Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

al što si se uopšte upustio u taj eksperiment in the first place?

Nisam ocekivao ovu disciplinu kod Italijana posle one bolikurčije u startu. Ristekpa. 

Pa oni su u startu prilično najebali, i to je sigurno uticalo na ovakav odziv za vakcinaciju…

• Author
9 minutes ago, mraki said:

Pa oni su u startu prilično najebali, i to je sigurno uticalo na ovakav odziv za vakcinaciju…

Nije nuzno povezano.sifra: novi pazar

Irska:

67% OF PATIENTS being treated in intensive care units with Covid-19 have not been vaccinated, HSE chief Paul Reid has said. 

Speaking on RTÉ’s This Week, Reid said that of the 74 people currently in ICU with the virus, 67% have not been vaccinated while 3% are partially vaccinated. 

https://www.thejournal.ie/20-rise-in-icu-patients-since-last-week-hse-ceo-5570675-Oct2021/

Dakle, 30% potpuno vakcinisanih je na intenzivnoj nezi, pri čemu je u Irskoj je potpuno vakcinisano 74% populacije. To odgovara efikasnosti vakcina protiv završavanja na intenzivnoj nezi od najmanje 85%, pošto zanemarujemo da je vakcinisana populacija starija i bolesnija jer nema podataka o tome u kojoj meri je to slučaj.

Edited by vememah

Prijavljeni neželjeni efekti vakcina od običnih građana i lekara u Britaniji:

This safety update report is based on detailed analysis of data up to 29 September 2021. At this date, an estimated 22.5 million first doses of the Pfizer/BioNTech vaccine and 24.9 million first doses of the COVID-19 Vaccine AstraZeneca had been administered, and around 19.6 million and 24.0 million second doses of the Pfizer/BioNTech vaccine and COVID-19 Vaccine AstraZeneca respectively. An approximate 1.4 million first doses and approximately 1.2 million second doses of the COVID-19 Vaccine Moderna have also now been administered.

As of 29 September 2021, for the UK, 118,970 Yellow Cards have been reported for the Pfizer/BioNTech vaccine, 233,904 have been reported for the COVID-19 Vaccine AstraZeneca, 16,582 for the COVID-19 Vaccine Moderna and 1,118 have been reported where the brand of the vaccine was not specified.

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-vaccine-adverse-reactions/coronavirus-vaccine-summary-of-yellow-card-reporting

Kad se preračuna u odnosu na ukupan broj datih doza:

Fajzer: 0,28%
AstraZeneka: 0,48%
Moderna: 0,64%

Iz najnovijih bezbednosnih izveštaja EMA o vakcinama protiv kovida-19:

As of 30 September 2021, a total of 199,999 cases of suspected side effects with [AstraZeneca] Vaxzevria were spontaneously reported to EudraVigilance from EU/EEA countries; 1,211 of these reported a fatal outcome. By the same date, more than 68.7 million doses of Vaxzevria had been given to people in the EU/EEA.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-vaxzevria-previously-covid-19-vaccine-astrazeneca-6-october-2021_en.pdf

As of 30 September 2021, a total of 361,767 cases of suspected side effects with [Pfizer-Biontech] Comirnaty were spontaneously reported to EudraVigilance from EU/EEA countries; 5,113 of these reported a fatal outcome. By the same date more than 420 million doses of Comirnaty had been given to people in the EU/EEA.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-comirnaty-6-october-2021_en.pdf

As of 30 September 2021, a total of 80,486 cases of suspected side effects with [Moderna] Spikevax were spontaneously reported to EudraVigilance from EU/EEA countries; 495 of these reported a fatal outcome. By the same date, more than 59.8 million doses of Spikevax had been given to people in the EU/EEA.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-spikevax-previously-covid-19-vaccine-moderna-6-october-2021_en.pdf

As of 30 September 2021, a total of 23,455 cases of suspected side effects with COVID-19 Vaccine [Johnson&Johnson] Janssen were spontaneously reported to EudraVigilance from EU/EEA countries; 171 of these reported a fatal outcome. By the same date, more than 14.3 million doses of COVID-19 Vaccine Janssen had been given to people in the EU/EEA.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-covid-19-vaccine-janssen-6-october-2021_en.pdf

Dakle, da sortiramo vakcine koje je odobrila EMA od najboljeg po broju prijavljenih sumnjivih umrlih na milion doza do najgoreg prema najnovijim izveštajima:

Moderna Spikevax: 0,13% sumnjivih neželjenih efekata u odnosu na broj doza i 8,3 sumnjivih umrlih na milion doza.

Johnson&Johnson Janssen: 0,16% sumnjivih neželjenih efekata u odnosu na broj doza i 12 sumnjivih umrlih na milion doza.

Pfizer-Biontech Comirnaty: 0,09% sumnjivih neželjenih efekata u odnosu na broj doza i 12,2 sumnjivih umrlih na milion doza.

AstraZeneca Vaxzevria: 0,29% sumnjivih neželjenih efekata u odnosu na broj doza i 17,6 sumnjivih umrlih na milion doza.

Edited by vememah

8 hours ago, eumeswil said:

al što si se uopšte upustio u taj eksperiment in the first place?

MIšljenja sam da ne postoji način uz Delta soj da se živi bilo kakav "normalan" život (dakle da se kontaktira sa ljudima u bilo kojoj formi) a da se u realtivno dogledeno vreme, recimo do godinu dana, ne zaraziš. Statistički je skoro nemoguće. S obzirom da su mi antitela na maksimumu (van opsega testa), smatram da je oportuno da se zarazim sada, kada je situacija takva, i kada sam u relativno dobroj fizičkoj formi, nego u nekom momentu kada mi imunitet padne ili budem bolestan od nečeg drugog. Na taj način bi (po meni) dodatno ojačao, odnosno "kompletirao" imunitet, makar na ovaj soj.

