Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

• Author
1 hour ago, Dankan Ajdaho said:

Znaš da (makar koliko je meni poznato), niko u Srbiji ne radi test na IgG S proteine? Tako da ne možeš ni videti nivo antitela (standardnim testovima).

ovo i mene zanima. kako proveriti pfizer antitela?

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

40 minutes ago, Frank Pembleton said:

Dakle, niko ne pridikuje ljudima koji su se vakcinisali.
Problem je priča da je sve dobro organizovano.
Naravno da nije.
E onda se vuče priča "šta očekujete od radikala".
Pa hajde sad da budemo zahvalni što uopšte dišemo jer ni to ne treba očekivati od radikala?

.... Shiit has hit the fan!

Dosta dobro je organizovano. Daleko od toga da je savrseno, daleko od toga da je odlicno ali je za srpske prilike organizovano dosta dobro. I to nema veze sa ovom ili onom strankom vec sa nasim hronicnim nedostatkom smisla za dobru organizaciju i losim navikama i organizatora i stanovnistva kad su ovakve javne akcije u pitanju. U dobru organizaciju ne spada samo to ko je kada pozvan ili nije pozvan, spada, na primer, i prisustvo vakcina, sistem prijavljivanja i slicno. Za zemlju koja je za ovo vreme vakcinisala toliko ljudi da je cetvrta na svetu po procentu vakcinisanog stanovnistva besmisleno je reci da je organizacija nikakva jer brojke ne lazu. Sta, na primer, vredi Italijanima sto imaju teorijski savrsene protokole kad nemaju cime da vakcinisu stanovnistvo?

Mi zivimo u zemlji u kojoj cekas u redu u marketu, pridje ti covek i kaze - mogu li ja preko reda, imam samo dva artikla pa da ne cekam. Koliko puta ti se to desilo u zivotu? A onda, posto takvog dripca ljudi obicno puste preko reda, taj isti dripac izadje iz marketa sa svescu kako nas je sve zajebao. To nije incident, to je majndset, sa takvim majndsetom ti u Srbiji pravis organizaciju bilo cega. Ideja da se nesto ucari na mufte, preko reda i pre onog drugog je maltene univerzalna kategorija u Srbiji, to se multiplikuje kad je neko u poziciji moci iz koje moze da zlupotrebi sistem u svoju korist. S takvim majndsetom nema dobre organizacije, onako dobre kako bismo svi u teoriji zeleli da imamo. Naravno da smo svi toga svesni, ako neko napise da je zadovoljan time kako je tekao njegov/njen licni proces vakcinacije to ne znaci da misli da sve ovo nije bilo moguce organizovati bolje. Ja ne mislim da je ovde pitanje "sta ocekujete od radikala" vec "sta ocekujete od Srbije", a od Srbije se po ovom pitanju moze ocekivati samo najgore.

Nemojte krpiti po medicinarima. Daleko da je sistem od savrsenog, ali su na ivici. 

:blink:

Pa ti čoveče kao da si pao smarsa pa ravno u ovu temu.

Ko krpi po medicinarima ovde ? 

Da te ne znam od ranije pomislila bih da si neki trol.

Mozda malo licni utisak. 

Izvinjavam se. 

Jos ne mogu da se pokupim. 

Nije problem organizacije na Sajmu i drugim DZ po BG, za ostatak Srbije ne znam, po meni je problem sto se nisu drzali svog plana koji su sami smislili. Prioriteti su stariji, zdravstveni radnici, tesko oboleli... pa policija, vojska... pa ovi, pa oni..

Poceli su relativno normalno, vec pre NG, kad je bilo samo Fajzera, krenule su neformalne ankete po Domovima za stare, znam za bar 2 vrlo pouzdano, onda je ta prica stala, da bi u Domu mog caleta odradili vakcinaciju pre 2 dana  Kinezom i to samo onima koji nisu imali koronu, 6 od 35 korisnika.Za ostale se nista ne zna.

