Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Mislim da nisu obavezni i da ide po principu uzmi to što ima ili čekaj to što hoćeš, pa ako bude...

Govorim za slučaj ako trenutno negde nema Fajzera.

Edited by Lena

21 hours ago, Sandradjer said:

Sredice se sve, samo je potrebno vreme i strpljenje :)

Hvala, nadam se. Zakazala sam, sutra idem, da vidim sta ce mi prepisati. Stigao mi je dugo ocekivani sms jutros, ali otici cu kad sredim ovo, nema sanse pod upalom da idem na vakcinu. Dermatolog ce mi vec reci koliko vremena treba da prodje od prestanka uzimanja antibiotika do vacc (posto pretpostavljam da ovde mora ab, i ranije je trebalo). Sutra cu tamo sa 2 maske i vizirom, pa sta bude, valjda nece biti nista posto pustaju samo jednog u cekaonicu, a u hodniku paa valjda nece sutra svi nagrnuti kod dermatologa. Bojim se, zaista se bojim. :sad: Vise korone proklete, nego ove upale, ali sa 2 maske, vizirom i vakcinisana..ma dodje mi prazan balon vode da stavim umesto vizira.

@Alfa

Razumem strah, mere opreza su tu, zavrsi to i ne razmisljaj :).

Kad primis trecu dozu bices mirnija.

Mene lomi od sinoc, temp do 38 od jucerasnje trece doze. Znatno blaza reakcija nego sto je bila nakon druge doze. Sutra sam kao nova, nakon ovolikog spavanja 

May be an image of text that says 'NJHealth Û Weighing the Risks The risk of getting severe disease from COVID-19 is much larger than that of adverse events from vaccination Risk of Severe Adverse Events from COVID-19 Vaccine (per 10,000 people vaccinated) Risk of Severe Disease from COVID-19 Infection (per 10,000 people infected)'

7 hours ago, adam said:

nekoliko ljudi iz blize okoline mi se zalilo da su ih, kad su vodili roditelje na revakcinu, doktori vrlo agresivno ubedjivali da posle dva kineza mora kinez. dvoje se nije dalo i roditelji su rajfajzovani a jedna je poklekla pa joj je mater dobila treceg kineza.

mozda nije samo do toga da roditelji odbijaju da poslusaju decu nego ih obrlate na izvoru.

Код мене у околини сасвим супротно, доктори агитују за фајзер након два синофарма.

Mene lomi od sinoc, temp do 38 od jucerasnje trece doze. Znatno blaza reakcija nego sto je bila nakon druge doze. Sutra sam kao nova, nakon ovolikog spavanja 

Kad su te zvali za trecu? SMS ili poziv ili si sama otisla?

Zar nije 27.9. istek 6 meseci?
18 minutes ago, Хетерија said:

Код мене у околини сасвим супротно, доктори агитују за фајзер након два синофарма.

+1

Veliki pozdrav za dr koja je ubeđivala mog dedu da primi kao treću fajzer (nakon sinofarma).

To sve zavisi na kog doktora naidjete, i njih zaista ima raznih.

Tako je bilo i na početku vakcinacije sa kontraindikacijama kod odredjenih bolesti i alergija.

Da država forsira Sinofarm, forsira, ali preko medija i vlasti bliskih stručnjaka.

Neki doktori se upecaju na to pa pričaju i oni istu priču, neki baš suprotno. Ali da im je stigla neka direktiva da forsiraju Sinofarm, to već ne verujem.

• Popular Post

EKSKLUZIVNO "Blic" objavljuje rezultate PRVOG ISTRAŽIVANJA O DELTA SOJU U SRBIJI: Koliko se vakcinisanih razbolelo, koja je glavna razlika u odnosu na nevakcinisane i koliko koje cepivo štiti

Prvo istraživanje delta soja korona virusa, koji je trenutno prisutan u Srbiji, potrdilo je dve činjenice. Da, i vakcinisani se razboljevaju. Međutim, razlika između imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu je drastična i to baš gde je i najbitnije - odlazak u bolnicu i broju onih koji su dospeli na intezivnu negu.

