namenski Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 (edited) 8 minutes ago, Meazza said: ako je prva reakcija u ovoj raspravi stopostotno svrstavanje na stranu ove nase danasnje drzave, onda iz mog ugla tu nesto nije u redu ni sa nama. U apsolutno svakoj drzavi je slasno, masno i merak ustipnuti na porezu, dazbinama, nametima, dankovimatm. Zajebati drzavu jednom recju. A prodavanje price o tome da se to svuda u svetu radi sa zadovoljstvom je samo prodavanje price za potrebe price, nista vise i nista manje od toga. To vazi i za Srbiju ovakva kakva je i kakva god da je: kako god okrenes jaca je i otece ti onoliko koliko joj se moze i koliko ne uspes da je zajebes, skrajnes nesto i zaobidjes takozvane propise. U krajnjoj liniji - uteknes gde te oci vode i noge nose. Ali, sve u svemu, vezano za temu topika: Noskicha onoliko... Ko bi se tome nadao... Edited October 19, 2020 by namenski
Meazza Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 3 minutes ago, morgana said: slazem se, mada postoje razlike u svrstavanje uz drzavu i svrstavanje uz drustvo To je tacno, s tim sto su stvari kudikamo jasnije onda kada drzava siri nepravdu a drustvo ne samo da ne reaguje vec i masovno ucestvuje kao sto je kod nas slucaj. 1
steins Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 2 hours ago, Meazza said: @morganaAko postoji neoporezivi deo, kako onda traze 50%? Valjda profit minus troskovi minus neoporezivi deo, pa na to 50%? (Izvini ako je pitanje glupo, ali nije mi bas najjasnije.) Tojeto. Poenta kuknjave nad zlehudom sudbom frilensera je baš u ovome što je Frenk napisao. 3 hours ago, Frank Pembleton said: Nadam se da sam u krivu ali tu je problem bojim se ovo : Razgovaram sa prijateljem frilenserom i pitam ga oko ovog poreza i pitam ga: --Dobro, mnogo je pola na koliko procenata bi ti "pristao"? --Pa na nula, mene i 10% izbacuje iz konkurencije ako želim da zarađujem kao do sada... Mislim da takvih ima mnogo... .... Shiit has hit the fan! dočim ja radim sa IT sektorom u kome je najveći procenat frilensera već cirka 5 godina i nikad nisam ni video ni čuo ni jednog koji zaradjuje mesečno 300e. Uglavnom su cifre izmedju 700 i 2000e mesečno. I ne znam što se uopšte pominje zdravstveno osiguranje u Srbiji kad su svi frilenseri koje poznajem uredno registrovani na Birou kao nezaposleni i imaju knjižice™. Nego, mene nešto drugo zanima - koliki su troškovi na godišnjem nivou preduzetničke firme sa jednim zaposlenim?
morgana Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 pobogu, od kuda ideja da su samo it-jevci frilenseri? i kakve veze ima moj post sa frenkovim prijateljem? 1
goofs Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 ^^ Ja cu ti reci da nisu mali, uopste, veci su od jedne prosecne beogradske plate, tu udju porezi, racunovodja, licence, neki alati, softveri, zavisi sta koristis. Ovo sad o cemu se razglaba najmanje pogadja ITevce, test samostalnosti je jebavao ITevce, ovo sad gadja druge, manje platezne profesije - prevodioci, ucitelji, analiticari, tiktokeri, youtuberi, gugl reklame i slicno. A gadja ih na isti nacin kao test samostalnosti. 1
gospa buba Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 (edited) 19 minutes ago, steins said: I ne znam što se uopšte pominje zdravstveno osiguranje u Srbiji kad su svi frilenseri koje poznajem uredno registrovani na Birou kao nezaposleni i imaju knjižice™. zbog ovoga pretpostavljam. i takav ce, ma koliko malobrojan bio, da bode ochi kad upishe dete u drzavni vrtic na subvenciju, i pri tome ga doveze motornim vozilom velichine tenka. a bosce ochi dominatno zato shto nema kome se nije pohvalio kako mu je super, ako ne on, odace ga mamika, odavace se sistematski, jer shta kog djavola da se kriju. neshto kao ajti chedomir. problem je shto to budu dvojica, ali glasni su i mnogo brzo trche u krug, pa se ima utisak da ih je vishe i posle nekog vremena imash famu da ajtijevci zaradjuju pun kikiriki love i ne placaju porez, jer nece i moze im se, ali drzavne usluge koje placaju svi - koriste. pa to posle treba ticherka i noktarka da objashnjavaju da nije tako. Edited October 19, 2020 by gospa buba 1
Zabalujev Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 5 minutes ago, steins said: vnom su cifre izmedju 700 i 2000e mesečno. I ne znam što se uopšte pominje zdravstveno osiguranje u Srbiji kad su svi frilenseri koje poznajem uredno registrovani na Birou kao nezaposleni i imaju knjižice™. Poznanik je imao uvid u profil drugara na jednoj frilensing platformi. Za godinu dana prihod 90 i nešto hiljada dolara. Ekstremni slučaj, naravno. Ali ni drugima nije loše. S druge strane ovi koji na kopirajting, pisanje lažnih komentara, horoskopa, manuelni unos podataka i šta sve ne uzmu koju stotinu mesečno, takmiče se sa klik farmama sa Bangladeša. Nema tu leba. A vlasnici frilensing platformi i ološa iz fintech samo ubiraju provizije i bole ih.
