Jump to content

Budućnost elektroenergetskog sistema

Featured Replies

• Author
12 minutes ago, Venom said:

Ako CO2 ostaje manje više trajno (nisam siguran da je to tačno, ali ostaje dugo), onda je CO2 u atmosferi danas onaj što je ispušten pre 20 godina. Kad neko planira nuklearne elektrane 15-20 godina (vidi pod Poljska, i to je plan koji će verovatno kasniti) onda je sav CO2 za tih 15-20 godina direktna posledica duge gradnje.

.

Nemačka struja nije skupa, živim ovde, ne moraš da mi pričaš bajke. Manje više sav trošak je na računu, može Srbija da ima struju od 5c po kwh koliko hoće, ali kad uvozi po ceni koja je 50x veća jer je Tesla u raspadu onda je jasno da cena nije realna. Isto važi i za te nuklearke koje plaća država iz poreza, pa je struja jeftina. Kako da ne.

Pa najjednostavnije zamisliti kao kadu napola napunjenu vodom - u kojoj su biljke trošile neku količinu (odvod), životinje i prirodni izvori proizvodile neku količinu CO2 (napola otvorena česma) i postojala je neka krhka ravnoteža na toj polovini kade. Dok nismo došli mi i počeli da sipamo kante i kante.

I zaista me frustrira globalno zagrevanje. I što neki ovde neće ni da priznaju da je nuklearna energija nemerljivo pomogla. Da je francuska (i švedska i donekle i ostale nuklearne države) totalni success story. I da je bilo kontraproduktivno gasiti nuklearke u nemačkoj pre nego se zatvori i poslednja fosilna elektrana.

Da, možda zaista nema smisla danas graditi nuklearke, i evo, ja sam otvoren da me ubedite u to. Ali budite i vi otvoreni da dovedete svoj stav u pitanje da možda još uvek ima smisla uzevši u obzir probleme sa baterijama i gridom i sl.

Cena - po eurostatu najskuplja u Evropi po consumer prices - 38 centi za kWh u drugoj polovini 2024. E sad, ako tebi to nije skupo, drago mi je.

• Replies 565
  • Views 25.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Sad u ponedeljak su "isterali" na teren sve ljude koji su "elektro struke" i rade u kancelarijama na"tehničkom prijemu radova" i ostalom. Dali im reone za čitanje i rok da završe do 12.06. ...

Posted Images

4 minutes ago, Spooky said:

Pa najjednostavnije zamisliti kao kadu napola napunjenu vodom - u kojoj su biljke trošile neku količinu (odvod), životinje i prirodni izvori proizvodile neku količinu CO2 (napola otvorena česma) i postojala je neka krhka ravnoteža na toj polovini kade. Dok nismo došli mi i počeli da sipamo kante i kante.

I zaista me frustrira globalno zagrevanje. I što neki ovde neće ni da priznaju da je nuklearna energija nemerljivo pomogla. Da je francuska (i švedska i donekle i ostale nuklearne države) totalni success story. I da je bilo kontraproduktivno gasiti nuklearke u nemačkoj pre nego se zatvori i poslednja fosilna elektrana.

Da, možda zaista nema smisla danas graditi nuklearke, i evo, ja sam otvoren da me ubedite u to. Ali budite i vi otvoreni da dovedete svoj stav u pitanje da možda još uvek ima smisla uzevši u obzir probleme sa baterijama i gridom i sl.

Cena - po eurostatu najskuplja u Evropi po consumer prices - 38 centi za kWh u drugoj polovini 2024. E sad, ako tebi to nije skupo, drago mi je.

Tebe niko ne može da ubedi u bilo šta. Ne umeš grafik sa pročitaš, ali imaš mišljenje o njemu.

Moja cena je ispod toga, a može i jeftinije. Cena po kWh nije relevantna, ako postoje troškovi koji se plaćaju van toga.

Npr. koliko su fiksni mesečni troškovi? Moji su bili 5e, pa su pre dve godine digli na 10. To je ~150kwh. Tolika je fiksna cena i u Srbiji. Koliko je u recimo Francuskoj?

Koliki su troškovi koji nisu na računu? Evo Francuzi hoće da pumpaju 20-25 milijardi godišnje državnog novca i na kraju prodaju struju za 24c po kWh. Možda ima neko ko radije plaća 24 umesto 38, i onda mu uzmu 500e po stanovniku godišnje poreza za investicije u nuklearke, ali ja nisam retardiran.

U tih 38c prosečno je sve*: cena struje, korišćenje mreže, porez na struju, PDV, izdavanja i koncesije za lokalne samouprave itd itd.

