Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

da ne zaoštravamo međuljudske odnose. i meni, baš kao i gliu, nije jasno zbog čegaa širom sveta nije uveden lokdaun i obavezna vakcinacija. možda i na nivou UN. ne čini mi se da bi neko potegao veto.

jasno je da postoje antivakseri iz ubeđenja/verskih razloga, oni koji žele da se eksponiraju. oni anarhisti koji su protiv sistema i odluka vlada, teoretičari zavere kojima je ovo nova tema.  sve ove su vlasti trebalo da medijski marginalizuju. baš kao što to čine kada je u pitanju raznorazno drugo.

poznajem dve osobe koje mrze ovu vlast i pretpostavljam da zbog toga neće da se vakcinišu. znam bračni par koji se ne vaksiniše jer planira potomstvo. izbegao sam ih, nije zdravo. ali. znam i ljude koji su jednostavno zbunjeni.

ja sam u početku te sumnjičave u efikasnost, nuzpojave........ pokušao da razuverim pitanjem kako ne sumnjaju kada su u pitanju koka kola i raze guarane, duvan, marihuana,.....  posle sam digao ruke.

Obavezna vakcinacija nije mogla da bude uvedena jer nije bilo dovoljno vakcina i jer je proces odobrenja vakcina išao kako je išao (kilavo i neretko po političkoj liniji). Sad kada ima dovoljno vakcina, kasno je, šteta je već napravljena.

Isto je bilo i s maskama na početku, SZO je izdala saopštenje da maske ne treba da nose svi zato što nije bilo dovoljno maski pa su hteli da osiguraju da medicinski radnici budu pokriveni. Kad su ga revidirali, bilo je kasno.

lokdaun i prioritetne grupe je moglo da bude rešenje u početku. i bez zajebancije. no, lako je biti general posle bitke.

E pa ako nije bilo vakcina u startu a sad je iz nekog razloga kasno tj. "steta vec nacinjena" onda bi valjalo unapred se naoruzati za svaki slucaj jer, sudeci po atmosferi linca ovde prema nevakcinisanima a i po broju aktivnih zajebanih antivaksera u nas, bice rata.

isuse.gif

Eto, smeta prosperitet nevakcinisanog nebitnog lika a da sam se ubo dobio bi podrsku, bas bedak... Najjaci ste vi sto komunicirate smajlijima, majke mi, a da ne pricam o tome sto si otprilike iz najduze poruke u istoriji mog internet skrabanja izvukao iz konteksta nesto najnebitnije. Bravo care.

Sent from my M2012K11G using Tapatalk

Zli, morati biti jasno da reagujemo zato što nam je stalo do tebe. Preteramo, al jbga.
Dakle, kao što neko reče, bilo je milion i tehničkih razloga zašto vakcinacija nije obavezna. Ali to samo po sebi ne može biti adut u nekoj raspravi.
Evo ja sam vakcinisan dvaput, taman pred buster, sam izgleda pokupio virus.
Sedim kući, nije mi baš potaman ali imam u vidu šta je moglo da mi se desi.
Npr. ono što sam okačio na Korona-lične priče. Čovek je ozbiljno najebao.

Dakle vakcine smanjuju šansu da završiš u bolničkom krevetu i onda pokupiš još ko zna koliko problema. Na širem nivou pacifikuju virus.

Ajde ti lepo uradi sve preglede, pa kod doktora pa nek ti on kaže kad najranije treba da se bocneš. I obavi to.

A reakcija ovde će biti, tome služi forum.

... Shiit has hit the fan

Moderna je desetodozna, nadji jos 9 rece mi

Pa da, originalna je 5-dozna, ali za buster koriste pola doze (što je i dalje jače od fajzera za 66.7%)

16 hours ago, Zli Gli said:

