Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

naravno

Kad se ide po buster, ne sme se imati samo korona ili nikakva prehlada? 

Verovatno nikakva prehlada, upala. Ne vidim što bi se buster po tome razlikovao od prve dve doze.

4 minutes ago, Valkyrie said:

Kad se ide po buster, ne sme se imati samo korona ili nikakva prehlada? 

Ne. Ako si pila lekove tipa antibiotik, brufen..opet ne,treba malo sacekati

Edited by Haralampije

Hvala, ne pitam za sebe, ja na buster mogu tek krajem novembra.

Ja sam isto bio nesto balav pa sam sacekao desetak dana za buster

Stope zaražavanja, hospitalizacije i smrti na 100.000 stanovnika istog vakcinalnog statusa u septembru u američkoj saveznoj državi Viskonsin:

FB_Gj22XMAANONz?format=jpg&name=large

September 2021: Age-Adjusted COVID-19 Cases, Hospitalizations, and Deaths Among Fully Vaccinated and Not Fully Vaccinated People

Fully Vaccinated Per 100,000 Fully Vaccinated People
513.3 Cases
13.8 Hospitalizations
1.3 Deaths

Not Fully Vaccinated Per 100,000 Not Fully Vaccinated People
2,351.2 Cases
122.0 Hospitalizations
24.5 Deaths

https://www.dhs.wisconsin.gov/covid-19/vaccine-status.htm

Dakle, odnosi su sledeći:
4,6 puta manja verovatnoća zaražavanja kod vakcinisanih
8,8 puta manja verovatnoća hospitalizacije kod vakcinisanih
18,8 puta manja verovatnoća smrti kod vakcinisanih

16 hours ago, Gojko & Stojko said:

Osim lokalne AZ, Fajzera i Moderne koje su ovde u upotrebi, ulazak je dozvoljen za vakcinisane indijskom AZ i kineskom Sinovac vakcinom. Sinofarm se zasad još ne prihvata.

No Australian Open for unvaccinated tennis players, confirms federal minister

Tennis superstar and nine-time Australian Open champion Novak Djokovic must be double vaccinated if he wants a shot at a 10th title in 2022, with Immigration Minister Alex Hawke confirming on Wednesday morning that there will not be a special exemption for tennis players.

Djokovic has been reluctant to say whether he has been vaccinated, but Mr Hawke said there would be no exceptions, with all visitors to the country needing to be double vaccinated.

“The government in establishing its borders has said that you’ll need to be double vaccinated to visit Australia. That’s a universal application, not just to tennis players. I mean that every visitor to Australia will need to be double vaccinated,” Mr Hawke said on ABC radio.

Asked if he had a message for Djokovic, the Minister said the health advice was clear, backing in the view held by Victorian Premier Daniel Andrews on Tuesday.

“I don’t have a message to Novak. I have a message to everybody that wishes to visit Australia. He’ll need to be double vaccinated,” Mr Hawke said.

Nationals backbencher Matt Canavan had a different view, saying Djokovic should be allowed in because he’s already had COVID-19.

“We should range the rules. Those rules are wrong. I’m not saying it should be a rule for Novak, it should be a rule for Novak, it should be a rule for everybody. If you’ve had COVID and have natural immunity, you’re better off.”

But Victorian Australian Medical Association president Dr Roderick McRae did not agree.

“I understand he [Djokovic] had it [coronavirus] but, believe it or not, the immunity from the vaccination is better than the immunity from catching the disease,” Dr McRae said.

“I think there is an element of standards [here]. It’s important our leaders make these decisions in our interests and it [banning unvaccinated travellers] demonstrates to the community just how important we take this.”

Djokovic has already hinted the vaccination issue could be a deal-breaker for him playing in the Melbourne grand slam.

“Things being as they are, I still don’t know if I will go to Melbourne,” Djokovic told the online edition of Serbian daily Blic.

“I will not reveal my status whether I have been vaccinated or not, it is a private matter and an inappropriate inquiry.”

World No.3 Stefanos Tsitsipas virtually committed to January’s Australian Open last week, describing any potential limitations imposed on unvaccinated tennis stars, including quarantine, as fair.

After initially declining to reveal his COVID-19 vaccination status, the Greek star was asked last week about the looming vaccine mandate for athletes heading Down Under, and said: “I will play under the conditions that have been set now. I think it’s fair.”

SaE

Ladno neće postati GOAT zbog gluposti.

Još jedan dokaz da je glupost najteže oboljenje.