* jedino što je izbačeno nedavno je dodatak za obnovljive izvore. To se plaćalo jedno vreme iz fonda koji se napunio u vreme krize, sad plaća država. Ali i to je sve do nedavno bilo na računu.

• Author

@Venom Ok, pogrešno pročitao (a nije bilo označeno na graphu da je anual kWh), pa se i ispravio kad sam uvideo grešku.

A i ja bih voleo da vidim koliko centi po kWh ispadaju državne donacije u nemačkoj i francuskoj. Eto, i ti kažeš da je dodatak za obnovljive izvore (što je takođe trošak struje) prebačen na budžet u Nemačkoj, pa sad struja nije 48c po kwh koliko je bila pre koju godinu (znam da nije jedini razlog jeftinije struje). I razbacuješ se nekim ciframa koje francuska dotira nuklearkama, a koje ja ne mogu da potvrdim. Sve što sam našao su neki poviojni zajmovi za izgradnju novih kapaciteta. Što podržavam, kao što bih podržao zajmove pod istim uslovima i za renewables.

Znači ako imaš neku end to end računicu koja uključuje sve državne podsticaje u ceni energije (i u smislu donacija i u smislu oslobađanja od poreza, kamatnih gubitka na povoljnim zajmovima) i upoređuje nemačku i francusku jako bih voleo da je vidim pa da diskutujemo o ceni.

Moje iskustvo je da je to jako teško izračunati jer je mnogo načina da država utiče na cenu i i onda selekcijom se lako dodje do biased podataka.

I ako nisi zadrt, možeš li makar reči da je francuska do jaja success story. Procenat čiste struje koju onda proizvodi od 80ih nije dostižan mnogim zemljama (Germany included) još decenijama.

Evo ja priznajem - Danska je isto success story na renewable strani. Pogodio je da ima veliku bateriju (Norvešku) u komšiluku koja joj svojim dispatchable hidroelektranama balansira velike viškove i manjkove, ali zašto ne iskoristiti povoljnu geografsku lokaciju.

Edited by Spooky

Nije problem što su pogrešno pročitao, nego što nakon greške ne revidiraš zaključke koje su izvukao iz pogrešnog čitanja.

Nije teško izračunati zato što u slučaju Nemačke de facto ne postoje. Postoji garantovana cena za obnovljive izvore, ali to se finansiralo preko cene kWh. Kad je došla kriza to je prvo prepolovljeno na 3c po kWh, pa je posle ukinuto jer nije bilo neophodno (cene su ionako bile astronomske). Kako ukidanje 3c na računu rezultuje smanjenjem sa 48c na 38c je verovatno pitanje za tvog nastavnika matematike. Opet pogrešni zaključci iz pogrešnih informacija. Ja sam za to da se to vrati na račun jer nema potrebe. Mislim da prodavci struje ionako ne bi digli cene.

Postoji jedna subvencija doduše, kad je bilo vreme da se plati odlaganje otpada iz nuklearnih elektrana, država je to preuzela na sebe a vlasnici elektrana su platili procenjeno petinu troškova da operu ruke. Da su to uračunali u cenu, ne bi bili konkurentni.

Nije teško ni naći francuske planove, oni ionako kad najavljuju nove investicije u nuklearkama rade to preko Vlade i Macrona. Čitaj država plaća. Sledeći put se prvo informiši, pa onda donosi zaključke, pa ćeš lako da se setiš šta si i gde pročitao. Evo izvoli:

French power giant EDF's future investments could exceed €20 billion per year, Agnès Pannier-Runacher, the country's energy transition minister, said on Thursday (28 September), adding that the exact level was the subject of discussion.

The state-owned utility is facing a mountain of investment needs to maintain its nuclear fleet as well as build new reactors and renewable power production. EDF CEO Luc Rémont had previously put the investments at €25 billion.

Znači oko 350e po čoveku svake godine. Moj račun za skupu struju sa sve dvoje dece je oko 700-750e godišnje. Sva sreća pa ne živim u Francuskoj.

www.euractiv.com
No image preview

Investments in France's EDF could top €20bn per year, min...

French power giant EDF's future investments could exceed €20 billion per year, Agnès Pannier-Runacher, the country's energy transition minister, said on Thursday (28 September), adding that the exa...

Edited by Venom

• Author
22 minutes ago, Venom said:

French power giant EDF's future investments could exceed €20 billion per year, Agnès Pannier-Runacher, the country's energy transition minister, said on Thursday (28 September), adding that the exact level was the subject of discussion.

The state-owned utility is facing a mountain of investment needs to maintain its nuclear fleet as well as build new reactors and renewable power production. EDF CEO Luc Rémont had previously put the investments at €25 billion.

