockarnica vise nego pekara i apoteka. Je li se i ta samoubistva racunaju ili samo ona zbog zena? Edited 20 hours ago by Moonwalker 3 1
Frile Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago (edited) 7 minutes ago, Shan Jan said: Da li se tim muskarcima koji prete samoubistvom takodje dodeljuje strucna pomoc da ne bi rizikovali da zaista to urade? Mere zabrane prilaska su tu zbog toga da još neko ne bude ugrožen, to je najvažnije. A sumnjam da postoji zakonska osnova da se onaj koji je pretio samoubistvom prisilno odvede na terapiju, a još je manja šansa da tako određena terapija bude smislena i uspešna. Maksimum što postoji su SOS telefoni namenjeni za pomoć onima što razmišljaju o samoubistvu. Edited 20 hours ago by Frile 1
Mel Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 6 minutes ago, Shan Jan said: Da li se tim muskarcima koji prete samoubistvom takodje dodeljuje strucna pomoc da ne bi rizikovali da zaista to urade? Mislim da se nikom ne dodeljuje, nego moras tako sjeban sam da trazis psihijatre i vuces za rukave, placas itd. Vazi i za muske i za zenske, i zaista penis bezveze. Jedino sto sam ja primetila, zene lakse traze same, a muskarce smo morali da teramo kome je trebalo. Nije pravilo, naravno. 1
Shan Jan Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 3 minutes ago, Moonwalker said: U mom okruzenju znam za pet, ubili su se zbog kockarskih i kladionicarskih dugova mafiji. Pokusano da im se pomogne, porodica, firma (psiholog, socijalni radnik), strucna pomoc (psihijatri). Nije vredelo. U gradu ima kladionica i kockarnica vise nego pekara i apoteka. Je li se i ta samoubistva racunaju ili samo ona zbog zena? Niko nije rekao da su zene krive za muska samoubistva, samo da se drustvo ne sablaznjava na ista. Slazem se za kockarnice i kladionice. Tek nas ceka talas propasti zbog toga u Srbiji. 2 minutes ago, Frile said: Mere zabrane prilaska su tu zbog toga da još neko ne bude ugrožen, to je najvažnije. A sumnjam da postoji zakonska osnova da se onaj koji je pretio samoubistvom prisilno odvede na terapiju, a još je manja šansa da tako određena terapija bude smislena i uspešna. Maksimum što postoji su SOS telefoni namenjeni za pomoć onima što razmišljaju o samoubistvu. Samo da bude jasno, ja sam skroz za zabranu prilaska kad neko preti samoubistvom zbog problema u braku. Nisam pricao ni o kakvoj prisili vec o tome da se to tretira i kao aktivna pretnja i po sebe.
Mel Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 1 minute ago, Shan Jan said: Niko nije rekao da su zene krive za muska samoubistva, samo da se drustvo ne sablaznjava na ista. Slazem se za kockarnice i kladionice. Tek nas ceka talas propasti zbog toga u Srbiji. Samo da bude jasno, ja sam skroz za zabranu prilaska kad neko preti samoubistvom zbog problema u braku. Nisam pricao ni o kakvoj prisili vec o tome da se to tretira i kao aktivna pretnja i po sebe. Mislim da gresis, to je toliko rasireno da nema skoro porodice koja nemam nekog ili zna nekog ko je u grdnim problemima zbog toga. bukvalno upropasceni zivoti gde to samoubistvo dodje "samo" deo cele slagalice horora. A kampanje u medijim neces videti jer je to drzavni biznis. 1
Shan Jan Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 1 minute ago, Mel said: Mislim da se nikom ne dodeljuje, nego moras tako sjeban sam da trazis psihijatre i vuces za rukave, placas itd. Vazi i za muske i za zenske, i zaista penis bezveze. Jedino sto sam ja primetila, zene lakse traze same, a muskarce smo morali da teramo kome je trebalo. Nije pravilo, naravno. Mogu da pricam iz godina svog iskustva sa grupnim terapijama - i dalje postoji stigma, zene cine 80% ljudi na terapiji a muski i kad se pojave tesko otvaraju usta i lako pobegnu. Po meni, u sadasnjem trenutku, moras da tretiras muske mnogo ozbiljnije, kad se pozale, jer puno ostane neizreceno, tesko se otvara i default odgovor je ok sam. 2
Mr.Mxyzptlk Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 11 minutes ago, Moonwalker said: U mom okruzenju znam za pet, ubili su se zbog kockarskih i kladionicarskih dugova mafiji. Pokusano da im se pomogne, porodica, firma (psiholog, socijalni radnik), strucna pomoc (psihijatri). Nije vredelo. U gradu ima kladionica i kockarnica vise nego pekara i apoteka. Je li se i ta samoubistva racunaju ili samo ona zbog zena? zar ne prelazi tada dug na clana porodice?
