Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Iz ova dva grafika se vidi da Albanci jedini u Evropi lažu višeod nas...

I Belorusi.

Вирусолог Ана Банко за РТС: Епидемија ће дуго трајати, нови сојеви пробијају заштиту

Računam da je moratorijum politička odluka, da bi bilo dovoljno prvih i drugih doza za sve, da ne bi ove najbogatije države hordovale vakcine za treću.

po mom skromnom misljenju:

nije jasno jos uvek sa naucne strane, plus je i politicko pitanje (zemlje bez pristupa vakcinama + americka administracija najavila boostere bez da su se konsultovali opsezno sa fda, pa su ovi popizdeli).

ja bih uzeo booster da mi je dostupan, posto je jasno da je rizik od bolesti veci od rizika vakcinacije. nisu jos uvek jasne dugorocne posledice virusa, odnosno kad se javljaju i ko ce biti zahvacen.

Nisam preterano temeljan čitalac, ali svaka kritika "bustovanja" spominje da to smanjuje šansu da se pojačaju cifre "prvovakcinisanih"

... Shiit has hit the fan

14 minutes ago, Sammael said:

Računam da je moratorijum politička odluka, da bi bilo dovoljno prvih i drugih doza za sve, da ne bi ove najbogatije države hordovale vakcine za treću.

Jeste... samo to upravo nije politička odluka, već strateška (i zdravstvena). Tj. nije ništa, obzirom da ne vidim da se neko naročito obazire na WHO.

Nije samo fer odnos prema zemljama trećag sveta u pitanju, već (u onom Lancet članku linkovanom iznad) stoji da forsiranje prve vakcine za sada nevakcinisane smanjuje potencijal zaraze (kao i mutacije/nove sojeve).

Npr. u Srbiji bi opštem boljitku stanja sa pandemijom verovatno više doprinelo da se sada vakcinišu nevakcinisani. Booster je više (mala dodatna) zaštita za one koji su već u boljoj poziciji, ali ne radi ništa za kolektivni imunitet (ili skoro ništa.)

(Naravno, znam da mnogi kategorično neće da se vakcinišu, to je svuda sada problem, i to sve veći... )

Nisam preterano temeljan čitalac, ali svaka kritika "bustovanja" spominje da to smanjuje šansu da se pojačaju cifre "prvovakcinisanih"

... Shiit has hit the fan

Tj. preterana propaganda bustovanja nije potrebna ako dobro razumem. Slažem se.
Osim za kineskovakse

Jeste... samo to upravo nije politička odluka, već strateška (i zdravstvena). Tj. nije ništa, obzirom da ne vidim da se neko naročito obazire na WHO.

Nije samo fer odnos prema zemljama trećag sveta u pitanju, već (u onom Lancet članku linkovanom iznad) stoji da forsiranje prve vakcine za sada nevakcinisane smanjuje potencijal zaraze (kao i mutacije/nove sojeve).

Npr. u Srbiji bi opštem boljitku stanja sa pandemijom verovatno više doprinelo da se sada vakcinišu nevakcinisani. Booster je više (mala dodatna) zaštita za one koji su već u boljoj poziciji, ali ne radi ništa za kolektivni imunitet (ili skoro ništa.)

(Naravno, znam da mnogi kategorično neće da se vakcinišu, to je svuda sada problem, i to sve veći... )
jeste, ne chini mnogo za kolektivni imunitet, ali mi smo svakako od toga vec odustali, i pojedinachno i drzavno. i onda u tom smislu gledamo svoja posla, a vishkove ce aleksandar svakako podeliti nekom, u svoju slavu, jer shta drugo :unsure:

sent from novi mnogo jak bubamoto.

4 minutes ago, gospa buba said:

mi smo svakako od toga vec odustali

Mislim... *coronavirus likes this.jpg* ... bez drugog komentara.

nema se vishe shta ni komentarisati kad smo mi u pitanju, tako je

sent from novi mnogo jak bubamoto.