Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Jel imate vi ikakvo racionalno obrazlozenje zasto ljudi koji nisu trogloditi (vec naprotiv, pristojno obrazovani, u svemu drugom civilizovani, brizni, empaticni) odbijaju da se vakcinisu? Kako je to uopste moguce? Mogu da zamislim neke verske fanatike, amise, ludake, proroke, tarote, razne zavetnike i zaverenike, ali bre ovo je epidemija.

• Popular Post
Just now, chandra said:

Jel imate vi ikakvo racionalno obrazlozenje zasto ljudi koji nisu trogloditi (vec naprotiv, pristojno obrazovani, u svemu drugom civilizovani, brizni, empaticni) odbijaju da se vakcinisu?

Veruju u teorije zvere ili se boje da ne naškode sebi uzimanjem nečeg ne proverenog, tj. podlegli su praćenju pogrešnih medija ili im je booble takav da ih je povukao...

Pamet/glupost nije isto što i inteligencija, i vrlo moguće da je sociološki uslovljena, kao što kaže uvaženi gospdin Ditrih (još jednom hvala Aramu za ovo, genijalno je, delim svima i šakom i kapom)... Vrati par strana na no Commentu, tamo smo pričali o ovom tekstu, ako si propustio...

O GLUPOSTI (Ditrih Bonhefer)

Pitajući se kako je moguće da skoro čitava nacija podlegne suludim Hitlerovim idejama, Ditrih Bonhefer, nemački borac protiv nacizma, napisao je ovu sjajnu analizu fenomena ljudske gluposti:

Glupost je opasniji neprijatelj dobra nego što je zlo. Protiv zla možemo da se bunimo, ono se može razotkriti, u slučaju nužde i sprečiti silom; zlo uvek u sebi nosi i klicu sopstvenog uništenja zato što kod ljudi makar izaziva neprijatnost. Protiv gluposti smo nemoćni.

Tu ne možemo ništa da postignemo protestima ili silom; argumenti ne vrede, u činjenice koje govore protiv prethodno oformljenih mišljenja jednostavno niko ne veruje – u takvim slučajevima je glupak čak i kritičan...

Osim toga glupak je, za razliku od zlikovca, u potpunosti zadovoljan samim sobom: da, on je čak i opasan zato što se lako razdraži i prelazi u napad.

Stoga moramo biti obazriviji sa glupakom nego sa zlim čovekom.

Nikada više ne treba da pokušavamo da glupaka ubedimo argumentima, to je besmisleno i opasno.

Da bismo znali kako da izađemo na kraj s glupošću, moramo da pokušamo da shvatimo njenu suštinu. Jedno je sigurno: ona u suštini nije defekt intelekta, nego ljudskosti.

Ima ljudi intelektualno veoma dobro opremljenih, koji su glupi, i intelektualno usporenih koji su sve samo ne glupi. To, na vlastito iznenađenje, otkrivamo u određenim situacijama.

Utisak da je glupost urođena slabost nije tako jak kao onaj da ljude u određenim situacijama načine glupima, tj. da sami dopuštaju da budu zaglupljeni.

I možemo da vidimo da ljudi koji žive odvojeno od ostalih, usamljeni, tu manu ređe poseduju nego ljudi ili grupe ljudi koji imaju potrebu za druženjem ili su na to upućeni.

Čini se, dakle, da je glupost više sociološki nego psihološki problem. Ona je rezultat delovanja izvesnih istorijskih okolnosti na čoveka, psihološki fenomen koji prati određene spoljašnje prilike.

Ako to razmotrimo malo detaljnije, pokazuje se da svaki jak spoljašnji razvoj sile političkog ili verskog tipa pogađa veliki broj ljudi glupošću. Da, to gotovo zvuči kao neki socio-psihološki zakon.

Moć jednih zavisi od gluposti drugih. Nikada, međutim, neke ljudske sposobnosti, na primer intelektualne, ne bivaju umanjene niti nestaju, već preovlađujući utisak koji razvoj moći ostavlja na određene ljude oduzima njihovu samostalnost – oni, manje ili više nesvesno, odustaju od samostalnosti u situaciji u kojoj se nalaze.

Činjenica da je glupak često i tvrdoglav, ne sme da nas zavede da poverujemo da je samostalan. Već u razgovoru s njim primećujemo da nemamo posla s njim lično, već sa sloganima, parolama itd. koji su ga poptuno zarobili.

On je zaposednut, zaslepljen, zloupotrebljen i zlostavljan u čitavom svom biću. On je pretvoren u instrument bez volje i tako je u stanju da čini sve moguće zlo, a istovremeno nije u stanju da ga spozna kao zlo.

Ovde leži opasnost od demonske zloupotrebe, koja čoveka može zauvek da uništi.

popušilitm priču o new age sranjima, ono godži bobice, grlimo deveće, pozitivno razmišljanje…

bar ono dvoje što ih znam

Da bismo znali kako da izađemo na kraj s glupošću, moramo da pokušamo da shvatimo njenu suštinu. Jedno je sigurno: ona u suštini nije defekt intelekta, nego ljudskosti.

Da, ovo je verovatno kljuc za razumevanje. Samo nekako odbijam da poverujem da ti neki dragi i na oko normalni ljudi, zapravo pate od odsustva ljudskosti.

Oko mene ih je sad toliko malo da ih sve imam na posmatranju. Posebno ovde u Spaniji gde je vakcinacija zaista iznenadjujuce masovna (85+%), ovi bas pocinju da strce. Kapiram da ce za neki mesec potuljeno otici da se vakcinisu, pa ce to ili precutati ili pravdati ko zna cime.

