Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

24 minutes ago, eumeswil said:

šta ti znaš bolje od njih

Autorkin i bold i citat u celini i celosti... 

...pri čemu se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao treća (buster) doza.

Šta hoćeš da kažeš time? To što postoji izbor ne znači da su sve vakcine jednako dobar izbor. Ja sam ogovorao prvenstveno na ovaj deo: Sa terena čujemo da je preporuka nekih lekara da kao treću dozu opet prime vakcinu Sinofarm, ali to nije najbolji savet, ako dve doze nisu razvile zaštitu, malo je verovatno da će treća razviti. Netačne su tvrdnje da ne valja mešati vakcine jer imamo dobre primere naučnih studija i prakse u svetu.

Edited by eumeswil

10 minutes ago, eumeswil said:

Šta hoćeš da kažeš time?

Nista specijalno - cuo sam 'sa terena' da je to (ponegde u Beogradu?) praksa - "izaberite koju vi hocete".

Sad sam na tviteru pitao zenu koliko je taj izvestaj usaglashen sa FDA preporukom od onomad - verovatno nije dovoljno jer je - izgleda mi - taj izasao dan/dva ranije. 

A ovo sa "to nije najbolji savet, ako dve doze (Sinofarm vakcine) nisu razvile zaštitu, malo je verovatno da će treća razviti" ne bih komentarisao... 

#iskusno 

7 hours ago, de Sisti said:

Cala mi danas vratili, kao nije proslo 6 meseci. Druga doza bila 24. marta, rekli mu da dodje posle 24. septembra... koje su to budale... a ja sam primio 13. marta i 11. septembra

Mozda i mozes pre vremena ali ne bi trebalo da je moguce da dobijes potvrdu, pre 179 pa naknadno dodjes po papir, tako je 1 moje iskustvo. Verovatno nece proci ako ima puno njih sto dodju ranije, tada nece da se cimaju. 

Edited by villiem

30 minutes ago, villiem said:

Mozda i mozes pre vremena ali ne bi trebalo da je moguce da dobijes potvrdu, pre 179 pa naknadno dodjes po papir, tako je 1 moje iskustvo. Verovatno nece proci ako ima puno njih sto dodju ranije, tada nece da se cimaju. 

Ali 24. mart plus 180 dana je 20. septembar. Tako da je proslo dovoljno. Nista sacekacemo ili ce otici sutra popodne u drugu smenu. Vozio sam ga malopre da probamo opet ali je bila bas guzva...

...

Edited by vememah

Ovo je pretpostavljam proverljivo

54 minutes ago, vememah said:

Ovaj grafik je krajnje čudan, da ne kažem nemoguć. Par dana ništa, pa preko 20/30. 

Moguće je ako provincije ne dostavljaju redovno podatke ili naknadno dodaju npr. umrle po staračkim domovima.

I ovde je isto.

https://c19.se/en

Edited by vememah

WHO Suspends Approval Process For Russia's Sputnik Vaccine, Official Says

An official at the World Health Organization (WHO) says the group has suspended its approval process for Russia’s Sputnik V coronavirus vaccine, after a number of manufacturing infringements were uncovered during an inspection in Russia earlier this year.

Jarbas Barbosa, assistant director at the Pan American Health Organization, the regional office of WHO for the Americas, suggested on September 15 that new inspections at one of the plants where the vaccine is being manufactured would be required before the vaccine is granted approval for emergency use.

The plant “needs to take this under advisement, make the necessary changes, and be ready for new inspections. The WHO is waiting for the manufacturer to send news that their plant is up to code,” Barbosa said.

In a report published in June, the WHO reported it had found multiple infringements at a factory owned by Russia’s pharmaceutical company Pharmstandard in the city of Ufa, including regarding the “implementation of adequate measures to mitigate the risks of cross contamination.”

The plant later said it had addressed these concerns.

Russia submitted its applications for approval by both the WHO and European Medicines Agency (EMA) in February, after peer-reviewed results published in the medical journal The Lancet showed it to be safe and 91.6 percent effective against COVID-19.

Despite a lack of approval, Sputnik V is being used in a number of countries across the world.

https://www.rferl.org/a/who-sputnik-approval/31463420.html

Edited by vememah