Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

20 minutes ago, aram said:

i ja zaista očekujem da se vakcinacija u srbiji vrlo uskoro skoro sasvim zaustavi. što kažu, živi bili pa videli, nadam se da nisam u pravu.

+1 na ovo

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

20 minutes ago, Anonymous said:

S druge strane, meni je uredno stigao poziv iako sam 65-, šta je trebalo da ne odem zato što budale nisu u stanju da centralizuju bazu za Beograd?

Ne. Meni nisu problem ni ljudi koji su išli onih prvih dana bez zvaničnog poziva na sajam dok je moglo, verovatno bih i sama tako da nisam imala koronu relativno skoro i javljala sam svima i nagovarala bliske ljude da idu, ali to i dalje ne znači da je dobra organizacija, a to se vidi sad, jer ranjive grupe i dalje čekaju i to prosto znači da nešto ne valja u organizaciji vakcinacije i za to građani nisu odgovorni. 

U svakom slučaju je bolje da se više ljudi vakciniše nego manje.

Istu ovu raspravu sam vodio sa kumom juče, po njenom iskustvu i krugu ljudi svi koji su hteli i prijavili se su vakcinisani (bez obzira na godište, dosta ih je ispod 40). Po mom iskustvu, vrlo malo mojih prijatelja je vakcinisano a već sam pomenuo da moju kevu (~70) nisu još zvali, što pripisujem tome da nema dovoljno Fajzera/Sputnjika. 

A u međuvremenu sam saznao i za muljanje nekih "biznismena" s vakcinama i zaradu na izdavanju lažnih potvrda ovde po serijskom broju i prenošenju tih neiskorišćenih vakcina preko granice u Hrvatsku. 

8 minutes ago, Frile said:

+1 na ovo

Zaustaviće se iz prostog razloga što će biti vakcinisani svi koji su se prijavili.

2 minutes ago, Taihoskopija said:

Ne. Meni nisu problem ni ljudi koji su išli onih prvih dana bez zvaničnog poziva na sajam dok je moglo, verovatno bih i sama tako da nisam imala koronu relativno skoro i javljala sam svima i nagovarala bliske ljude da idu, ali to i dalje ne znači da je dobra organizacija, a to se vidi sad, jer ranjive grupe i dalje čekaju i to prosto znači da nešto ne valja u organizaciji vakcinacije i za to građani nisu odgovorni. 

Imas li neki osecaj da ovo itekako ima veze jedno sa drugim? Ako sami krsimo pravila da bi nama bilo bolje sta treba da ocekujemo od bilo kakve organizacije? Ja imam problem s ljudima koji su pohrlili da se vakcinisu iako nisu pozvani, jednim od propusta organizacije smatram to sto oni nisu vraceni sa punktova. Ali organizacija koja sluzi uglavnom tome da odvraca ljude od sistematskog krsenja pravila nikada sama od sebe ne moze da bude uspesna.

Vracamo se stalno na iste price i vracacemo se dok svi ovde ne budemo vakcinisani, dobru organizaciju cine transparentan i efikasan sistem sa jedne i dosledno postovanje pravila od strane korisnika organizacije, s druge strane. Mi nemamo ni jedno ni drugo, nismo imali niti cemo imati ikada, jedino o cemu mozemo govoriti je procenat devijacija sistema organizacije. Neki (u koje ubrajam i sebe) misle da je taj procenat ispodprosecan (u smislu da je nesto bolji od ocekivanog), neki da je neocekivano dobar, neki da je uzasno los. Mi umesto toga raspravljamo o apsolutnim kategorijama izmedju savrsenog sistema i onog koji je totalno kolabirao, koristeci licna iskustva i anegdote iz nasih sredina koje su statisticki irelevantne stvari, naravno da nikada necemo naci nikakav zajednicki zakljucak. Zato i kazem, jedini relevantan podatak je broj vakcinisanih u jedinici vremena, zato sto je taj podatak svrha citavog sistema organizacije koji je postavljen. Sve ovo drugo su stvari koje su se mogle ocekivati i pre nego sto je vakcinacija pocela. Iskreno, ja licno sam ocekivao da ce biti mnogo gore.

Bocnuh se i drugom dozom brata Sija. Dobio potvrdu sa QR kodom. Bio samo bol u ramenu prvih pola sata i to je to.

13 minutes ago, Anonymous said:

Zaustaviće se iz prostog razloga što će biti vakcinisani svi koji su se prijavili.