A sto se tice vaseg pisanija na temu korone i vakcina... Usao sam ovde prvi put da se informisem kad sam fasovao virus i bolje da nisam, em one prozivke uprpao si se (a istovremeno imam totalnu rupturu bicepsa i moracu otprilike na operaciju, od toga se jesam uprpao a od ovoga jok), em ste se vi nakucali raznih gadosti koje covek ne bi ocekivao. Ima izuzetaka naravno, Djordje pise normalno, buba se zeza na svoj nacin, jos mnogi diskutuju na civilizovan nacin, ali ima mnogo zestine neke i otprilike preovladava radost sto umiru nevakcinisani u vecini i tek poneki vakcinisan, kace se istrazivanja i udaraju lajkovi jedni drugima... i jos nesto sam primetio, tipa umro onaj Kolin Pauel od stotinu leta a tri puta vakcinisan, brze bolje nego napisao da je imao sto bolesti, valjda da se slucajno ne pomisli da se omaklo, onda ja pomenem kako je meni umrla baba sa isto godina i verovatno vise raznih bolesti od njega jer se raspadala i pre virusa ali nevakcinisana bila pa me neko jos i prozvao za to kako se sprdam s tim ili sta vec, a to sto sam pomenuo demenciju i Alchajmera i slomljen kuk i vodu neku u organizmu i pritisak i 600 lekova, to kod nevakcinisanih nema veze valjda, bitno da je usla u ovu statistiku umrlih bez vakcine. Marinko Rokvic umro (ispostavilo se od raka pankreasa), neko ulece i pise simptomi kao kod korone pa neko napisao za rak a ovaj kaze kao mozda je korona koju je prelezao ranije (navodno dosta lagano) pogorsala situaciju. Pa jebote, kao da se dobijaju pare da se pomene korona, to se brze bolje trci i pise korona. Isto kad neko napise da je pregurao virus s lakim simptomima ili zna nekog takvog, ovde ide bodrenje i likovanje jer vakcina radi, a kad se navede primer nekoga ko je zaglavio teske simptome ili daleko bilo umro, pa da, eto nije vakcinisan, debil antivakserski, ko ga jebe itd.

Neke stvari koje si napisao ovde ti nisu baš ok. Ja i dalje ne videh da ti je iko pisao gadosti. Ako neko i jeste, što mi je promaklo, moraš shvatiti da su ljudi ogorčeni. Već skoro dve godine živimo u ovom haosu, i sad kad imamo način da ga zaustavimo, mnogi i dalje ne žele da se vakcinišu jer veruju u ko zna šta. A ljudi umiru masovno, što direktno od virusa, što od drugih bolesti jer je ceo zdravstveni sistem podredjen kovidu.

Evo, ja znam za jedan bizaran slučaj. Čovek koji radi preko, došao ovde da organizuje neko slavlje. Znao da je bolestan ali nije mnogo mario za to ne verujući u virus. Par dana kasnije mu se stanje pogoršalo, sad više nije medju živima. I šta, treba možda imati empatije za njega, ili za sve one koje je zarazio i eventualno ubio ne verujući u virus? Eto sreće da je živ i da postoji način da krivično odgovara…

Da je on živ, da li bi imao osećaja za one koje je zarazio? Da li antivakseri polaze od toga da mogu nekog drugog ubiti?

Pa jebote, ja od prvog dana najviše na to mislim. Ne da ću ja stradati, nego da mogu zaraziti neku dragu osobu ili slučajnog prolaznika.

A za Marinka sam ja napisao. Jbg, očigledno su krili da ima rak, tek kasnije se saznalo. Kad sam napisao to, vest je bukvalno bila “preležao je blaži oblik korone, ali nakon nje je dobio bakteriju sa kojom se mučio mesecima i nije uspeo da se izbori”. Tako sam i napisao, još se ogradio. I niko mi nije dao pare za to.

Edited by mraki

@Zli Gli
Žao mi je zbog tovarenja, ti si za sve ove godine odavno pokazao da si suštinski dobar čovek...
Međutim, ni dobri ljudi nisu imuni na ispade. U par postova si se onako pasivno-agresivno pokenjao po svima, tako da ružne reakcije ne treba da te iznenađuju.

U suštini, ne treba da me se tiče da li si se vakcinisao ili ne. Kao i svi ostali ovde, voleo bih da jesi (t.j. da ste ti i tvoji bezbedni)

I u svom najbližem okruženju imam drage osobe koje se glupiraju sa vakcinacijom.
Još se nisu setile obrazloženja da neće da se vakcinišu "zato što nije obavezno, u suprotnom bi se vakcinisali evo odmah".

4 hours ago, Zli Gli said:

Elem, najozbiljnije me zanima kako je moguce da nesto za sta se zna da ce sacuvati svet nije obavezno.

