Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Neko od lekara neka mi proveri da li je ovako nešto moguće... naime jedna devojka mi tvrdi da je primila kao mala dve doze BCG vakcine i da zato ne sme da dobije ni jednu vakcinu pa ni protiv kovida. Ima jasan trag na ramenu (ima ga 90% koji su BCG dobili) i negde oko pazuha... koliko se ja razumem to oko pazuha je reakcija limfnih čvorova na strano telo i jedna je od kontraindikacija BCG vakcine. Neki staaaari doktor joj rekao da ne sme

Sent from my M2002J9G using Tapatalk

bcg se davala na rodjenju i revakcina u 9 godini, koliko se secam. svi smo primili po dve bsg, dok nije ukinuta, jer smo iskorenili bolest.

sent from novi mnogo jak bubamoto.

image.png.b208860589daf8a34c2a671bec937827.png

Izvor: ourworldindata.org

tamno sivo - Litvanija, Letonija, Estonija

zeleno - Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska

žuto - SFRJ

svetlo sivo - Rumunija, Bugarska, Albanija

crveno - Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija

plavo - ostatak Evrope

Broj doza dat građanima Srbije po sajtu vakcinacija.gov.rs:

19.okt
1. doza: 2.900.535
2. doza: 2.788.799
3. doza: 703.672

12.okt
1. doza: 2.894.303
2. doza: 2.780.885
3. doza: 676.135

Dnevno se tokom ovih nedelju dana prosečno davalo:

890 prvih, 1131 druga i 3934 trećih doza.

56% onih koji su bili vakcinisani dvema dozama na dan 19.4. vakcinisano je trećom dozom zaključno sa 19.10, dakle taj udeo nastavlja da lagano pada.

Edited by vememah

45 minutes ago, gospa buba said:

bcg se davala na rodjenju i revakcina u 9 godini, koliko se secam. svi smo primili po dve bsg, dok nije ukinuta, jer smo iskorenili bolest.

Otkud ti to da je ukinuta? Moja deca (2016. i 2019.) su primila u porodilištu. 

moja deca 2002 i 2007 nisu.

znachi vratili. odmah posle 2000, vec je junior bio klinac, bilo je opet nekih sluchajeva tbc i to po gradovima, nekog sam i poznavala :blink:

Ovo moje, 2012, isto bsg primilo. A kad sam bio student (posle 2000.) jedan mi reče da mu se cimer iz doma iselio jer je dobio tuberkulozu.

9 minutes ago, Valkyrie said:

Daje se i dalje, 2017. i 2021.

25 minutes ago, gospa buba said:

moja deca 2002 i 2007 nisu

O jbt, moram da pitam sestru za njene (2006 i 2008) ali bukvalno sam mogla da se zakunem da ex SFRJ crew prima i dalje, posebno zbog loših iskustava sa tom bolešću u ovim predelima. 

Edited by Valkyrie

O jbt, moram da pitam sestru za njene (2006 i 2008) ali bukvalno sam mogla da se zakunem da ex SFRJ crew prima i dalje, poswbno
e ubi me sad jedno vreme se nije davala, a revakcina svakako ne, nije bila na ponudi ni jednom, mada se i kalendar vakcinacije menjao sa godishnjim dobima bukvalno.

mozda sam ja protrchavala kroz te prozore kad nije bilo :blink:

I moja sestra od tetke (99.) je valjda primila to. Znam zbog reakcije na istu.

Možda sam i ja, nemam pojma :D

4 hours ago, distro04 said:

Primili trećeg Pfizera prošle nedelje ja i supruga. Osmi mesec istekao. Ona imala oko 3500 IgG ja 1000 (par dana pre treće doze a na ref. vrednost 50). Nuspojave kao i posle druge doze - kod mene ubrzan puls do 110 (sa normalnog oko 70), bez aritmije, kod nje do 100 (sa normalnog oko 60). Drugo nšta. Prošlo sve posle 48-72 sata, kao i posle druge doze.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Najbolji deep house ti je oko 120 bpm, tako da slabo je to realno

2 hours ago, arheolog1981 said:

Neko od lekara neka mi proveri da li je ovako nešto moguće... naime jedna devojka mi tvrdi da je primila kao mala dve doze BCG vakcine i da zato ne sme da dobije ni jednu vakcinu pa ni protiv kovida. Ima jasan trag na ramenu (ima ga 90% koji su BCG dobili) i negde oko pazuha... koliko se ja razumem to oko pazuha je reakcija limfnih čvorova na strano telo i jedna je od kontraindikacija BCG vakcine. Neki staaaari doktor joj rekao da ne sme

Sent from my M2002J9G using Tapatalk

KaCam primao prvu AZ, sestra pitala doktora da mi ipak da u levo rame jer se vidi trag neke ranije vakcine na desnom ramenu (vrv BCG)

To me zacudilo, kakve jebene veze ima oziljak star 45+ godina sa novom dozom AZ

Imal neko da pojasni

Edited by Caligula

isti razlog zasto ne valja da se drzi hleb naopako ili zasto se bebama stavlja beli luk u blizinu. 

Ne znam koj im je moj, danas me dr pitala u koju ruku oću vakcinu protiv gripa, to ubeležila negde i poslala instrukciju sestri da me tu šprica. S druge strane, po klinikama ih živo zabole kad te bodu, kače braunile i sl.

Elem, ova moja ne da je imala reakciju na bsg (valjda), solidna šljiva ispade na ramenu i kukala oxoxo, Verovatno je i meni tako bilo, taj ožiljak je popriličan kod mene.

Tuberkuloza je daleko od iskorenjene, na žalost. Sećam se domaćeg TV priloga o tome iz sredine 2000ih (mislim da je bilo u ViN produkciji), i mladi i stari. O afričkim i drugim da ne pričamo - totalni horor.