"Blic" ekskluzivno objavljuje preliminarne rezultate prvog istraživanja koje je urađeno u Srbiji o tome koliko je i kako delta soj "pogodio" naše građane, vakcinisane i nevakcinisane i kakve su se kliničke slike razvile.

Broj uzoraka je iznad reprezentativnog

Nakon što je pre nekoliko meseci objavljeno istraživanje o uspešnosti svake vakcine posebno, iznova je i proučavanje zaražavanja delta sojem urađeno prvo u Kragujevcu. Broj praćenih slučajeva je jednak broju osiguranika Doma zdravlja Kragujevac - 145.000, a u koji se slivaju svi podaci o kovidu. Broj praćenih slučajeva je iznad reprezentativnog i otuda se rezultati mogu uzeti kao merodavni i ne samo za prostor cele Srbije.

Istraživanje slučajeva oboleljavanja od delte počelo je 1. juna, a prvi presek je napravljen sada, u septembru. Broj obolelih od COVID-a do dana početka istraživanja je bio 25.000 građana pa su posebno praćeni oni koji nisu do tog trenutka preležali bolest. I to, vakcinisani do 1. juna njih 75.020 i oni koji se do tog datuma nisu imunizovali - 45.000 građana. Na dan početka istraživanja dve doze je primilo 65.639, a jednu 9.381.

Istraživanje je upravo rađeno jer verzija koja trenutno hara i ne samo u Srbiji je izmenjena varijanta virusa u odnosu na onu kada su pravljene vakcine. Od delta soja obolelo je vakcinisanih - 747 (33.2), a nevakcinisanih 1504 (66.8). U ovom delu istraživanja konstatovano je da je broj obolelih koji su vakcinisani porastao međutim, ukoliko se rezultati uporede sa opštom populacijom dobija se pokazatelj - da su se nevakcinisani tri puta više razboljevali.

Istraživanjem je obuhvaćeno i kako je koja vakcina ‘radila’ na novu verziju virusa. I dalje se kao najuspešnije cepivo pokazuje Fajzer. Najviše obolelih je među onima koji su primili kinesku vakcinu, ali je činjenica da je nju u Srbiji primilo najviše građana. Dakle, od delta soja je obolelo 8.3 građana koji su primi AstraZeneku, od Fajzera 6.8 odsto, Sputnjika 13.6 odsto i Sinofarma 71.4 odsto.

Do drastične ali i najbitnije razlike dolazi se u delu istraživanja koji su oboleli od kovida morali na lečenje u bolnicu. U slučaju nevakcinisanih to je 75.2 odsto, a vakcinisanih 24.8 odsto. Još uočljivija razlika je kada je reč o intezivoj nezi i stavljanju na respirator - odnos je dva vakcinisana pacijenta u odnosu na 33 nevakcinisanih. Kada je reč o vakcinisanima koji su morali u bolnicu najmanje slučajeva je zabeleženo posle vakcinacije Astra Zenekom.

Dr Baskić: Virus je sada drugačiji

Istraživanje Doma zdravlja Kragujevac kojim rukovodi profesor fakulteta Medicinskih nauka Dejan Baskić se nastavlja. Profesor u izjavi za "Blic" kaže:

- Mi smo nastavili naše ranije započeto istraživanje i pratili šta se dešava u novom talasu kada je dominatantan delta soj. Prvi presek je napravljen praktično pred vakcinaciju trećom dozom i po rezultatima se može zaključiti da je nakon šest meseci efektivnost vakcinacije pala, ali i da je virus sada drugačiji. Glavna poruka je, a tome u prilog sada govore i konkretne obrađene brojke u bolnici je manje vakcinisanih od nevakcinisanih. I neoboriva činjenica je da vakcine štite od teških kliničkih slika - poručuje profesor Baskić.

blic.rs/vesti/drustvo/ekskluzivno-blic-objavljuje-rezultate-prvog-istrazivanja-o-delta-soju-u-srbiji-koliko/9t2k3lf

Incidenca zaražavanja kod vakcinisanih: 747 / 75.020 = 1%

Incidenca zaražavanja kod nevakcinisanih: 1504 / 45.000 = 3,34%

Dobija se efikasnost vakcina protiv zaražavanja od oko 70%.