Ako te ovo zaista zanima - ne znam naravno ni ja, ali moglo bi da bude zbog ove kombinacije razloga (epidemiolozi bi verovatno umeli da objasne u tri reči):

- Pre svega, dugo vremena nije bilo vakcine uopšte.  Ne možeš krenuti u masovnu obaveznu vakcinaciju ako nemaš vakcina za sve, ne znaš kad ćeš ih proizvesti, ne znaš hoće li raditi ili će biti ćorak.
- Ni lekari nisu bili načisto šta treba raditi. Neki su išli na prokuživanje. Neki su krenuli samo sa vakcinacijom rizičnih grupa.
- Većina lekara dugo nije kapirala da se ovo ne prenosi kao grip, nego da je prenos kroz vazduh primaran. Oslanjali su se na iskutva sa gripom i neko prastaro pogrešno istraživanje o tome koliko daleko lete kapljice (grubo rečeno). Zbog toga smo besomučno prali ruke (zato što je to bitno za grip), a maske nisu bile obavezne. (Ovo doduše nema veze sa obaveznom vakcinacijom)

- Vakcine nisu bile ispitane kako treba. Lakše je organizovati masovnu vakcinaciju sa vakcinom koja se koristi desetinama godina i sa kojom nema greške.
- Zatim, nije se znalo da li će vakcine zaista sačuvati svet. Nije se znalo koja vakcina deluje i koliko dugo. Bilo je onoliko lutanja u svim državama. Čas valja ova vakcina, čas ne valja, čas smeju samo stariji, čas ne smeju stariji. Koliko dugo deluje vakcina? Hoće li delovati protiv mutiranih virusa koji se pojave u međuvremenu? Tek sada počinju da se kristališu koje vakcine rade, a koje su ćorak, kada treba dati treću dozu...
- možda je bilo straha: šta ako vakcina nije bezbedna a mi naterali ljude da se vakcinišu. Danas niko ne sme da preuzme odgovornost ni za daleko bezazlenije stvari.
- možda je teško i logistički nemoguće izvesti obaveznu vakcinaciju na nivou cele države. Ono, može u filmovima, može u staroj Jugoslaviji (epidemija velikih boginja), ali da sateraš svo stanovništvo u red po jedan i svima rokneš vakcinu, nije uopšte jednostavno

- ograničenost državnog aparata (nema dovoljno policije, vojske, medicinskih sestara, itd) koji bi se mobilisali za vakcinaciju 
- kalkulacija političara zato što će se narod buniti zbog prinude, a približavaju se izbori...
- birokratija. Čak u nekim zemljama za koje bih očekivao da su "uređene" (na primer Holandija), silno vreme je izgubljeno na birokratske gluposti.

Evo i ovo ume da odbije obicnog coveka, npr. dodjem po vakcinu i kazu mi cekaj jos njih x jer ne moze pojedinacno. Ja sam tip koji kad dodje ispred bankomata ode ako je u redu jos par ljudi, tako bi i za ovo odsetao bez reci.

https://nova.rs/magazin/zdravlje/studija-otkrila-zasto-se-neki-ne-zaraze-koronom-iako-svi-oko-njih-jesu/?widget=under-article&segment=nova-default&article=Za%C5%A1to%20se%20neki%20ne%20zaraze%20koronom%20iako%20svi%20oko%20njih%20jesu&ref=personalized

Evo dva komentara ispod ove vesti, po nacinu pisanja bi se reklo da su kulturni normalni ljudi ali zbunjeni i eto konfuzije u glavi i nista vakcina, jbg. Nema bez obavezne vakcinacije nista, mrka kapa.

Dobro, ti nas sad ovde zajebavaš.
Ali da tevponovo podsetim zajebavaš se sa stvarima koje imaju smrtni ishod.

Dok god je vakcina u experimentalnom statusu, ne moze da se bude obavezujuca. Do tad ide meka sila. 

[mention=102]Zli Gli[/mention]
...

E pa ako je politicarima celog sveta frka od reakcija naroda tj. glasaca, o cemu mi onda pricamo dalje. Jebo opstanak sveta, daj da sacuvamo fotelje, da ne talasamo mnogo. Molicemo kulturno pa ce se valjda ljudi skontati i vakcinisati... not.

Sto se tice Srba, ima ona dobra fora. Samo shvatite da prosecan Srbin nije Nikola Tesla nego Era Ojdanic i sve ce vam se samo objasniti.

^

Nijedna vakcina koja se daje širokoj populaciji nije u eksperimentalnom statusu, već imaju odobrenja za upotrebu u hitnim situacijama.

Uz to, FDA je potpuno odobrio Fajzerovu vakcinu u avgustu, nakon što ju je prvobitno odobrio za upotrebu u hitnim situacijama još u decembru 2020.

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-covid-19-vaccine

Edited by vememah

Dobro, ti nas sad ovde zajebavaš.
Ali da tevponovo podsetim zajebavaš se sa stvarima koje imaju smrtni ishod.

Lose kapiras, steta. Ni u jednom momentu ne zajebavam nego pokusavam da vam ukazem da se borite s vetrenjacama, ljudi okolo nisu kao prosecan ppp forumas nego gore pomenuti Era Ojdanic, jednostavno previse ocekujete.