Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

odlichna je ta crvena, al su je pokvarili, ranije imala neku masnu notu, sad vishe nema :cry:

sent from novi mnogo jak bubamoto.

stavljaju manje supe u nju, otkako su se druzili sa homeopatama.

daj bre.

sent from novi mnogo jak bubamoto.

meni je ona smart water super za vrucine i pesacenje, zato sto je slankasta

Spoiler

Negazirana voda SMARTWATER 1,1l - Cenoteka

opet pricamo van teme :blush:

30 minutes ago, Aleksija said:

meni je ona smart water super za vrucine i pesacenje, zato sto je slankasta

Reveal hidden contents

Negazirana voda SMARTWATER 1,1l - Cenoteka

opet pricamo van teme :blush:

Па и не причамо, може се повући савршена аналогија са избором увозне брендиране воде. Не улазим у личне изборе, али ни код воде, ни код вакцина, бренд није суштина проблематике са којом се планета суочила. 

18 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Па и не причамо, може се повући савршена аналогија са избором увозне брендиране воде. Не улазим у личне изборе, али ни код воде, ни код вакцина, бренд није суштина проблематике са којом се планета суочила. 

izuzetna analogija. hoces da kazes da su sve vode iste bez obzira na brend, a to vazi i za vakcine?

Ima li app u Srbiji kao potvrde o vakcinaciji?

11 minutes ago, precog said:

izuzetna analogija. hoces da kazes da su sve vode iste bez obzira na brend, a to vazi i za vakcine?

Хоћу да кажем да кад се има потреба да се наведе увозна алтернатива "Књаз Милош" води, то ми је слично са оним опаскама: "шта ће нам фабрике кинеско/руске вакцине, ко ће то да купи када нису моћне као фајзер"... И хоћу да кажем да су обухват и доступност (на потконтиненталном, континенталном и планетарном нивоу) важнији од тога да Перица западнофил буде пелцован својим омиљеним брендом, иако ништа немам против Перициног бренда. 

2 hours ago, precog said:

stavljaju manje supe u nju, otkako su se druzili sa homeopatama.

16052726.jpg

SaE

10 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Хоћу да кажем да кад се има потреба да се наведе увозна алтернатива "Књаз Милош" води, то ми је слично са оним опаскама: "шта ће нам фабрике кинеско/руске вакцине, ко ће то да купи када нису моћне као фајзер"... И хоћу да кажем да су обухват и доступност (на потконтиненталном, континенталном и планетарном нивоу) важнији од тога да Перица западнофил буде пелцован својим омиљеним брендом, иако ништа немам против Перициног бренда. 

perice, u pitanju je efikasnost, a sto se tice skalabilnosti, mrnk vakcine ce do kraja godine moci da pokriju svu potraznju. naravno, dobro je imati vise vakcina u opticaju da budemo sigurni da ce cela planete biti pokrivena (ma koji to razlozi bili), ali ako pricamo o efikasnosti prica je jednostavna.

edit. imam super video, ali nece da ga embeduje ovde, klikni molim te.

Edited by precog

@precog

Поента је да та непрестана поређења не доприносе општем поверењу у вакцину као средству заштите. Ја бих да се ресетујемо на јануар кад смо сви били сагласни да је свака вакцина добра вакцина. Не знам да ли је моја АстраЗенека 10 посто лошија од Фајзера, или ће на дуги рок бити 5 посто боља, то је све у крајњој линији небитно, ако ми је суђено да будем хоспитализован био бих то и са фајзер заштитом. Заправо, непрецизности у савременој медицини су храна и муниција за антиваксере... а како и да буде прецизна у сваком појединачном случају, сви смо јединствена бића, са имуним системима који непредвидиво реагују. Буквално за сваки бренд вакцина које циркулишу на тржишту, може се наћи фалинка, ако се то хоће.

Edited by Duhovnost, ljubav i med

44 minutes ago, askeladden said:

Ima li app u Srbiji kao potvrde o vakcinaciji?

preko eUprave se skida portvrda tj zeleni sertifikat, a istog dana posle treće vakcine sam dobio novi sertifikat na mejl

27 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

@precog

Поента је да та непрестана поређења не доприносе општем поверењу у вакцину као средству заштите. Ја бих да се ресетујемо на јануар кад смо сви били сагласни да је свака вакцина добра вакцина. Не знам да ли је моја АстраЗенека 10 посто лошија од Фајзера, или ће на дуги рок бити 5 посто боља, то је све у крајњој линији небитно, ако ми је суђено да будем хоспитализован био бих то и са фајзер заштитом. Заправо, непрецизности у савременој медицини су храна и муниција за антиваксере... а како и да буде прецизна у сваком појединачном случају, сви смо јединствена бића, са имуним системима који непредвидиво реагују. Буквално за сваки бренд вакцина које циркулишу на тржишту, може се наћи фалинка, ако се то хоће.

znaci ako ti je sudjena hospitalizacija ides tamo bez obzira na vrstu vakcine? mozda ne bi bio hospitalizovan ni da se ne vakcinises? cemu svi ti podaci koji su dostupni (ili nisu, u zavisnosti od vakcine)? cemu nauka, naucni metod i sve to?

46 minutes ago, precog said:

znaci ako ti je sudjena hospitalizacija ides tamo bez obzira na vrstu vakcine? mozda ne bi bio hospitalizovan ni da se ne vakcinises? cemu svi ti podaci koji su dostupni (ili nisu, u zavisnosti od vakcine)? cemu nauka, naucni metod i sve to?

Не, већ да није идеја вакцинације да те направи Робокапом за вирус. Нарочито не за овај вирус који еволуира сваких пола године. И још ће да еволуира. Примио сам вакцине, у продавницама користим потрошну маску кн95 од 40 динара (можда бих требао ону од 100 евра?)  , у кафане идем без маске, ухватила ме нека кафаноманија :) последњих месеци, горе него пре короне, :) али увек тамо где су већи размаци између столова, најбоље кад је у башти..... И ако је баш суђено, шта сад, не мислиш ваљда да ће научна студија која показује, са једне стране већу почетну заштиту фајзера, а са друге стране већу постојаност АстреЗеке кроз време, да ме спаси од потенцијалних компликација ако се заразим... 

50 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Не, већ да није идеја вакцинације да те направи Робокапом за вирус. Нарочито не за овај вирус који еволуира сваких пола године. И још ће да еволуира. Примио сам вакцине, у продавницама користим потрошну маску кн95 од 40 динара (можда бих требао ону од 100 евра?)  , у кафане идем без маске, ухватила ме нека кафаноманија :) последњих месеци, горе него пре короне, :) али увек тамо где су већи размаци између столова, најбоље кад је у башти..... И ако је баш суђено, шта сад, не мислиш ваљда да ће научна студија која показује, са једне стране већу почетну заштиту фајзера, а са друге стране већу постојаност АстреЗеке кроз време, да ме спаси од потенцијалних компликација ако се заразим... 

iskreno, ako si se zaista vakcinisao i nosis maske u prodavnicama i u zatvorenom gde treba, meni sve 5. oprosticu ti cak i kafane.

:fantom: