Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Pa mogu valjda naći nekog na licu mesta ko je izabrao bilo koju.

Muka mi je više od različitih saveta lekara, ali moram da pitam, zašto su preporučili rusku ili kinesku? Šta ste bili izabrali prethodno?

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

AFTER AUTHORIZATION, ISRAEL PLANS TO VACCINATE KIDS UNDER 16

Vaccine prevents 98.9% of COVID deaths, Israel’s Health Ministry data shows

Officials hail ‘dramatically’ effective Pfizer shots; two weeks after second dose, vaccine also 99.2% protective against serious illness, reduces chance of hospitalization by 98.9%

Israel’s Health Ministry said Saturday that coronavirus vaccines were “dramatically” effective and the latest data shows the shots were 98.9% effective at preventing death caused by COVID-19.

“The vaccine dramatically reduces serious illness and death and you can see this influence in our morbidity statistics,” said Health Ministry Director-General Chezy Levy.

According to the data released by the ministry, the vaccine is also 99.2% protective against serious illness, reduces morbidity by 95.8% and decreases the chance of hospitalization by 98.9%.

The data represents Israelis who have received both doses of the vaccine, 14 days after their second dose, versus people who have not received any inoculation. The data is representative of findings up to February 13, the Health Ministry said.

So far, 4,250,643 have received at least one dose, while 2,881,825 have received both shots out of the country’s population of about 9 million. Around 3 million Israelis are not currently eligible to be vaccinated, including those younger than 16 and people who have recovered from COVID-19, among others.

While the Health Ministry figures did not specify, Israel has been vaccinating almost exclusively with the Pfizer-BioNTech vaccine.

The nationwide data is even more optimistic than the results of studies released in recent days by Israel’s HMOs.

A massive study by Israel’s largest health provider released Sunday indicated that the vaccine was 94 percent effective in preventing symptomatic COVID-19, and 92% effective in averting serious cases of the disease.

The Health Ministry findings also follow results nine days ago by the Maccabi HMO, which reported zero deaths among 523,000 people a week or more after their second vaccination shot.

“Thanks to Israel’s strong health system that has allowed us to vaccinate an unprecedented wide percentage of the population, and our epidemiological tracking facilities, we are the first country in the world that can show the effect of the vaccine in the real clinical world,” said Levy.

“Our aim is to continue to vaccinate everybody 16 and older, and when the time comes, those under 16 also, to reach the widest possible coverage of the population that will allow us to return to normal life, which we all long for,” he said.

The vaccine has not yet been approved for children under 16, although Israel has vaccinated dozens who suffer specific COVID-19 risk factors. No serious side effects were reported.

A Tuesday poll found that despite a sharp increase in infections among children, only 41 percent of Israeli parents said they intend to vaccinate their kids once inoculations become available for those under 16. The poll, conducted by the Rushinek research institute, found that 29% of parents don’t plan on vaccinating their 6- to 15-year-olds, 30% are unsure, and 41% plan to do so, Channel 13 reported.

The data release comes as Israel was set to roll back some of the major restrictions imposed in late December as part of a third lockdown aimed at curbing the spread of COVID-19, with stores, gyms, hotels and other venues allowed to reopen on Sunday morning.

Street-front shops, malls, markets, museums, and libraries will be open to all Israelis. But only those who have been vaccinated or have recovered from COVID-19 will be able to use gyms, enter sporting and culture events, hotels, and swimming pools.

The Health Ministry on Thursday launched the long-awaited “Green Pass” certificate which will enable those vaccinated or recovered from the coronavirus to take part in various activities.

To be allowed to open Sunday, relevant businesses must scan people for the pass and only accept those carrying it.

The Health Ministry said Friday there were 49,867 active virus cases, including over 4,000 infections diagnosed on Thursday, bringing the total since the start of the pandemic to 743,814. The test positivity rate on Thursday was 6.2%.

There were 858 serious cases, including 295 people on ventilators. The death toll stood at 5,521.

https://www.timesofisrael.com/israel-says-vaccine-dramatically-effective-prevents-98-9-of-covid-deaths/

Edited by vememah

2 hours ago, čekmeže said:

Promenili smo na ženu na kinesku i rusku po preporuci lekara pa da vidimo dal će da zovu.

Inače čujem da im Frajzer zbog 5 doza u 1 vakcini propada jer se desi da fali peti. Nemaju jebenog čoveka da zove telefonom kad usfali ljudi.

Kakvi smo dobri smo.

