Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Eksperti SZO: Buster doza Sinofarma tri meseca nakon revakcine

Eksperti Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preporučili su danas da osobe koje su primile dve doze Sinofarma i Sinovaka, a imaju 60 godina i više, treba da prime treću dozu u periodu od jednog do tri meseca nakon što su revakcinisani. Panel eksperata se pozvao na studiju iz Latinske Amerike.

Podaci sakupljeni o vakcinama Sinofarm i Sinovak "jasno pokazuju da među starijima ove vakcine daju manju zaštitu nakon dve doze", rekao je Joakim Hombah, sekretar nezavisnog panela eksperata koji je održao petodnevni sastanak iza zatvorenih vrata, preneo je Rojters. On je dodao da treća doza daje jak imuni odgovor, "tako da se očekuje mnogo bolja zaštita".

SZO je dodala da imunokompromitovanim osobama treba dati buster dozu ostalih priznatih antikovid vakcina, jer su u povećanom riziku od zaražavanja koronavirusom, iako su revakcinisani.

Strateška savetodavna grupa za imunizaciju sačinjena od eksperata navela je da bi dodatna doza trebalo da bude ponuđena zdravstveno osetljivim osobama kao "deo proširene prvobitne serije vakcinacije, jer je manja verovatnoća da će ove osobe adekvatno odgovoriti na vakcinaciju nakon dve doze", kao i i da su u "velikom riziku od teškog razvoja bolesti", preneo je Rojters. 

https://www.euronews.rs/zdravlje/noviteti/20435/eksperti-szo-buster-doza-sinofarma-tri-meseca-nakon-revakcine/vest

Edited by vememah

cim se vucic necega prihvati, ne moramo ni da cekamo istrazivanja...

10 hours ago, gospa buba said:

to je užasno kontraproduktivno, to vide i jedni i drugi. ne znam kakav rezultat očekuju kod ljudi koji sa tih naslovnica svakog dana čitaju spektakularne laži i besmislice, i to i znaju :unsure:

taj rezultat bi mogao in vivo da se isprati

ako ga uopšte ima. da se u brojevima utvrdi stvarna moć tabloidne štampe

11 hours ago, radisa said:

Ja imam koleginicu Rumunku, zarazla se posle 2 Fajzera, prošlo manje od 3 meseca od 2. doze... Jbg, desi se...

I moja sestričina. Dva meseca posle druge doze Rajfajzena. Ali kao blaži grip, 3 dana i gotovo.

4 hours ago, keitel said:

Eto, sad znamo i zašto se ne objavljuju podaci i zašto smo u ovom talasu prošli ovako kako smo prošli. Pitanje je samo hoće li imati ko da čuje.

Jbg, kad je Vučić ufiksirao da hoće da pravi fabriku kineskih vakcina. Ne ide da kaže da je proizvod koji će pokušati da uvali nama i okolo osetno lošiji od konkurencije, a to što će pomreti gomila ljudi zbog prikrivanja stvarnog stanja nije bitno.

4 hours ago, msv said:

Results of a randomised trial showed the safety and efficacy of Gam­COVID­Vac [Sputnik V] against COVID­19. (...)
Results: In the final analysis, 13,893 patients were included, 1,291 (9.3%) of patients met our criteria for complete vaccination status, and 495 (3.6%) were referred to hospital. In the primary analysis, the adjusted VE against referral to hospital was 81% (95% CI: 68–88) for complete vaccination. The effect of the partial vaccination was not statistically significant. The VE against referral to hospital was more pronounced in women (84%, 95% CI: 66–92) compared to men (76%, 95% CI: 51–88). Vaccine protective effect increased with increasing lung injury categories, from 54% (95% CI: 48–60) against any sign of lung injury to 76% (95% CI: 59–86) against more than 50% lung involvement. A sharp increase was observed in the probability of hospital admission with age for non­vaccinated patients in relation to an almost flat relationship for the completely vaccinated group.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.18.21262065v4.full.pdf

Torlakova vakcina protiv gripa samo za mlađe od 65.

U ambilantama kragujevačkog Doma zdravlja danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa za građane uzrasta od 18 do 65 godina, dok se u narednih dan, dva očekuje da stignu i vakcine za starije od 65 godina.

Kako je za InfoKG izjavila PR Doma zdravlja Danijela Petrović, stiglo je 2.700 trovalentnih vakcina "Torvaksflu", koje su namenjene populaciji od 18 do 65 godina. U narednih dan, dva stići će i četvorovalentne vakcine "Vaxigrip" namenjene starijima od 65 godina.

Vakcina protiv sezonskog gripa prima se nakon što se pacijent javi svom izabranom lekaru.

Vакcinа prоtiv gripа mоžе sе primiti istоvrеmеnо sа vакcinоm prоtiv COVID-19, pri čеmu sе one dајu u rаzličitе ruke.

https://www.infokg.rs/info/pocela-vakcinacija-protiv-sezonskog-gripa-evo-da-li-se-moze-primiti-istovremeno-85210511afe7f1208dfd.html