Shan Jan Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago Just now, Mr.Mxyzptlk said: zar ne prelazi tada dug na clana porodice? Dugovanja od preminulog su deo nasledstva, mozes da ih odbijes ali onda odbijas i svo ostalo. Tako da u najgorem slucaju si na nuli.
Mel Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago Just now, Shan Jan said: Mogu da pricam iz godina svog iskustva sa grupnim terapijama - i dalje postoji stigma, zene cine 80% ljudi na terapiji a muski i kad se pojave tesko otvaraju usta i lako pobegnu. Po meni, u sadasnjem trenutku, moras da tretiras muske mnogo ozbiljnije, kad se pozale, jer puno ostane neizreceno, tesko se otvara i default odgovor je ok sam. Slazem se, tako se naravno ispustaju ljudi kojima je pomoc urgentno potrebna. I mislim da je nivo psihijatrijske podrske u Srbiji generalno osrednji (bolji svakako nego ponegde gde sam pre pokusala da pristupim gde se prave da su prebukirani i zakazuju prvi pregled po 6 meseci nakon sto te tvoj sopstveni gp prijavi jer si kritican do kraja). Ali najteze je sa zaista teskim pacijentima koji bi trebalo da budu hospitalizovani, mi smo ranije imali jednu hospitalizaciju gde je covek izasao losiji nego sto je usao, a sad smo u situaciji da je problem gori nego ikad. Tako ako iko ima pregled gde coveka da vodimo (i da ne bude Kragujevac ako je moguce), neko ozbiljno mesto za teske pacijente, dajte neku preporuku u pm @Svemir Zeka mozda ti imas vise informacija?
Moonwalker Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago (edited) 19 minutes ago, Shan Jan said: Niko nije rekao da su zene krive za muska samoubistva, samo da se drustvo ne sablaznjava na ista. Slazem se za kockarnice i kladionice. Tek nas ceka talas propasti zbog toga u Srbiji. Pa cekaj sistem ili okruzenje, nazovi kako hoces im je i u tako jadnoj, sludjenoj sredini pokusao da pomogne. Samoubistva mogu da budu kraj nelecenih depresija, a mogu da budu i iz infantilnog besa jer ne moze da nametne nekom nesto. Zivis u sredini gde se floklorno takva pomoc smatra sramotom. Zamisli da si vezan za nekog ko ti ne odgovara (ne mora da ti bude partner, moze clan porodice, prijatelj) i ko ti preti da ce da se ubije ako se udaljis. To je bre da se sledis. 12 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said: zar ne prelazi tada dug na clana porodice? iskreno nemam pojma kako to funkcionise u odnosu sa tim svetom podzemlja i da li su ti dugovi formalno registrovani. Srecom, svi su na broju od preostalih clanova porodice. Edited 20 hours ago by Moonwalker 3
Frile Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 1 minute ago, Shan Jan said: Nisam pricao ni o kakvoj prisili vec o tome da se to tretira i kao aktivna pretnja i po sebe. Kako misliš da se tretira, ako nije regulisano zakonom ili nekim pravnim aktima? Ko zna, ne bi me čudilo ako našim policijskim aktima postoji procedura da se osoba koja je (na osnovu onoga što je u zapisniku) pripretila samoubistvom, posavetuje da zove SOS telefon ili da se javi psihologu u domu zdravlja... Ali naše policijske procedure su takve da si srećan ako izađeš živ i čitav... Ako je verovati novinskim izveštajima - oni koji su stajali na ivici mosta i slično (pretnja po sebe ne može biti aktivnija), pa ih policija/hitna pomoć sprečila, e oni bivaju odvedeni u Lazu, verovatno postoji zakonski osnov za to. Šta im tamo rade i da li to doprinosi tome da se osveste i predomisle, to ne znam (verovatno ih samo nakljukaju lekovima i puste). 2
VoodooDerina Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 26 minutes ago, Shan Jan said: Mogu da pricam iz godina svog iskustva sa grupnim terapijama - i dalje postoji stigma, zene cine 80% ljudi na terapiji a muski i kad se pojave tesko otvaraju usta i lako pobegnu. Po meni, u sadasnjem trenutku, moras da tretiras muske mnogo ozbiljnije, kad se pozale, jer puno ostane neizreceno, tesko se otvara i default odgovor je ok sam. Društvena stigma je izuzetno jaka, čak i među najobrazovanijim slojem. Na to se gleda sa nipodaštavanjem ili podsmehom. Decenijama smo bar daleko da to bude prepoznato kao problem, jer je i na zapadu čitava ta priča oko problema muškaraca (naročito oko dece prilikom razvoda) je tek u povoju, a na MRM organizacije se i dalje gleda u najboljem slučaju sa podozrenjem, a najčešće i dalje kao neki paravan za mizoginiju i zalaganja za mušku supremaciju. 1