Dobro bre, kad si tako pametan, nemoj barem ti brkati osnovne pojmove. Investicije EDF nisu drzavne investicije. Možda će im država dati povoljne zajmove (i treba, kao i za renewables), ali to su i dalje investicije korporacije koja proizvodi energiju, koja jeste u državnom vlasništvu. I u Nemackoj savezna drzava ili pokrajine imeaju značajan udeo u velikim utility kompanijama, a i one ulažu u proizvodne kapacitete, zar ne, pa ih ne prestavljaš kao investicije države. U EnBW Baden Wutemberg ima značajan dio vlasništva, Uniper je nacionalizovan i u državnom vlasništvu.

I ne znam otkud ti to da nemačka ni malo ne subvencioniše renewal kad mnogi izvori kažu drugačije (samo je istina da se subvencije smanjuju):
https://www.politico.eu/article/germany-power-subsidies-illegal-electricity-prices/
https://www.reuters.com/business/energy/germany-set-overhaul-subsidy-regime-renewable-energy-document-2024-07-05/
https://www.cleanenergywire.org/news/germanys-renewable-support-costs-could-drop-2025-amid-strong-solar-expansion-analysis#

Može i solar da izdrži pomerećaje, samo treba planirati.

Puerto Rico’s Solar Microgrids Power Through Blackout > Meanwhile, feds redirect $365 million away from solar toward grid fixes

When power went out across all of Puerto Rico on 16 April, a lot of the lights in the town of Adjuntas stayed on. There, nestled in the mountains on the midwestern side of the island, a combination of experimental microgrids, solar panels, and storage kept power on for many businesses and residents. The rest of the island waited over 24 hours, and in some cases longer, for electricity to be restored.

https://spectrum.ieee.org/puerto-rico-solar-microgrids

Ja ti govorim o tome šta je bilo do sad, ti mi o nekom planovima nove vlasti, lament za nuklearkama i pravim vrednostima, koji hoće da subvencionišu biznis. Treći link je o EEG fondu koji se kao što ti već rekoh do sad punio preko računa za struju, ergo nije subvencija. Subvencija je kad se cena nečeg veštački održava niskom. Kad je na računu, nije subvencija.

Ne finansira država nego EDF, kako da ne. Zato onda ministarka najavljuje investicije, a ne CEO "kompanije".

• Author
13 hours ago, Venom said:

Ne finansira država nego EDF, kako da ne. Zato onda ministarka najavljuje investicije, a ne CEO "kompanije".

Kao nepoznat ti koncept da vole političari da se pohvale za tuđe zasluge. Uostalom, investicije bi bile iz pomoć povoljnijih zajmova države (a podržavam takve zajmove i za renewables i nuklear).

Edf je prošle godine imao 11.4 milijardi evra neto profita. I generalno zabranjeno je po EU pravilima da prima subvencije.

Ipak, bilo je nekih subvencija, ali najmanje za nuclear u FR - gore pomenuti zajmovi kao indirektne subvencije i bili su kritikovali za garantovanu cenu koju je Hinckley ugovorio u UK. Bilo je i pomoći od 2022 zbog visokih cena gasa, te subvencija za renewables kada su wholesale cene padale nisko.

Trebaju im subvencije ili povoljni krediti da bi bili konkurentni Koreji na tenderima za nove eleketrane po Istočnoj Evropi. Ali im ni to neće pomoći

• Author

Nije to nelojalna konkurencija, već subvenicjama protiv subvencija jer ih i Koreanci imaju. Uostalom, kao da to ne vidimo još u gomili drugih industrija, odbrambenoj, automobilskoj i gde sve ne....
Mislim, OK je biti protiv subvencija, ali meni su mnogo katastrofalnije subvencije za fosile
https://www.world-nuclear-news.org/articles/south-korea-increases-support-for-domestic-nuclear-industry
https://www.eea.europa.eu/en/analysis/indicators/fossil-fuel-subsidies

U Americi, farmeri pred penzijom koji ionako jedva preživljavaju, sprečeni da postave solarne panele i zarade nešto, a da ne moraju da prodaju zemljište. Tobož lokalna organizacija se bori za očuvanje poljoprivrednog zemljišta, ali odjednom i ni iz čega to radi širom Amerike, ponavljajući identične argumente... Jer je organizaciju pokrenula osoba u Washingtonu iz Bushove administracije, lobista povezana sa sadašnjim igračima na tržištu.

Uvek ista priča, izmišljene gluposti, manipulacija naivnih, širenje straha da će nešto novo i nepoznato da im uništi život... I opet dugoročno su već izduvali, jedino mogu da uspore brzinu promena.

https://www.npr.org/2023/02/18/1154867064/solar-power-misinformation-activists-rural-america