Udeli vakcina među zaraženim vakcinisanima:

Sinofarm 71,4%

Sputnjik 13,6%

AstraZeneka 8,3%

Fajzer 6,8%

S obzirom na to da je Fajzera u Srbiji svakako dato više od desetine Sinofarma, a i da je Sputnjika i AstraZeneke dato manje od Fajzera, a pod pretpostavkom da je raspodela slična i u Kragujevcu, ispada da Fajzer najbolje štiti od zaražavanja, s tim da i oni vakcinisani AstraZenekom i te kako imaju razloga da se raduju zbog činjenice da je najmanje osoba hospitalizovano posle te vakcine.

Pošto je vakcinisanih među hospitalizovanima bilo 24,8%, a nevakcinisanih 75,2%, dobija se efikasnost vakcina protiv hospitalizacije od oko 80%.

Na osnovu odnosa vakcinisanih prema nevakcinisanima na intenzivnoj nezi i respiratorima od 2:33, dobija se efikasnost vakcina protiv veoma teških oblika bolesti od oko 90%.

Pritom je sve ovo provizorna računica jer ne uzima u obzir starosne kategorije (nevakcinisani oboleli su po pravilu mlađe i manje zbog sopstvenog zdravstvenog stanja ugrožene osobe) i u vakcinisane ubraja i nepotpuno vakcinisane, tako da je efikasnost vakcina zapravo još veća.

Edited by vememah

• Popular Post

Kada je reč o vakcinisanima koji su morali u bolnicu najmanje slučajeva je zabeleženo posle vakcinacije Astra Zenekom.

bugs bunny GIF by Brooke

Nijesam dugo posećivao temu, tj teme posvećene virusu & vakcinaciji, depresivno deluju na psihu, nešto pljuvanja po avaksima sam odvojio za Tviter, pa da sada ne čitam X strana unazad, treba mi informacija, ako je neko ima info, svejedno za izvor, da li će Moderna u skorije vreme ući u upotrebu kod nas?

Isteklo mi je 6 meseci od revakcine (Fajzer), a želja mi je da je krstim Modernom. Zadnje što sam pročitao u medijima, još jako davno, početkom godine, bila je informacija da će Moderna krenuti kod nas od jeseni (septembar).

Ima li neko pouzdaniji info?

pre nekog vremena(10-15 dana) je bila informacija da je moderna stigla u srbiju, sad tu ima valjda nekih procedura dok ta vakcina ne krene u upotrebu

oktobar, novembar

2 minutes ago, Dankan Ajdaho said:

Nijesam dugo posećivao temu, tj teme posvećene virusu & vakcinaciji, depresivno deluju na psihu, nešto pljuvanja po avaksima sam odvojio za Tviter, pa da sada ne čitam X strana unazad, treba mi informacija, ako je neko ima info, svejedno za izvor, da li će Moderna u skorije vreme ući u upotrebu kod nas?

Isteklo mi je 6 meseci od revakcine (Fajzer), a želja mi je da je krstim Modernom. Zadnje što sam pročitao u medijima, još jako davno, početkom godine, bila je informacija da će Moderna krenuti kod nas od jeseni (septembar).

Ima li neko pouzdaniji info?

u oktobru, poslednja najava je bila

Večerašnja vest:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će primiti i treću dozu vakcine protiv korona virusa i – ocenivši da je „vakcinacija nešto najvažnije“ – najavio da će u Srbiji uskoro biti dostupna i vakcina Moderna.

https://www.danas.rs/drustvo/vucic-u-srbiji-uskoro-dostupna-i-vakcina-moderna/

Vest od pre 10 dana:

Poljska će Srbiji donirati 200.000 doza vakcine "Spikevax" (pod ranijim navizom Moderna) u borbi protiv korona virusa.

Naime, Vlada Srbije danas je na sednici usvojila Zaključak o prihvatanju donacije Poljske u vakcinama protiv bolesti kovid19 "Spikevax".

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=683343

@vememah je li to prava Moderna ili neka sa Alija?