BTW, eksperiment je samo uslovno "neuspeo", iako se nisam zarazio, skoro je stopostotna verovatnoća da sam primio određeni load virusa, pa iako nije bio dovoljan da me zarazi, verovatno jeste bio dovoljan da pokrene reakciju imunog sistema, odnosno da ponovo potakne produkciju AT (i ostalih komponenata imunog sistema koje se bore protiv virusne infekcije).

Disclaimer; ovo je isključivo moje lično viđenje i postupanje i ne preporučujem ga nikom drugom.

MIšljenja sam da ne postoji način uz Delta soj da se živi bilo kakav "normalan" život (dakle da se kontaktira sa ljudima u bilo kojoj formi) a da se u realtivno dogledeno vreme, recimo do godinu dana, ne zaraziš. Statistički je skoro nemoguće. S obzirom da su mi antitela na maksimumu (van opsega testa), smatram da je oportuno da se zarazim sada, kada je situacija takva, i kada sam u relativno dobroj fizičkoj formi, nego u nekom momentu kada mi imunitet padne ili budem bolestan od nečeg drugog. Na taj način bi (po meni) dodatno ojačao, odnosno "kompletirao" imunitet, makar na ovaj soj.

BTW, eksperiment je samo uslovno "neuspeo", iako se nisam zarazio, skoro je stopostotna verovatnoća da sam primio određeni load virusa, pa iako nije bio dovoljan da me zarazi, verovatno jeste bio dovoljan da pokrene reakciju imunog sistema, odnosno da ponovo potakne produkciju AT (i ostalih komponenata imunog sistema koje se bore protiv virusne infekcije).

Disclaimer; ovo je isključivo moje lično viđenje i postupanje i ne preporučujem ga nikom drugom.
Dosta pretpostavki iznosiš, bez ikakvog dokaza...

... Shiit has hit the fan

Kao imunokompromitovana osoba, ja se slažem sa tim mišljenjem. Da sam jedno 10ak godina mladji i bez ovih problema koje imam postupio bih isto kao Ajdaho, uz obavezno izbegavanje svakoga u bližoj porodici ili medju prijateljima ko je ugrožen. U suštini se slažem sa Drostenom kad su u pitanju mladji i zdravi. Vakcina plus zaraza rešava ovo na duge staze.

Skoro svi iz kruga moje porodice i prijatelja su se zarazili, a svi se čuvaju podjednako kao u poslednjih godinu ipo dana. To samo govori da je pitanje vremena bilo kad će se inficirati i ako su vakcinisani, to je ok. Ja lično spadam pod ono "ne normalno" čuvanje i samo zato se još nisam zarazio. 

Gledam baš MayDay-ku ovih dana, živi potpuno normalno. Ja verujem da se nama kljakavima takav život vraća na proleće jer još nema vesti o soju koji bije Deltu i ugrožava sledeću jesen. 

Edited by Mos

6 hours ago, Dankan Ajdaho said:

Slažem se da je deltu (i kovid19) nemoguće izbeći, ali ne treba izazivati sudbinu, kao što ne treba pretrčavati preko autoputa ili prelaziti pešački na crveno.

Koronu i dalje možeš da "zakačiš".

Nije, pod obavezno, da se osoba mora zaraziti/razboleti, niti to znači da se onda više neće razboleti (kako beše, preležana bolest ima efikasnost 99% od ponovnog zaražavanja, mada ti, koji su preležali, nakon toga (još) više paze, u zavisnosti koliko ih je strefilo).

Da mi je neophodno (merak nema cenu) da moram da gledam sport uživo, išao bih, ali samo s boljim maskama.

Edited by stray cat

ja vec duze vreme pokusavam da pronadjem studiju bas oko toga, da li ima slucajeva koji su vakcinisani sa 2 doze plus prelezali a da su se ponovo zarazili. Ja sam primo Astru u martu, posle 5-7 dana se razboleo, prelezao sa blagom upalom pluca i onda primio revakcinu u junu. Kapiramd a je to "najbolji" kombo ali bih da vidim i neku studiju da li i uprkos toj kombinaciji ima zarazavanja.

Vodim racuna normalno, ali idem prevozom na posao, klinac ide u vrtic, nije da smo bas bez rizika. Vise me zanima zbog mojih roditelja i koliko je realno da mogu da im nesto prenesem.

7 hours ago, Frank Pembleton said:

Dosta pretpostavki iznosiš, bez ikakvog dokaza...

... Shiit has hit the fan

Ono što pouzdano znam, je da su mi AT van granice merljivosti testa u plusu. Što se ostalog tiče, naglasio sam da je to isključivo moja konstrukcija i da je ne preporučujem nikome kao neko uputstvo za prevzilaženje krize.

3 hours ago, stray cat said:

Slažem se da je deltu (i kovid19) nemoguće izbeći, ali ne treba izazivati sudbinu, kao što ne treba pretrčavati preko autoputa ili prelaziti pešački na crveno.

Koronu i dalje možeš da "zakačiš".

Nije, pod obavezno, da se osoba mora zaraziti/razboleti, niti to znači da se onda više neće razboleti (kako beše, preležana bolest ima efikasnost 99% od ponovnog zaražavanja, mada ti, koji su preležali, nakon toga (još) više paze, u zavisnosti koliko ih je strefilo).

Da mi je neophodno (merak nema cenu) da moram da gledam sport uživo, išao bih, ali samo s boljim maskama.

Nije dobra analogija, jer zeleno ne postoji na semaforu, tako da samo možeš da izabareš trenutak kada je saobraćaj najmanji.