Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

4 minutes ago, Ros said:

samo sto je u Srbiji lakše doći do vakcine. online termine u minhenu možeš zaboraviti. ovo je danas bila neka akcija u obližnjem staračkom domu

tko da dodje u srbiji do vakcine ... clanovi parapsihopatologije ?

1 minute ago, Ros said:

samo sto je u Srbiji lakše doći do vakcine. online termine u minhenu možeš zaboraviti. ovo je danas bila neka akcija u obližnjem staračkom domu

Odi u prvi trzni centar pa se nabodi. Ili skini neki bot sto trazi vakcine, garant su uradili minhenski nrdovi. Il odi na doktorlib pa rifreshuj.

6 minutes ago, Milosh76 said:

Zato sto kad ih stampas dobijes kao knjizicu koju pokazujes, valjda. A mozes skinuti tu slovacku aplikaciju, ocitati QR kod trece doze i onda ce ti sve tri biti upisane. Aplikacija radi i offline, zove se GreenPass

https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.it.greenpass

Skinula sam ja tu aplikaciju i ubacila sve tri. Za prve dve mi kaže da nisu važeće u SR, za treću kažu da je validna ali je u njoj upisana samo ta treća. Mislim, baš me briga ako je validna. Moraću u croatiu uskoro, nadam se da će ovo da mi važi. A mogu i da odštampam tu knjižicu, kako god.

20 minutes ago, Zlurad said:

Odi u prvi trzni centar pa se nabodi. Ili skini neki bot sto trazi vakcine, garant su uradili minhenski nrdovi. Il odi na doktorlib pa rifreshuj.

to možda radi kod vas :)

sve sam probao. ali dobro, obavismo i to :)

49 minutes ago, dùda said:

A zašto dolaze 3 komada ? 

Šta će mi sad za dozu 1 i  2 :blink:

Ja isto imam 3, od zemlje koja nije Hrvatska. Očito je sustav dizajniran tako. Odštampaj zadnju na kojoj je 3/3, ta je aktualna, druge dvije su za arhivu

Iz studije:

Rezultati različitih buster vakcina posle dve AstraZeneke (gornja polovina su antitela, donja ćelijski odgovor tj. T-ćelije)

PK9jAON.jpeg

Rezultati različitih buster vakcina posle dva Fajzera (gornja polovina su antitela, donja ćelijski odgovor tj. T-ćelije)

ZDfDrMr.jpeg

Figure 3
Subgroup immunogenicity analyses by age for anti-spike IgG and cellular response at 28 days post third dose between study vaccines and controls for the ChAd/ChAd-primed population (A) and BNT/BNT-primed population (B)

ELU=ELISA laboratory units.
Control=quadrivalent meningococcal conjugate vaccine.
ChAd=ChAdOx1 nCoV-19 vaccine, Oxford–AstraZeneca.
NVX=NVX-CoV2373 vaccine, Novavax.
NVX half=half dose of NVX-CoV2373 vaccine, Novavax.
BNT=BNT162b2 vaccine, Pfizer–BioNTech.
VLA=VLA2001 vaccine, Valneva.
VLA half=half dose of VLA2001 vaccine, Valneva.
Ad26=Ad26.COV2.S vaccine, Janssen.
BNT half=half dose of BNT162b2 vaccine, Pfizer-Biontech.
m1273=mRNA1273 vaccine, Moderna.
CVn=CVnCoV vaccine, Curevac.

Edited by vememah

ako dobro gledam, AZ+AZ+Moderna izuva?

Moderna izuva kao buster generalno, ali treba imati u vidu da su ovo rezultati s punom dozom, a daje se polovina.

Nisu u istoj razmeri gornji (A) i donji (B) grafik pošto rezultati kontrolne grupe (koja je primila vakcinu koja nema veze s kovidom) predstavljaju tačku 1 na skali od koje se sve meri, a oni su niži kod onih koji su prvobitno primali AZ i kad su u pitanju antitela i kad su u pitanju T-ćelije u odnosu na one koji su prvobitno primili Fajzer.

Zato treba gledati brojčane vrednosti.

Moderna posle dva AZ kod osoba <70: 35,5 hiljada za antitela, 228 za T-ćelije

Moderna posle dva Fajzera kod osoba <70: 44,5 hiljada za antitela, 143 za T-ćelije

Dakle, što se antitela tiče F+F+M je bolje nego AZ+AZ+M, ali je AZ+AZ+M (dakle promena tipa vakcine sa vektorske na iRNK) bolje po pitanju ćelijskog imuniteta nego F+F+M  (čist iRNK x 3).

Piše u Blumbergovom članku da su preliminarni rezultati te studije ponukali britansku vladu da kao bustere ponude samo Fajzer i Modernu.

U studiji stoji da su podatke o neželjenim dejstvima ažurirali do 19. avgusta, tako da dobar deo ovog čekanja od skoro 4 meseca do objavljivanja verovatno potiče od procesa recenzije.

Edited by vememah

Sad polako stizemo na red i mi koji smo M+M, pa cemo videti uskoro valjda i neke podatke za trecu M ili +F (samo te dve daju kao buster ovde).

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hvala @vememah

Kontam da sam nakon dve vektorske i jedne iRNK + preležanog covida, neko vreme manje ugrožena. 

U POGONU "Hemofarma", dok se čeka početak proizvodnje "sinofarm" vakcine u našoj zemlji, napunjeno je 480.000 doza ovog cepiva, koje su trenutno u postupku kontrole kvaliteta. Očekuje se da će ta procedura biti završena sledeće nedelje, a vakcine na tržištu - u februaru. Mesec, najviše dva, kasnije, trebalo bi i zvanično da počne proizvodnja vakcina ovog kineskog proizvođača u novoj fabrici u Srbiji, i to po tri miliona doza mesečno.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je plan da se prozvodnja odvija u dve faze:

- Prva faza, koja obuhvata punjenje i pakovanje uvezene supstance, počeće već u martu i aprilu. Druga faza, odnosno celokupan proces i proizvodnja aktivne supstance, radiće se u novoj fabrici krajem sledeće godine. Ne čekamo izgradnju fabrike, već smo krenuli sa punjenjem u "Hemofarmu", gde će se puniti do otvaranja nove fabrike - kaže Radojević Škodrić.

"Sinofarmova" vakcina prvo će se proizvoditi za Srbiju, a zatim i za izvoz u region i ostale zemlje.

novosti.rs/vesti/drustvo/1062440/spremne-kineske-vakcine-dok-ceka-pogon-zemunu-hemofarmu-napunjeno-480-000-doza-sinofarma

Edited by vememah

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2021&mm=12&dd=06&nav_id=2068652

Hm, veoma zanimljivo (i logično) razmišljanje...

Ja sam prvobitno (pre pojave Omikrona) planirao da nakon dve doze Fajzera (planiram da se vakcinišem kroz dve nedelje trećom dozom tj busterom) planirao da kao buster uzmem Modernu.

No, Omikron poprilično menja moju vizuru, pa sve više rezmišljam o Sinofarmu ili Sputnjiku kao busteru...

NIsam neko vreme posećivao temu, da ne kopam ko zna koliko unazad, je li bilo još abera o ovome?

S obzirom na zaraznost Omirkona, cenim da će u dogledno vreme on postati dominantna varijanta...

On 6.12.2021. at 14:33, Dankan Ajdaho said:

No, Omikron poprilično menja moju vizuru, pa sve više rezmišljam o Sinofarmu ili Sputnjiku kao busteru...

Јел наши дају Спутњик као бустер? Јел неко примио? Питам због "двокомпонентности" те вакцине, ако дају једну компоненту за бустер, "распарују" комплет. 

Edited by Duhovnost, ljubav i med

daju