AKo su prosvetari prioritet, zasto od tih 500.000 vakcinisanih nema 80% Prosvetara... ako su prioritet zdravstveni radnici, isto pitanje.

Kad su pustili da se vakcinise bilo ko, to je funkcionisalo, dok se nije proculo. Kad je pola grada krenulo ka Sajmu, onda su to prekinuli.

Opet kazem, nisam se vakcinisao, pitanje je kad cu doci na red, imam i antitela... ali ako su doneli neki plan, ne mogu ga napusitit posle nedelju dana, jer su procenili da je to bolji PR, nego da idu po Starackim domovima i vakcinisu najugrozenije.

A opet niko nije rekao da vakcina nije za 65+, nego da je bezbedna za sve.

Vec sam pitao... da li neko zna za primer da je dosla medicinska ekipa kod nekog nepokretnog koji ne moze da dodje u DZ ili neko drugo mesto za vakcinaciju? Moj kum je prijavio nepokretnu majku za Sputniik, njega ima, a njih ne zovu vec nedelju i kusur dana. On je napisao da mu je svejedno koja je vakcina

Edited by Milosh76

1 hour ago, harper said:

Kad sam ja vodio kevu da se vakcinise bilo je more penzionera s njom. Naime, u Domu zdravlja u Siminoj u prepodnevnim satima su se vakcinisali samo seniori, koliko sam mogao da vidim nije bilo nikog ko je imao manje od 70 godina zivota. Za njih je sistem takodje funkcionisao iako nisu ni mladi, ni zdravi, ni snalazljivi (beskrupulozni). Meni je apsolutno neobjasnjivo i neprihvatljivo to kako je moguce da od opstine do opstine budu tolike razlike cak i u najelementarnijim segmentima organizacije. Moja teorija je da se desila stara "dobra" navika srpske organizacije, da se postavi nedovrseni sistem koji u velikoj meri zavisi od lokalnog ljudskog faktora i da su se pojavili problemi onde gde je taj faktor zakazao. Nemoguce je na neki drugi nacin objasniti ovoliko razlicita iskustva i locirati ih lokalno, da je jedan um stajao iza ovoga veca verovatnoca bi bila da ce se problemi pojaviti neselektivno kroz citav sistem.

Na primer, apsolutno mi je nejasno kako je moguce da u mnogo manjim i slabije naseljenim opstinama (Stari Grad) tri ili cetiri lekara opsluzuju jedan punkt za vakcinisanje a na mnogo vecim (Novi Beograd, Zemun) samo jedan. Ne znam kome je uopste moglo da padne na pamet da je to dobar nacin da se distribuiraju resursi ali posledica toga je da je protok vakcinisanih neuporedivo frekventniji na Starom Gradu nego, na primer, u Zemunu (broj stanovnika + protocnost sistema). 

ne znam sta da ti kazem, prosvetari su  kod nas (kao kobajagi prioritetna grupa) pozivani svega nekih par dana i tu nisu ispostovani prioriteti, mene su zvali pre recimo koleginice onkoloskog pacijenta i kolege koji se penzionise ove godine. u domu zdravlja kazu da batut salje pozive i da oni nemaju veze sa tim (naravno, ako imas vezu ili hoces preko  veze, drugarica ce te provuci i bez da cekas batuta). kod nas prosvetu, evo srednju skolu koja je navodno u 2. prioritetnoj grupi - ne vakcinisu vec dve nedelje uopste, ne znam za druge gradove. ja znam dosta prijavljenih koji nisu birali koju ce vakcinu, prijavili se malo posle mene - nista.

takodje, u pravu je taihoskopija, vec dva dana kod nas nema vakcinacije.

e sad, problem je sto je po skolama krenulo opet da raste - ne znam da li unose ucenici ili zaposleni, ali to su veliki kolektivi kod kojih moze da bude dosta prenosa, dosta ljudi u jednoj prostoriji... 

za starije je situacija malo bolja, bar ove koje je poznajem - mada su i tu mog svekra, sa potpuo istim izrazenim preferencijama, vakcinisali 10 dana posle moje svekrve, koja od njega mladja 7 godina.

