Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

https://www.danas.rs/drustvo/imunolog-markovic-ne-znamo-koliko-je-antitela-dovoljno-za-zastitu-od-korone/
Spoiler

Kako je istakao, „on ne zna da protumači rezultate antitela, niti misli da iko u svetu to može da kaže, a ako neko smatra da zna, voleo bi da mu objasni na osnovu čega to misli“.

On to tvrdi od početka epidemije, da sve te laboratorije imaju upitnu pouzdanost procesa, i da on prosto ne može da se osloni na te rezultate.

... Shiit has hit the fan

Torlakov Sputnjik propô:

Današnja vest:

U Srbiju je sinoć stiglo još 250.000 doza vakcina Sputnjik V, koje su odmah transportovane u Institut Torlak, saopštio je Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

Popović je precizirao da se radi o 100.000 doza komponente 1 i 150.000 doza komponente 2.

„Vakcine su u Srbiju dopremljene iz fabrike Generijum u Vladimirskoj oblasti”, rekao je Popović, javlja Tanjug.

https://www.politika.rs/sr/clanak/489876/U-Srbiju-stiglo-jos-250-000-vakcina-Sputnjik-V

Vest od pre 2 nedelje - 4.10.2021:

Na institutu Torlak do sada je proizvedeno milion i po vakcina ruske vakcine "Sputnjik V", tvrde u Vladi Srbije.

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović rekao je danas da očekuju da će do kraja ove godine biti proizvedeno najmanje 4 miliona doza vakcina.

https://nova.rs/vesti/drustvo/na-torlaku-proizvedeno-milion-i-po-vakcina/

Vest od 1.9.2021:

Ruski Institut Gamaleja odobrio je za upotrebu 550.000 vakcina „Sputnjik Ve”, koje su proizvedene na Torlaku, do 13. avgusta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Institut Gamaleja sinoć odobrio upotrebu vakcina sa Torlaka, koje su, kaže, potpuno istog kvaliteta kao vakcine koje su proizvedene u Rusiji.

https://www.politika.rs/sr/clanak/486738/Popovic-Ruske-vakcine-sa-Torlaka-odobrene-za-upotrebu

Dakle, mesec i po dana nakon što je Popović tvrdio da su Rusi odobrili upotrebu prvih pola miliona doza sa Torlaka one još nisu stavljene u promet u Srbiji, već se uvoze nove iz Rusije.

Edited by vememah

Srpsko ministarstvo zdravlja još u aprilu je preporučivalo vakcinaciju trudnica i dojilja.

21. 04. 2021

TRUDNICAMA i dojiljama se preporučuje da se vakcinišu i zbog toga će sutra Ministarstvo zdravlja poslati dopis svim vakcinalnim punktovima u zemlji da ne vraćaju kući trudnice i dojilje koje su došle da prime vakcinu, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

novosti.rs/vesti/drustvo/989708/trudnicama-dojiljama-preporucuje-vakcinisu-djerlek-ministarstvo-salje-dopis-svim-vakcinalnim-punktovima/komentari/posalji

Relevantna strukovna udruženja u SAD preporučila su vakcinaciju trudnica još krajem jula.

ACOG = American College of Obstetricians and Gynecologists
SMFM = Society for Maternal-Fetal Medicine

Lepo je to sto su preporucili, ali niko nije radio na promociji toga ili edukaciji. 

Dugo sam bila u bolnici zbog odrzavanja trudnoce i vec sam bila tamo kada su odobrili za trudnice. Znam za bar 2 slucaja kovida samo na tom jednom odeljenju, pacijentkinja i zaposleni. Vrlo je moguce da ih je bilo vise. Nas, naravno, niko o tome nije obavestio vec smo same saznale. Sve zene su tamo zbog rizicne trudnoce, ali niko od lekara nikadavnije pomenuo vakcinu, iako je to moglo da bude reseno jednostavno, a kovid bi bio poguban.

Hm, Vučić ipak najavljuje da će se torlački Sputnjik uskoro koristiti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će treću dozu vakcine protiv korona virusa primiti u roku od sedam dana i dodao da će ponovo primiti kinesku vakcinu "Sinofarm".

Vučić je novinarima u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) rekao i da će Srbija uskoro imati dozvolu svih agencija za lekove za upotrebu ruske vakcine "Sputnjik V" proizvedene u Srbiji.

Prema njegovim rečima, proizvedeno je oko 1,5 miliona doza, odnosno po 750.000 prve i druge komponente.

Istakao je i da fabrika za "Sinofarm" vakcine, koja je trenutno u izgradnji, "napreduje brzo" i dodao da će Srbija u početku puniti i pakovati te vakcine, ali da se radi i na širenju kapaciteta za proizvodnju. "Verujem da ćemo te nove vakcine koje će se pojaviti za četiri, pet meseci, pretpostavljam kineska i američka, da ćemo mi od leta sledeće godine imati te vakcine u proizvodnji", ocenio je Vučić.

Vučić je kazao i da je Srbija nabavila nove lekove protiv korona virusa i da će biti prva zemlja u Evropi koja će imati "MSD" lek. "To su pilule koje koštaju 400 i nešto dolara, mi to nabavljamo za naše ljude. Nadam se da će naša agencija, posle američke agencije za lekove to odobriti i mi ćemo za mesec dana imati već lekove u Srbiji", izjavio je Vučić.

https://beta.rs/politika/153770-vucic-bia-stub-odbrane-srbije-od-terorizma-i-delovanja-stranih-sluzbi

Edited by vememah

Prestali su da redovno objavljuju podatke na sajtu vakcinacija.gov.rs. Poslednji podaci su od 12.10.

Kada se izvuče prosek za 5 dana od 7. do 12.10, dobija se da je dnevni broj datih doza srpskim državljanima pao na svega 4416, 700 prvih, 762 druge i 2955 trećih.

Ovih 5 dana obuhvataju vikend pa je prosek na nedeljnom nivou verovatno nešto bolji, ali svakako i dalje vrlo porazan.

Zenin brat je na kiseonoku

Antivakser

30+

6 hours ago, askeladden said:

zasto kacis ovo smece?

Jer to nastao neki hiatus™ u snabdevanju vakcinama u SR.? Danas pushiona za Pfizer, nema , doci ce do kraja nedelje kazu na vacc punktu.

• Author

ovaj dzo rogan je zesca budalcina, moram primetiti..

12 minutes ago, vememah said:

To sam i ja video ali dzabe, jutros ne da nije bilo Pfizera nego nicega na punktu u mom domu zdravlja, samo 10 baba koje su dosle po vacc za grip i jos 10 ljudi koji imaju zakazano, prva ili druga vacc., ostali (buster) -  djokica....Moze biti da je stvar u logistici ali ipak vrlo neozbiljno

9 minutes ago, Tsai said:

ovaj dzo rogan je zesca budalcina, moram primetiti..