Pa tako dobi moja sestra i još četvoro s njom, otvoreno pakovanje ostalo neiskorišćeno.

4 hours ago, vememah said:

Around 3 million Israelis are not currently eligible to be vaccinated, including those younger than 16 and people who have recovered from COVID-19, among others.

Da li ovo znači da nevakcinišu one koji su preležali? Pošto znam da je preporuka da se vakcinišu i oni koji su preležali, pa mi je čudno ovo.

Pa nisu sve prelezale vakcinisali, mozda cekaju da prodje par meseci, pa onda.

56372f2cd8c61af748f9fcc4de3599a67e05edeb

Glavni Ozi vrač je odobrio vakcine (fajzer i astru), a poglavica se po starom plemenskom običaju ispred sviju bocno namazan kaubojskim bojama.

Vakcinaciju počinjemo praktično čisti od virusa tako da će prvi prioritet biti radnici na mestima ulaska u zemlju i u karantinskim hotelima.

6 hours ago, mraki said:

Pa mogu valjda naći nekog na licu mesta ko je izabrao bilo koju.

Muka mi je više od različitih saveta lekara, ali moram da pitam, zašto su preporučili rusku ili kinesku? Šta ste bili izabrali prethodno?

Zbog specifičnog zdravstvenog stanja tako da uopšte ne treba da se obazireš na to. Prva opcija je bila daj sve, može i u oko.

Vidim o meni niko ne brine...
A ni mene sistem "ne priznaje"
E kaki ste zlotvori...
Odo sad u kafanu, tamo kad zovem oni dođu...

.... Shiit has hit the fan!

Ovo je Vucic dobio Covidshield a ne Astrazenecu. Isti je sastav ali ipak je pravljena u Indiji a ne u UK ili EU. Moguce da su to one iste kojima brzo istice rok.

31 minutes ago, Frank Pembleton said:

Odo sad u kafanu, tamo kad zovem oni dođu...

Samo distanca i maska... a jos je rano za bastu u Dzakarti... strpi se do sledeceg vikenda :D

3 hours ago, Jozef K. said:

Da li ovo znači da nevakcinišu one koji su preležali? Pošto znam da je preporuka da se vakcinišu i oni koji su preležali, pa mi je čudno ovo.

Da, još ih ne vakcinišu, što ima smisla jer su oni najmanje ugroženi deo populacije. Verovatno će ubrzo, kad bude blizu da se iscrpi rezervoar onih koji žele da prime vakcinu, a nisu preležali, to promeniti.

Vest od pre neki dan:

Convalescent Israelis threaten to sue to get COVID vaccines

Many Israelis who recovered from COVID-19 months ago carry very few antibodies and are afraid of getting infected again; Health Ministry refuses to vaccinate them but says will examine the issue
...
T., 57, from central Israel, contracted the virus in July alongside several members of her family, and although the results of a serologic test they had taken showed they had low levels of COVID-19 antibodies, their healthcare provider refused to vaccinate them due to orders from the Health Ministry to not vaccinate those who have recovered from the disease...
This decision discriminates against a large group within the country's population. The ministry said in response that "a low level of antibodies does not necessarily indicate a lack of immunity" and the issue of vaccinating those who recovered from COVID-19 will be discussed with the ministry's epidemic task force.

https://www.ynetnews.com/article/rJddj3j11O

Edited by vememah

51 minutes ago, Moracikus said:

Ovo je Vucic dobio Covidshield a ne Astrazenecu. Isti je sastav ali ipak je pravljena u Indiji

Covishield, bez prvog d i nije Vučić dobio, već je Srbija kupila, što očigledno nije jednostavno, čak ni za tu kontroverznu vakcinu. I jeste, pravi se u Indiji, u najvećoj svetskoj fabrici vakcina, Institutu za serume, kao i dobar deo globalnih zaliha te vakcine, koje će, između ostalog biti deljene u sklopu SZO-ovog programa Covax.

Konačno je neko iz vlasti jasno i glasno rekao da ljudi treba da se čuvaju kao i dosad dok ne prođe 10-15 dana od druge doze.

Vučić: Vakcina "Astra-Zeneke" od sutra dostupna za građane, počinje stvarni proces imunizacije

Vakcina protiv koronavirusa britansko-švedskog proizvođača "Astra-Zeneka" stigla je u Srbiju, a prvi kontingent od 150.000 doza na aerodromu je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je naveo da da Srbija uz Ujedinjene Arapske Emirate postaje treća zemlja koja na raspolaganju ima više od tri vakcine i istakao da će vakcine "Astra-Zeneka" biti od ponedeljka na raspolaganju građanima.