Jebe mi se za Nola, glup je kao konj ( figurativno, konj je jedna plemenita zivuljka)

E stvarno ko da mi nije doviljno mojih muka, jos u Noksi me nije nervirao.
Nece, nece, ko ga sisa. Ako on ne zna sta moze da da jos i ostavi istoriji, sto ja da se cimam.
Da vidimi sta ce kada i ostali GSovi uvedu iste restrikcije.
Kakve isprazne glave.

Devojka u sobi prelezala koronu, ima antitela, a nece da se vakcinise jer nije ispitana, plus" i doktorka joj rekla ne zbog njene bolesti". Vazi. Bitno da je naglasila prvo da je neispitana. Jbt sta je tim ljudima u glavi, ne razumem.

Koja je preporuka za trudnice, da li primiti i koju vakcinu?

13 hours ago, Dankan Ajdaho said:

Ladno neće postati GOAT zbog gluposti.

Još jedan dokaz da je glupost najteže oboljenje.

Kao što sam i mislio, ovdašnji mediji se polako okreću protiv Novaka, iako su obično skloni da mu daju hvalospeve za igru i ponašanje, čak i prošle godine kada su ga neki napadali za kraljevski karantin pisali su da se on dobro izborio za (neke) ostale igrače, a i ove godine za vreme Olimpijade su ovdašnji komentatori bili uz njega čak i nakon poraza od Zvereva.

Sa vakcinacijom od preko 90% odraslih u dve najnaseljenije države i sve češćim uslovljavanjem dolaska na posao obaveznom vakcinacijom, ovde u javnosti može da mu bude samo (mnogo) gore. Ja mislim da on bezrezervno veruje onom doktoru Četojeviću i gledajući Četojevićev FB nalog pretpostavljam da se Đoković nije vakcinisao, ako jeste trebalo bi da to kaže što pre. U Australiji je imao šansu da ga stave u istu ravan sa Majklom Džordanom, kako je krenuo sa vakcinom završiće sa tretmanom u javnosti kao Kajri Irving ili Ben Simons.

Komentar od danas Pitera Ficsimonsa, bivšeg igrača ragbija koji je obično vrlo naklonjen Đokoviću (Mat Kanavan koji podržava Đokovićev stav o vakcinama je desničarski senator iz Kvinslenda):

No thanks Djokovic: Vaccine rules must apply no matter how big a star you are

Komentar od juče Grega Bauma koji je takođe obično jako naklonjen Đokoviću, on pominje da tenis kao sport generalno loše stoji u primoravanju igrača na vakcinaciju u poređenju sa ostalim (uglavnom timskim) sportovima:

Heard immunity: No-vax Novak saying nothing

SaE

P.S. pogledao sam komentare na prvi članak, neko je Ficsimonsa podsetio na našu epidemiju velikih boginja 1972., i Fic je odgovorio (ja inače ovo potežem kad pričam sa ljudima iz majčice koji tvrde da nikad vakcinacija nije bila obavezna), izgleda da uopšte nije znao za našu epidemiju i vakcinaciju iz 1972. kad je pisao tekst (u kome je pominjao velike boginje i 1975.):

Leigh Martin

3 hours ago

Actually, there was an outbreak of smallpox in the then Yugoslavia in 1972; their first since 1930. A traveller returning from the middle east brough it with them. The Yugoslav Government's response was to place a cordone sanitaire (essentially quarantine) around infected areas,and mass vaccination of almost the entire population. Any of that sound familiar? The result was that the outbreak was extinguished within a few months.

Peter FitzSimons
Staff

3 hours ago

That is fascinating!

Edited by Gojko & Stojko
dodatak

FDA odobrio mešanje vakcina:

For example, Janssen COVID-19 Vaccine recipients 18 years of age and older may receive a single booster dose of Janssen COVID-19 Vaccine, Moderna COVID-19 Vaccine (half dose) or Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine at least two months after receiving their Janssen COVID-19 Vaccine primary vaccination. 

In another example, Moderna COVID-19 Vaccine and Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine recipients falling into one of the authorized categories for boosters (65 years of age and older, 18 through 64 years of age at high-risk of severe COVID-19, and 18 through 64 years of age with frequent institutional or occupational exposure to SARS-CoV-2) may receive a booster dose of Moderna COVID-19 Vaccine (half dose)Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine or Janssen COVID-19 Vaccine at least six months after completing their primary vaccination.

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-takes-additional-actions-use-booster-dose-covid-19-vaccines

FCJ5vINWYAMXFk1?format=jpg&name=large

https://twitter.com/ScientistSwanda/status/1450855893176922112

Bitna napomena: u ovoj studiji kao buster korišćena je puna doza Modernine vakcine (sa 100 mikrograma iRNK), dok je FDA na Modernin zahtev odobrio da buster bude prepolovljena doza tj. 50 mikrograma.

Edited by vememah