Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

5 meseci i desetak.

videh negde da slovenija navodno preporucuje buster za vektorske vakcine vec nakon dva meseca od druge doze. ne znam otkud im ovakav protokol, ako je tacno.

Evo ga.

U Sloveniji izdane nove preporuke za treću dozu cjepiva
Slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ) objavio je u utorak dopunjene preporuke za cijepljenje trećom dodatnom dozom cjepiva protiv Covida-19, a glavne su novosti za one koji su cijepljeni vektorskim cjepivima da se smanjuje vremenski razmak za primanje treće doze cjepiva u odnosu na prve dvije.

Cijepljenje trećom dozom slovenski su epidemiolozi do sada preporučivali starijima od 65 godina. Sada se preporučuje svima koji su navršili 50 godina, no mogu ga dobiti i stariji od 18 godina. Za one koji su cijepljeni vektorskim cjepivima* skraćuje se vrijeme kada se može primiti treća doza. Tako se, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, treća dodatna doza preporučuje nakon najmanje dva mjeseca onima koji su bili cijepljeni vektorskim cjepivima, dok za one koji su dobili mRNA cjepivo ostaje pravilo da se treći put cijepe nakon šest mjeseci, objavio je NIJZ na svojim web stranicama.

Dodatno treće cijepljenje u pravilu će se za sve obavljati mNRA cjepivima, osim ako za pojedince postoje kontraindikacije za to cjepivo. Za treće, dodatno cijepljenje za pojačanje zaštite u pravilu se koristi puna doza cjepiva Pfizer-BioNTech ili pola doze (0,25 mililitara)  Moderninog cjepiva. Modernina vakcina se preporučuje samo za  osobe starije od 30 godina, dok se za mlađe treba koristiti Pfizer-BioNtechovo cjepivo.

Onima koji su dokazano preboljeli Covid-19 treća dodatna doza cijepljenja nije potrebna,  nove su preporuke slovenskog Instituta za javno zdravlje koje je potvrdila stručna skupina ministarstva zdravstva. (...)

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/u-sloveniji-izdane-nove-preporuke-za-trecu-dozu-cjepiva-20211102

* najrasprostranjenije vektorske vakcine su dvodozne AstraZeneca i Sputnjik V i jednodozna Johnson&Johnson (Janssen)

Edited by vememah

izvinjavam se sto upadam kao padobranac, verovatno se pisalo o tome, ne citam sve napisano u vezi kovida

ali malopre vidim tabelu sto je vememah kacio i stoji da je u bih vakcinisano svega 16% u potpunosti i jos7% sa jednom dozom

zasto je to tako

znam da su kasnije stigle vakcine, da su dolazili u srbiju da se vakcinisu, ali ovo su bas iznenadjujuce mali procenti

Na primopredaji poljske donacije 200.000 doza Moderninih vakcina rečeno je da vrede oko 4 miliona evra, tj. nekih 20 evra po dozi.

https://www.youtube.com/watch?v=598hi_SrVZI

4 hours ago, vememah said:

BMJ, jedan od najcenjenijih medicinskih časopisa, objavio dokumentaciju uzbunjivačice u vezi sa III fazom ispitivanja Fajzer-Biontek vakcine.

Članak: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635

PDF verzija: https://www.bmj.com/content/bmj/375/bmj.n2635.full.pdf

One photo, provided to The BMJ, showed needles
discarded in a plastic biohazard bag instead of a
sharps container box. 

Potresoh se, doslovno neću moći noćas da spavam :cry:

Ja još uvek nisam razumeo da li da samo banem u DZ i tražim buster, ili da sačekam SMS/mejl. Prošlo mi je više od 5 meseci od zeca...

Dodatno, da li mogu da povedem klinca od 12 i po godina sa sobom na vakcinaciju, ili moram da idem sa ženom? Zna li neko kako to funkcioniše?

2 minutes ago, Ayatollah said:

Ja još uvek nisam razumeo da li da samo banem u DZ i tražim buster, ili da sačekam SMS/mejl. Prošlo mi je više od 5 meseci od zeca...

Novo zvanično uputstvo Batuta je 5 meseci pa nadalje od druge doze Zeca. Danas mi doktor u DZ rekao isto da nisam poranio čim mi je 5 meseci prošlo.

32 minutes ago, Ayatollah said:

Dodatno, da li mogu da povedem klinca od 12 i po godina sa sobom na vakcinaciju, ili moram da idem sa ženom? Zna li neko kako to funkcioniše?

Samo bani u DZ.

Za dete prvi put mora jedan od roditelja da ide, za drugu dozu može i samo.

Sad čekam za lab i čujem za vakcine:
Sinofarm i Fajzer ima, za rusku se najavljuje dan ranije.
DZ NBG Nehruova

... Shiit has hit the fan

Vakcinisasmo neki dan i dete protiv gripa. Vodili je privatno nešto zbog alergija, pital dr i za to, ona doboko uzdahnu: "Eh, vidite kako...". Mislim se: "U jebote, počinje vax pametovanje". Ali ipak reče kako svima preporučuje da vakcinišu decu protiv gripa, jer je pretprošle godine od sesonskog gripa imala puno odeljenje dece na respiratorima. 

Sad čekam za lab i čujem za vakcine:
Sinofarm i Fajzer ima, za rusku se najavljuje dan ranije.
DZ NBG Nehruova

ja uvek preporuchujem da se odabrana lokacija pozove po telefonu, kaze se shta se hoce i sledi njihovo uputstvo, za bilo koju vakcinu, to mi neshto praktichno...

sent from novi mnogo jak bubamoto.

ja uvek preporuchujem da se odabrana lokacija pozove po telefonu, kaze se shta se hoce i sledi njihovo uputstvo, za bilo koju vakcinu, to mi neshto praktichno...

sent from novi mnogo jak bubamoto.

Pa ovo i jeste saopštavala teta na ulazu koja meri temp na ulazu...

Problem je malo što Sajam ne može da se pozove, ili bar nije mogao pre mesec dana.

Ako nekom može koristiti, juče na punktu za vakcinaciju ambulante DZ Vršac nije bilo gužve (navodno je najpovoljnije oko 13-14h).

Primio fajzera nakon 5,5 meseci od drugog AZ (još jedan izdajnik), nisam hteo da čekam još dve nedelje. Reakcija slična zečijoj, sutradan temperatura do 37.8, blaga smlaćenost.