Aleksandar Vučić je rekao da je avionom iz Istanbula stiglo 150.000 "Astra-Zeneka" vakcine.

"To nije samo 150.000 doza, nego vakcina. Ovo što je stiglo na beogradski aerodrom znači još 150.000 vakcinisanih. Ja sam ponosan na odgovornost, ozbiljnost koju smo pokazali u borbi za očuvanje zdravlja i života", kazao je Vučić.

Za ovo je, napominje, bilo potrebno mnogo truda, ali i truda "naših prijatelja iz Ujedinjenog Kraljevstva i Indije".

"Molio sam i Borisa Džonsona i mnoge druge u bratanskoj vlasti. Hvala im što 'Astra-Zeneka' vakcine stižu u Srbiju mnogo pre nego u drugi deo zemalja na našem kontinentu. Hoću da se zahvalim Narednri Modiju, kao i ministru spoljnih poslova Indije. Cena za ove vakcine je apsolutno napovoljnija i po izuzetno povoljnim cenama uspeli samo da obezbedimo ove vakcine. Od sutra su dostupne za naše građane", kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da je dolaskom vakcine kompanije "Astra-Zeneka" Srbija ima vakcine četiri proizvođača. 

Naši brojevi su, napominje, veliki što se tiče vakcina, ali, dodaje, još nismo postigli mnogo po tom pitanju.

"Mi smo 756.000 ljudi vakcinsali, prvom ili drugom vakcinom, ali računajte da imamo tek oko 100.000 ljudi sa 98 ili 99 odsto zaštite od smrti, a ne zaražavanja, a to su oni kojima je prošlo 10 ili 15 dana od revakcinacije. Mi sad počinjemo stvarni proces zaštite stanovništva", kazao je Vučić.

Napominje da "moramo brzo da pokušamo da dođemo do blizu milion vakcinisanih"

"Makar prvom vakcinom do kraja februara, a da nam broj revakcinisanih pređe 700.000 do kraja februara. Tek u martu ćemo početi da osećamo blagodeti, bar po broju smrtnih slučajeva, uprkos našoj nedisciplini, vakcina koje smo obezbedili", kazao je Vučić.

Te vakcine, navodi, različito deluju.

"Ljudi imaju pravo da izaberu. Astra-Zeneka je jedna odlična vakcina, ali da ne budem ja neko ko će da štiti Astra-Zeneku bili žrtva napada zbog niske cene, jer nisu hteli da zarađuju", naveo je predsednik.

Cela Evropa se, kaže, pretplatila na "Astra-Zeneka" vakcinu.

"Mi smo uspeli pre drugih da dobijemo značajne količine zahvaljujući našim britanskim i indijskim prijateljima. Britanci su išli u vakcinaciju, imali su mnogo muka, ali sada im drstično padaju brojevi. Očekujem da se to nama desi u martu kada vakcina pokaže svoju snagu. Mi alternativa vakcini nemamo. Ponosan sam što Srbija može sačuva svoje drugo mesto u Evropi, da se proporcionalo broju stanovnika i probliži Velikoj Britaniji", naveo je Vučić.

Biće kaže i onih koji će se zaraziti i posle dve vakcine, jedan ili dva od 100 imaće i teške posledice. 

"Ali, jedan ili dva u odnosu na 100 ja mislim da ogromnu zaštitu pruža nešem stanovništvu", istakao je Vučić.

Dodatno ubrzanje revakcinacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je revakcinacija od ključnog značaja i izrazio uverenje da će Srbija, pre nego što dođu vakcine iz Kovaks programa, vakcinisati i revakcinisati 1,1 do 1,2 miliona ljudi, što je 20 odsto punoletnog življa.

Vučić je, u obraćanju medijima, rekao da su "Astra-Zeneka" vakcine, koje su danas stigle u Srbiju rezultat bilateralnog, odnosno trilateralnog dogovora.

"Ovde smo danas zato što smo bilateralnim putem, odnosno trilateralnim uspeli ovo da dogovorimo. Dugo smo se borili. Mnogo muka je bilo za britanske zvaničnike koliko smo ih davili našim zahtevima. Nije ni nama uvek prijatno da to radimo, ali se borimo za zemlju i građane. Oni su imali strpljenja da nas saslušaju. Onda smo mučili Paskala Sorioa, direktora Serum instituta u Indiji, pa sam poruke slao šefu diplomatije Indije i indijskom premijeru ", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je su rezultat svega toga vakcine, te da one nisu pale neba kako neki kažu, jer da je tako, kako je rekao, imali bi ih i drugi.