...ili će zaključiti da je lakše negde drugde da sakupljaju poene i budu vodeći u Evropi na nekom drugom polju, a vakcinaciju pustiti da ide svojim tokom.
Ako zatreba imaju neprijavljivanje za opravdanje, a neprijavljanje mogu po potrebi pojačavati doziranjem Nestorovića i drJovane.

23 minutes ago, bradilko said:

govno zvalavo!

jasno, milo i kombinacije sa njim su mu prioritet.

🤮🤮🤮

potpuno si u pravu, jeste govno žvalavo i to je još i blago rečeno, lik prosto nije čovek, h od humanog on nema

sve što radi, veze nema sa brigom za ljude, ni u svojoj niti u bili kojoj drugoj zemlji

kada je već tako ispalo da smo dobili (ili kupili, ili smo zamorci, šta god) tih milion kineskih, mislim da je svakako prvo trebalo pomoći crnoj gori

pa koji je to broj, pa to je svega par hiljada (ako i toliko), da se vakcinišu ljudi u crvenim zonama, da ima ko da leči

ja prva bih se odrekla teoretski svog fajzera (ako je već toliko bolji) e da bi se svuda (pa i u okruženju) vakcinisali medicinski radnici na prvoj liniji

1 hour ago, harper said:

Mislio sam do juce i ja da ima ali je neko napisao nekakav post juce pa sam otisao na prijavu koju sam ja dobio i pokusao da nadjem gde se upisuju hronicne bolesti u onom delu koji popunjava korisnik. Nisam nasao. Verovatno sam gledao povrsno.

Na e-upravi ako štikliraš da imaš neku bolest, otvori ti se padajući meni gde su navedena razna zdravstvena stanja pa ako se pronađeš pronašao si se.

Ja npr imam dve mutacije trombofilije što može da bude baš gadno u kombinaciji sa koronom, plus kongenitalnu anomaliju s plućnim krilom (takođe korona-friendly) pa nisam imala da to navedem nigde.

Sistem, dakle, mene prepoznaje kao nerizičnu osobu a definitivno to nisam. 

1 minute ago, Frile said:

...ili će zaključiti da je lakše negde drugde da sakupljaju poene i budu vodeći u Evropi na nekom drugom polju, a vakcinaciju pustiti da ide svojim tokom.
Ako zatreba imaju neprijavljivanje za opravdanje, a neprijavljanje mogu po potrebi pojačavati doziranjem Nestorovića i drJovane.

Stiglo je milion i po kineskih vakcina, plus fajzer, plus ruske, to otprilike pokriva broj prijavljenih. Za dalje bi morali da udare antivakserku kampanju, što i ne bi bio neki preterani problem sa slabomislećim narodom, ali imamo predsednika koji se još uvek nije (javno) vakcinisao, a više puta je lagao da hoće.

Just now, harper said:

Imas li neki osecaj da ovo itekako ima veze jedno sa drugim? Ako sami krsimo pravila da bi nama bilo bolje sta treba da ocekujemo od bilo kakve organizacije?

Imam, naravno, post je kontradiktoran, ali u suštini, ljudi koji su odlazili u tom momentu nisu kršili pravila i preskakali bilo koga ili dobijali vakcine namenjene drugima, ni minimum odgovornosti ne bih pripisivala pojedincima i građanstvu™ pošto su dugoročniji planovi i postavke organizacije u nadležnosti službi koje plaćamo da rade svoj posao i koje imaju uvid u sve što treba za procene i planiranja. 

Ali i moja očekivanja su premašena, zamišljala sam kako se vakcinišemo ~jedva~ u decembru 2022, tako da je u tom smislu i u odnosu na inicijalna očekivanja ovo super. Ali to i dalje ne znači da je organizacija dobra, ugroženi čekaju i dalje i ne znaju kada će doći na red i to je loše i znak da nešto ne štima.

12 minutes ago, maheem said:

Daj brojke. Eto na te neviđene brojke pitanje zašto je toliki broj vakcinisan a prioritetni slučajevi nisu?

Do juce 765.000 od nesto preko milion prijavljenih.