steins Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 2 minutes ago, morgana said: pobogu, od kuda ideja da su samo it-jevci frilenseri? i kakve veze ima moj post sa frenkovim prijateljem? ne znam da li misliš na moj post - ja sam kvotovao meazzu zbog strukture poreza. A ja nisam ni rekao da su svi nego da je najveći procenat u ITu. @goofs kako misliš - veći od beogradske plate? Godišnji? I kako to misliš influenseri i jotjuberi? Jel me zavitlavaš?
goofs Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Znaci da troskovi izadju oko 600-700e (nekad i vise) mescno, 300-350e ti je pausalni porez, ostalo ono sto sam pomenuo. Ne znam sta te tacno buni oko influensera i jutjubera? Tu se krcka neka kintica, sitna ako izuzmes ovih par najvecih i najpopularnijih koji dobijaju ozbiljnije pare. Youtube, ili neki sajtici prikaceni na Google AdSense, ako si dobar i vest moze da ti donese par stotina eura mesecno. Pricam o novcu koji ti isplati Gugl, influenseri uzimaju pare i na druge nacine.
steins Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 (edited) 4 minutes ago, goofs said: Znaci da troskovi izadju oko 600-700e (nekad i vise) mescno, 300-350e ti je pausalni porez, ostalo ono sto sam pomenuo. Ne znam sta te tacno buni oko influensera i jutjubera? Tu se krcka neka kintica, sitna ako izuzmes ovih par najvecih i najpopularnijih koji dobijaju ozbiljnije pare. Youtube, ili neki sajtici prikaceni na Google AdSense, ako si dobar i vest moze da ti donese par stotina eura mesecno. Pricam o novcu koji ti isplati Gugl, influenseri uzimaju pare i na druge nacine. Kako bre 300-350e? Moj kolega za polikliniku sa 6 zaposlenih plaća 16000 mesečno Ma ne zbunjuje me ništa oko njih - samo što bi to ja poapsio i batinao po golom dupetu. Edited October 19, 2020 by steins
goofs Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Pa ovo je za IT, to znam jer sam u tim vodama. Visina osnovice na koju se lupa porez se odredjuje kao prosek odredjene delatnosti na republickom nivou, i u zavisnosti od opstine u kojoj si registrovao firmu, plus se sve mnozi nekim ponderima koji proizvoljno odredjeni.
Zabalujev Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 300 evra je prošle godine plaćao na NBG paušal moj IT kolega, dakle šifra 6201. Nisam čuo da je neko imao više. S obzirom da je zarađivao, odoka, desetak puta više, mislim da nije loše prošao. I ček, ako ne knjigovođa trošak, onda vodi knjige, pa nije paušalno oporezovan, ne? U tom režimu ima i odbijanja troškova i primenjuje se ono da sebi odrediš platu, ponpravilu minimalac, na koju idu doprinosi, a ostatak podižeš sa 10posto poreza... Koliko se sećam kad mi je knjigovođa objašnjavao...
Kenji Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Moram da primetim da ljudi van samostalnih delatnosti imaju jako loše znanje o poreskim prilikama u ovoj zemlji. Ne zameram, samo primećujem. 16 hiljada za 6 zaposlenih I u oblasti filma, medija, dizajna je isto, oko 36 hiljada su porezi i doprinosti mesečno ili paušal kako ga nazivamo. Plus ostali troškovi u koje meni spadaju knjigovodje, banke i slično. Sredstva za osnovni rad ne računam jer možda sam kao ovaj lik iz 2017.
goofs Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Ma ok, ovo sto sam ja naveo ako stvarno pokusavas da pokrenes biznis kroz svoj pausal i nije ti zao ulaganja. Moze da se prodje i jeftinije, u osnovi pausalni porez je jedino sto moras da placas svaki mesec, ostalo je ono sto ja gledam kao ulaganje u osnovna sredstva rada, server, komp, crkne ti tastatura, moras da kupis novu da bi radio itd. Dobar racunovodja nije neophodan, ali je po meni zlata vredan jer zna znanje, prati regulative, i sa njim ne moze da ti se desi da ti promakne nesto, tipa promeni ti se poziv na broj na uplatnicama za porez, ti ako sam to ne registrujes i nastavis da placas po starom niko iz poreske te nece zvati da ti vrati novac, samo ce te zvati da te opomenu sto si prestao da placas.
lazni Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 21 minutes ago, goofs said: ^^ Ja cu ti reci da nisu mali, uopste, veci su od jedne prosecne beogradske plate, tu udju porezi, racunovodja, licence, neki alati, softveri, zavisi sta koristis. Ovo sad o cemu se razglaba najmanje pogadja ITevce, test samostalnosti je jebavao ITevce, ovo sad gadja druge, manje platezne profesije - prevodioci, ucitelji, analiticari, tiktokeri, youtuberi, gugl reklame i slicno. A gadja ih na isti nacin kao test samostalnosti. Test samostalnosti gađa jedino zaposlene koji platu dobijaju preko paušala. Kriterijum od 70% prihoda je 1/10 testa. Što se troškova tiče, ne kapiram odakle paušalcima računovodstvo kada ne vode knjige. @Meazza nelojalna konkurencija se ne odnosi na ljude koji obavljaju delatnost u skladu sa zakonom. I kod nas možeš pružati usluge prevođenja kao DOO, preduzetnik koji vodi knjige, paušalac ili fizičko lice koje plaća porez na osnovu ostvarenih prihoda. Svima njima sreću kvari onaj što se suprotstavlja SNS-u peeko poreske utaje i neće da plati porez jer je tako u mogućnosti.
Recommended Posts