Upitan kada će stići vakcine iz Kovaks programa, rekao je da će oko 100.000 "Astra-Zeneka" možda stići u prvoj polovini marta.

"Mi ćemo dodatno da ubrzamo revakcinaciju. Ona je od ključnog značaja. Prva vakcina ne znači ništa, pa kada primite drugu onda petnaest dana ne smete da se opuštate. Tek posle toga možete nešto malo da se opustite"; dodao je Vučić.

Spoiler

"Naša obaveza da sa građanima Crne Gore delimo dobro i zlo"

Vučić je izjavio da su građani Crne Gore zaslužni za to što su dobili vakcinu od Srbije, jer su to, kako je rekao, naša braća i prijatelji.

Tako je odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što se, kako je navedeno, politički akteri u Crnoj Gori svađaju ko je zaslužan za nabavku vakcine u toj zemlji.

"Naša je obaveza da delimo dobro i zlo sa njima i ako možemo da pomognemo, pomagaćemo i oni bi nama da su u toj situaciji. Ne želim da ulazim u političke priče, niti me zanimaju, kao što sam danas zahvalan britanski i indijskim prijateljima, i oni su zahvalili nama, mi bismo se sutra zahvalili njima za neku drugu situaciju, to je normalno", kazao je Vučić.

Ističe da ako vam brat, prijatelj i komšija nisu zadovoljni, da onda ni vi ne možete da budete zadovoljni.

"Tako da u te stranačke priče ne mogu i ne želim da ulazim", poručio je Vučić. 

Šan Meklaud: Vakcinisati svet znači globalni trud

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Meklaud izjavila je da se raduje što vidi dolazak vakcine "Astra-Zeneka".

"Ova vakcina je razvijena na Univerzitetu Oksford. U timu su bili i mladi naučnici iz Srbije. Ponosna sam što je britanska vlada podržala razvoj i te saradnje. Vakcinisati svet znači globalni trud. Radujem se što će Oksfordska vakcina biti uskoro dostupna širom sveta. Vakcina nam daje nadu u borbi protiv koronavirusa", istakla je Meklaudova.

"Srbija prva u regionu nabavila vakcine iz Indije"

Otpravnik poslova ambasade Indije u Beogradu Vidžaj Kumar izjavio je da Indija i Srbija neguju prijateljske odnose, a snabdevanje vakcina prijateljskom srpskom narodu će otvoriti još jedno poglavlje u našim bliskim odnosima.

"Srbija je prva zemlja u regionu koja je nabavila ove vakcine iz Indije. Premijer Narednra Modi je istakao da će Indija svoje proizvodne kapacitete staviti na raspolaganje drugim zemljama. Današnja isporuka potvrđuje to opredeljenje vlade Indije, uprkos činjenici da u Indiji postoji potreba za velikom količinima vakcine. Ovu vakcinu je razvila kompanija ‘Astra-Zeneka‘, a proizveo Indijski institut za serume koji je najveći proizvođač vakcina", kazao je Kumar.

Prema njegovim rečima, isporuka vakcina je finalizovana nakon razgovora između vlada dve zemlje.

Srbija, napominje, ide veoma dobro što se tiče programa vakcinacije i veoma je uspešno podnela ekonomski udar pandemije.

"Želimo prijateljskom narodu Srbije prosperitet i dobro zdravlje", kazao je Kumar.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/Коронавирус/story/3134/koronavirus-u-srbiji/4267091/vucic-astra-zeneka-vakcine-.html

Edited by vememah

Primili drugu dozu Pfizera u sredu oko 10. Prva doza prošla potpuno bez simptoma - bol na mestu davanja samo na pritisak.

Posle vakcine, samo manji bol u ruci. U četvrtak noću oko 3 ja dobio jezu, temp. skoro normalna - 36,9-37,2, spavao samo 2 sata te noći. Ubrzan puls (110-ish). Žena do mog buđenja OK, takođe posle toga ubrzan puls (95), nije više spavala. Ceo dan u četvrtak malaksalost, ubrzan puls, glavobolja, nije bilo temp (ovo su simptomi za oboje). Smirivanje simptoma u četvrtak uveče, petak i subota sem manje glavobolje sve OK.

primio juče drugu dozu Kineza

bez ikakve reakcije za sada. ni na prvu dozu nisam imao nikakve reakcije

Background Picker
Customize Layout