Shan Jan Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 47 minutes ago, Mel said: Slazem se, tako se naravno ispustaju ljudi kojima je pomoc urgentno potrebna. I mislim da je nivo psihijatrijske podrske u Srbiji generalno osrednji (bolji svakako nego ponegde gde sam pre pokusala da pristupim gde se prave da su prebukirani i zakazuju prvi pregled po 6 meseci nakon sto te tvoj sopstveni gp prijavi jer si kritican do kraja). Ali najteze je sa zaista teskim pacijentima koji bi trebalo da budu hospitalizovani, mi smo ranije imali jednu hospitalizaciju gde je covek izasao losiji nego sto je usao, a sad smo u situaciji da je problem gori nego ikad. Tako ako iko ima pregled gde coveka da vodimo (i da ne bude Kragujevac ako je moguce), neko ozbiljno mesto za teske pacijente, dajte neku preporuku u pm @Svemir Zeka mozda ti imas vise informacija? Meni je nekoliko ljudi hvalilo Palmoticevu. Takodje, postoji koncept dnevne bolnice (provodis tamo veci deo dana gde se radi sa tobom ali onda ides kuci), znam dvoje koji su isli na to i imaju pozitivna iskustva. 38 minutes ago, Frile said: Kako misliš da se tretira, ako nije regulisano zakonom ili nekim pravnim aktima? Ko zna, ne bi me čudilo ako našim policijskim aktima postoji procedura da se osoba koja je (na osnovu onoga što je u zapisniku) pripretila samoubistvom, posavetuje da zove SOS telefon ili da se javi psihologu u domu zdravlja... Ali naše policijske procedure su takve da si srećan ako izađeš živ i čitav... Ako je verovati novinskim izveštajima - oni koji su stajali na ivici mosta i slično (pretnja po sebe ne može biti aktivnija), pa ih policija/hitna pomoć sprečila, e oni bivaju odvedeni u Lazu, verovatno postoji zakonski osnov za to. Šta im tamo rade i da li to doprinosi tome da se osveste i predomisle, to ne znam (verovatno ih samo nakljukaju lekovima i puste). Vrlo prosto - bilo koje pominjanje samoubistva treba da aktivira sistem gde ti se automatski zakazuje odlazak kod psihologa/psihijatra koji treba da proceni sta dalje. A vodio sam drugaricu u Lazu to je bas tako izgledalo, nagruvali je lekovima i poslali nas kuci. Kaze javite ako se ponovi. A ona imala potpuni mentalni breakdown, skroz bila odvaljena od realnosti, vristala gluposti, radila svasta na ulici, cas se ponasala ko ubica, cas ko dete... Naravno niko nam nije rekao ni sta da radimo posle, kamoli da nastavi da prati. 19 minutes ago, VoodooDerina said: Društvena stigma je izuzetno jaka, čak i među najobrazovanijim slojem. Na to se gleda sa nipodaštavanjem ili podsmehom. Decenijama smo bar daleko da to bude prepoznato kao problem, jer je i na zapadu čitava ta priča oko problema muškaraca (naročito oko dece prilikom razvoda) je tek u povoju, a na MRM organizacije se i dalje gleda u najboljem slučaju sa podozrenjem, a najčešće i dalje kao neki paravan za mizoginiju i zalaganja za mušku supremaciju. Mislim da je glavni problem sto se psihicki problemi kod muskaraca gledaju kao znak tvoje licne slabosti i onda te u tim teskim trenucima ljudi jos vise osudjuju. Ima i dobrih strana - mnogo se smanjila stigma zadnjih par godina prema psihickim problemima a vidim da i na Zapadu rade male ali bitne korake. Npr. prica se dosta da je zapravo znak snage priznati da imas psihicki problem i raditi na njemu a ne obrnuto. Takodje samoubistvo se tretira kao bolest, ne kao odluka. Mozda si video da kazu da je umro od samoubistva a ne da se ubio. Zvuci rogobatno i mozda smesno ali to jeste sustina i bitno je da se skine stigma sa ljudi i da se to tretira kao bolest. 1
Hamlet Strašni Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago Проблем са мерама је њихова злоупотреба - један од партнера пријави полицији да је други рекао да ће га/је убити (а није речено). Полиција изрекне меру превентивно. После се та мера користи у поступку за вршење родитељског права као адут или се прети њеном употребом да би се ова страна којој је изречена мера принудила на уступке. Генерално, приликом примењивања мера, резонује се - боље да изрекнем меру и када не треба него да буде неко зло. Ово има смисла али баш испадне неправедно када је случај из првог пасуса у питању. Та превентива без доказане кривице - притвор, привремено одузимање имовине и ове мере је увек проблематична, али сам ја ипак на становишту да не постоји ефикаснији начин да се овакв случајеви третирају, јер је пре мера једина мера била притвор, а то је још горе. 3 1
Recommended Posts