Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Just now, Milosh76 said:

Da ne bude da nisi upozoren na vreme :D 

Zezam se, samo 3 meseca nema alkohola, osim onog koji koristis za pranje ruku i dezinfekciju. Pa od marta moze casa piva i to 0.2 nedeljno :D

Nemoj vise da me hrabris i tesis, molim te... :D 

Ja sam prikriveni antivakser :lolol:  samo ti mene slusaj, daleko  ces dogurati :D

NE postoji efikasan preparat koji leči virus koronu, saopštio je glavni lekar najveće infektivne bolnice u Moskvi (Komunarke) Denis Procenko.

Na žalost, treba priznati da prave protivvirusne terapije, efikasnog preparata koji bi suzbio širenje virusa – nema. Terapija se menja. Međutim, na žalost, virus se ne leči. Leče se komplikacije koje on izaziva, rekao je Procenko u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

On je upozorio da osobe koje su prebolele kovid 19, mogu opet da se zaraze kroz šest meseci.

-Zato postoje jasne preporuke Ministarstva zdravlja da pacijenti koji su preboleli virus, kroz šest meseci treba da se vakcinišu, rekao je doktor.

-Vrlo je važno shvatiti da vakcina ne štiti od infekcije. Infekciju može da spreči nošenje maske, dok vakcinacija priprema organizam, priprema imuni sistem organizma za susret sa virusom. Zato je savršeno jasno da vakcinisani pacijent može da se razboli. Pitanje je samo, kako protiče bolest: asimptomno, sa blagim simptomima, moguće sa hospitalizacijom. Međutim, taj procenat je vrlo mali. Najveći broj pacijenata koji se sada nalaze u Komunarki je nevakcinisan, rekao je Procenko.

rs.sputniknews.com

Eto, valjda će Rusu da veruju ako vide :fantom:

nece, ta vrata su zatvorena.

sent from novi mnogo jak bubamoto.

I ovdje kod nas ce da pocnu da bodu klince za manje od mjesec dana. Pretpostavljam da ce odziv biti ogroman jer vakcinisani ne moraju da idu u izolaciju kao bliski kontakti tj ako je neko iz razreda fasovao kovid ti sjutra normalno ides u skolu.

Tako da Australija ide lagano do 90% vakcinisane populacije.

I taman kad budemo svi pelcovani doci ce jos bolji pelc sa manje nus pojava zvani Novavax

Jel sa 90% vakcinisane populacije neka drzava ubija virus? Ne razumem se a zanima me da li ovo cudo ikad moze biti iskorenjeno uopste, sa 90 ili 100 ili koliko vec procenata koji su prelezali i/ili vakcinisani. Ovo za sad sto sam zakljucio, nemoguce je jer nema 100% zastite.

Sent from my M2012K11G using Tapatalk

• Popular Post

Ne postoji 100% zaštita i najverovatnije neće postojati. Poenta je da vakcinisano stanovništvo, koje se zarazi, preboli sa manje simptoma i ne završi u bolnici kako bi medicinski sistem nastavio da radi za sve pacijente. Vakcina nije lek, nije kondom, vakcina je sredstvo koje daje veću šansu preživljavanja i spas od kompletnog raspada u bolnicama, koji sada gledamo - a gledali smo i ranije u Italiji i Indiji (al nas boli kurac). 

1 hour ago, Zli Gli said:

Jel sa 90% vakcinisane populacije neka drzava ubija virus? Ne razumem se a zanima me da li ovo cudo ikad moze biti iskorenjeno uopste, sa 90 ili 100 ili koliko vec procenata koji su prelezali i/ili vakcinisani. Ovo za sad sto sam zakljucio, nemoguce je jer nema 100% zastite.

Sent from my M2012K11G using Tapatalk

ne ubija ali oduzima virusu površinu za napad i spušta ga na nivo “običnog” gripa, virus onda postaje endemski. 

to se vidi po visokovakcinicanim zemljama gde je incidenca ogromna ali zato imaju daleko manje hospitalizacija ili smrtnih slučajeva nego zemlje koje su slabo vakcinicane a imaju manju incidencu. 

Ni jedna vakcina ne daje 100% zaštite. Da bi bolest bila iskorenjena na način na koji je bila Varila vera (Velike boginje), potrebna je visoko efikasna vakcina protiv zaraze (sterilišući imunitet) i ne preterana zaraznost. Nažalost, covid je isuviše zarazan.

Jedan od razloga zašto covid vakcina nije toliko sterilišuća (čini se da posle nekog vremena naglo pada, pa je i fajzer samo 50ak% posle 6 meseci) koliko je funkcionalna (sprečava teže posledice, i ovo je za sad mnogo stabilnije, što je dobra vest) je što ne razvija antitela u membrani pluća, što je i logično, zbog načina koji se daje - u mišić, pa razvija antitela samo u krvi, te prodje koji krug multiplikacija pre nego što dodje do prave borbe sa imunim sistemom. U razvoju su i neke inhalacione vakcine koje bi mogle dati bolji sterilišući imunitet.

Mada ja i dalje mislim da će pandemija prestati na način koji je i španska gripa prestala (a znamo da je virus i dalje preživeo jer su identifikovani geni španskog gripa u današnjim gripama). Prosto će u nekome trenutku svi biti ili preboleli ili vakcinisani, svaka sledeća zaraza će biti blaža i blaža i posle sve dužeg vremena (postoje već prvi dokazi da je i sterilišući i funkcionalni imunitet posle 3 vakcine jači i dugovečniji nego posle prve 2).

I ona čuvena vakcinacija protiv variole vere (Velikih boginja) 1972 je bila bustovanje, a ne originalna vakcinacija, jer su svi već u redovnom postupku vakcinisani kao deca, tada je to još uvek bila obavezna vakcina, ali kada je zapretila opasnost od epidemije, celokupna populacija je bustovana u rekordnom roku. Vakcine su naravno bile spremne, jer je ta vakcina već dugo godina bila u primeni i bilo je potrebno samo dopremiti 18 miliona doza is skladišta širom evrope.

Edited by Spooky

plus se nadam da virus nece drasticno mutirati, pa ce naredni booster biti protiv delta soja, sto bi znatno smanjilo i zarazavanje.

Kolko sam ja to shvatio da bi delta nestala potrebno je 85% kolektivnog imuniteta. Trenutne vakcine daju samo 50% zastite na asimtomaticne zaraze tako da treba kovid da dobije 70% stanovnistva a ostalih 30% je vakcinisano  i onda ona prestaje da se siri

plus se nadam da virus nece drasticno mutirati, pa ce naredni booster biti protiv delta soja, sto bi znatno smanjilo i zarazavanje.
Meni se takodje cini da je poenta dostici neki nivo vakcinisanosti, da sledeca mutacija ne reaguje kao delta nego slabije. I sto je vise vakcinisanih, to ce biti manje buster doza potrebno i samim tim svaka sledeca mutacija ce biti slabija.

E sad, ako mi logika ne valja, dzaba sam "mudrovao" :D