Pre neko vece vodimo klince da gledaju kosarku, ali, ups, jedan cale krece da se preznojava, pa sve nesto bi da kaze, pa ne zna kako - treba vakcina da se udje u halu. Jebiga. Naravno, dete smo poveli sa sobom, nije ono krivo sto je otac debil, ali smo je prvo pustili par minuta da ga ocajno gleda. Pa nek joj posle kod kuce objasnjava kakve god teorije ima.

Ono što ja vidim kod ovih jednih nevakcinisanih (od mnogo, zaprepastili smo se ja i žena kad smo počeli da brojimo), je zapravo da kod dosta njih u stvari obična želja o "izuzetnosti" jer "oni znaju više, ne slušaju slepo kao krdo...". Verujem da im je to najlakši put da se izdvoje. Glupo naravno, ali tako je...

Namerno sam napisao "nevakcinisanih", a ne avaxa jer niko od njih "nije protiv vakcinisanja, samo oni neće...".
Nikad me nisu ubeđivali da se vakcinišem, niti prekorevali što sam se vakcinisao.
A možda i zato što znaju kakav bi odgovor bio sa moje strane...

... Shiit has hit the fan

Kod mene u okruženju većinom jesu vakcinisani, familija, društvo, jedino rendom poznanici i komšije, i - neverovatno ali istinito - kolege iz prosvete :D

Povezanost gotovo potpuna s nepoverenjem u ljude, generalnom podozrivošću, odbacivanjem savremenih dostignuća, veličanjem starinskih metoda u svemu, verovanje u kletve, astrologije, "nikad se ne zna"....

3 hours ago, NiZdr said:

94% samo u SAD i to uz veoma širok interval poverenja, tj. prilično nepouzdane rezultate. Globalno su dobili da je efikasnost svega 75%.

The Phase 3 ENSEMBLE 2 study showed that another shot of the Johnson & Johnson COVID-19 vaccine given 56 days after the first provided:

• 100 percent protection (CI, 33%-100%) against severe/critical COVID-19 – at least 14 days post-final vaccination.
  • 75 percent protection against symptomatic (moderate to severe/critical) COVID-19 globally (CI, 55%-87%).
  • 94 percent protection against symptomatic (moderate to severe/critical) COVID-19 in the U.S. (CI, 58%-100%).

https://www.jnj.com/johnson-johnson-announces-real-world-evidence-and-phase-3-data-confirming-strong-and-long-lasting-protection-of-single-shot-covid-19-vaccine-in-the-u-s

Edited by vememah

1 hour ago, chandra said:

Jel imate vi ikakvo racionalno obrazlozenje zasto ljudi koji nisu trogloditi (vec naprotiv, pristojno obrazovani, u svemu drugom civilizovani, brizni, empaticni) odbijaju da se vakcinisu? Kako je to uopste moguce? Mogu da zamislim neke verske fanatike, amise, ludake, proroke, tarote, razne zavetnike i zaverenike, ali bre ovo je epidemija.

Po milioniti put, isključiti pristojno obrazovanje kao faktor ispravnog ponašanja čoveka u mnogim situacijama. Obrazovanje je samo pokazatelj dovoljne sposobnosti i volje da se reprodukuje pročitani tekst.

1 hour ago, chandra said:

Има више разлога. Тежња за конфликтом, по сваку цену, јесте један од њих. Мени је симпатична Ана, многи  ме мрзе због тога и називају ме "фашистом" по аутоматизму, не улазећи уопште у моје племените мотиве, :nobles:е тако исто многи мрзе "медицински фашизам", шта год то било, посебно "Дркона" што нам уваљује "лажну курону". :DЉудска конфликтност добија изразе на најлуђе могуће начине. Људима као да је обавезно потребан неки предмет мржње, па која област им се "заломи". 

Majko mila...:puke:

@ronin Па хвала што потврђујеш моју тезу. Када си ми се обратио људски, на леп начин, по питању било чега? А да те неко пита зашто се тако постављаш - јел би умео да наведеш рационалан разлог?  Стварно си убеђен да је иза екрана нека зла особа? Или ће пре бити да уживаш у конфликту са неистомишљенком. 

Ej @Duhovnost, ljubav i med..."simpatična Ana"....Pa o čemu onda tačno možemo da pričamo?!?...

Edited by ronin

@ronin А какав је рационалан разлог да ме не подносиш због тога. Зар је то толико битно. Ако је заблуда око Ане, моја је заблуда, што би нас то ометало да пријатељски разговарамо о Х других тема. 

Škotska:

lYHeEV4.png

2,4x manje zaražavanje potpuno vakcinisanih u odnosu na nevakcinisane per capita protekle nedelje.

qggvILw.png

2,6x manje hospitalizacija per capita kod vakcinisanih u odnosu na nevakcinisane u grupi starijoj od 60 godina, 3,7x u grupi 30-59 godina i 3,1x u grupi 16-29 godina protekle nedelje.

Dakle, nikako se ne treba pouzdati da je vakcinacija dvema dozama nekakva čvrsta garancija da se neće zaglaviti bolnica.

2In56vK.png

U svim starosnim grupama broj nevakcinisanih umrlih daleko je veći nego broj umrlih potpuno vakcinisanih.

Izvor: https://publichealthscotland.scot/media/9199/21-09-15-covid19-publication_report.pdf