1 hour ago, Tsai said:

ovo i mene zanima. kako proveriti pfizer antitela?

Odeš kod veterinara i tražiš da ti na mesto uboda stavi onu mašinu što provera čipovanje.

Ako pišti-imaš.

Jel ovih pola miliona  Sinofarma sto treba da stignr  druga polovina od onih milion,ili su to nove doze?

Valjda polovina od tih milion+Fajzer+Sputnjik koji su do sada stizali. Ostalo je ostavljeno za revakcinaciju za 3 nedelje

1 hour ago, Milosh76 said:

AKo su prosvetari prioritet, zasto od tih 500.000 vakcinisanih nema 80% Prosvetara... ako su prioritet zdravstveni radnici, isto pitanje.

Koliko i jednih i drugih se prijavilo za vakcinu? Ovde su ljudi padali u nesvest i cudili se s punim pravom koliko se mali procenat zdravstvenih radnika prijavio za vakcinu. Svi oni koji se tada nisu prijavili nego su cekali da vide kako ce da prodju drugi sada mogu da ga duvaju sa svojim prioritetnim statusom. Ko ih jebe. Meni je samo zao ovih ljudi koji su se odmah prijavili i jos uvek nisu dobili termin, za svakog od njih se nadam najiskrenije da ce koliko sutra biti vakcinisani. Za ove koji su mudrijali da je vakcina neispitana i da ce Bil Gejts da ih cipuje pa pozurili da mahnu svojim prioritetom kad su videli da se vakcinisani nisu pretvorili u hodajuce radio predajnike me zabole.

Stiglo je oko milion Sinopharm vakcina . Vakcinisano oko 500 k i sada kreće druga doza ,plus nešto sitno što je stigao Sputnik i Fajzer.
Sve što sada stiže su nove doze .

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

1 hour ago, Aleksija said:

ne znam sta da ti kazem, prosvetari su  kod nas (kao kobajagi prioritetna grupa) pozivani svega nekih par dana i tu nisu ispostovani prioriteti, mene su zvali pre recimo koleginice onkoloskog pacijenta i kolege koji se penzionise ove godine. u domu zdravlja kazu da batut salje pozive i da oni nemaju veze sa tim (naravno, ako imas vezu ili hoces preko  veze, drugarica ce te provuci i bez da cekas batuta). kod nas prosvetu, evo srednju skolu koja je navodno u 2. prioritetnoj grupi - ne vakcinisu vec dve nedelje uopste, ne znam za druge gradove. ja znam dosta prijavljenih koji nisu birali koju ce vakcinu, prijavili se malo posle mene - nista.

takodje, u pravu je taihoskopija, vec dva dana kod nas nema vakcinacije.

e sad, problem je sto je po skolama krenulo opet da raste - ne znam da li unose ucenici ili zaposleni, ali to su veliki kolektivi kod kojih moze da bude dosta prenosa, dosta ljudi u jednoj prostoriji... 

za starije je situacija malo bolja, bar ove koje je poznajem - mada su i tu mog svekra, sa potpuo istim izrazenim preferencijama, vakcinisali 10 dana posle moje svekrve, koja od njega mladja 7 godina.

Meni više izgleda da je Srbija poslužila kao kunić za kinesku vakcinu, da pokaže ostalim nacijama da radi. Samo lični utisak. 

3 minutes ago, dragance said:

Meni više izgleda da je Srbija poslužila kao kunić za kinesku vakcinu, da pokaže ostalim nacijama da radi. Samo lični utisak. 

da bi to bilo tacno, trebalo bi da neko zapravo vodi neku evidenciju o rezultatima vakcinisanja. sta ce da pokazu inace?

Edited by Joe D

Pa valjda su barem zapisali ko je dobio vakcinu, pa tako mogu da prate i uspešnost? Još bi bilo rano za zaključke. Ili je zaista javašluk.

Background Picker
Customize Layout