Na ovo drugo pitanje ne mogu da ti odgovorim jer ne znam. Da bih ti odgovorio na njega morao bih da imam uvid u sve prijave koje jos uvek nisu prosle i da izracunam koliko u tim prijavama ima onih koji su prioritet, koliko je njih prijavilo sve vakcine, koliko je prijavilo tacno odredjene vakcine i slicno. Znamo neke stvari zahvaljujuci nasim lekarima na forumu, da je na osnovu njihovog uzorka procenat prijavljenih zdravstvenih radnika koji su prva prioritetna grupa bio mizeran, ne znam na osnovu cega da ocekujemo da su ti procenti veci kod drugih kategorija stanovnistva. U slucaju da ovih prvih, prioritetni koji su prijavili sve vakcine, na nivou Srbije ima, recimo, 7650, to je jos uvek 1% od ukupnog broja, sto se smatra statistickom greskom. Savrseno sam svestan da tim ljudima nista ne znaci to sto su u okviru statisticke greske, i ne treba da im znaci jer je sistem njima obecao da ce biti vakcinisani pre svih ostalih, ali to su procenti u okviru normalnog za ovolike brojeve. Ponovicu sto puta ako treba, zao mi je sto ovi koji su prijavili sve vakcine na vreme jos uvek nisu pozvani i nadam se da ce da se desi u najskorije vreme, samo kazem da to o citavoj organizaciji ne govori ama bas nista.

Dacu jedan licni primer da bih ilustrovao koliko ima mogucih komplikacija u takvim sistemima. Da se ja nisam vakcinisao moja keva (82 godine) do dana danasnjeg ne bi bila vakcinisana jer je boleo djoka da se prijavi. Kad sam ja vakcinisan slozio sam joj pricu da sam hteo da proverim na sebi da li je vakcina sigurna za nju i da sad mogu da je prijavim, njoj valjda bio bedak zbog svega toga pa je prihvatila da je prijavim i vakcinisana je pet dana nakon mene. Da se ne daj Boze nesto desilo jebala bi svima sve po spisku sto ona u svojim godinama nije dobila vakcinu, slabo bi se interesovala za to sto "nije uplatila tiket". U Srbiji je prosto preveliki shum oko vakcina, svakakve :covid19:budalastine su se pojavljivale po televizijama i mnogi su odlucili da veruju u ono u sta su zeleli da veruju. Ako je negde postojao propust u organizaciji sa ozbiljnim posledicama to je cela medijska priprema koja se pretvorila u jedan gigantski rolerkoster gde je svako govorio sta mu je padalo na pamet i dobijao minute na televizijama s nacionalnim frekvencijama.

7 minutes ago, garmonbozia said:

Bocnuh se i drugom dozom brata Sija. Dobio potvrdu sa QR kodom. Bio samo bol u ramenu prvih pola sata i to je to.

I ja, slicna situacija. Pitao sam danas doktorku eksplicino: jos koliko vremena od danas do potpunog delovanja vakcine. Rekla je: “jos 10-15 dana od danas i onda cu imati maksimalni imunitet koji organizam moze da mi pruzi u saradnji sa dobijenom vakcinom”

3 minutes ago, Valkyrie said:

Na e-upravi ako štikliraš da imaš neku bolest, otvori ti se padajući meni gde su navedena razna zdravstvena stanja pa ako se pronađeš pronašao si se.

Ja npr imam dve mutacije trombofilije što može da bude baš gadno u kombinaciji sa koronom, plus kongenitalnu anomaliju s plućnim krilom (takođe korona-friendly) pa nisam imala da to navedem nigde.

Sistem, dakle, mene prepoznaje kao nerizičnu osobu a definitivno to nisam. 

Da, u medjuvremenu mi je zena skrenula paznju da sam se zajebao i pomesao prijavu sa onim papirom o saglasnosti.

kad je stiglo milion doza sinofarm vakcine, prijavljenih za vakcinaciju, sa sve zdravstvenim radnicima je bilo ispod 200.000, 'dođite svi zainteresovani' je slučajna ili namerna akcija da se taj  broj poveća, i povećao se. za manje od mesec dana imamo milion prijavljenih

i skoro 800.000 vakcinicanih, od toga bilizu 200.000 ful vakcinisanih. problem je što baza nije centralizovana, pa na nekim

opštinama (vračar) pozivi funkcionišu kao sat (danas prijava, sutra poziv, preksutra vakcinacija), a na nekim (novi beograd)

kilavi jezivo. za sinofarm smo mi ono što je izrael bio za fajzer, masovna vakcinacija i praćenje, nikako faza III.

sve ovo funkcioniše iznenađujuće dobro za srbiju, ne znam odakle je zdravstveni sistem izvukao snagu da gura, ali izvukao je,

da li je savršeno? nije, propusta ima, i biće ih još.

nisam vakcinisana

a oko donacija makedoniji i republici srpskoj, iz zemlje sam koja decenijama funkcioniše zahvaljujući tuđim donacijama, 

i mislim da je ok pomoći komšijama da zaštite bar medicinsko osoblje u crvenoj zoni.

Background Picker
Customize Layout